Ecografia de morfologie fetala trimestrul 2, ca orice alt tip de investigatie morfologica necesara pe parcursul sarcinii, este o investigatie imagistica esentiala pentru a certifica starea de sanatate a fatului, respect stadiul de dezvoltare si conformitatea cu standardele specifice varstei. Sarcina este o perioada minunata pentru viitoarea mamica, insa si deosebit de solicitanta. Investigatiile de natura ecografica au rolul de a oferi atat medicilor, cat si viitoarei mamici, informatii despre starea fatului, respectiv despre riscul ca acesta sa sufere de anumite anomalii cromozomiale si alte tipuri de malformatii. Pot evalua chiar si prognosticul sarcinii.
Investigatia de morfologie fetala trimestrul 2 este recomandata deoarece aceasta este perioada in care fatul se dezvolta rapid, burtica incepe sa creasca, si poate fi apreciat cu sensibilitatea si specificitate daca acesta sufera de anumite anomalii, malformatii sau alte afectiuni. Toate aceste situatii sunt depistate precoce prin ecografia de morfologie fetala trimestrul 2, care se realizeaza la intervalul 16-20 de saptamani de gestatie (in mod ideal, multi specialisti recomanda sa fie facuta la 18 saptamani). Depistarea in timp util a eventualelor probleme si complicatii care pot viza atat fatul, cat si mama, este esentiala pentru a se interveni eficient asupra acestora.
Ce sunt morfologiile fetale?
Morfologiile fetale sunt investigatii de natura imagistica (ecografii) realizate de specialisti, care au scopul de a monitoriza evolutia sarcinii si de a certifica dezvoltarea normala a fatului. Drept urmare, cu ajutorul acestora pot fi identificate diferite patologii de care fatul ar putea suferi, in asociere cu rezultatele obtinute si, dupa caz, cu alte investigatii necesare (cum ar fi dublul test, amniocenteza si altele). Testele sunt standardizate, fiecare tip de morfologie urmarind anumite aspecte relevante perioadei de gestatie, cu identificarea structurilor prin ecografie si utilizarea unor „etaloane” conforme varstei fatului. Astfel, pot fi identificate abaterile patologice.
De ce sunt importante morfologiile fetale pe perioada sarcinii?
Realizarea morfologiilor fetale pe perioada sarcinii nu este obligatorie, insa este recomandata, deoarece poate ajuta la preintampinarea anumitor situatii neplacute. Morfologia nu vizeaza, de altfel, doar fatul, ci si viitoarea mamica, putand releva riscul ca sarcina sa decurga intr-un mod nedorit, cu posibile complicatii asociate. Rezultatele diferitelor morfologii realizate pe perioada sarcinii, cum ar fi morfologie fetala trimestrul 2, permit vizualizarea organelor fatului, cand se certifica daca acestea sunt dezvoltate corespunzator, cu identificarea anomaliilor existente, dar si identificarea varstei gestationale, determinarea sexului si starii evolutive generale a sarcinii.
Ecografia de morfologie fetala trimestrul 2 se recomanda intre saptamanile 16-20, deoarece in aceasta perioada pot fi vizualizate organele fatului, acestea fiind optim dezvoltate. In perioada aceasta, pozitia in uter permite vizualizarea eficienta a structurilor si parametrilor care ar putea indica daca fatul sufera de un anumit tip de malformatie. Rezultatele ecografiei de morfologie fetala trimestrul 2 permit depistarea cu acuratete a diferitelor tipuri de anomalii care pot interesa peretele abdominal sau absenta encefalului. In cadrul acestei investigatii, specialistul se asigura ca organele fatului sunt pozitionate corect, functioneaza corespunzator si nu prezinta anomalii.
In functie de caz, rezultatele de morfologie fetala trimestrul 2 pot indica riscul de malformatii, anomalii, caz in care sunt necesare investigatii suplimentare, cum ar fi amniocenteza. Medicul poate oferi parintilor informatii privitoare si la sexul copilului, precum si informatii importante despre starea placentei si cordonul ombilical, astfel incat sa se preintampine complicatiile din timpul nasterii fatului.
Ecografia de morfologie fetala trimestrul 2 ofera informatii pretioase cu privire la:
-
coloana vertebrala, rinichii, abdomenul, fata, inima, creierul (cu structurile sale), oasele si altele, permitandu-se analiza morfologica in profunzime;
-
posibilele anomalii fetale (spina bifida, anomalii cardiace, defecte ale peretelui abdominal, absenta encefalului);
-
depistarea anomaliilor cromozomiale;
-
absenta membrelor, anomalii de dimensiuni ale acestora;
-
sexul fatului;
-
aprecierea structurilor care sustin sarcina: placenta, colul uterin, lichidul amniotic;
-
aprecierea hemodinamicii;
-
estimarea: varstei gestationale, greutatii fetale, anomaliilor fetale;
-
masuratori ale membrelor fatului (cap, abdomen, picior, brat, distanta intre ochi);
-
ritmul cardiac al fatului;
-
numarul de bebelusi (pentru femeile care nu au facut morfologia fetala trimestrul 1).
Rezultatele ecografiei de morfologie fetala trimestrul 2 pot fi corelate si cu efectuarea testelor suplimentare, atunci cand este cazul, cum ar fi triplul test. Acesta evalueaza riscul de a dezvolta malformatii congenitale, dar nu reprezinta o metoda de diagnostic. Acesta presupune evaluarea biomarkerilor serici ale mamei si corelarea lor cu datele clinice materne:
-
α -fetoproteina;
-
β-hCG;
-
uE3 (estriolul neconjugat).
In corelatie cu ecografia de morfologie fetala trimestrul 2, rezultatele pot fi relevante in a ridica riscul de defecte ale tubului neural (spina bifida) si diferite anomalii cromozomiale, ca in cazul trisomiilor:
-
trisomia 13: sindrom Patau;
-
trisomia 18: sindrom Edwards;
-
trisomia 21: sindrom Down.
Efectuarea ecografiei de morfologie fetala trimestrul 2 este esentiala pentru a se depista in timp util prezenta anumitor anomalii si/sau riscuri, astfel incat sa se intervina in mod specific. Acest tip de test este necesar si pentru viitoarea mamica, deoarece apreciaza structurile cu importanta vitala in mentinerea, evolutia si dezvoltarea sarcinii. Orice abatere structurala, morfologica sau functionala poate indica o complicatie a sarcinii, chiar daca riscul de avort spontan scade dupa primul trimestru de sarcina. In functie de rezultate, pot fi rezultate investigatii ecografice mult mai frecvente, pentru a se monitoriza evolutia sarcinii.
Morfologie fetala trimestrul 2 – intrebari si raspunsuri
Ecografia de morfologie fetala trimestrul 2 reprezinta o etapa importanta in sarcina, intrucat in acest moment poate fi aflat cu precizie, la solicitarea parintilor, si sexul copilului. Totusi, acesta nu este aspectul cardinal al investigatiei de morfologie fetala trimestrul 2, interesul fiind cel de natura medicala: confirmarea faptului ca totul decurge in mod eficient, fatul se dezvolta optim.
Cand se efectueaza ecografia de morfologie fetala trimestrul 2?
Ecografia de morfologie fetala trimestrul 2 se efectueaza la 16-18-21 de saptamani de gestatie, considerandu-se a fi perioada in care fatul este dezvoltat, iar pozitionarea sa permite observarea indeaproape a structurilor interesate.
Ce malformatii pot fi identificate prin morfologie fetala trimestrul 2?
Prin efectuarea masuratorilor biometrice si evaluarea detaliata a anatomiei fetale si compararea lor cu standardele actuale, specialistii pot identifica malformatii precum:
-
sindromul Edwards, Patau, Down;
-
hidrocefalie, anencefalie;
-
probleme renale;
-
spina bifida;
-
absenta membrelor sau dimensiunile reduse ale acestora;
-
defecte ale peretelui abdominal (exomphalos, gastroschizis);
-
buza de iepure;
-
probleme cardiace;
-
hernie diafragmatica.
Rezultatele ecografiei de morfologie fetala trimestrul 2 in ceea ce priveste anumite afectiuni si patologii ar trebui corelate si cu factorii de risc asociati starii mamei. Exista afectiuni care pot fi diagnosticate doar mai tarziu in sarcina, iar investigatia de morfologie fetala trimestrul 2 este relevanta doar in ceea ce priveste riscul existent.
Ce se intampla in cazul in care ecografia de morfologie fetala trimestrul 2 indica o patologie?
In cazul in care rezultatul ecografiei de morfologie fetala trimestrul 2 indica o potentiala boala sau afectiune, este calculat prognosticul acesteia si, bineinteles, i se explica mamei. In functie de tipul acesteia, pot fi necesare investigatii suplimentare, cum ar fi o amniocenteza, precum si teste necesare certificarii si diferentierii diagnosticului. Daca anomalia nu este compatibila cu viata, medicul poate sugera alternativa de a opri sarcina.
Cum se efectueaza ecografia de morfologie fetala trimestrul 2?
Investigatia este de natura imagistica, neinvaziva, realizandu-se cu ajutorul unui aparat US (cu ultrasunete). Acestea nu dauneaza fatului si permit vizualizarea cu acuratete a structurilor care prezinta interes. In mod obisnuit, examenul de morfologie fetala trimestrul 2 dureaza in jur de 60 de minute.
Pot afla sexul bebelusului prin ecografia de morfologie fetala trimestrul 2?
Da, acesta este momentul oportun pentru a afla cu acuratete sexul bebelusului dumneavoastra. Rezultatele obtinute in urma ecografiei de morfologie fetala trimestrul 2 pot indica si numarul de bebelusi. Pentru multe femei, ecografia de morfologie fetala trimestrul 2 este singurul tip de ecografie pe care aleg sa o faca in timpul sarcinii, considerandu-se ca poate oferi informatiile cu cea mai mare importanta privitoare la starea actuala asarcinii si dinamica evolutiva a acesteia.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570574/
https://uthealthaustin.org/blog/the-most-commonly-searched-questions-about-the-second-trimester-of-pregnancy
https://kidshealth.org/en/parents/tests-second-trimester.html
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester
https://www.drfarag.com.au/obstetrics/morphology-scan