Otetul de mere este bun pentru organism? Cu siguranta e. Otetul de mere a devenit de curand foarte popular, dar lista extinsa a beneficiilor sale este binecunoscuta de secole.
S-a demonstrat ca mentine glicemia sub control, accelereaza pierderea in greutate si chiar amelioreaza aspectul acneei si al cicatricilor, printre alte beneficii. De asemenea, otetul de mere poate calma arsurile solare si poate stimula sanatatea intestinelor. In plus, multi oameni folosesc otet de mere pentru a ameliora simptomele racelii, ale alergiilor sezoniere si ale refluxului gastroesofagian si pentru a-si tine greutatea sub control.
Otetul de mere este un tip de otet obtinut din cidru de mere, care a trecut printr-un proces mai complex de fermentatie. Mai intai, este fermentat de drojdii si bacterii, care transforma zaharurile in alcool, iar apoi se produce un al doilea proces de fermentatie in care alcoolul este transformat in acid acetic. Acest proces formeaza probiotice si enzime extrem de benefice pentru sanatate, cu un continut mai mic de zahar si calorii, decat cidrul de mere sau sucul de mere.
Acest proces de fermentatie sta la baza numeroaselor beneficii pentru sanatate ale otetului de mere. De fapt, este nevoie doar de 1-2 linguri de otet de mere pentru a profita de efectele sale pozitive, iar fiecare lingura contine 3-5 calorii si putin zahar.
Daca incercati sa va mentineti greutatea sau doriti sa slabiti, poate fi recomandat sa consumati in mod regulat otet de mere.
Cum se obtine otetul de mere?
Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe, insa ce ziceti de otet de mere?
Otetul de mere este un remediu natural destul de cunoscut – cu presupuse beneficii asupra nivelului de energie si in cazul afectiunilor cronice, printre multe altele. Multi oameni consuma, insa, otet de mere pentru a scapa de kilogramele in plus.
Otetul de mere este obtinut prin fermentarea zaharurilor din mere, care se transforma in acid acetic – ingredientul activ din otet. In magazine, puteti gasi otet de mere etichetat ca fiind filtrat (un lichid limpede) sau nefiltrat. Acesta din urma contine sedimentul benefic (denumit „mama”), o componenta fundamentala care sporeste aroma otetului. Acest lucru transmite faptul ca in produs sunt prezente proteine, enzime si bacterii prietenoase si, in plus, ii confera acestui tip de otet un aspect tulbure. Pot fi folosite si alte fructe pentru a produce otet de mere aromat – baza otetului va fi de obicei tot din mere, insa va contine si alte fructe, cum ar fi zmeura, care sunt adaugate in timpul fabricarii.
Otet de mere – proprietati si beneficii
Otetul de mere si-a castigat statutul de superaliment, iar fanii otetului spun ca poate contribui la rezolvarea multor probleme de sanatate, cum ar fi greutatea excesiva, afectiunile digestive, problemele de piele si asa mai departe. Intre timp, unele companii promoveaza capsulele cu otet de mere ca o sursa puternica de vitamine si minerale, care sustin procesul de slabire sau de detoxifiere a organismului.
Principalele beneficii pentru sanatate ale otetului de mere se pot datora continutului de antioxidanti polifenoli, care apar in urma procesului de fermentatie. De asemenea, este bogat in probiotice, care pot aduce beneficii sistemului digestiv si microbiomului intestinal.
Otet de mere – beneficii pentru persoanele care vor sa slabeasca
Otetul de mere contine foarte putine calorii, asa ca se poate integra in dieta daca incercati sa slabiti sau sa va mentineti greutatea. Dar poate ati auzit si ca unii oameni iau o lingura de otet de mere pentru a stimula arderea grasimilor.
Cu toate acestea, este putin probabil ca administrarea de otet de mere sa va schimbe greutatea corporala.
Specialistii subliniaza ca nu exista dovezi stiintifice pentru aceasta afirmatie si ca singura modalitate de a pierde in greutate este printr-o dieta in general sanatoasa si prin includerea activitatii fizice in rutina.
Otetul de mere si colesterolul ridicat
Otetul de mere poate fi benefic pentru cei care au colesterolul ridicat. De exemplu, o meta-analiza din iunie 2021 a remarcat ca otetul de mere ar putea reduce nivelul de colesterol din sange, la participantii cu diabet zaharat de tip 2 care au luat 15 mililitri (ml) de otet de mere zilnic, timp de mai mult de opt saptamani. Cercetatorii au observat, totusi, ca sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest efect.
Otetul de mere si diabetul de tip 2
Unele cercetari sugereaza ca otetul de mere poate avea beneficii pentru persoanele cu diabet de tip 2, desi nu exista studii de inalta calitate pe aceasta tema.
Cercetatorii au constatat ca 15 ml de otet de mere, administrati zilnic pe o perioada de cel putin opt saptamani, au scazut semnificativ nivelul glicemiei a jeun la persoanele cu diabet de tip 2.
Otetul de mere si colita ulcerativa
Administrarea de otet diluat poate ajuta la imbunatatirea digestiei, desi nu exista cercetari care sa sustina utilizarea acestuia in afectiunile cronice autoimune, cum ar fi colita ulcerativa. Conform unui studiu preliminar, soarecii de laborator care aveau colita ulcerativa au primit otet de mere diluat timp de o luna, iar specialistii au constatat ca acesta a scazut nivelul inflamatiei in colon si ca a crescut numarul bacteriilor sanatoase din intestin. Totusi, acesta a fost un singur studiu pe animale, iar cercetatorii sunt departe de a-l recomanda ca tratament.
Otetul de mere si inflamatia
Unii oameni sugereaza ca otetul de mere poate fi inclus in planul de tratament pentru gestionarea simptomelor afectiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, scleroza multipla (SM) si spondilita anchilozanta (SA). O explicatie este ca otetul poate reduce inflamatia si diminua simptomele. Cu toate acestea, nu exista studii care sa exploreze direct otetul de mere ca terapie pentru astfel de afectiuni. Persoanele care au una dintre aceste probleme de sanatate trebuie sa discute cu un medic inainte de a incerca otet de mere.
Otetul de mere si afectiunile pielii
Otetul de mere aplicat topic poate avea beneficii pentru o varietate de afectiuni ale pielii. Expertii avertizeaza insa ca otetul nediluat nu trebuie aplicat direct pe piele, deoarece acesta poate provoca arsuri chimice. Chiar si otetul de mere diluat poate irita pielea.
Psoriazis
Daca aveti psoriazis la nivelul scalpului, aplicarea de otet de mere organic pe zona afectata poate ajuta la diminuarea mancarimii, un simptom comun cauzat de aceasta afectiune autoimuna. Exista cateva lucruri de luat in considerare inainte de a-l folosi: utilizati otet diluat pentru a reduce riscul de arsuri si nu-l aplicati pe nicio zona a pielii crapata sau care sangereaza. Inainte de a-l folosi, vorbiti cu dermatologul.
Otet de mere – utilizari
Cel mai bun mod de a introduce otetul de mere in dieta este sa il folositi la gatit. Este un simplu adaos la alimente, precum sosurile pentru salata.
Unii oameni prefera sa-l dilueze in apa si sa-l bea pur si simplu. Puteti pune 1 – 2 lingurite (5 – 10 ml) sau chiar 1 – 2 linguri (15 – 30 ml) intr-un pahar mare cu apa si puteti bea acest amestec, insa, de asemenea, este recomandat sa vorbiti cu medicul sau cu apifitoterapeutul.
Cel mai bine este sa incepeti cu doze mici si sa evitati consumul excesiv. Prea mult otet de mere poate provoca efecte secundare daunatoare, cum ar fi probleme gastrice, eroziunea smaltului dintilor si potentiale interactiuni medicamentoase.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/apple-cider-vinegar-benefits/
https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-apple-cider-vinegar
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/apple-cider-vinegar-nutrition-facts-health-benefits-risks-more/
https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/