Cu toate ca este vorba de un aliment aflat destul de des pe mesele romanilor, mazarea are beneficii care inca nu sunt complet cunoscute celor care o consuma chiar si in mod frecvent. Intr-un fel, este si firesc ca atentia sa se concentreze asupra proprietatilor sale culinare, insa cunoasterea acestor beneficii constituie un argument in plus in favoarea consumului de mazare.
De aceea ne-am propus ca prin acest material sa aducem in prim-plan beneficiile pentru sanatate pe care le are consumul de mazare, precum si proprietatile nutritive ale acestui aliment.
Mazarea face parte din marea familie a leguminoaselor, fiind inrudita cu fasolea, nautul, soia si lintea. Provine din zona Asiei, insa de sute de ani se cultiva aproape in intreaga lume. In Romania, fost adusa undeva prin secolul al XVII-lea. Intre timp, mazarea a ajuns sa se numere printre alimentele de baza, putand fi gasita in orice piata sau supermarket in forma proaspata, congelata sau la conserva.
Tulpina de mazare poate atinge o lungime de doi metri, insa este lipsita de tesut de sustinere. De aceea, ramificatiile tulpinii sunt prevazute cu carcei, cu ajutorul carora planta se agata. Florile au 5 petale albe sau violet, iar din ele se dezvolta fructele in forma de pastaie, care contin intre 3 si 10 boabe de mazare. Cel mai cunoscut sortiment este mazarea verde, insa exista si soiuri cu boabele galbene, portocalii sau brune.
Mazarea se seamana primavara, cand vremea incepe sa se incalzeasca, preferand zonele cu clima temperata si solurile fertile, fara umiditate in exces.
Mazare – continut nutritional
Beneficiile consumului de mazare pot fi usor intuite doar studiind continutul nutritional, care asigura un aport caloric scazut si in acelasi timp ofera cantitati semnificative de nutrienti esentiali, fibre si proteine. Mazarea contine in proportie de 73% carbohidrati, 23% proteine si 2% grasimi.
Cantitativ vorbind, in 100 de grame de mazare se gasesc:
-
81-84 de calorii;
-
5-8 grame de proteine;
-
13-16 grame de carbohidrati;
-
8-10 grame de fibre vegetale;
-
cel mult un gram de grasimi.
Totodata, mazarea contine si minerale esentiale precum potasiul, fosforul, manganul si fierul, alaturi de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E si vitamina K.
Cantitatile mentionate difera usor in functie de soiul de mazare si de proprietatile solului pe care planta este cultivata, insa aceste mici variatii nu influenteaza cu nimic beneficiile pentru sanatate.
Mazare – beneficii si proprietati
Mazarea este un bun sustinator al sistemului imunitar, datorita aportului de vitamina A si vitamina C, avand totodata si proprietati antioxidante, conferite de aceeasi vitamina C, impreuna cu vitamina E si zinc. Datorita vitaminei K, ajuta la coagularea sangelui si totodata contribuie la intarirea sistemului osos. De asemenea, sustine functiile sistemului nervos prin aportul de vitamine din complexul B. La aceasta lista mai trebuie adaugata si sustinerea metabolismului energetic, reglarea tensiuni arteriale si facilitarea transportului de oxigen catre tesuturi si organe, proprietati date de mineralele pe care mazarea le contine.
Acestor proprietati li se datoreaza beneficiile consumului de mazare, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
-
Reducerea riscului de obezitate si diabet
Mazarea are un indice glicemic scazut, datorita caruia nu determina o crestere brusca a nivelului de glucoza din sange, dintre care o parte ajunge sa fie transformata in grasime. Glucoza este absorbita lent, pe masura ce organismul o transforma in energie si, astfel, se mentine un nivel normal al glicemiei si se evita formarea depozitelor de grasime. Astfel, consumul de mazare contribuie la mentinerea unei greutati normale si totodata la prevenirea diabetului, care se declanseaza pe fondul unei glicemii crescute si al excesului ponderal.
Printre beneficiile consumului de mazare se numara si imbunatatirea digestiei, datorata aportului bogat de fibre vegetale. Fibrele insolubile nu se digera, insa imbunatatesc tranzitul intestinal pentru ca absorb apa si dau volum scaunului, care se deplaseaza mai usor prin intestine. In acelasi timp, fibrele solubile se dizolva si formeaza un gel care lubrifiaza peretii intestinelor, alimentele digerate putandu-se deplasa mai usor prin tractul digestiv. De asemenea, gelul format de fibrele solubile incetineste golirea stomacului, mentinand, astfel, pentru mai mult timp, senzatia de satietate.
-
Prevenirea afectiunilor cardiovasculare
Mazarea contine potasiu, care are un rol important in mentinerea echilibrului hidric si prevenirea retentiei de apa ce duce la cresterea tensiunii arteriale. Retentia de apa este generata de multe ori de sodiul continut de alimentele sarate, iar potasiul anuleaza acest efect. In consecinta, organismul nu mai retine lichide si astfel nu mai produce o cantitate mai mare de sange, care sa duca la cresterea tensiunii arteriale.
Prin prevenirea hipertensiunii arteriale, consumul de mazare contribuie la mentinerea sanatatii inimii, dat fiind faptul ca tensiunea crescuta sta la baza celor mai multe afectiuni cardiovasculare.
Consumul de mazare aduce beneficii si in ceea ce priveste imunitatea, pentru ca acest aliment contine nutrienti importanti pentru sistemul imunitar. In primul rand, este vorba de vitamina C care stimuleaza productia de globule albe, precum si de zinc, ce contribuie la dezvoltarea acestor celule si este implicat in producerea de anticorpi.
Si vitamina A sustine functiile globulelor albe, mentinand totodata sanatatea pielii si a mucoaselor, care constituie la randul lor componente importante ale sistemului imunitar.
-
Reducerea stresului oxidativ
Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate, pe care le atrage consumul de mazare, este reducerea stresului oxidativ, prin care sunt prevenite anumite forme de cancer, precum si o gama variata de boli cronice. Mazarea este o bogata sursa de antioxidanti, precum vitaminele C si E, zincul, manganul si flavonoidele, care actioneaza impotriva unor compusi nocivi numiti radicali liberi. Acestia modifica structura celulelor si le afecteaza functionalitatea, iar actiunea lor se numeste stres oxidativ. Antioxidantii din boabele de mazare neutralizeaza radicalii liberi si, astfel, protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ.
Mazare congelata versus mazare proaspata – ce trebuie sa stiti
Multe persoane se confrunta cu aceasta dilema cand merg sa cumpere mazare, iar in cele ce urmeaza va vom ajuta sa luati o decizie potrivita in acest sens. Atat mazarea proaspata, cat si cea congelata sunt usor de gatit, iar in ambele variante se gasesc substantele nutritive despre care am vorbit mai devreme. Totusi, atunci cand e consumata, mazarea proaspata are un gust usor dulceag si o textura mai tare, in timp ce mazarea congelata este mai fada la gust si mai moale. Desi mazarea congelata este supusa acestui tratament imediat dupa recoltare, continutul de vitamina C este mai scazut decat cel din mazarea proaspata, dat fiind faptul ca acest nutrient este sensibil la temperaturi scazute.
In schimb, mazarea congelata este mai usor de gasit, fiind accesibila pe tot parcursul anului, in timp ce mazarea proaspata poate fi consumata doar in perioada in care se recolteaza, mai exact la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Din acest motiv, mazarea proaspata este putin mai scumpa decat cea congelata.
Recomandarea noastra este sa consumati mazare proaspata atunci cand aceasta este disponibila pe piata, in perioada mai-iunie, iar in restul anului sa va bazati pe mazarea congelata. Eventual, puteti cumpara mai multa mazare proaspata, pe care sa o pastrati la congelator, pentru a avea apoi garantia ca aceasta nu contine conservanti sau alte substante, cum se poate intampla cu mazarea congelata din comert.
Asadar, mazarea este un aliment cu mai multe beneficii decat poate parea la prima vedere, iar din acest motiv va sfatuim sa o includeti cat mai des in meniul zilnic.