Merele si beneficiile lor extraordinare pentru sanatate

Merele si beneficiile lor extraordinare pentru sanatate Merele si beneficiile lor extraordinare pentru sanatate

Ultima actualizare: 21 iulie 2023

mere

Consumul de mere presupune numeroase beneficii pentru organism, ca parte a unei diete bogate in fructe si legume, datorita aportului semnificativ de compusi fitochimici si antioxidanti care asigura lupta organismului impotriva radicalilor liberi. Gama variata de beneficii asociate unui consum regulat de mere se datoreaza si compusilor bioactivi continuti, care promoveaza in mai multe privinte sanatatea si functionarea normala a organismului. Bineinteles, consumul acestor fructe trebuie asociat cu o dieta alimentara echilibrata, bogata in principii alimentare nutritive, cu reducerea consumului de grasimi, alimente procesate si imbunatatirea nivelului de activitate.

Marul este unul dintre cele mai cultivate fructe la nivel mondial, iar consumul este incurajat in toate culturile, datorita numeroaselor beneficii asociate abundentei in nutrienti si numerosi alti compusi bioactivi care sustin sanatatea. La nivel mondial, industria producatoare de mere poate ajunge si la valori de 20 de miliarde de dolari, ceea ce sustine popularitatea consumului acestor fructe. Mai mult decat atat, in ultimele decenii s-a observat o tendinta tot mai evidenta in ceea ce priveste identificarea numeroaselor beneficii pe care compusii bioactivi din plante (legume, fructe) le au asupra organismului. In urma studiilor, s-a dovedit ca merele sunt extraordinare.

Pentru a va ajuta sa mentineti concentratiile normale de glucoza din sange, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport. Acesta este un supliment alimentar care are in compozitie crom, zinc, extracte vegetale din dud alb si din scortisoara, contribuind eficient la metabolismul normal al macronutrientilor si al carbohidratilor, precum si la pastrarea glicemiei in limite normale.


Mere – generalitati, soiuri, sfaturi pentru cumparare si pastrare

Se considera ca marul este originar din China, primele soiuri de mar (Malus domestica) de acolo ajungand sa fie cultivate in intreaga lume. Marul nu este pretentios in ceea ce priveste tipul solului si cantitatea de lumina, desi se cunoaste faptul ca aceste aspecte pot duce chiar la modificarea proprietatilor organoleptice si valorilor nutritive, continutului de compusi bioactivi si, prin urmare, a gamei de beneficii asociate consumului. Gustul unui mar depinde mai ales de soi, dar si de conditiile de depozitare si recoltare. In supermarketuri sunt disponibile mai multe tipuri de mere, atat romanesti, cat si de provenienta internationala, cum ar fi:

  • mere domnesti;
  • mere cretesti;
  • marul patul;
  • mar Starkrimson (asa-zisele „bot de iepure”);
  • mere Idared;
  • mere Ionatan;
  • golden delicious;
  • Tellissaare;
  • Gala;
  • Empire;
  • Mutsu;
  • Braeburn;
  • McIntosh;
  • Jonathan;
  • Cortland;
  • Jonagold si altele.

In ceea ce priveste depozitarea, este recomandat ca merele sa fie depozitate intr-un spatiu rece, ferit de razele soarelui si sa nu fie acoperite. Atunci cand cumparati mere, pentru a putea profita la maximum de numeroasele beneficii asociate consumului, incercati sa alegeti fructe cultivate in conditii ecologice, nemodificate genetic, din soiuri cat mai curate. Evitati consumul fructelor care prezinta leziuni, in special daca sunt provenite din import. Inainte de a le consuma, spalati-le bine sub un jet de apa si, daca stiti ca suprafata a fost tratata cu ceara, indepartati coaja. Desi mare parte din vitamina C se afla in coaja, ceara pentru cosmetizare nu ar trebui consumata.

Pentru mentinerea nivelului normal de glucoza din sange, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport Ceai. Acest supliment alimentar contine afine, care contribuie eficient la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic, favorizand mentinerea echilibrului fiziologic al nivelului de zahar din sange si avand un efect antioxidant. De asemenea, datorita scortisoarei, urzicii si dudului alb, acest ceai sustine sanatatea inimii, a vaselor de sange si a sistemului digestiv.

Mere – valori nutritionale

Valorile nutritionale ale merelor difera in functie de sodiu, dar, in mod obisnuit, un mar de 100 de grame are:

  • Calorii: 52;
  • Grasimi: 0,2 grame;
  • Proteine; 0,3 grame;
  • Glucide: 14 grame;
  • Fibre: 2,4 grame;
  • Vitamina C: 4,6 miligrame;
  • Vitamina K;
  • Vitamina E;
  • Vitamina A;
  • Vitamina B6;
  • Vitamina B3;
  • Calciu: 6 miligrame;
  • Magneziu: 5 miligrame;
  • Fier: 0,1 miligrame;
  • Fosfor;
  • Sodiu;
  • Potasiu;
  • Cupru;
  • Mangan.

Prin urmare, consumul de mere nu doar ca asigura un aport relativ al acestor compusi, ci devine parte esentiala a unei diete care promoveaza un regim alimentar complex, bogat in macro- si micronutrienti.

Consumul de mere – proprietati si beneficii

Studiile de specialitate indica numeroase beneficii ale consumului regulat de mere. Acestea se datoreaza atat complexitatii nutritionale, cat si faptului ca au un continut ridicat de compusi de natura vegetala care promoveaza functionarea normala a mai multor sisteme din organism. Dat fiind continutul bogat in antioxidanti, consumul de mere imbunatateste sistemul defensiv care este esential pentru lupta impotriva radicalilor liberi si speciilor reactive de oxigen si azot.

Sustin pierderea in greutate

Merele sunt bogate in fibre si apa, ceea ce le face sa fie satioase. Consumul de mere intregi este considerat a conferi starea de satietate mult mai rapid si pe o perioada mai lunga decat consumul de suc de mere. Studiile demonstreaza si o legatura intre consumul acestor fructe si reducerea, in timp, a indicelui crescut de masa corporala, un factor de risc al bolilor cardiovasculare.

Promoveaza sanatatea cardiovasculara

Din gama variata de beneficii face parte si efectul cardioprotector al consumului de mere. Mai multe studii sustin ca un consum de 100-150 de grame de mere pe zi este asociat cu o incidenta mult mai mica a bolilor cardiovasculare si a factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala. Continutul in polifenoli, flavonoide si antioxidanti promoveaza sanatatea inimii, sustinandu-se lupta impotriva radicalilor liberi care provoaca inflamatii. Desi efectele nu pot fi puse doar pe seama consumului regulat de mere, aportul de antioxidanti exogeni este unul semnificativ.

Scade riscul de a suferi de diabet

Consumul de mere poate reduce si riscul de a dezvolta diabet de tip 1. Conform unui articol de tip review, s-a constatat ca persoanele care consuma in mod regulat mere si pere prezinta chiar un risc cu 18% mai scazut de a dezvolta diabet de tip 2. Acest efect s-ar putea datora compusului numit quercitina, prezent in mere, care poate imbunatati sensibilitatea la insulina. Aceste fructe au un indice glicemic redus, asa ca odata consumate, nu cresc foarte mult glicemia.

Sustine sanatatea intestinala

Merele contin fibre vegetale, pectine si alti compusi insolubili, care actioneaza asemenea unui prebiotic asupra microbiomului intestinal. Un intestin sanatos, cu un microbiom integru, se stie ca este esential pentru sanatate si o imunitate puternica. Ajunse in colon, fibrele promoveaza si sustin cresterea bacteriilor benefice, ceea ce favorizeaza lupta impotriva bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul si obezitatea.

merele

Sustine integritatea cerebrala

Consumul de mere prezinta beneficii si asupra sanatatii creierului, sustinand protectia acestuia impotriva deteriorarilor cauzate de radicalii liberi. Quercetina, un polifenol din mere, ar putea avea proprietati preventive impotriva bolii Alzheimer. Bineinteles, chiar daca quercitina poate proteja creierul impotriva stresului oxidativ, sunt necesare studii suplimentare pentru validarea acestor efecte.

Previne astmul si sustine functia pulmonara

Exista o corelatie inversa intre consumul de mere si incidenta astmului, respectiv o corelatie de natura directa intre consumul de mere si sanatatea pulmonara. Antioxidantii specifici din mere, cum ar fi vitamina E, vitamina C, retinolul si β-caroten, quercitina si alti compusi polifenolici, par a manifesta proprietati protectoare ale functiei pulmonare. Hesperitina si narigenina, alti 2 polifenoli abundenti in mere, par a fi principalii compusi implicati in aceste beneficii.

Sustine sanatatea si integritatea cognitiva

Potrivit unor studii, consumul regulat al merelor, fructelor si legumelor, contribui la asigurarea unei sanatati mintale optime, precum si la prevenirea starilor de anxietate si depresie. Ca parte a unei diete echilibrate, in conformitate cu abordarea „utilizatorului sanatos”, consumul regulat de fructe si legume este asociat si unui nivel crescut de activitate fizica si, in esenta, cu un nivel mult mai ridicat al fericirii si bunastarii.

Reduce riscul aparitiei cancerului

Relatia dintre catechinele continute in mar si cancerul epitelial a fost atent examinata, iar acest lucru a dus la certificarea faptului ca un consum regulat al acestor fructe a fost asociat chiar cu o scadere a incidentei cancerului pulmonar epitelial. De asemenea, studiul efectuat a consolidat o asociere inversa intre consumul de flavonoide din fructe si legume si incidenta anumitor tipuri de cancere si tumori ale tractului gastrointestinal si respirator.

Este important de retinut faptul ca toate aceste beneficii nu pot fi puse exclusiv pe seama unui consum regulat al acestor fructe. Asadar, este vorba despre o combinatie eficienta dintre factorii care definesc un stil de viata sanatos, cum ar fi practicarea regulata de activitate fizica, urmarea unui regim alimentar adecvat, in conformitate cu nevoile nutritionale, si reducerea la minimum a stresului. Consumul de fructe si legume are doar beneficii asupra algoritmului si ar trebui sa devina parte integranta zilnica a dietei dumneavoastra.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9321083/

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-apples

https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/impressive-health-benefits-of-apples/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/267290