Obiceiuri care intretin acneea: ce sa nu mai faceti ca sa scapati de acnee?

Obiceiuri care intretin acneea: ce sa nu mai faceti ca sa scapati de acnee? Obiceiuri care intretin acneea: ce sa nu mai faceti ca sa scapati de acnee?

Ultima actualizare: 9 septembrie 2024

cum-sa-scapati-de-acnee

V-ati intrebat vreodata de ce tratamentele si produsele de skincare nu sunt suficiente pentru a scapa de acnee? Pentru ca, de cele mai multe ori, obiceurile de zi cu zi ne saboteaza tenul. Una dintre cele mai frecvente greseli este cea legata de curatarea tenului. Nu e suficient sa va spalati pe fata doar o data pe zi. Pe de alta parte, nici sa va curatati tenul de prea multe ori nu este indicat, deoarece astfel doar incurajati acneea. Lipsa hidratarii, stoarcerea cosurilor si makeupul excesiv sunt alte cateva obiceiuri care dauneaza tenului.

Oricine se confrunta cu acnee stie cat de dificila este incercarea de a-si vindeca tenul. Uneori, tratarea cosurilor este mai degraba o chestiune care tine de timp, rabdare si perseverenta. Astfel, calatoria spre un ten fara acnee este o un proces de durata. Chiar daca destinatia este indepartata, pacientul poate lua masuri la indemana care sa intreupa un nou ciclu de eruptie al acneei. Din pacate, nu exista nicio retata pentru a scapa de acnee pentru totdeauna, insa exista strategii prin care puteti minimiza riscul aparitiei cosurilor. Trebuie doar sa va revizuiti anumire obiceiuri din viata de zi cu zi.

curatarea-adecvata-a-tenului-cu-acnee

Tenul este spalat prea rar sau, din contra, prea des

Oricat de obosita ati fi atunci cand va intoarceti de la serviciu sau de la o petrecere, indiferent daca ati folosit produse de machiaj sau nu, alocati-va timp si rabdare pentru dubla curatare a tenului. Acest lucru presupune utilizarea de lotiune micelara, urmata de spalarea tenului cu un gel de curatare. Alegeti articole specifice, potrivite tipologiei tenului (mixt, sensibil, predispus la acnee etc.). Ulterior aplicati produsele de ingrijire specifice ritualului de seara, precum seruri sau crema hidratanta.

Dimineata nu mai este necesara utilizarea lotiunii micelare. Este suficient sa va spalati tenul cu un gel de curatare, apoi sa aplicati produsele de ingrijire obisnuite, iar la final sa aplicati o lotiune cu SPF.

Cazurile de acnee cauzata de un ten incarcat sunt destul de rare. Cu toate acestea, este important sa indepartati, de doua ori pe zi, impuritatile, excesul de ulei de pe ten, transpiratia si reziduurile de machiaj si poluare. Pe de alta parte, spalarea excesiva poate usca pielea si provoca supraproductie de ulei, situatie care poate inrautati cazurile de acnee.

Nu folositi un produs care trateaza sau previne acneea

Dermatologul va poate recomanda antibiotice si produse topice care se elibereaza pe baza de reteta sau va poate recomanda OTC-uri (produse fara prescriptie medicala) pentru a trata acneea. Utilizati-le conform recomandarilor specialistului pentru a evita uscarea tenului.

Cele mai intalnite ingrediente din OTC-urile pentru ameliorarea acneei sunt urmatoarele: peroxid de benzoil, acid salicilic, sulf, niacinamida etc.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Acnestil crema activ antiimperfectiuni, un produs care tine sub control secretia de sebum si ajuta la indepartarea imperfectiunilor. Aceasta este special formulat pentru pielea mixta, uleioasa si predispusa la acnee.

Nu va hidratati suficient

Daca sunteti deshidratata, organismul poate forta glandele sebacee sa produca mai mult sebum de cat in mod obisnuit, proces care duce la acnee. Asadar, consumati apa, nu suc, inainte de a simti setea, primul simptom al deshidratarii. Desi unii specialist recomanda sa beti doi litri de apa pe zi, necesarul dumneavoastra poate fi chiar mai mare daca faceti efort fizic intens, petreceti timp intr-un mediu cald si umed sau lucrati sub cerul liber.

strategii-pentru-a-reduce-acneea

Folositi makeup in exces

De multe ori, femeile folosesc fond de ten si alte articole de makeup pentru a acoperi acneea. Acest lucru este gresit, deoarece produsele de machiaj pot infunda porii si, in cele din urma, pot inrautati aspectul tenului. Limitati asadar folosirea produselor de makeup in perioadele in care aveti tenul incarcat. Daca nu puteti face acest lucru, investiti in fond de ten si concealer care nu sunt comedogenice. Aveti grija ca la finalul zilei sa folositi dubla curatare pentru a va indeparta machiajul.

Pe langa articolele de makeup, tenul mai poate fi afectat si de produsele de aranjare a parului. Fixativul si samponul uscat pot intra in contact cu pielea dumneavoastra si declansa focare de acnee. De aceea, acordati importanta documentarii si citirii etichetelor inainte de a cumpara articole de styling.

Folositi pensule si ustensile neigienizate corespunzator

Chiar daca nu impartiti cu nimeni pensulele si buretii de machiaj, este important ca aceste ustensile sa fie curatate o data pe saptamana. Ele pot fi igienizate cu gelul de curatare a fetei, sapun antibacterian sau o solutie speciala de curatare pe care o gasiti in magazinele unde sunt comercializare produse de frumusete.

De asemenea, curatati cu apa si sapun si accesoriile, precum gua sha sau rola de jad pe care le folositi in timpul ritualului de skincare.

obiceiuri-care-cauzeaza-acnee

Consumati alimente cu continut ridicat de zahar si carbohidrati

Desi medicii nu sunt siguri de legatura dintre alimente si acnee, un numar tot mai mare de cercetatori sugereaza ca hrana poate declansa acneea in cazul unor pacienti. Potrivit specialistilor de la American Academy of Dermatology, consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat poate creste riscul de a dezvolta sau agrava cazurile de acnee.

Alimentele al caror consum favorizeaza aparitia cosurilor sunt urmatoarele:

  • bauturi carboogazoase si sucuri fara acid indulcite cu zahar;
  • alcool;
  • lapte de vaca (din cauza proteinelor din zer si a hormonilor de crestere favorizeaza inflamatia care duce la acnee);
  • ulei de porumb si ulei de soia;
  • biscuiti, produse de patiserie, covrigi si prajituri;
  • ciocolata;
  • paste, paine alba, orez alb si noodles;
  • preparate de tip fast food (burgeri, cartofi prajiti etc.).

recomandari-pentru-a-reduce-acneea

Obisnuiti sa va atingeti fata

Fie ca asezati la locul lor ochelarii care aluneca pen as, fie ca puneti dupa ureche o suvita de par, este aproape imposibil sa nu va atingeti fata de-a lungul unei zile. Din pacate, aceste obiceiuri contribuie la cazurile de acnee.

Atingerea fetei este daunatoare deoarece presupune transferul bacteriilor si al impuritatilor de pe maini pe piele. Acestea infunda porii si, in cele din urma, duc la acnee. E aproape imposibil sa evitati sa va atingeti fata, de aceea incercati sa va spalati cat mai des pe maini si, eventual, sa dezinfectati frecvent tastaturile si suprafetele pe care lucrati la birou.

Spargeti cosurile

Oricat de tentant ar fi, incercati sa nu spargeti acel punct mare si alb de pe varful nasului. Eliminarea grasimii prin acest mod poate duce la inflamatie si chiar infectie la nivel local si, in cele din urma, pot ramane cicatrici. De asemenea, pot fi indundati porii din jur si astfel poate fi favorizata raspandirea acneei.

Va expuneti prea mult la soare

Oricat de credibili ar fi creatorii de continut care incurajeaza expunerea excesiva la soare pentru a usca acneea, sa stiti ca, pe termen lung, acest obicei este deosebit de daunator.

In realitate, expunerea frecventa la soare deshidrateaza pielea, ceea ce, in timp, va duce la productia excesiva de sebum si, implicit, blocarea porilor.

Aplicarea de produse cu protectie solara va poate ajuta sa va protejati pielea pe tot parcursul anului. Daca aveti acnee sau ten gras, alegeti produse non-comedogenice, fara ulei.

 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321411
https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/habits-stop
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321411
https://www.healthline.com/health/acne/how-to-prevent-pimples

 

 

 

 

 

 

 

Farmacistul Catena va recomanda: