Tantarii prefera o anumita grupa de sange? Poate, dar nu este doar un factor care influenteaza motivul pentru care acesti daunatori inaripati sunt atrasi de oameni, iar cercetatorii par sa nu se puna de acord asupra unui raspuns definitiv.
Exista doua feluri de oameni in lume: cei care se intorc acoperiti de intepaturi de tantari dupa ce au petrecut timp in aer liber si cei care pot petrece ore intregi in acelasi spatiu fara sa fie intepati. Un lucru e evident: tantarii nu-si trateaza victimele in mod egal.
Deci, ce anume ii face pe unii oameni mai atractivi pentru tantari decat altii?
Stiinta dezvaluie ca o varietate de factori i-ar putea face pe unii oameni mai atractivi pentru tantari, de la microbiota pielii si dioxidul de carbon emis prin respiratie pana la culoarea hainelor pe care le poarta (culorile precum rosu, portocaliu si negru fiind cele mai atractive pentru tantari). Cu toate acestea, in cele din urma, preferintele tantarilor se reduc la doi factori: mirosul natural al corpului si genetica.
Ce ii trage pe tantari la anumite persoane?
Desi pare greu de crezut, tantarii sunt atrasi de unele persoane mai mult decat de altele, studiile evidentiind ca aproximativ 20% din populatie face parte din categoria-victima. O vorba din batrani a incercat o explicatie, sustinand ca persoanele ciupite des de insecte au “sangele dulce”. Ei bine, iata ca nu este chiar departe de adevar, cercetarile in domeniu demonstrand ca exista o oarecare legatura intre gene, grupa de sange si atractia manifestata de tantari. Insa, pe langa acestea, mai exista o serie de alte explicatii pe care oamenii de stiinta le-au evidentiat cu privire la acest aspect.
Genele si grupa sangvina, pe placul tantarilor
Se pare ca o prima explicatie la aceasta situatie este legata de gene. Genele sunt cele care dicteaza tipul de sange, dar si compozitia chimica a organismului. Astfel, in urma cercetarilor s-a observat ca aproximativ 85% din populatie secreta un semnal chimic in piele, indicator al grupei sangvine. Rezultatele au dezvaluit ca tantarii sunt atrasi de acest tip de oameni si ca au ca preferinta grupa 0, urmata de grupele B si A.
Mirosul pielii atrage tantarii
Cercetatorii au observat ca tantarii sunt atrasi de persoanele care au o concentratie ridicata de colesterol pe piele, fapt ce nu are nicio legatura cu cantitatea de colesterol din sange. Primul este un produs determinat de metabolism. De asemenea, produsii rezultati prin transpiratie − ca, de exemplu, acidul lactic si acidul uric − sunt substante care atrag tantarii. Totodata, persoanele care au o temperatura a corpului mai ridicata sunt, din nou, mai predispuse intepaturilor.
Pentru a evita urmarile neplacute, folositi spray-uri si creme special concepute pentru a tine insectele la distanta. Assista RepelX Spray impotriva tantarilor are efect repelent, pana la opt ore, impotriva intepaturilor de tantari.
Respiratia, magnet pentru tantari
Tantarii sunt atrasi de respiratie, mai exact de dioxidul de carbon din componenta sa, astfel incat persoanele care expira mai mult CO2 devin o tinta sigura, in aceasta categorie incadrandu-se, in primul rand, persoanele robuste, femeile insarcinate, care expira cu 20% mai mult CO2, si copiii. In plus, aceste categorii au temperatura corpului mai ridicata si devin, cu atat mai mult, o tinta dorita. Totodata, activitatea fizica este responsabila de eliberarea unei cantitati mari de CO2, astfel incat persoanele care fac sport in aer liber risca sa devina o prada pentru tantari, cu atat mai mult cu cat vorbim si de transpiratie. Ceea ce este fascinant si trebuie punctat este ca tantarii simt dioxidul de carbon de la o distanta de 50 de metri. Un remediu eficient in acest caz este sa purtati o bratara anti-tantari.
Culori
Cercetarile au aratat ca tantarii sunt atrasi de culoarea neagra, dar se stie putin despre cauze. Indiferent, daca purtarti negru sau alte culori inchise, ati putea fi mai atractivi pentru tantari.
Assista RepelX Spray repelent impotriva insectelor are efect repelent, pana la opt ore, impotriva intepaturilor de insecte. In cazul in care va petreceti timpul in zone de padure, lacuri, mlastini si locuri cu umiditate ridicata, se recomanda aplicarea repelentului la fiecare patru ore.
Caldura si vapori de apa
Corpurile genereaza caldura, iar nivelurile de vapori de apa de la nivelul pielii pot varia in functie de temperatura din jur.
Cand se apropie de oameni, tantarii pot detecta caldura si vaporii de apa, facandu-i pe acestia sa intepe. Un studiu a constatat ca tantarii se deplaseaza catre sursele de caldura din apropiere care se afla la temperatura dorita.
Memorare
Tantarii ar putea invata sa prefere un anumit tip de gazda! Ei pot asocia anumite indicii senzoriale, cum ar fi mirosurile, cu gazde care le-au oferit in trecut o “masa” pe cinste.
Alcool
Un mic studiu din 2002 a analizat felul in care alcoolul ii poate atrage pe tantari. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care consumasera bere erau mai atractivi pentru tantari decat cei care nu consumasera bere.
Ce zone ale corpului sunt preferate, de obicei, de tantari?
Tantarii pot produce intepaturi pe orice zona cu piele la care au acces. Cu toate acestea, ei pot prefera anumite locatii.
Potrivit unui studiu mai vechi, doua specii de tantari prefera sa provoace intepaturi la nivelul capului si picioarelor. Cercetatorii au considerat ca temperatura pielii si numarul de glande sudoripare din aceste zone au influentat aceasta preferinta.
Ce reactii provoaca intepaturile de tantari?
Cand un tantar inteapa, el injecteaza o cantitate mica de saliva in sange. Acest lucru faciliteaza curgerea sangelui pentru ca acesta sa se poata hrani.
Sistemul imunitar al organismului reactioneaza la substantele chimice din saliva tantarului, provocand o reactie manifestata prin roseata, umflare si mancarime.
Reactii mai grave
Unele grupuri specifice de oameni pot dezvolta reactii mai grave la muscaturile de tantari, cu semne si simptome precum febra scazuta, zone mai mari de piele inrosita sau umflata si urticarie.
Aceste grupuri sunt:
-
copiii
-
persoanele cu un sistem imunitar slabit
-
adultii care nu au fost expusi anterior la intepaturile unei anumite specii de tantari
Desi se intampla rar, unii oameni se pot confrunta cu o reactie grava numita anafilaxie ca raspuns la intepaturile de tantar. Socul anafilactic este o urgenta medicala si poate provoca urticarie, dificultati de respiratie si umflarea gatului.
Cum puteti trata intepaturile de tantari?
Daca ati fost muscat de un tantar, exista lucruri pe care le puteti face pentru a ameliora umflarea si mancarimea. Iata cateva sugestii:
-
Nu va scarpinati. Scarpinatul poate agrava umflarea si poate provoca zgarieturi, expunandu-va la riscul unei infectii.
-
Aplicati o compresa rece pe intepatura. Utilizarea unei comprese rece, cum ar fi un prosop umed poate ameliora inflamatia si mancarimea.
-
Utilizati lotiuni sau creme. Exista o varietate de creme care pot ameliora mancarimea, cum ar fi crema cu hidrocortizon si lotiunea cu calamina.
Metode de prevenire
Pentru a evita intepaturile de tantari este recomandat sa:
-
Folositi produse care indeparteaza insectele. Printre ingredientele active pe care le puteti alege se numara DEET, picaridin si ulei esential de lamaie cu eucalipt.
-
Purtati bluze si pantaloni lungi, daca este posibil. In acest fel puteti limita zonele de piele expusa la tantari.
-
Alegeti haine deschise la culoare. Tantarii sunt atrasi de culorile negre si mai inchise.
-
Evitati orele in care tantarii sunt mai activi. Tantarii sunt mai activi in zori si la apus. Daca este posibil, evitati sa iesiti afara in aceste perioade ale zilei.
-
Eliminati habitatele tantarilor. Eliminati apa care se poate acumula in jgheaburi sau galeti.
-
Tineti tantarii departe de casa. Nu lasati usile si ferestrele deschise daca nu aveti plase pentru tantari.
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/why-do-mosquitoes-always-bite-me
https://www.healthline.com/health/why-do-mosquitoes-bite-some-people-more
https://www.verywellhealth.com/reason-mosquitoes-bite-some-people-more-others-4858811
https://www.the-scientist.com/why-do-mosquitoes-bite-some-people-more-than-others-71475
https://www.pfizer.com/news/articles/why_are_some_people_tastier_to_mosquitoes_than_others