Nistagmus: cauze, diagnostic, tratament

Nistagmus: cauze, diagnostic, tratament Nistagmus: cauze, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Nistagmus

Termenul „nistagmus” provine din termenul grecesc „nustagmos”, care s-ar traduce prin „a da din cap”, „a incuviinta”. Dincolo de a fi asociat unei patologii, acest fenomen de miscare rapida, ritmica, involuntara si oscilativa a ochilor poate fi considerat fiziologic. De asemenea, se poate prezenta latent, rapid sau moderat, poate fi continuu, paroxistic, declansandu-se in functie de o serie de variabile, cum ar fi pozitia capului, directia privirii. Deseori, aceste miscari pot reduce in mod semnificativ calitatea vederii, pot afecta perceptia in profunzime, coordonarea si echilibrul. Cand se prezinta tranzitoriu, deseori poate indica o patologie subiacenta care duce la nistagmus.


Nistagmus – generalitati

Fenomenul de nistagmus se defineste drept miscari ritmice, anormale ale ochilor, cu o miscare „lenta” a ochiului spre punctul de interes, urmata de o a doua miscare care va duce ochiul inapoi la punctul initial privit. Miscarea din nistagmus poate fi orizontala, verticala, torsionala, dar in unele cazuri implica chiar si o combinare a acestor trei tipuri. Deseori este secundar patologiilor care afecteaza cortexul, caile vizuale anterioare, trunchiul cerebral, aparatul vestibular periferic sau cerebelul. Prin definitie, nistagmusul debuteaza cu o miscare lenta a ochiului departe de un punct de interes. A doua miscare este cea care readuce ochiul inapoi la punctul de interes.

In cazul in care a doua miscare este lenta, vorbim despre nistagmus pendular, iar in cazurile in care aceasta este rapida, vorbim despre nistagmus in resort. S-a ajuns la conventia ca, in functie de directia fazei rapide (dreapta sau stanga), nistagmusul poate fi de dreapta sau de stanga. De exemplu, cand a doua miscare a ochiului este rapida spre dreapta, vorbim despre nistagmus in resort de dreapta. Exista 2 forme principale de nistagmus, si anume patologic (congenital si dobandit, deseori asociat anumitor patologii) sau fiziologic. Varianta fiziologica se considera a fi o variatie normala, fara implicatii patologice exacerbate, a functiei oculomotorii normale.

Benesio Magneziu B complex cntine o combinatie de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), care contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos. Granulele orodispersabile ofera rapiditate si usurinta in administrare (nu necesita apa), produsul fiind total adaptat ritmului vietii moderne.

Nistagmus – cauze si factori de risc

In principal, in acest articol vom aborda potentialele cauze patologice care pot duce la aceasta afectiune. Forma patologica poate fi congenitala, idiopatica, dar in mod obisnuit este secundara unei tulburari neurologice preexistente. De asemenea, poate fi indusa temporar de dezorientare sau vertij, precum si de administrarea anumitor medicamente si substante ilicite.

Nistagmus congenital

  • Se dezvolta de obicei in jurul varstei de 3 luni;
  • Se caracterizeaza printr-o miscare orizontala, oscilanta a ochilor;
  • Se coreleaza cu diagnosticuri precum: albinismul, aniridia, cataracta congenitala bilaterala, hipoplazia bilaterala a nervului optic, amauroza congenitala Leber si tunica vasculosa lentis persistenta;
  • Copiii cu varsta de 6-36 luni pot avea o forma de nistagmus cunoscuta ca spasmus nutans, care de obicei se imbunatateste, fara interventie la 2-8 ani dupa diagnostic. In mod specific, copiii cu aceasta forma uzual tin capul inclinat (torticolis), drept mecanism compensator al oscilopsiei;
  • Se poate manifesta in sindromul Noonan;
  • Se asociaza uneori si cu cecitatea nocturna stationara completa sau incompleta;
  • Poate fi indus si de factori de mediu (presiune, vibratii, sunete, miscari).

Naturalis Mg+ Vit. B6 este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6. Prin continutul de Magneziu si Vitamina B6, suplimentul alimentar Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii.

Nistagmus dobandit

Forma care apare mai tarziu, de-a lungul copilariei sau la varsta adulta, este cea dobandita. De foarte multe ori, cauza este adesea necunoscuta (nistagmus idiopatic). Insa cand aceasta poate fi observata, se dovedeste a include tulburari ale sistemului nervos central, tulburari metabolice si intoxicatii acute sau cronice (alcool, substante ilicite). La populatia adulta in varsta, cea mai frecventa cauza o reprezinta accidentul vascular cerebral. Patologiile care, printre altele, pot sa duca si la nistagmus, sunt urmatoarele:

  • Scleroza multipla;
  • Hipoplazia nervului optic;
  • Aniridia;
  • Vertijul pozitional paroxistic benign;
  • Tumorile cerebrale (meduloblastom, astrocitom, tumori localizate in fosa posterioara);
  • Boala Canavan;
  • Traumatisme si leziuni la nivel cerebral, cu hemoragie;
  • Boala Ménière;
  • Boala Pelizaeus-Merzbacher;
  • Sindromul de dehiscenta a canalului semicircular superior;
  • Fenomenul Tullio;
  • Boala Whipple;
  • Intoxicatii cu: alcool, amfetamina, barbiturice, benzodiazepine, litiu, ketamina, MDMA sau pregabalina, oxid de azot, fenciclidina, fenitoina, salicilati, anticonvulsivante, LSD, ISRS;
  • Deficitul de tiamina (sindromul Wernicke-Korsakoff, encefalopatie Wernicke);
  • Boli si tulburari ale sistemului nervos central: abces cerebelos, ataxie cerebeloasa, scleroza multipla, malformatia Arnold-Chiari, accidentul vascular cerebral, hemoragia talamica, dar si trauma, tumorile, degenerarea retiniana cerebeloasa infantila;
  • Alte cauze: functionarea defectuoasa a nervului trohlear, patologia vestibulara.

Cu alte cuvinte, fenomenul de nistagmus poate fi secundar unei game foarte variate de patologii si, drept urmare, poate avea manifestari diferite, in forme specifice. In unele cazuri s-a observat ca expunerea la campuri magnetice puternice, cum sunt cele emise de aparatele RMN, ar putea cauza o oarecare forma de nistagmus, dar temporara. O alta forma foarte specifica se numeste „nistagmus miner”, observata la minerii care lucrau in conditii deficitare de lumina si intuneric, si care au ajuns sa dezvolte, in timp, nistagmus.

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA.

Nistagmus – simptome si manifestari

Miscarea necontrolata a ochilor care poate urma traiectorie verticala, orizontala sau torsionala, reprezinta principala manifestare in nistagmus. De asemenea, ritmul de miscare poate sa difere de la o persoana la alta, fiecare tip clinic al bolii avand propriiile sale manifestari. Multi pacienti acuza si probleme de vedere, o scadere a acuitatii vizuale, oscilopsie (obiectele par a se misca, a vibra), ameteala, precum si o reducere a perceptiei profunzimii, vederii 3D si echilibrului. In multe cazuri, apar probleme de focalizare si coordonare a mainilor. Persoanele care prezinta in mod constant aceste miscari, ajung sa isi mentina capul inclinat, pentru a compensa vederea.

Diagnosticul de nistagmus

Nistagmusul este o patologie imediat vizibila, dar rareori grefata pe un diagnostic diferential al cauzei subiacente. Exista numeroase teste folosite in diagnostic, cum ar fi testul reflex caloric. Exista un dispozitiv special, care inregistreaza si cuantifica miscarea oculara, folosit in vederea certificarii patologiei: electronistagmograful si videonistamograful. Efectuarea testelor in cazul suspiciunii acestei patologii, desi este vizibila simptomatic, este necesara pentru a se diferentia de alte tulburari superficiale similare ale miscarilor oculare, spre exemplu opsoclonus si flutter-ul ocular. Ulterior, diagnosticul trebuie indreptat spre identificarea posibilei patologii existente.

Tratament nistagmus

Optiunile de tratament pentru nistagmus pot varia de la alternative farmacologice, pana la mai multe tipuri de interventii chirurgicale, multe invazive, in functie de natura si cauza subiacenta.

Tratament farmacologic

  • In urma tratamentului cu gabapentina si memantina se observa imbunatatiri majore la nivel de acuitate vizuala si scaderea amplitudinii miscarii ochilor;
  • Tratamentul farmacologic se individualizeaza in functie de tipul clinic de nistagmus.

Injectii cu toxina botulinica

  • Injectarea toxinei botulinice in spatiul retrobulbar, pentru a trata nistagmusul simptomatic, a dus la imbunatatiri ale oscilopsiei. Totusi, posibilele efecte secundare, cum ar fi diplopia, ptoza si agravarea paradoxala a oscilopsiei, limiteaza utilitatea acestei optiuni de tratament.

Tratament optic

  • Utilizarea lentilelor de contact, mai ales in forma infantila a bolii;
  • Este necesara corectarea erorii de refractie, care poate fi ridicata la persoanele cu nistagmus.

Interventia chirurgicala

  • Se recomanda in special in nistagmusul infantil sau in nistagmusul vertical;
  • Proceduri precum tetonomia, procedura Anderson-Kestenbaum, sunt alternative eficiente.

Nistagmus – complicatii si riscuri asociate

In cele din urma, nistagmusul nu ridica, in sine, risc major de complicatii. Desi functia vederii este afectata, aceasta nu este compromisa. Pot exista tulburari de echilibru, coordonare, precum si de executare a sarcinilor care implica abilitati motorii fine, fotofobie puternica. In majoritatea cazurilor se observa si inclinarea patologica a capului, pentru a se compensa deficitele asociate nistagmusului. Intrucat reprezinta o manifestare a unei patologii subiacente, complicatiile care pot aparea se asociaza diagnosticului de baza. Alternativele chirurgicale de tratament pot ridica, de asemenea, riscuri, insa in ultima instanta reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament.

Nistagmus – sfaturi pentru preventie

Forma congenitala nu poate fi prevenita, dar se amelioreaza odata cu trecerea timpului. Pentru formele dobandite, preventia vizeaza, in primul rand, reducerea riscului bolilor neurologice. In cele mai multe cazuri, totusi, astfel de boli implica o componenta predispozitionala, respectiv o gama variata de factori de risc.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539711/

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/nystagmus

https://eyewiki.org/Nystagmus

https://sci-hub.se/10.1001/archneur.40.13.777

https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-nystagmus

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22064-nystagmus