Vergeturile aparute in zona coapselor sunt o problema a pielii destul de intalnita, pentru ca afecteaza tot mai multe persoane. Acestea apar, de obicei, ca urmare a fluctuatiilor de greutate sau a cresterii si dezvoltarii rapide, si sunt caracterizate prin striuri albe, rosii sau violet pe piele.
Desi vergeturile sunt comune, exista insa multe mituri si informatii gresite despre acestea. In continuarea articolului, vom discuta despre cateva dintre cele mai raspandite mituri legate de vergeturi.
Ce sunt vergeturile
Asa cum mentionam anterior, vergeturile sunt reprezentate prin linii sau striuri subtiri aparute pe piele si care sunt cauzate de ruperea fibrelor de colagen din piele. Acestea apar de obicei pe zonele corpului care se intind rapid, cum ar fi coapsele, abdomenul, solduri si sani, mai ales la femeile supraponderale sau la gravide. Vergeturile sunt mai intalnite in randul femeilor decat in randul barbatilor si pot fi o problema estetica semnificativa pentru acestea.
Ce cauze au vergeturile
Vergeturile sunt cauzate de schimbarile rapide de greutate sau de dezvoltare. Aceste schimbari ale organismului provoaca o intindere brusca a dermului, ceea ce duce la ruperea fibrelor de colagen din piele. Alte cauze pot include sarcina, pubertatea sau un istoric familial de vergeturi.
Atunci cand pierderea elasticitatii pielii devine o problema serioasa pentru femei, mai ales in timpul sarcinii sau dupa aceasta, specialistii Catena recomanda fiolele pentru prevenirea si contracarare vergeturilor Rilastil Stretch Marks. Tratamentul soc contribuie la imbunatatirea elasticitatii si tonusului pielii si la diminuarea aspectului de „coaja de portocala”. Fiolele pot fi utilizate in timpul sarcinii si in timpul alaptarii pentru a imbunatati textura si tonusul pielii.
Cateva mituri despre vergeturi
Mit 1: Vergeturile apar numai la femei
Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri despre vergeturi. Desi este adevarat ca vergeturile sunt mai intalnite la femei, ele pot aparea la oricine, indiferent de sex si varsta. Barbatii pot dezvolta, de asemenea, vergeturi in urma fluctuatiilor rapide de greutate sau a cresterii si dezvoltarii anumitor zone de muschi.
Mit 2: Vergeturile sunt cauzate de pielea uscata
Un alt mit adesea intalnit despre vergeturi este acesta. Desi hidratarea pielii poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii, vergeturile, asa cum spuneam, sunt cauzate de ruperea fibrelor de colagen din piele si nu de pielea uscata.
Mit 3: Nu exista nicio modalitate de a preveni vergeturile
Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de aparitie a acestora. Acestea includ adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, hidratarea regulata a pielii si mentinerea unei greutati corporale normale, in functie de varsta, inaltime si sex.
Mit 4: Cremele si lotiunile pot elimina vergeturile
Desi exista o multime de creme si lotiuni care promit eliminarea vergeturile, de fapt, nicio crema sau lotiune nu poate face asta. In general, aceste produse contin ingrediente care ajuta la hidratarea pielii si la imbunatatirea aspectului acesteia, dar nu pot elimina in totalitate vergeturile.
Pentru reducerea semnelor provocate de vergeturi, specialistii Catena recomanda Rilastil Stretch Marks, crema prevenire si contracarare vergeturi. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez ajuta la previnrea si la reducerea semnelor atrofice (vergeturi), cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.
Preventia in caz de vergeturi
In cazul in care suferiti de vergeturi, este important sa va concentrati pe prevenirea aparitiei altora noi si pe imbunatatirea aspectului celor deja existente. Pentru prevenirea vergeturilor, puteti lua in considerare urmatoarele:
Mentineti-va greutatea corporala normala
Cresterea in greutate, ca in cazul gravidelor, poate spori sansele aparitiei vergeturilor. Mentinerea unei greutati corporale in limite corecte poate ajuta la prevenirea aparitiei acestora.
Hidratati-va pielea
Hidratarea pielii poate ajuta la mentinerea elasticitatii acesteia si poate reduce sansele aparitiei vergeturilor. Utilizati creme sau lotiuni care contin ingrediente hidratante, cum ar fi acidul hialuronic sau glicerina, si beti apa constant, minimum 2l pe zi.
Luati in considerare un supliment pe baza de colagen
Colagenul este o proteina care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii. Luati in considerare un supliment cu colagen, pentru a ajuta la mentinerea sanatatii pielii.
Specialistii Catena recomanda Benesio BeautyCell colagen, un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat, imbogatit cu vitaminele C si E, dar si acid hialuronic, care are rolul de a ajuta la imbunatatirea aspectului pielii terne, cu vergeturi, lipsite de elasticitate si stralucire.
Daca aveti deja vergeturi, puteti lua in considerare urmatoarele optiuni pentru a le imbunatati aspectul:
1. Utilizati ulei de nuca de cocos
Uleiul de nuca de cocos poate ajuta la hidratarea pielii si la reducerea aspectului vergeturilor. Masati delicat uleiul de nuca de cocos pe zonele afectate de vergeturi, in fiecare zi.
2. Utilizați produse pe baza de retinoid
Retinoizii sunt compusi care ajuta la cresterea productiei de colagen si pot ajuta la imbunatatirea aspectului vergeturilor.
3. Optati pentru tratamente cu laser
Tratamentele cu laser pot ajuta la reducerea aspectului vergeturilor. In general, acestea implica utilizarea unui laser pentru a indeparta stratul superior al pielii si pentru stimularea productia de colagen.
Pentru hidratare si elasticitate, specialistii Catena recomanda un ulei de ingrijire a pielii sensibile, inelastice si cu cicatrici, Rilastil Elasticizing.
Cu toate ca vergeturile pot fi deranjante din punct de vedere estetic, este important sa intelegeti ca acestea sunt o problema frecvent intalnita si nu reprezinta nicio amenintare pentru sanatatea noastra.
Trebuie sa constientizati faptul ca vergeturile pot aparea la orice persoana, indiferent de sex si varsta. Desi femeile sunt mai predispuse la aparitia lor, acestea pot fi intalnite si la barbati, in special la cei supraponderali sau care practica anumite sporturi.
Este important sa intelegeti ca prevenirea aparitiei acestora este mai usor de realizat decat tratarea lor. Prin mentinerea unei greutati corporale normale si sanatoase, hidratarea constanta a pielii si prin utilizarea produselor cu retinoizi puteti reduce sansele aparitiei vergeturilor si puteti imbunatati aspectul celor deja existente.
Totodata, in cazul in care sunteti ingrijorat de aspectul vergeturilor sau aveti orice alte probleme de piele si nelamurire, este recomandat sa va adresati medicului dermatolog, acesta va poate oferi informatii suplimentare si sfaturi personalizate pentru a va ajuta sa va mentineti pielea sanatoasa si frumoasa.
Terapii minim invazive pentru combaterea vergeturilor
Tratamentele estetice, cum ar fi terapia cu laser sau terapia cu microneedling, pot fi utile in imbunatatirea aspectului vergeturilor. Aceste tratamente pot ajuta la stimularea productiei de colagen si elastina din piele, ceea ce poate reduce aparitia vergeturilor si poate imbunatati textura pielii.
De asemenea, dieta joaca un rol important in mentinerea pielii sanatoase. O dieta bogata in vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina C, vitamina E, zincul si siliciul, poate ajuta la mentinerea pielii frumoase si la prevenirea aparitiei vergeturilor.
Asa cum spuneam, vergeturile reprezinta o problema de piele frecventa, care este destul de deranjanta din punct de vedere estetic. Cu multitudinea de produse si tratamente disponibile pe piata, in cele mai multe dintre cazuri, aspectul vergeturilor poate fi atenuat si imbunatatit. Insa, in cele din urma, trebuie sa invatam sa ne iubim pielea si corpul asa cum sunt, cu toate imperfectiunile lor.
Totodata, sa ne iubim aspectul fizic asa cum este el, cu imperfectiuni, inclusiv cu vergeturi sau cu celulita, ne ajuta sa ne recapatam increderea in noi. Ba mai mult, specialistii sunt de parere ca rata de anxietate si depresie poate scadea daca avem o astfel de gandire.
Surse:
https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/symptoms-causes/syc-20351139
https://www.healthline.com/health/stretch-marks#getting-rid-of-them