Prin metabolism se intelege o suita complexa, specific etapizata si controlata, de reactii care au loc in interiorul fiecarei celule in scopul furnizarii de energie si biosintezei de compusi esentiali vietii. Energia rezultata in urma proceselor de catabolism este folosita pentru alte procese vitale si reactii de biosinteza a materialelor organice noi. Toate reactiile biochimice sunt mediate prin actiunea enzimelor, proteine cu functii specializate care au rolul de a creste viteza acestora. Se disting doua componente majore ale metabolismului, si anume catabolismul si anabolismul. In esenta, acestea doua actioneaza sinergic si au loc in permanenta intr-un organism viu si integru.
Reactiile care au loc in metabolism sunt aproximativ aceleasi la toate speciile de animale, fungi, bacterii si plante. Plantele, spre exemplu, utilizeaza lumina soarelui pentru a transforma apa si dioxidul de carbon in compusi organici, printr-o suita de reactii specifice de metabolism. Pentru a produce energie si pentru biosinteza de noi compusii, noi, oamenii, consumam alimente, care ne asigura aportul de macronutrienti si micronutrienti esentiali proceselor metabolice. Cea mai mare parte este reprezentata de carbohidrati (glucide), utilizati pentru producerea de energie in ceea ce se numeste ciclul Krebs, cu generare de ATP, molecula de stocare a anergiei.
Naturalis ApetitSlim este un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (Ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr), care ajuta la mentinerea greutatii corporale normale, la eliminarea lichidelor corporale excedentare, la functionarea normala a intestinelor si sustinerea starii de bine fizica si mentala, participand la metabolismul lipidelor si ajutand la controlarea senzatiei de foame.
Procesul de metabolism implica o gama variata de reactii biochimice interconectate, finalitatea lor fiind producerea de energie necesara sustinerii functiilor vitale. Importanta, dar si avantajul evolutiv al acestor cai din metabolism pot fi observate prin faptul ca multe dintre ele raman, in esenta, aceleasi: atat la mamifere, cat si la plante, fungi si bacterii. La eucariote, cele mai multe cai metabolice se desfasoara la nivel citosolic si in mitocondrii (uzine de producere a energiei) si glucoza reprezinta principala sursa de energie. Procesele de metabolism pot fi impartite intr-o suita de reactii care produc energie si o suita de reactii care consuma acea energie produsa.
Pentru a intelege cum functioneaza procesele de metabolism, trebuie sa ne imaginam faptul ca, odata ingerat un aliment, acesta ajunge la nivelul stomacului unde se absorb nutrientii continuti. Acesti nutrienti – proteine, lipide, carbohidrati – mai departe vor intra in reactii specifice, care au scopul de sustrage energia continuta in acestia. Spre exemplu, un grad de glucide contine in jur de 4 calorii, la fel ca un gram de proteine, iar un gram de lipide contine 8 calorii. Caloriile, in esenta, reprezinta „motorul” unui organism, acestea fiind folosite pentru intretinerea si buna desfasurare a functiilor vitale, sinteza de noi produsi si alte reactii care stau la baza vietii.
Naturalis LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine crom si extracte din fructe (de Zmeur, cu continut ridicat de cetone, de Portocal-amar si de Acai), frunze (Ceai-verde) si seminte (Guarana), care ajuta la eliminarea apei din organism, sustine metabolismul grasimilor si ajuta la controlul greutatii corporale, intareste sistemul imunitar si reduce oboseala.
Procesele de metabolism pot fi clasificate in doua componente majore: procesele de anabolism si procesele de catabolism. Prin catabolism intelegem totalitatea reactiilor ale caror finalitate si scop este producerea de energie, inglobata in moleculele de ATP (acid adenozintrifosforic). Mai departe, ATP-ul este folosit in reactiile de anabolism, acele reactii care consuma energia, facand apel la moleculele de ATP, si in urma carora are loc sinteza de compusi vitali, precum si diferite componente celulare. Scopul final al reactiilor de metabolism este de a furniza organismului si celulelor atat energia necesara functionarii, cat si compusii necesari cresterii si dezvoltarii.
Exista o legatura evidenta intre inaintarea in varsta si metabolism, iar modificarile asociate cu inaintarea in varsta (in special in ceea ce priveste compozitia corpului) au fundamente in primul rand in procesul fundamental de imbatranire, aflat in legatura cu procesele de metabolism. Desi este dificil de observat cum se schimba metabolismul odata cu inaintarea in varsta, se observa o suita de schimbari la nivelul tesuturilor cu metabolism intens (tesutul adipos, muscular si cel hepatic). Despre aceste schimbari de metabolism vom vorbi in cele ce urmeaza.
Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Curatarea colonului reprezinta cel mai important pas pentru detoxifierea intregului organism, iar produsul Naturalis FibroProtect este cea mai buna solutie.
Metabolismul la 20-30 de ani
In primul deceniu de viata, procesele de metabolism sunt reprezentate in special de anabolism, ca urmare a necesitatii biosintezei de molecule necesare cresterii si dezvoltarii. In jurul varstei de 20-30 de ani, metabolismul isi incetineste procesele anabolice si trece spre catabolism. Deci, cresc necesitatile de aport caloric, fiind nevoie de mai multa energie pentru intretinerea functiei vitale. In lipsa unei patologii metabolice, metabolismul persoanelor de 20-30 de ani este foarte eficient si isi indeplineste finalitatea fiziologica.
Metabolismul la 30-40 de ani
La persoanele cu varsta intre 30-40 de ani, cheltuielile energetice bazale raman aceleasi, uneori observandu-se cresteri ca urmare a cresterii masei corporale. De asemenea, procesele de sinteza in vivo sunt aceleasi, fara a se observa o diminuare a biosintezei de compusi vitali (anticorpi si alte substante esentiale). Aceste lucruri se observa in lipsa unei patologii de metabolism.
Metabolismul la 50-60 de ani
Incepand cu varsta de 40 de ani (la barbati) si cu varsta de 50 de ani (la femei), se observa, desi nu in mod pronuntat, o scadere a proceselor de metabolism. Aceasta scadere este pusa pe seama andropauzei, respectiv a menopauzei, asadar a fluctuatiilor hormonale. Multe dintre procesele de metabolism presupun si actiunea specifica a hormonilor sexuali masculini si feminini. Prin urmare, orice fluctuatie a acestora poate avea repercursiuni negative si asupra metabolismului.
Metabolismul la persoanele peste 60 de ani
La persoanele de peste 60 de ani, procesele de metabolism implica o scadere a cheltuielilor de energie, asadar necesitatea unui aport caloric relativ mai mic. Procesele de anabolism sunt mult mai deficitare, motiv pentru care nu mai are loc o biosinteza eficienta in vivo de compusi care sustin buna functionare a organismului (anticorpi, molecule semnal si altele). Astfel, este vorba despre un metabolism incetinit, care inca functioneaza, dar nu la fel de eficient ca inainte.
Exista mai multe modalitati eficiente de a imbunatati procesele de metabolism, iar acestea sunt urmatoarele:
-
Activitatea fizica: activitatea fizica sustinuta accelereaza catabolismul, imbunatatind major procesele de anabolism muscular;
-
Restrictia calorica: este benefica in special in contextul unei greutati peste limitele normale, in ideea in care organismul va apela la rezerve pentru a-si satisface cheltuiala energetica;
-
Alternative farmacologice, utilizate indeosebi in tratamentul obezitatii;
-
Consumul de alimente sanatoase, cu profil nutritional complex, sustine un metabolism atat sanatos, cat si rapid.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7545035/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7994661/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9374375/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8020896/
https://www.health.harvard.edu/blog/surprising-findings-about-metabolism-and-age-202110082613