Durerea cronica este complexa si poate dura ceva timp pentru a gasi cele mai bune metode de ameliorare a acesteia care functioneaza pentru dumneavostra. Exista multe optiuni de gestionare a durerii cronice, cum ar fi terapia calda si rece, yoga, tratamente cu medicamente sau kinetoterapie.
Durerea cronica se poate dezvolta dupa ce ati suferit un accident in care v-ati ranit sau din cauza unei probleme medicale. Medicii definesc durerea ca fiind cronica daca dureaza mai mult de 3 luni sau peste timpul normal de vindecare pentru afectiunea sau leziunea de baza.
Durerea cronica poate afecta fiecare parte a vietii unei persoane, de la munca si viata sociala pana la somn si sanatatea mintala.
Acest articol exploreaza ce este managementul durerii, impreuna cu metodele de a usura durerea si eficacitatea acestora.
Durerea este o afectiune foarte frecventa. Aparitia durerii creste pe masura ce oamenii imbatranesc, iar femeile sunt mai predispuse sa experimenteze durere decat barbatii.
Tipuri de durere
Exista 2 tipuri principale de durere:
Durere acuta – un raspuns normal la o ranire sau o afectiune medicala. Incepe brusc si este de obicei de scurta durata.
Durerea cronica – continua dincolo de timpul estimat pentru vindecare. In general, dureaza mai mult de 3 luni.
Durerea poate fi de la o durere surda la o injunghiere ascutita si poate varia de la usoara la extrema. Este posibil sa simtiti durere intr-o parte a corpului sau poate fi larg raspandita.
Metode eficiente de gestionare a durerii
Studiile sugereaza ca bunastarea emotionala a unei persoane poate afecta experienta durerii. Intelegerea cauzei si invatarea modalitatilor eficiente de a face fata durerii va poate imbunatati calitatea vietii. Strategiile cheie de management al durerii includ:
-
medicamente pentru durere;
-
terapii fizice (cum ar fi comprese cu caldura sau rece, masaj, hidroterapie si exercitii fizice);
-
terapii psihologice (cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala, tehnici de relaxare si meditatie);
-
tehnici mintii si corpului (cum ar fi acupunctura);
-
grupuri de sprijin comunitar.
Cauzele durerii
Cele mai frecvente cauze ale durerii la adulti includ:
-
ranire;
-
afectiuni medicale (cum ar fi cancerul, artrita si problemele de spate);
-
interventie chirurgicala.
Cum afecteaza durerea organismul
Durerea este un mecanism complex de protectie. Este o parte esentiala a evolutiei care protejeaza organismul de pericole si vatamari. Corpul are receptori de durere care sunt atasati la 2 tipuri principale de nervi care detecteaza pericolul. Un tip de nerv transmite mesaje rapid, provocand o durere ascutita, brusca. Celalalt transmite mesaje incet, provocand o durere surda, pulsanta.
Unele zone ale corpului au mai multi receptori pentru durere decat altele. De exemplu, pielea are o multime de receptori, asa ca este usor de localizat si tipul durerii. Exista mult mai putini receptori in intestine, asa ca este mai greu de identificat locatia exacta a unei dureri de stomac.
Daca receptorii durerii din piele sunt activati prin atingerea a ceva periculos (de exemplu, ceva fierbinte sau ascutit), acesti nervi trimit alerte maduvei spinarii si apoi unei parti a creierului numita talamus. Uneori, maduva spinarii trimite un semnal imediat inapoi muschilor pentru a-i face sa se contracte. Acest lucru indeparteaza partea afectata a corpului de sursa pericolului sau a vatamarii. Aceasta este o reactie reflexa care previne aparitia altor daune. Se intampla inainte sa simti durere.
Odata ce mesajul „alerta!” ajunge la talamus, sorteaza informatiile pe care nervii le-au trimis, tinand cont de experienta anterioara, convingerile, asteptarile, cultura si normele sociale. Acest lucru explica de ce oamenii au raspunsuri foarte diferite la durere.
Apoi, talamusul trimite informatiile catre alte parti ale creierului care sunt legate de raspunsul fizic, ganduri si emotia. Acesta este momentul in care s-ar putea sa simtiti senzatia de durere.
Talamusul contribuie, de asemenea, la starea de spirit si la excitare, ceea ce ajuta la explicarea de ce interpretarea durerii depinde partial de starea dumneavoastra de spirit.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort, un supliment alimentar sub forma de pulbere pentru solutie buvabila, cu aroma de portocala, indicat in starile de deshidratare. Pe baza unei formule echilibrate de saruri de rehidratare, acesta are rolul a compensa pierderile de lichide si electroliti din organism in caz de diaree, varsaturi repetate, efort fizic intens, utilizare in exces a laxativelor, dar si in perioadele caniculare.
Gestionarea durerii fara medicamente
Multe tratamente non-medicinale sunt disponibile pentru a va ajuta sa va gestionati durerea. O combinatie de tratamente si terapii este adesea mai eficiente decat una singura.
Unele optiuni non-medicinale includ:
Caldura sau frig – utilizati pachete de gheata imediat dupa o ranire pentru a reduce umflarea. Compresele cu caldura sunt mai bune pentru ameliorarea leziunilor cronice ale muschilor sau articulatiilor.
Terapiile fizice – cum ar fi mersul pe jos, intinderea, intarirea sau exercitiile aerobice pot ajuta la reducerea durerii, va pot mentine mobili si va pot imbunatati starea de spirit.
Masajul – aceasta este o alta terapie fizica; este mai potrivita pentru leziunile tesuturilor moi si trebuie evitata daca durerea este la nivelul articulatiilor. Exista unele dovezi care sugereaza ca masajul poate ajuta la gestionarea durerii, dar nu este recomandat ca terapie pe termen lung.
Tehnici de relaxare si management al durerii – inclusiv meditatie si yoga
Terapia cognitiv-comportamentala– aceasta forma de terapie psihologica va poate ajuta sa invatati sa schimbati modul in care ganditi si, la randul sau, cum va simtiti si va comporti in legatura cu durerea. Aceasta este o strategie valoroasa pentru a invata sa autogestionati durerea cronica.
Acupunctura – o componenta a medicinei traditionale chineze. Acupunctura presupune introducerea unor ace subtiri in anumite puncte ale pielii. Are scopul de a restabili echilibrul in organism si de a-l incuraja sa se vindece prin eliberarea de compusi naturali care amelioreaza durerea (endorfine). Unii oameni considera ca acupunctura reduce severitatea durerii. Cu toate acestea, studiile privind eficacitatea acupuncturii in gestionarea durerii sunt neconcludente.
Terapia de stimulare nervoasa electrica transcutanata - curentii electrici de joasa tensiune trec prin piele prin intermediul electrozilor, provocand un raspuns de ameliorare a durerii din partea corpului. Unii oameni cu durere cronica care nu raspund la alte tratamente pot avea beneficii in genstionarea durerii cronice. Medicul dumneavoastra sau alt profesionist din domeniul sanatatii va poate ghida prin cele mai bune tratamente pentru dumneavoastra.
Medicamente pentru durere
Multi oameni vor folosi un medicament pentru durere (analgezic) la un moment dat in viata lor.
Principalele tipuri de medicamente pentru durere sunt:
Paracetamol – adesea recomandat ca primul medicament pentru ameliorarea durerii pe termen scurt.
Aspirina – pentru ameliorarea pe termen scurt a febrei si a durerii usoare pana la moderate (cum ar fi durerea menstruala sau durerea de cap).
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul - aceste medicamente amelioreaza durerea si reduc inflamatia (roseata si umflare).
Medicamente opioide, cum ar fi codeina, morfina si oxicodona - aceste medicamente sunt rezervate pentru durerile severe si se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala de catre medicul specialist.
Anestezice locale (picaturi, spray-uri, creme sau injectii) – utilizate atunci cand nervii sunt usor de atins.
Unele antidepresive si medicamente antiepilepsie – utilizate pentru un anumit tip de durere, numita durere nervoasa.
Exercitii fizice
Alegeti un exercitiu care nu va va pune prea multa presiune pe zona care doare
Optiunile bune includ:
-
mers pe jos;
-
inot;
-
bicicleta de exercitii;
-
dans, yoga sau pilates.
Activitatea si intinderea trebuie sa devina parte din stilul dumneavoastra de viata, astfel incat sa faceti exercitii de rutina, putine si dese.
Incearcati sa fiti activ in fiecare zi, nu doar in zilele bune cand nu doare atat de mult. Acest lucru poate reduce numarul de zile grele pe care le aveti si va poate ajuta sa va simtiti mai in control. Dar incercati sa evitati sa exagerati in zilele bune si sa platiti pentru asta avand mai multe zile dificile.
Mergeti la serviciu daca puteti
Este important sa incercati sa ramaneti la munca chiar daca te doare. Cercetarile arata ca oamenii devin mai putin activi si mai deprimati atunci cand nu lucreaza. A fi la locul de munca va poate distrage atentia de la durere si s-ar putea sa nu o agraveze.
Discutati cu supervizorul sau seful dumneavoastra daca anumite parti ale jobului sunt dificile, dar subliniati ca doriti sa fiti la serviciu, daca este cazul. Daca ati lipsit de la serviciu timp de 4 pana la 6 saptamani, planificati cu medicul, terapeutul sau angajatorul cum si cand va puteti intoarce. V-ati putea intoarce treptat la munca. De exemplu, puteti incepe cu 1 zi pe saptamana si cresteti treptat timpul petrecut la serviciu.
Fizioterapie
Expertii in gestionarea durerii recomanda adesea un curs scurt de kinetoterapie.
Acest lucru va ajuta sa va miscati mai bine, va amelioreaza durerea si usureaza sarcinile si activitatile zilnice, cum ar fi mersul pe jos, urcarea scarilor sau urcarea si ridicarea din pat.
Terapia fizica pentru durerea persistenta poate implica manipulare, exercitii de intindere si exercitii de calmare a durerii. Terapia fizica este de obicei oferita de un kinetoterapeut, chiropractician sau osteopat sau, in unele cazuri, de un terapeut ocupational.
Kinetoterapeutii va pot oferi sfaturi despre tipul potrivit de exercitii si activitate. Terapeutii ocupationali va pot sprijini cu schimbari de mediu care va pot ajuta sa ramaneti la locul de munca si sa functionati mai bine acasa. Daca faceti terapie fizica, ar trebui sa incepeti sa simtiti beneficiile dupa cateva sedinte.
Surse:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/pain-and-pain-management-adults
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pain-management-techniques#prevalence
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/pain-and-pain-management-adults