Miozita: cauze, factori de risc, tratament

Miozita: cauze, factori de risc, tratament Miozita: cauze, factori de risc, tratament

Ultima actualizare: 7 noiembrie 2023

miozita

Miozita este o boala care face ca sistemul imunitar al organismului sa atace muschii. Miozita provoaca inflamatie cronica – o umflare a muschilor care apare si dispare pe o perioada lunga de timp. In cele din urma, aceasta inflamatie face ca muschii sa se simta din ce in ce mai slabiti. De asemenea, poate provoca dureri musculare.

Miozita este un tip de miopatie. Miopatia este un termen general pentru bolile care afecteaza muschii care se ataseaza la oase (muschii scheletici). Exista diferite forme de miozita care afecteaza diverse grupuri de muschi ale corpului. Miozita apare de obicei la nivelul muschilor folositi pentru miscare, cum ar fi muschii:

  • bratelor si umerilor
  • picioarelor si soldurilor
  • abdomenului si coloanei vertebrale (muschii trunchiului)

De asemenea, unele persoane care au miozita prezinta slabiciune musculara la nivelul sau in apropierea:

  • ochilor
  • esofagului
  • diafragmei

Specialistii nu au descoperit cauzele exacte ale miozitei si nu exista un remediu pentru aceasta tulburare. De cele mai multe ori, tratamentul se bazeaza pe abordarea semnelor si simptomelor. De asemenea, poate fi nevoie de exercitii fizice specifice, precum stretching si miscari care ajuta la intarirea muschilor afectati.

Este recomandat ca persoanele care simt o anumita slabiciune musculara, care au probleme de miscare sau care observa dureri sau eruptii cutanate pe piele sa mearga la medic. De asemenea, este esential sa se deplaseze la cel mai apropiat spital daca au probleme cu respiratia sau inghitirea.

 


Ce este miozita?

Miozita este o afectiune care provoaca inflamarea muschilor. Exista diferite tipuri de miozita, care pot fi rezultatul unei infectii, leziuni, medicamente sau boli autoimune.

Tipuri de miozita

Exista mai multe tipuri de miozita, dupa cum urmeaza:

Polimiozita

Polimiozita (PM) este o boala rara care afecteaza muschii proximali sau de baza, cum ar fi muschii spatelui, soldurilor si gatului. Aceasta slabiciune musculara poate aparea in cateva zile sau poate deveni evidenta in termen de cateva luni. Persoanele cu polimiozita se confrunta de obicei cu alte boli autoimune.

Dermatomiozita

Dermatomiozita (DM) afecteaza si muschii proximali. Cu toate acestea, DM provoaca eruptii cutanate si alte simptome la nivelul pielii.

miozita-dermatomiozita

Miozita juvenila

Miozita juvenila (MJ) afecteaza copiii sub 18 ani si este caracterizata de inflamatie la nivelul muschilor si al vaselor de sange.

Miozita necrozanta mediata imun

Miozita necrozanta mediata imun este cunoscuta si sub numele de miopatie necrozanta autoimuna. Simptomele acestei afectiuni seamana cu cele ale polimiozitei, insa miozita necrozanta mediata imun provoaca necroza sau moartea celulelor musculare. Necroza poate duce la slabiciune musculara severa pe ambele parti ale corpului.

In unele cazuri, miozita necrozanta mediata imun poate fi cauzata de utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi statinele.

Miozita cu corpi de incluziune

Miozita cu corpi de incluziune (IBM) provoaca atrofie progresiva a muschilor si slabiciune care poate afecta o parte a corpului mai mult decat cealalta. IBM apare de cele mai multe ori la persoanele cu varsta de 50 de ani si peste.

Miozita infectioasa

Miozita infectioasa (MI) este o forma de miozita cauzata de infectarea cu bacterii, fungi, paraziti sau virusuri. In trecut, oamenii de stiinta credeau ca acest tip de miozita este prezent doar in tarile tropicale, insa exista tot mai multe dovezi ca afecteaza si oamenii din alte tari mai dezvoltate.

miozita-infectioasa

Cum se manifesta?

Simptomele miozitei variaza in functie de tipul afectiunii:

Polimiozita si polimiozita juvenila

Pe langa inflamatie si slabiciune musculara, polimiozita si polimiozita juvenila pot cauza:

Dermatomiozita si dermatomiozita juvenila

In afara de inflamatie si slabiciune musculara, dermatomiozita si dermatomiozita juvenila provoaca:

  • umflaturi rosii sau mov numite papule Gottron pe partea exterioara a mainilor si a degetelor
  • umflaturi in jurul ochilor
  • roseata in jurul patului unghiilor
  • pierdere in greutate
  • depozite de calciu sub piele
  • eruptii cutanate rosii-violet

simptome-dermatomiozita

In unele cazuri, un medic poate sugera un test de screening adecvat varstei pentru a exclude un cancer drept cauza de baza.

Miozita necrozanta mediata imun

Acest tip de miozita are simptome similare cu ale polimiozitei. Cu toate acestea, miozita necrozanta mediata imun avanseaza mult mai rapid si cu simptome mai grave, printre care probleme la inghitire.

Miozita cu corpi de incluziune

Spre deosebire de alte forme ale tulburarii, miozita cu corpi de incluziune nu afecteaza ambele parti ale corpului in acelasi timp. De exemplu, oamenii pot prezenta slabiciune musculara la un singur picior sau brat.

Miozita cu corpi de incluziune avanseaza mult mai greu decat alte forme de miozita, insa atrofia musculara este mai grava la persoanele cu acest tip de miozita decat la altele.

Miozita cu corpi de incluziune provoaca si alte simptome, cum ar fi:

  • probleme la inghitire
  • scaderea raspunsului reflex
  • leziuni ale nervilor

Miozita infectioasa

Pe langa inflamatie si slabiciune musculara, miozita infectioasa are urmatoarele manifestari:

  • tuse
  • secretii nazale
  • febra

simptome-miozita-infectioasa

Cauze si factori de risc

Expertii nu stiu exact ce cauzeaza miozita. Poate aparea de la sine, cu toate ca uneori este declansata de alte afectiuni de sanatate.

Miozita poate avea la baza o reactie autoimuna. Bolile autoimune sunt rezultatul atacului accidental al sistemului imunitar. Specialistii nu au descoperit inca de ce sistemul imunitar face acest lucru. Unii oameni cu alte boli autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoida si sclerodermia, au mai multe riscuri de a dezvolta miozita.

Unii oameni dezvolta miozita dupa ce au avut o infectie virala, cum ar fi:

  • raceala obisnuita
  • gripa
  • infectia cu HIV

Diagnostic

Persoanele cu miozita primesc de multe ori un diagnostic gresit. Miozita poate fi dificil de diagnosticat, deoarece este o afectiune rara si, de asemenea, pentru ca simptomele primare sunt slabiciunea musculara si oboseala. Aceste simptome sunt specifice multor altor boli frecvente.

Medicii pot folosi oricare dintre urmatoarele teste pentru a diagnostica miozita:

  • examinare fizica
  • biopsie musculara
  • electromiografie sau studiul conducerii nervoase
  • teste de sange pentru a determina nivelul creatinfosfokinazei
  • anticorpi antinucleari (imunofluorescenta)
  • panou de anticorpi specifici miozitei
  • testarea genetica
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

miozita-diagnostic

Metode de tratament

Pentru a trata miozita, medicul recomanda medicamente, cu toate ca tratamentul poate varia, in functie de tipul afectiunii pe care il diagnosticheaza.

Corticosteroizi si medicamente imunosupresoare

Cea mai frecventa forma de tratament pentru cele mai multe tipuri de miozita este pe baza de corticosteroizi si medicamente imunosupresoare. Medicii pot prescrie atat corticosteroizi, cat si imunosupresoare in acelasi timp.

Cei mai frecventi corticosteroizi prescrisi pentru miozita sunt prednisonul si dexametazona. Cele mai populare medicamente imunosupresoare recomandate in caz de miozita sunt metotrexatul, azatioprina si micofenolatul de mofetil.

Un medicament biologic, rituximab, poate fi, de asemenea, o varianta eficienta.

Tratamentul miozitei cu corpi de incluziune

De multe ori, miozita cu corpi de incluziune este rezistenta la corticosteroizi si la medicamentele imunosupresoare. Un medicament numit alemtuzumab poate fi eficient in acest caz. Alemtuzumab este un anticorp care incetineste progresia miozitei cu corpi de incluziune si imbunatateste capacitatea musculara.

miozita-tratament

Aceste medicamente trebuie administrate numai daca au fost prescrise de catre un medic specialist.

Tratamentul pentru miozita infectioasa

Tratamentul pentru miozita infectioasa este prescris in functie de severitatea afectiunii. De multe ori sunt administrate antibiotice orale, cum ar fi cloxacilina. Alti pacienti pot avea nevoie de antibiotice intravenoase si tratament secundar, cum ar fi drenarea abceselor.

Antibioticele trebuie administrate numai la recomandarea medicului.

Daca miozita infectioasa nu este tratata la timp, poate duce la sepsis.

Alte variante de tratament

Pentru a preveni atrofia musculara si pentru a mentine muschii puternici si flexibili, un medic poate sugera yoga, exercitii fizice, stretching, kinetoterapie si terapie ocupationala.

Este esential ca pacientii care prezinta semne si simptome de miozita sa consulte un medic cat mai devreme. Specialistul poate investiga si diagnostica tipul de miozita si poate prescrie apoi tratamentul adecvat pentru fiecare caz.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24170-myositis

https://www.healthline.com/health/myositis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/myositis