Nevralgia Arnold, cunoscuta si drept nevralgie occipitala, este o afectiune care se manifesta cu durere intensa, de tip neuropatic, localizata in regiunea occipitala (in partea din spate a capului). Aceasta cefalee apare din cauza iritarii sau compresiei nervilor occipitali – nervi periferici care traverseaza zona occipitala si sunt responsabili pentru transmiterea semnalelor senzoriale de la acest nivel, spre creier. In caz de nevralgie Arnold, este in special vorba despre implicarea unor nervi precum nervul occipital mare, nervul occipital mic si al treilea nerv occipital. Deseori, se observa afectarea simultana a tuturor acestor nervi, durerea resimtita fiind mult mai violenta.
In caz de nevralgie Arnold, durerea resimtita este paroxistica, dureaza de la cateva secunde, la cateva minute, uneori chiar mai mult. Aceasta apare aproape intotdeauna din cauza compresiei mecanice a unuia dintre nervii mentionati in unul sau mai multe puncte, de-a lungul traiectului sau. Poate fi vorba despre nevralgie Arnold cauzata de tensiunea musculara excesiva la nivelul musculaturii cervicale, de patologii osoase, probleme cu vasele de sange si ligamentele sau alte structuri anatomice din zona cervicala si/sau occipitala. Cand nervii sunt comprimati constant, impulsurile dureroase sunt transmise catre creier in mod anormal, generand cefaleea tipica.
Nevralgie Arnold – cauze si factori de risc
In peste 90% din cazurile de nevralgie Arnold se observa compresia nervului occipital mare si in doar 10% se observa compresia nervului occipital mic. Cel de-al treilea nerv occipital, totusi, este rar implicat in aparitia durerii. Aproape intotdeauna este vorba despre compresia mecanica a unuia dintre acesti trei nervi in unul sau mai multe puncte anatomice. Nevralgiile de acest tip nu mai sunt considerate ca rezultand dintr-o patologie nervoasa primara (cum ar fi herpes zoster si alte tipuri de infectii, leziuni demielinizante). In nevralgie Arnold, este exclusiv vorba despre compresia mecanica – din diferite motive – a nervilor care asigura inervatia acestor regiuni.
Nervul occipital mare are un diametru de aproximativ 3 milimetri, ceea ce il predispune foarte usor la patologii compresive. S-a constatat faptul ca hipertrofia musculara, incordarea, spasmul muscular din aceasta zona contribuie la compresie. La multe persoane, patologia este asociata cu stari cronice de stres si anxietate. In general, varsta medie de diagnostic este de aproximativ 55 de ani, ceea ce inseamna ca procesul compresiv ar putea fi si urmarea patologiilor osoase, cum ar fi artrita, spondiloza. Cele mai comune cauze pentru nevralgie Arnold se considera a fi:
-
tensiunea musculara: contracturile sau spasmele musculare din regiunea cervicala, mai ales cele ale muschiului trapez sau muschilor suboccipitali, pot comprima nervii;
-
trauma sau accidentarile la nivelul capului, gatului sau coloanei cervicale;
-
spondiloza cervicala (deteriorarea discurilor intervertebrale sau articulatiilor vertebrelor de la nivel cervical);
-
afectiuni inflamatorii si autoimune precum artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic;
-
diabetul, din cauza neuropatiei care poate afecta nervii periferici, inclusiv nervii occipitali;
-
tumorile localizate in regiunea cervicala sau occipitala;
-
pozitionarea incorecta si tensiunea prelungita a gatului (folosirea telefonului, laptopului).
Cu toate acestea, principala cauza pentru nevralgie Arnold se considera a fi in special tensiunea musculara si, odata cu inaintarea in varsta, afectiunile osoase asociate (spondiloza, artrita).
Nevralgie Arnold (nevralgie occipitala) – simptome si manifestari
Persoanele cu nevralgie Arnold se confrunta cu dureri puternice de cap, care par sa isi aiba originea la baza posterioara a craniului. Durerea este paroxistica, apare de la sine, are un caracter foarte intepator si se simte precum o injunghiere. Durerea dureaza cateva secunde sau minute, dar nu este continua. O durere constanta ar trebui sa ridice suspiciunea unui alt diagnostic. Uneori, se resimte precum o durere arzatoare, pulsatila sau sub forma de socuri electrice. Durerea asociata diagnosticului de nevralgie Arnold incepe de cele mai multe ori unilateral (pe o singura parte). Totusi, cu timpul se poate extinde intr-o distributie bilaterala (ambele parti), in 1/3 din cazuri.
Durerea din nevralgie Arnold poate iradia spre varful capului sau spre frunte si ochi, chiar daca intotdeauna incepe de la baza posterioara a craniului. Simptomele sunt intermitente, iar in ceea ce priveste cat dureaza nevralgia Arnold, durerea se resimte timp de cateva secunde sau minute. Este obisnuit ca pe parcursul zilei sa apara episoade recurente. Alte simptome pe care persoana cu nevralgie Arnold le poate prezenta sunt senzatia de amorteala sau furnicaturi in zona afectata si hipersensibilitate in momentul in care isi atinge regiunea occipitala si cervicala. Alt simptom ar putea fi rigiditatea cervicala. Multe persoane au dificultati in a-si misca gatul de la stanga la dreapta.
Tratament nevralgie Arnold
Nevralgia Arnold se vindeca, insa depinde foarte mult de variabilele fiecarei persoane in parte. Exista alternative de tratament pentru nevralgie Arnold, care au drept obiectiv intr-o prima faza ameliorarea durerii si reducerea compresiei nervilor. In functie de caz, tratamentul include:
Tratament medicamentos
-
Se recomanda analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a reduce inflamatia si durerea.
-
Relaxante musculare, in cazul in care tensiunea musculara este o cauza certificata care duce la compresia nervilor (miorelaxantele pot fi sub forma de medicamente, chiar creme pentru nevralgie Arnold).
-
Se poate recurge la antidepresive triciclice, in contextul in care persoanele cu depresie si anxietate tind sa aiba dureri mult mai severe.
-
Exista si optiunea blocurilor nervoase sub forma de injectii si infiltratii pentru nevralgie Arnold. Anestezicele se folosesc in acest caz (lidocaina) sau corticosteroizii, pentru a ameliora durerea si inflamatia. Ameliorarea este temporara, dar in unele cazuri pot avea efecte benefice pe termen lung.
Kinetoterapie si fizioterapie
-
Exista exercitii pentru nevralgia Arnold care pot avea efecte benefice in a reduce tensiunea si compresia mecanica a nervilor. Spre exemplu, exercitiile usoare de intindere au efecte cu potential terapeutic.
-
Masajul terapeutic ajuta la relaxarea muschilor contractati si, implicit, a presiunii exercitate asupra nervilor occipitali (principala cauza pentru nevralgie Arnold).
-
Terapia cu ultrasunete are, de asemenea, beneficii terapeutice in caz de nevralgie occipitala.
-
Stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS) este folosita pentru a ameliora durerea, prin aplicarea unor curenti electrici de joasa intensitate in zona afectata.
-
Stimularea nervoasa periferica este o metoda mai avansata care pare sa aiba efectele dorite, in special in cazurile severe de nevralgie Arnold.
-
Stimularea magnetica periferica ajuta la reducerea spasticitatii si contracturilor care, cum a fost mentionat mai sus, contribuie la compresia mecanica a nervilor occipitali.
Tratament chirurgical
-
Presupune decompresia chirurgicala a nervilor si adesea este considerata ultima solutie, in cazul in care celelalte alternative de tratament nu au avut efectul dorit.
-
Intr-un studiu efectuat pe 11 persoane, doar 2 nu au prezentat o ameliorare semnificativa a durerii dupa o astfel de interventie chirurgicala.
-
Rezectia unei parti din muschiul oblic inferior a avut rezultate terapeutice la pacientii care resimteau exacerbarea durerii in momentul flexiei coloanei cervicale.
-
O alta tehnica chirurgicala uzuala este gangliotomia C2.
-
Aceste proceduri chirurgicale vizeaza reducerea presiunii mecanice asupra nervilor, in mod uzual prin indepartarea structurii anatomice care realizeaza aceasta compresie.
Crioablatia percutanata ghidata cu ultrasunete a nervului occipital mare
-
Este o procedura efectuata de multi practicieni clinici. Procedura mai poarta denumirea de „crionevroliza”, iar efectul terapeutic este unul destul de bun.
Ablatia prin radiofrecventa
-
Vizeaza, dupa dum si denumirea o spune, distrugerea nervului.
Psihoterapie si terapie cognitiv-comportamentala
-
Foarte eficienta in cazurile de nevralgie Arnold in care stresul si depresia duc la simptome mult mai severe.
Nevralgie Arnold (nevralgie occipitala) – complicatii si riscuri asociate
De obicei, persoanele cu nevralgie occipitala apeleaza la alternative terapeutice care, pe termen scurt, usureaza simptomele. Injectiile cu anestezic local – cu sau fara steroizi – au eficienta, iar in unele cazuri pot ameliora durerile timp de mai multe luni. Rezultatele terapeutice ale terapiilor mentionate variaza de la o persoana la alta. Afectiunea nu se prezinta, in general, cu complicatii. De fapt, complicatiile par sa fie mai frecvente in cadrul procedurilor utilizate pentru tratamentul cazurilor de nevralgie occipitala.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538281/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810328/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9422306/
-
https://sci-hub.se/10.1007/BF02337823
-
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1002/ca.22468