Muscatura de caine – sfaturi pentru primul ajutor

Muscatura de caine – sfaturi pentru primul ajutor Muscatura de caine – sfaturi pentru primul ajutor

Ultima actualizare: 7 noiembrie 2023

muscatura-de-caine

Muscatura de caine nu este doar dureroasa, dar poate fi si o sursa de infectie pentru organism. Daca aceasta nu este tratata corespunzator si la timp, muscatura de caine poate produce complicatii pentru persoana care a avut aceasta experienta. Prin urmare, in momentul in care apare o astfel de situatie, este important sa stiti care sunt masurile pe care trebuie sa le luati imediat, astfel incat sa reduceti riscul asociat acestui eveniment. In acest articol, veti afla care sunt sfaturile pentru primul ajutor in cazul unei muscaturi de caine si cum sa depistati primele semne ale unei eventuale infectii.

 

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.


Muscatura de caine – intrebari si raspunsuri

Muscatura de caine poate fi o experienta traumatizanta. Dintii frontali ai cainelui pot prinde si produce compresie asupra tesutului pe care il musca, in timp ce dintii mai mici pot rupe pielea. Prin urmare, muscatura de caine poate provoca o rana deschisa, destul de serioasa, ce necesita ingrijiri medicale imediate. Intr-o astfel de situatie, este important sa luati masuri imediate si sa va adresati de la inceput unui specialist.

Ce trebuie sa faceti daca ati fost muscat de caine?

Unul dintre primii pasi pe care trebuie sa ii faceti in cazul unei muscaturi de caine este sa solicitati ajutor medical imediat, mai ales atunci cand leziunea este adanca si sangereaza abundent. De asemenea, ajutorul medical imediat este recomandat si atunci cand cainele are un comportament ciudat, iar istoricul sau este necunoscut.

In momentele premergatoare sosirii echipajului de ingrijire, puteti lua urmatoarele actiuni:

  • spalati rana cu apa si sapun din abundenta, pentru a diminua riscul de infectie;
  • diminuati sangerarea cu ajutorul unei bucati de material curate sau cu o compresa sterila;
  • aplicati antibiotic local, daca aveti la indemana;
  • bandajati rana cu un bandaj steril, pana in momentul in care ajungeti la medic;
  • urmariti recomandarile medicului in privinta ingrijirii ranii si a schimbarii bandajului, pentru a preveni infectia;
  • urmariti cu atentie modul in care progreseaza rana, pentru a detecta eventualele semne de infectie (roseata, umflatura, durere crescuta, febra).

Cand se recomanda consultul medicului?

O muscatura de caine poate fi tratata acasa, daca rana este superficiala. Este important sa consultati medicul in cazul in care nu cunoasteti istoricul cainelui, intrucat acesta poate fi purtator al unor boli ce va pot afecta sanatatea. De asemenea, in cazul ranilor mai serioase, este recomandat sa consultati imediat un medic. De exemplu, daca muscatura de caine a produs ruperea pielii si a tesutului, este necesar sa consultati medicul in maximum 24 de ore de la eveniment.

Cum stiti daca muscatura de caine s-a infectat? Semnele infectiei

Principalele semne de infectie dupa o muscatura de caine sunt urmatoarele:

  • umflarea si inrosirea zonei din jurul ranii;
  • durere accentuata, care dureaza mai mult de 24 de ore;
  • drenarea unui lichid din rana;
  • dificultate in a va misca si disconfort in zona care a fost afectata de muscatura de caine;
  • o senzatie de incalzire a zonei muscate;
  • aparitia febrei, frisoanelor si a transpiratiilor nocturne.

muscatura-caine

Care sunt complicatiile pe care le poate produce o muscatura de caine?

Daca muscatura de caine s-a produs la nivelul membrelor, exista un risc mai mare de infectie. Unele dintre acestea pot fi foarte serioase, putand sa provoace complicati. Fara tratament, uneori complicatiile produse de muscatura de caine pot conduce la deces.

Infectia cu Capnocytophaga este o complicatie ce poate aparea dupa muscatura de caine si produce simptome precum:

  • aparitia veziculelor in jurul ranii;
  • inrosire, umflaturi sau durere in jurul leziunii;
  • febra;
  • stare de voma si diaree;
  • dureri de cap;
  • dureri articulare.

Simptomele acestei infectii pot aparea in primele 14 zile de la muscatura. Fara tratament adecvat, infectia cu Capnocytophaga poate provoca atac de cord, cangrena sau insuficienta renala.

Daca nu este tratata corespunzator, rana provocata de o muscatura de caine poate conduce la sepsis. De asemenea, cainii pot fi purtatori de rabie sau din cauza muscaturii va puteti infecta cu tetanus. Pentru astfel de situatii, este important sa consultati un medic imediat dupa muscatura, intrucat complicatiile lor sunt deosebit de serioase si pot conduce chiar si la deces.

Primul ajutor in caz de muscatura de caine

In cazul unei muscaturi de caine, primul ajutor este deosebit de important intrucat poate ajuta la reducerea riscului de infectie si de aparitie a complicatiilor. Masurile de prim ajutor pe care le puteti lua sunt urmatoarele:

  • curatati imediat rana cu apa si sapun,pentru a indeparta resturile de tesut si a elimina pe cat posibil bacteriile;
  • aplicati presiune pe rana, pentru a opri hemoragia – daca rana sangereaza abundent, mentineti o presiune usoara si constanta pe rana folosind o bucata de material curata sau o compresa sterila. Puteti diminua sangerarea si daca incercati sa stati in picioare pana la sosirea echipajului medical;
  • aplicati o crema cu antibiotic – daca sangerarea s-a oprit si inca nu ati ajuns la medic, puteti aplica local o crema sau unguent cu antibiotic, pentru a preveni infectia;
  • acoperiti rana cu un bandaj curat – pana in momentul in care ajungeti la medic si primiti ingrijiri de specialitate, puteti folosi un bandaj curat pentru a acoperi rana si a opri sangerarea.

Chiar daca prin masurile de prim ajutor veti constata ca sangerarea s-a oprit si rana arata mai bine, este important sa consultati un medic in primele 24 de ore de la muscatura. In acest mod, veti primi ajutor specializat si tratamentul de care aveti nevoie, pentru a evita complicatiile si a grabi recuperarea.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326976#when-to-see-a-doctor

https://www.webmd.com/pets/dogs/dog-bites

https://health.clevelandclinic.org/if-a-dog-bites-you-do-these-7-things-now/

https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-animal-bites/basics/art-20056591

https://www.mycprcertificationonline.com/blog/first-aid-tips-for-dog-bite