Nefrita: cauze, manifestari, recomandari de tratament

Nefrita: cauze, manifestari, recomandari de tratament Nefrita: cauze, manifestari, recomandari de tratament

Ultima actualizare: 6 septembrie 2023

nefrita

Nefrita este o inflamatie a nefronilor, structurile de baza ale rinichilor. Nefrita poate afecta functia rinichilor, ducand la modificari ale urinei si urinarii, dar si la umflarea mainilor, picioarelor si a altor parti ale organismului.

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand dimensiunea unui pumn si forma unui bob de fasole, care filtreaza sangele care circula prin organism pentru a elimina excesul de apa si reziduurile din acesta.

Exista multe tipuri de nefrita, iar cauzele sunt la fel de diferite.

Episoadele acute de nefrita raspund bine la tratament de cele mai multe ori, insa unii pacienti pot dezvolta glomerulonefrita cronica ani mai tarziu.

Desi nefrita nu poate fi intotdeauna vindecabila, tratamentul adecvat poate imbunatati starea pacientului si poate proteja rinichii. Este esential ca acestia sa urmeze cu atentie instructiunile medicului pentru a preveni si limita deteriorarea rinichilor.

Cu toate acestea, fara tratament, nefrita poate avansa catre insuficienta renala, o afectiune grava care poate necesita dializa sau un transplant de rinichi. Dializa este o procedura medicala care mentine substantele chimice din sange la un nivel sigur, imitand practic modul in care rinichii sanatosi elimina deseurile si excesul de lichide din organism.

 


Ce este nefrita?

Nefrita (inflamatia rinichilor) este de cele mai multe ori cauzata de boli autoimune care afecteaza organe majore, insa poate avea la baza si o infectie. Nefrita poate determina eliminarea unor cantitati excesive de proteine in urina si acumularea de lichide in organism.

Poate afecta oameni de toate varstele, desi cauzele la copii si la adulti sunt diferite. La copii, nefrita este adesea rezultatul infectiilor cauzate de bacteriile streptococice, in timp ce la adulti este adesea cauzata de vasculita, pneumonie sau hepatita.

Tipuri de nefrita

Exista mai multe tipuri diferite de nefrita, cum ar fi:

Glomerulonefrita acuta

Aceasta forma de nefrita se poate dezvolta brusc dupa o infectie severa, cum ar fi faringita streptococica, hepatita sau infectia cu HIV.

Lupusul si tulburarile mai rare, cum ar fi vasculitele si granulomatoza cu poliangeita (GPA), pot duce, de asemenea, la inflamatia acuta a rinichilor. O persoana cu aceste afectiuni va avea nevoie de asistenta medicala prompta in timpul unei crize pentru a reduce afectarea rinichilor.

Naturalis Urosuport Forte este un supliment, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu problemele tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Nefrita lupica

Lupusul este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile sanatoase din organism.

Peste jumatate dintre persoanele diagnosticate cu lupus dezvolta in cele din urma nefrita lupica. In aceste cazuri, sistemul imunitar ataca rinichii.

Simptomele nefritei lupice sunt:

  • urina spumoasa
  • tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
  • umflarea picioarelor si a gleznelor

De asemenea, semnele si simptomele pot fi observate si in alte parti ale corpului, cum ar fi probleme articulare, febra si eruptii cutanate.

Severitatea lupusului poate varia de la un pacient la altul. Desi intra uneori in remisie, boala se poate agrava. Persoanele care se confrunta cu semne si simptome de nefrita lupica trebuie sa solicite imediat asistenta medicala pentru a limita deteriorarea ulterioara a rinichilor.

Sindromul Alport sau nefrita ereditara

Aceasta boala poate duce la insuficienta renala, precum si la probleme de vedere si auz. Sindromul Alport se transmite genetic si, de obicei, este mai sever in cazul barbatilor.

nefrita-ederitara

Glomerulonefrita cronica

Aceasta forma de nefrita se dezvolta lent si provoaca putine simptome in stadiile incipiente. Ca si in cazul glomerulonefritei acute, aceasta afectiune poate provoca leziuni renale severe si insuficienta renala. Poate fi transmisa genetic sau se poate dezvolta dupa o boala aparuta brusc.

Nefropatie cu imunoglobuline A (IgA)

Aceasta este una dintre cele mai frecvente forme de nefrita. Se dezvolta atunci cand depozitele de anticorpi IgA se acumuleaza in rinichi si provoaca inflamatie.

Sistemul imunitar dezvolta anticorpi pentru a combate substantele si organismele nocive care patrund in organism. Persoanele cu neuropatie IgA au anticorpi IgA defecti.

Nefropatia cu IgA este foarte rar descoperita la persoanele tinere, deoarece simptomele timpurii sunt usor de ratat. Oamenii pot trata aceasta afectiune cu medicamente care normalizeaza tensiunea arteriala.

Nefrita interstitiala

Aceasta forma de nefrita se dezvolta de multe ori rapid si apare de obicei din cauza unei infectii sau a unui anumit medicament. Afecteaza o parte a rinichiului numita interstitiu, care este un spatiu plin cu lichid.

nefrita-interstitiala

Daca specialistul elimina rapid medicamentul care produce problema din schema de tratament a persoanei afectate, recuperarea completa este posibila in cateva saptamani. Cu toate acestea, leziunile se pot acumula uneori si pot duce pana la insuficienta renala.

Cauze si factori de risc

Nefrita poate avea mai multe cauze diferite, cu toate ca, in unele cazuri, cauza poate sa nu fie clara.

Nefrita si bolile renale par adesea sa fie transmise genetic. De asemenea, afectiunea poate fi provocata de unele infectii, cum ar fi cea cu HIV si hepatita B sau C.

In unele cazuri, leziunile renale pot aparea ca urmare a administrarii anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele. Aceasta problema poate duce la nefrita. Nefrita poate fi provocata si de administrarea prea multor analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau diuretice.

Anatomia rinichilor

Rinichii sunt doua organe in forma de bob de fasole si de marimea unui pumn, care se regasesc chiar sub coaste de fiecare parte a coloanei vertebrale. Rinichii indeparteaza impuritatile si excesul de apa din sange, filtrand aproximativ 180 de litri de sange pe zi.

Fiecare rinichi este format din mii de structuri numite nefroni, in care are loc filtrarea sangelui. In fiecare nefron, un proces de curatare compus din doua etape separa nutrientii necesari de produsele reziduale.

Un filtru numit glomerul capteaza celulele sanguine si proteinele, trimitand apa si deseuri catre un al doilea filtru, numit tub renal. Tubul capteaza excesul de minerale si proteine. Dupa aceea, reziduurile sunt eliminate din organism prin urina.

anatomia-rinichilor

La persoanele cu nefrita, atat tubii, cat si tesuturile din apropiere devin inflamate, ceea ce poate duce la afectarea rinichilor.

Rinichii afectati nu pot functiona la capacitate maxima si, drept urmare, reziduurile se acumuleaza si provoaca probleme grave de sanatate. Daca este suficient de grava sau persistenta, afectiunea poate duce la insuficienta renala.

Factori de risc

Cei mai importanti factori de risc ai bolilor renale sunt:

  • antecedentele familiale de boli renale
  • tensiunea arteriala crescuta
  • diabetul
  • obezitatea
  • bolile cardiace
  • varsta de 60 de ani sau mai mult

Simptome

Simptomele nefritei sunt rareori severe in stadiile incipiente. Urmatoarele semne pot indica faptul ca o persoana sufera de aceasta afectiune:

  • modificari ale obiceiurilor de urinare
  • umflare care poate aparea oriunde in corp, in special la nivelul mainilor, picioarelor, gleznelor si fetei
  • modificari ale culorii urinei
  • urina spumoasa
  • sange in urina

nefrita-simptome

Diagnostic

Nefrita poate fi diagnosticata printr-un examen fizic complet si cu ajutorul unor teste suplimentare, cum ar fi:

  • analizele de sange
  • analiza de urina
  • biopsia de rinichi

Testele de sange sunt folosite pentru a masura nivelurile de creatinina si portiunea azotata a ureei. Nivelurile acestora cresc pe masura ce functia rinichilor se deterioreaza.

Tratament

Tratamentul pentru nefrita poate varia in functie de cauza si tipul afectiunii.

Nefrita acuta dispare in unele cazuri fara tratament. Cu toate acestea, de obicei se administreaza medicamente si proceduri speciale care sa elimine excesul de lichide si proteinele periculoase.

Tratarea nefritei cronice implica de obicei controale regulate ale rinichilor si monitorizarea tensiunii arteriale. Medicii prescriu diuretice in multe cazuri de nefrita cronica pentru a tine sub control tensiunea arteriala si pentru a reduce orice umflare.

Medicamentele care impiedica sistemul imunitar sa atace rinichii pot fi, de asemenea, benefice in unele cazuri.

nefrita-tratament

De asemenea, persoanele cu infectii renale pot fi trimisi de medici la un dietetician, care le poate sfatui ce sa manance pentru a-si proteja rinichii. O alimentatie adecvata in acest caz este de obicei mai scazuta in proteine, sare si potasiu.

Metode de prevenire

Cu toate ca nu poate fi intotdeauna prevenita, adoptarea unui anumit stil de viata poate reduce riscul de nefrita. Mai exact, se recomanda:

  • mentinerea unei greutati sanatoase
  • renuntarea la fumat
  • mentinerea tensiunii arteriale si a zaharului din sange in limite sanatoase
  • efectuarea de exercitii fizice regulate

O alimentatie nutritiva si echilibrata poate ajuta, de asemenea, la protejarea sanatatii rinichilor.

 

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/312579

https://www.nephrologyspecialistsoftulsa.com/nephritis.php