Deoarece este una dintre cele mai bune alimente antimicrobiene ale naturii, mierea de Manuka este oarecum diferita de alte tipuri de miere, deoarece este folosita in principal pentru beneficiile sale curative.
Insa, ce este atat de special la mierea de Manuka? Pe baza unui numar mare de studii, mierea de Manuka are multe beneficii pentru sanatate. De exemplu, ajuta la vindecarea durerilor in gat si a bolilor digestive, dar si reduce acneea si gingivita.
Mierea de Manuka este un tip unic de miere care este produsa numai in Noua Zeelanda de albinele europene care polenizeaza arborele de Manuka Leptospermum scoparium, cunoscut si sub denumirea de “tufis de Manuka”.
Este considerata de multi experti una dintre cele mai benefice tipuri de miere din lume. A fost produsa pentru prima data in Noua Zeelamda in anii 1830, cand albinele din Anglia au fost aduse pe acest taram. Cu toate acestea, mierea de Manuka nu a castigat prea multa notorietate pana in anii 1980.
Mierea de manuka este dulce si are o aroma bogata. In plus, este bogata in compusi benefici, printre care metilglioxal (MGO), care s-a dovedit ca are actiune antibacteriana.
In zilele noastre, mierea de Manuka este disponibila in multe forme diferite. Pe langa faptul ca este comercializata in forma sa pura si adaugata la antibiotice si creme pe baza de plante, multe tipuri de masti faciale si alte produse de ingrijire a pielii contin miere de Manuka.
La fel ca si alte tipuri de miere, multi producatori folosesc miere de Manuka in scop medicinal pentru a ajuta la promovarea vindecarii si la intarirea imunitatii.
Piata mierii de Manuka a explodat in ultimii ani, datorita beneficiilor pe care aceasta le are asupra organismului. Dar ce dovezi exista pentru a sustine aceste beneficii?
Mierea este folosita pentru tratarea ranilor inca din cele mai vechi timpuri, asa cum se detaliaza intr-un document datand din 1392. Se considera ca ajuta in lupta impotriva infectiilor, insa utilizarea sa in acest scop s-a redus considerabil odata cu aparitia antibioticelor.
Multi oameni au folosit miere de Manuka pentru a-si vindeca ranile, pentru a calma durerile de gat, pentru a preveni cariile dentare si pentru a-si imbunatati problemele digestive.
Pe masura ce omenirea se confrunta tot mai mult cu rezistenta la antibiotice, oamenii de stiinta examineaza proprietatile si potentialul mierii in tratarea diverselor infectii.
Pentru a va proteja organismul de eventualele infectii, Catena recomanda Vitamina C Naturalis, un supliment alimentar care contine vitamina C, un nutrient esential pentru sanatatea organismului.
Miere de Manuka – beneficii si proprietati
Miere de Manuka - ajutor in vindecarea ranilor
Probabil cea mai cunoscuta proprietate a mierii de Manuka este aceea de vindecare a ranilor. Specialistii recomanda sa aplicati miere de Manuka direct pe rana pentru capacitatea sa de a sustine procesul de vindecare si de a reduce durerea.
Aceste efecte se datoreaza proprietatilor antimicrobiene, antioxidante si antiinflamatorii ale mierii de Manuka. Exista numeroase studii care sustin beneficiile acesteia pentru regenerarea tesuturilor, arsurilor superficiale, ulceratiilor diabetice, leziunilor la nivelul pleoapelor si a leziunilor post-operatorii.
Miere de Manuka – remediu pentru durerea in gat
Mierea si lamaia se numara printre cele mai vechi remedii pentru tuse si raceala, iar studiile le sustin efectele. De exemplu, un studiu din 2010 a constatat ca mierea a fost mai eficienta in ameliorarea tusei la copii decat medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala.
In urma recentei pandemii de SARS Cov-2 (Covid-19), cercetatorii analizeaza in prezent eficacitatea mierii naturale in tratarea pacientilor infectati cu Covid-19.
De asemenea, pentru protejarea cailor respiratorii, puteti incerca Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt care contribuie la calmarea gatului iritat. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.
Poate sustine sanatatea intestinala
Mierea de Manuka actioneaza ca un prebiotic, deoarece este o sursa de carbohidrati nedigerabili cunoscuti sub numele de oligozaharide. Organismul nu poate digera acesti carbohidrati, insa bacteriile benefice din intestine pot. Folosirea oligozaharidelor ca sursa de hrana ajuta la cresterea populatiei de bacterii „bune”, printre care bifidobacteriile si lactobacilii.
Miere de Manuka - remediu pentru simptomele ulcerului gastric
Potrivit studiilor, mierea de manuka poate ajuta la protejarea impotriva efectelor daunatoare ale ulcerului gastric. In primul rand, mierea de Manuka are efect antiinflamator si, de asemenea, ajuta la gestionarea infectiilor, cum ar fi cea cu Helicobacter pylori. In cele din urma, protejeaza mucoasa intestinale de eventualele daune.
Poate reprezenta un real ajutor pentru persoanele cu gastroenterita
Exista unele dovezi ca mierea si, in special, mierea de Manuka pot ajuta la tratarea infectiilor intestinale cauzate de bacteriile precum Clostridium difficile. Mai exact, mierea de Manuka pare sa scurteze durata simptomelor precum diareea.
Miere de Manuka - proprietati antivirale
Un studiu din 2014 a constatat ca mierea de Manuka a inhibat eficient virusurile gripale, iar un alt studiu in eprubeta a constatat ca are o activitate semnificativa impotriva zonei zoster.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari, inclusiv studii pe oameni, inainte de a putea trage concluzii ferme.
Poate fi utila pentru infectiile rezistente la antibiotice
Rezistenta antimicrobiana este o problema din ce in ce mai ingrijoratoare si din acest motiv se cauta in mod constant terapii alternative. In 2020, un studiu care investigheaza administrarea mierii de calitate medicala pentru tratarea infectiilor multirezistente a aratat rezultate promitatoare.
Poate ajuta la prevenirea formarii placii dentare
Mierea de Manuka are proprietati antibacteriene care tin la distanta cariile dentare. Studiile sugereaza ca aceste proprietati antibacteriene pot fi utile in reducerea la minimum a formarii placii dentare si, drept urmare, in reducerea riscului de aparitie a gingivitei sau a bolii parodontale. Mierea de manuka, in mod special, inhiba dezvoltarea bacteriilor orale nocive, cum ar fi Porphyomonas gingivalis.
Poate ajuta la gestionarea fibrozei chistice
Proprietatile antibacteriene puternice ale mierii de Manuka par, de asemenea, sa sporeasca efectele antibioticelor la pacientii cu fibroza chistica provocata de o infectie la nivelul cailor respiratorii superioare. Mai exact, mierea de Manuka inhiba dezvoltarea bacteriilor precum Pseudomonas aeruginosa si burkholderia, motiv pentru care poate fi o strategie de tratament utila pentru viitor.
Poate fi eficienta impotriva afectiunilor inflamatorii ale pielii
Recunoscuta pentru proprietatile sale antibacteriene si de vindecare a ranilor, cercetatorii testeaza acum mierea de Manuka pentru efectul sau asupra altor afectiuni ale pielii, printre care rozaceea si acneea.
Studiile sugereaza ca mierea este capabila sa moduleze sistemul imunitar al pielii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege valoarea si potentialul sau ca tratament pentru o gama mai larga de afectiuni ale pielii.
Miere de Manuka – administrare la copii
Dupa ce copiii implinesc varsta de un an, mierea poate fi o modalitate grozava (si delicioasa) de a le spori imunitatea.
Nu uitati, insa: mierea nu este recomandata copiilor sub varsta de un an, deoarece poate contine spori numiti Clostridium botulinum. Acestia sunt inofensivi pentru sistemul digestiv al persoanelor mature, insa in sistemele digestive inca in curs de dezvoltare ale bebelusilor pot germina si pot provoca botulism infantil - o boala rara, dar grava.
Datorita proprietatilor antiinflamatorii si antibacteriene, mierea de Manuka poate fi aplicata local, avand capacitatea sa igienizeze rana, sa previna dezvoltarea bacteriilor si sa reduca timpul de vindecare.
De asemenea, mierea de Manuka este excelenta pentru copii datorita faptului ca intareste sistemul imunitar.
Copiii se confrunta cu multe raceli, iar unele forme ale bolii pot fi ingrijoratoare. Acesta este motivul pentru care imbunatatirea sistemului imunitar este atat de importanta. De aceea, mierea de Manuka are compusi care protejeaza apararea organismului impotriva tusei, racelilor si a altor afectiuni respiratorii.
De asemenea, cei mici pot incerca Naturalis Acadea Bombovit impotriva durerilor in gat, o solutie naturala optima pentru ameliorarea disconfortului, calmarea si protectia mucoasei gatului, laringelui si gurii, in cazul gripelor, racelilor, cat si preventia acestora pe durata sezonului rece. Acadelele Bombovit sunt recomandate copiilor de peste 3 ani si adultilor care acuza dureri in gat.
Miere de Manuka – efecte adverse si contraindicatii
Mierea este formata de obicei din aproximativ 80% zahar, furnizat in principal sub forma de glucoza, fructoza si zaharoza, asa ca se recomanda un aport moderat. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care au diabet.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits
https://www.bbcgoodfood.com/health/health-benefits-manuka-honey
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318298
https://draxe.com/nutrition/manuka-honey-benefits-uses/