Operatie de cataracta: procedura, riscuri si recuperare

Operatie de cataracta: procedura, riscuri si recuperare Operatie de cataracta: procedura, riscuri si recuperare

Ultima actualizare: 13 august 2024

Operatie-de-cataracta

Cataracta reprezinta opacifierea, deci pierderea transparentei cristalinului. Aceasta boala progresiva apare in special ca urmare a inaintarii in varsta (cataracta senila), iar la nivel mondial reprezinta una dintre principalele cauze ale orbirii si diminuarii acuitatii vizuale. In mod normal, cataracta nu poate fi tratata decat prin operatie de cataracta, chiar daca in stadiile incipiente se pot purta ochelari pentru a redobandi functia vizuala normala. Intrucat este o boala progresiva, care tinde sa se agraveze odata cu trecerea timpului, cu cat se intervine mai rapid, cu atat prognosticul se considera a fi unul mai bun. Totusi, stadiul si simptomele determina alternativele de tratament.


Operatie de cataracta – proceduri

Exista mai multe proceduri prin care se poate realiza o operatie de cataracta. Pentru a se alege cea mai eficienta optiune, se are in vedere stadiul cataractei, severitatea acestuia si, bineinteles, variabile individuale ale pacientului, cum ar fi starea generala de sanatate. Cele mai comune si des utilizate proceduri pentru operatie de cataracta sunt:

Facoemulsificarea

Este cea mai frecventa metoda utilizata pentru operatie de cataracta. Acestea include urmatorii pasi:

  • consultul initial, cu tot ce presupune acesta;
  • se realizeaza sub anestezie locala (picaturi sau injectie perioculara);
  • chirurgul face o incizie foarte mica la nivelul corneei;
  • un dispozitiv cu ultrasunete (facoemulsificator) se introduce la nivelul inciziei, unde va fragmenta si lichefia cristalinul opac;
  • fragmentele lichefiate ale cristalinului opac sunt apoi indepartate prin aspiratie;
  • in cadrul acestui tip de operatie pentru cataracta se plaseaza ulterior o lentila intraoculara, care va lua rolul cristalinului afectat, si care se va purta de-a lungul intregii vieti.

Extractia extracapsulara

Reprezinta o metoda mai traditionala, prin care se poate realiza o operatie de cataracta, in mod obisnuit in cazurile de cataracta senila avansata:

  • consultul initial, cu tot ce presupune acesta;
  • operatia se realizeaza sub anestezie locala;
  • chirurgul oftalmolog face o incizie mai mare decat in cazul facoemulsificarii, tot la nivelul corneei;
  • cristalinul opac este indepartat in intregime, insa capsula cristalinului nu, deoarece aici va fi plasata lentila intraoculara.

Acestea sunt principalele proceduri prin care se poate realiza o operatie de cataracta. Desi sunt similare, facoemulsificarea este superioara deoarece se prezinta cu un risc scazut de complicatii, astigmatism postoperator minim si, in egala masura, cu o perioada de recuperare mai mica decat in cazul extractiei extracapsulare. Extractia intracapsulara a cataractei se utiliza in trecut, dar s-a dovedit ca duce deseori la complicatii. Facoliza cu laser reprezinta metoda cea mai moderna pentru o operatie de cataracta, insa momentan este inca in curs de testare. Operatia de cataracta se desfasoara deosebit de rapid si, in unele cazuri, poate dura chiar si 5-10 minute.

Operatie de cataracta – indicatii si contraindicatii

Cataracta poate fi tratata, in cele din urma, doar printr-o operatie de cataracta. Indicatiile pentru o astfel de interventie sunt urmatoarele:

  • afectarea semnificativa a vederii, care interfereaza cu activitatile zilnice;
  • prezenta complicatiilor asociate, cum ar fi glaucomul secundar;
  • nevoia de investigatii oculare, fiind cunoscut faptul ca o afectiune precum cataracta poate impiedica examinarea adecvata a fundului de ochi, importanta pentru persoane cu afectiuni oculare cum ar fi retinopatia diabetica;
  • cataracta congenitala, prezenta inca de la nastere, este principala indicatie cand vine vorba de operatie de cataracta la copii.

Intrucat cataracta este o boala progresiva, care poate aparea atat ca urmare a inaintarii in varsta, cat si din cauza unor afectiuni medicale asociate (diabet, dermatita atopica, neurofibromatoza de tip 2, hipoparatiroidism, distrofie musculara miotonica). Din acest motiv, este recomandat ca o operatie de cataracta sa aiba loc cat mai devreme, pentru a se preveni progresia afectiunii. Pe de alta parte, exista si contraindicatii cand vine vorba de operatie de cataracta, iar acestea sunt:

  • infectii oculare active: reprezinta o contraindicatie temporara a operatiei;
  • afectiuni sistemice necontrolate, cum ar fi diabetul necontrolat, hipertensiunea arteriala si infectiile respiratorii, hepatita virala, SIDA, epilepsia, boala Parkinson, artrita reumatoida; de obicei, se urmareste stabilizarea acestor afectiuni inainte de o operatie de cataracta;
  • in cazuri rare, anumite conditii medicale sau alergii severe la anestezice folosite reprezinta o contraindicatie pentru aceasta interventie.

In cele mai multe cazuri, interventia chirurgicala are rol curativ maximal, restabilind acuitatea vizuala a pacientului. Rezultatul postoperator depinde in principal de respectarea cu strictete a sfaturilor medicului in ceea ce priveste igiena si recuperarea, precum si a tratamentului indicat. Prezenta subiacenta a unor boli sistemice, momentul in care are loc interventia, precum si modul in care se efectueaza o operatie de cataracta sunt criterii esentiale pentru rezultatul postoprator.

Operatie-cataracta

Operatie de cataracta – riscuri asociate

Ca orice alta interventie chirurgicala, si o operatie de cataracta se poate prezenta cu complicatii asociate.

1. Operatie de cataracta congenitala

In astfel de cazuri, complicatiile pot consta in:

  • uveita;
  • opacifierea progresiva a capsulei posterioare si ingrosarea acesteia, ceea ce ar putea duce, in unele cazuri, la cataracta secundara;
  • afachia;
  • modificari de refractie;
  • dezlipirea de retina.

2. Operatie de cataracta dobandita

Complicatiile sunt clasificate dupa cum urmeaza:

  • in timpul interventiei chirurgicale: ruperea si lezarea capsulei posterioare, hifema, arsuri la nivelul corneei, hemoragia expulziva;
  • dupa interventia chirurgicala: prolapsul irisului, infectii (endoftalmita, panoftalmita), edem macular cistoid, cheratita striata, pozitionarea defectuoasa a lentilei intraoculare, disfotopsie (fenomene luminoase in campul vizual), ptoza, dezlipirea de retina, glaucom pseudofachic, ingrosarea capsulei posterioare si opacifierea acesteia (cataracta secundara).

Cu toate acestea, cele mai multe interventii au rezultate excelente. Riscul de complicatii creste in cazul in care sunt prezente si alte afectiuni subiacente.

Sfaturi pentru recuperarea dupa operatie de cataracta

Este absolut vital ca dupa o operatie de cataracta sa se respecte cu strictete indicatiile medicului oftalmolog. Dupa cum s-a observat, rezultatul postoperator este in stransa dependenta cu perioada recuperarii. In aceasta etapa, specialistii recomanda urmatoarele:

  • respectarea tratamentului medicamentos recomandat de catre medicul specialist. Picaturile de ochi sau alte medicamente ar trebui administrate conform indicatiilor.
  • dupa operatie de cataracta nu se recomanda practicarea activitatilor fizice intense. Anumite miscari, cum ar fi aplecarea spre inainte, pot creste presiunea intraoculara. Activitatea fizica poate fi reluata doar dupa acordul medicului oftalmolog.
  • pacientul nu trebuie sa nu se doarma pe partea ochiului operat;
  • se recomanda purtarea ochelarilor de protectie, pentru a se preveni eventualele traumatisme la nivelul ochiului;
  • spalarea pe fata se va face folosind eventual servetele umede, si nu cu apa din abundenta;
  • este contraindicat consumul de alcool si trebuie sa se renunte la fumat in perioada recuperarii;
  • se vor respecta vizitele regulate la medicul oftalmolog, conform indicatiilor si la intervalele de timp mentionate (uzual a doua zi dupa operatie, dupa o saptamana, o luna si, respectiv, dupa trei luni).

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539699/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK464182/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559253/

https://www.healthline.com/health/eye-health/cataract-treatment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cataracts/diagnosis-treatment/drc-20353795

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8589-cataracts-age-related