Operatie de indepartare a glandei tiroide (tiroidectomie totala). Informatii complete

Operatie de indepartare a glandei tiroide (tiroidectomie totala). Informatii complete Operatie de indepartare a glandei tiroide (tiroidectomie totala). Informatii complete

Ultima actualizare: 29 august 2024

tiroidectomie-totala

Tiroida este o glanda mica in forma de fluture, situata la baza gatului, de-a lungul traheei, sub cartilajul tiroid. Tiroida este extrem de importanta pentru organism deoarece produce hormoni pe care sangele ii transporta in fiecare tesut din organism. Tiroida ajuta la reglarea metabolismului, procesul prin care organismul transforma alimentele in energie. De asemenea, joaca un rol in mentinerea functionarii corecte a organelor si ajuta organismul sa conserve caldura.

Uneori, tiroida produce niveluri prea mari de hormoni (hipertiroidism). De asemenea, poate fi afectata de probleme structurale, cum ar fi inflamatia si aparitia chisturilor sau a nodulilor. Medicul poate recomanda o tiroidectomie totala pentru a trata aceste tulburari.

Tiroidectomia totala implica indepartarea integrala a glandei tiroide. Aceasta interventie chirurgicala este efectuata intr-un spital, in timp ce pacientul se afla sub anestezie generala.

De cele mai multe ori, persoanele supuse unei tiroidectomii totale petrec noaptea in spital. In tot acest timp, echipa medicala le monitorizeaza starea.

Dupa o tiroidectomie totala, pacientul are nevoie de tratamente cu hormoni tiroidieni pentru ca organismul sa mentina functiile vitale in echilibru. Terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni implica administrarea de hormoni tiroidieni sintetici sau derivati naturali, sub forma de pastile.


Tiroidectomie totala – ce este si cand se recomanda

Tiroidectomia totala este operatia de indepartare integrala a glandei tiroide. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului, si care produce hormoni care controleaza fiecare parte a metabolismului, de la ritmul cardiac si pana la arderea caloriilor.

 

Thyrohelp este un supliment alimentar care contine un amestec de ingrediente special formulat pentru a mentine sanatatea si buna functionare a glandei tiroide.

 

Tiroidectomia este principalul tratament chirurgical pentru cancerul tiroidian si este o optiune de tratament pentru anumite afectiuni ale tiroidei, cum ar fi:

Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale de celule care se dezvolta in glanda tiroida. Nodulii tiroidieni sunt de obicei benigni (necancerosi), insa pot fi si maligni (cancerosi). Uneori, nodulii tiroidieni pot produce hormoni tiroidieni in exces, lucru care provoaca anumite simptome.

tiroidectomie-totala-noduli

Gusa

Gusa este o problema medicala caracterizata prin marirea glandei tiroide. Gusa tiroidiana poate fi insotita sau nu de noduli tiroidieni. Daca incepe sa capete dimensiuni mari, gusa poate pune presiune pe trahee sau esofag si poate ingreuna respiratia si inghitirea.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul (tiroida hiperactiva) este o afectiune in care tiroida creeaza si elibereaza niveluri prea mari de hormoni. Hipertiroidismul este adesea rezultatul unei tulburari autoimune numita boala Basedow Graves. In cazul acestei afectiuni, organismul identifica in mod eronat glanda tiroida ca fiind un corp strain si trimite anticorpi pentru a o ataca. Acesti anticorpi inflameaza tiroida, provocand supraproductie de hormoni.

Hipertiroidismul are mai multe cauze, iar tiroidectomia totala este una dintre optiunile de tratament pentru aceasta afectiune.

 

Procor T are rolul de a mentine functiile normale ale organelor la nivel celular si contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor, acizilor grasi si sinteza proteinelor. Procor T ajuta la o buna functionare a glandei tiroide.

 

Cancerul tiroidian

Cancerul este cel mai frecvent motiv pentru care medicii recomanda o tiroidectomie totala.

Pregatirea pacientului pentru tiroidectomie totala

Instructiuni privind administrarea de medicamente si restrictiile alimentare

Daca aveti hipertiroidism, specialistul va poate prescrie medicamente, cum ar fi iodura de potasiu. Medicamentele va vor ajuta sa va tineti sub control functia tiroidiana si sa reduceti riscul de hemoragie dupa o tiroidectomie totala.

tiroidectomie-totala-cand-se-recomanda

Pentru a evita complicatiile care pot aparea dupa anestezie, poate fi necesar sa evitati sa mancati si sa beti pentru o anumita perioada, inainte de operatie. Medicul va va oferi instructiuni specifice.

Ce se intampla inainte de o tiroidectomie totala

Pentru a efectua o tiroidectomie totala in conditii de siguranta, pacientul este plasat sub anestezie generala. Anestezistul administreaza anestezicul sub forma unui gaz special, pe care il inspirati printr-o masca, sau injecteaza un medicament lichid direct in vena. Dupa ce substanta isi face efectul, echipa medicala plaseaza un tub de respiratie in trahee, pentru a sustine respiratia pe parcursul procedurii.

In plus, echipa medicala va verifica ritmul cardiac, tensiunea arteriala si nivelul de oxigen din sange pe parcursul interventiei chirurgicale.

Cum se desfasoara procedura de indepartare a glandei tiroide

Dupa ce pacientul a fost pus sub anestezie generala, chirurgul efectueaza o taietura (incizie) la baza gatului. De cele mai multe ori, specialistul face aceasta incizie intr-una dintre cutele pielii, pentru a masca cicatricea dupa vindecarea inciziei.

Daca tiroidectomia totala este realizata pentru a trata un cancer tiroidian, chirurgul poate examina si elimina ganglionii limfatici din jurul tiroidei. La unii pacienti, chirurgul foloseste echipamente speciale pentru a monitoriza starea corzilor vocale in timpul procedurii, pentru a preveni deteriorarea permanenta a acestora.

Cat dureaza o tiroidectomie totala?

O tiroidectomie totala dureaza de obicei una pana la doua ore. Operatia ar putea dura totusi mai mult sau mai putin, in functie de amploarea interventiei chirurgicale.

Exista mai multe tipuri de tiroidectomie totala, dupa cum urmeaza:

Tiroidectomie conventionala

Aceasta abordare implica efectuarea unei incizii la baza gatulu,i pentru a accesa direct glanda tiroida. Acest tip de tiroidectomie totala este cea mai utilizata metoda.

Tiroidectomie transorala

Aceasta abordare presupune accesarea tiroidei printr-o incizie in interiorul gurii, si nu la nivelul gatului.

Tiroidectomie endoscopica

In timpul tiroidectomiei endoscopice, medicul efectueaza incizii mai mici la nivelul gatului. Prin aceste incizii sunt introduse instrumente chirurgicale si o camera video care sa-l ghideze in timpul operatiei.

tiroidectomie-totala-desfasurare

Ce presupune ingrijirea dupa o tiroidectomie totala

Cei mai multi pacienti isi pot relua majoritatea activitatilor normale a doua zi dupa operatie. Cu toate acestea, este recomandat sa astepte cel putin zece zile, sau pana cand medicul le da permisiunea, pentru a se angaja in activitati solicitante, cum ar fi exercitiile de mare intensitate.

Dupa o tiroidectomie totala, multi oameni se pot confrunta cu dureri in gat si voce ragusita, timp de cateva zile. Pentru a-si ameliora durerea, aceste persoane pot lua un analgezic fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul. Daca aceste medicamente nu reduc disconfortul, medicul poate prescrie substante mai puternice.

Pacientii vor dezvolta hipotiroidism dupa o tiroidectomie totala. Mai exact, organismul nu va mai produce hormoni tiroidieni. Pentru a preveni dezvoltarea unor probleme medicale serioase, specialistul va prescrie un tratament cu levotiroxina, un hormon tiroidian sintetic. Pentru a gasi cea mai potrivita doza pentru fiecare pacient in parte, medicul va efectua analize de sange si ajustari in dozarea medicamentelor.

tiroidectomie-totala-dupa-operatie

Care ar putea fi complicatiile procedurii de tiroidectomie totala

In general, tiroidectomia totala este o procedura sigura. Dar, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, tiroidectomia totala prezinta un risc de complicatii. Printre complicatiile care pot aparea se numara:

  • hemoragie – uneori, sangerarea poate produce un blocaj la nivelul cailor respiratorii, ingreunand respiratia;
  • infectie;
  • niveluri scazute ale hormonului paratiroidian (hipoparatiroidism) – uneori, interventia chirurgicala afecteaza glandele paratiroide, care se afla in spatele tiroidei. Glandele paratiroide regleaza nivelul de calciu din sange. Un nivel scazut de calciu in sange poate provoca amorteala, furnicaturi sau crampe.
  • voce ragusita sau slaba permanenta, din cauza leziunilor nervoase ale corzilor vocale.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/thyroid-gland-removal

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/thyroidectomy

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/thyroidectomy/about/pac-20385195

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7016-thyroidectomy