Matreata reprezinta un adevarat “cosmar”, in special pentru doamne si domnisoare! Dermatita seboreica, dupa denumirea ei oficiala, este o afectiune cutanata care cauzeaza uscare si mancarime la nivelul scalpului. Zeci de milioane de oameni din intreaga lume se confrunta cu matreata. Dermatita seboreica poate fi dificil de diagnosticat, din cauza faptului ca simptomele sale sunt asemanatoare cu cele provocate de afectiuni similare, cum ar fi psoriazisul, alte tipuri de eczeme sau chiar reactii alergice.
Ca in cazul altor boli autoimune, simptomele dermatitei seboreice au tendinta sa apara si dispara la anumite intervale de timp. De asemenea, pacientii cu dermatita seboreica au declarat ca simptomele au fost declansate de factori precum:
-
traume, stres emotional sau depresie
-
administrarea anumitor medicamente
-
oboseala si lipsa somnului
-
alti factori care afecteaza imunitatea
-
expunerea la mediu umed sau uscat acasa si / sau la locul de munca, cum ar fi in cazul folosirii instalatiilor de climatizare in mod excesiv
-
infectii sistemice
Persoanele cu boli cronice ale pielii se pot confrunta cu probleme emotionale din cauza acestui lucru, mai ales daca simptomele scapa de sub control.
Ce este dermatita seboreica?
Specialistii descriu dermatita seboreica ca fiind o afectiune cronica, recurenta, inflamatorie a pielii, caracterizata prin eritem si descuamare a pielii. Este, de fapt, o forma de eczema si este, de asemenea, cunoscuta si sub denumirea de eczema seboreica. Simptomele specifice ale dermatitei seboreice sunt mancarimea, pielea uscata sau uleioasa si matreata scalpului. In ciuda credintelor multor oameni, aceasta afectiune nu este contagioasa.
De obicei, pacientii dezvolta leziuni si placi rosii simetrice, bine delimitate, cu scuame galbene si uleioase. De cele mai multe ori, simptomele apar pe zonele pielii in care glandele sebacee sunt abundente. Cele mai predispuse parti ale corpului la mancarime si alte simptome ale dermatitei seboreice sunt:
-
fata – scuamele si roseata se formeaza de obicei pe frunte, langa pliurile pielii, sprancene si linia parului frontal
-
scalpul
-
spate
-
urechi
-
piept
-
langa gat sau clavicula
Specialistii nu au descoperit pana in prezent niciun tratament pentru aceasta afectiune. Cu toate acestea, cauzele pot fi abordate, iar acest lucru poate reduce sau inversa permanent simptomele. In majoritatea cazurilor, insa, oamenii se vor confrunta cu eruptii pe tot parcursul vietii. O metoda eficienta de a combate matreata este folosirea sampoanelor special dedicate acestei probleme, cum este samponul antimatreata pentru par gras si normal VICHY Dercos. Dercos anti-matreata, de la Vichy, este un sampon ce elimina pana la 100% din matreata vizibila. Bazandu-se pe tehnologia Seleniu DS, samponul anti matreata pentru par gras si normal Dercos mentine microbiomul (ansamblul organismelor ce exista in mod natural la nivelul pielii) si combate de asemenea si mancarimea scalpului.
Rezultatele sunt vizibile de la prima aplicare avand si un efect anti-recidiva de pana la 6 saptamani. Testat dermatologic si fara parabeni, samponul Dercos antimatreata pentru par normal si gras poate fi considerat una dintre cele mai bune solutii impotriva matretii.
Ce cauze are dermatita seboreica?
Cu toate ca specialistii nu au descoperit inca exact motivul pentru care se dezvolta dermatita, se pare ca motivul este compozitia secretiilor glandei sebacee si reactia anormala a sistemului imunitar la ciuperca Malassezia.
Sebumul se afla la suprafata pielii, fiind componenta care produce uleiuri (lipide) necesare pentru a mentine pielea hidratata. Potrivit cercetarilor, in cazul persoanelor cu dermatita seboreica, glandele sebacee functioneaza normal. Simptomele apar din cauza modificarii compozitiei suprafetei pielii si a reactiei imune hiperactive.
Persoanele predispuse la dermatita seboreica sunt cele care sufera de boli care afecteaza sistemul imunitar si care cresc inflamatia in organism.
Printre aceste afectiuni se numara infectia cu HIV (SIDA), bolile autoimune, tulburarile de dispozitie, alergiile alimentare, infectiile recurente sau tulburarile neurologice, cum ar fi maladia Parkinson. Dermatita seboreica este extrem de frecventa la persoanele cu sisteme imunitare grav compromise. Mai exact, aceasta afectiune este la aproximativ 11% dintre adultii cu probleme de imunitate si la 85%-95% dintre pacientii cu HIV. Cei cu HIV se confrunta de obicei cu cazuri mai intense de dermatita seboreica. La majoritatea persoanelor cu HIV, tratamentul standard nu da roade la fel de repede ca in cazul celorlalti pacienti fara probleme de imunitate. Pentru a scapa de matreata deranjanta, persoanele cu dermatita seboreica pot incerca Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata, un sampon special conceput pentru a curata scalpul cu matreata uscata.
Matreata uscata este rezultatul hiperproductiei, la nivelul scalpului, de celule caracterizate ca niste mici scuame care cad usor. Un astfel de par are nevoie de produse de curatare care curata bland parul si scalpul.
Produsele Bioclin sunt formulate pe baza cercetarilor stiintifice, folosind ingrediente naturale selectate pentru a asigura cele mai inalte standarde de calitate si performanta. Toleranta si eficacitatea lor este testata clinic si dermatologic.
Ambalajele sunt prietenoase cu mediul: 100% din materialele printate sunt certificate FSC™ (Forest Stewardship Council™ - Consiliul de Administrare al Padurilor) si alte surse controlate.
Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata:
-
curata delicat parul, il hraneste in profunzime
-
contribuie la intarirea structurii firului de par
-
curata si hraneste scalpul
-
contine ulei din Nuca de Brazilia care reduce descuamarea si productia matretii uscate
-
inhiba productia de microorganisme responsabile de productia matretii
-
descuamarea este redusa la 70% la voluntatii din test
-
are eficacitatea testata clinic si dermatologic
In cazul persoanelor fara alte afectiuni grave de sanatate, factorii de risc pentru dermatita seboreica sunt:
-
stresul puternic
-
traumele
-
expunerea redusa la lumina soarelui (problema care poate provoca un deficit de vitamina D)
-
modificari hormonale, cum ar fi sarcina sau menopauza
Dermatita seboreica - factori de risc
Dupa cum mentionam, cei care sufera si de alte afectiuni medicale au un risc mai mare de a dezvolta dermatita seboreica. Afectiunile care pot creste riscul sunt:
-
acneea cronica
-
psoriazisul
-
alcoolismul
-
rozaceea
-
depresia
-
tulburarile de alimentatie
Cercetatorii sustin ca fondul genetic si activitatea hormonala pot juca un rol in dezvoltarea dermatitei seboreice. Momentan, insa, nu au fost descoperite mutatiile genetice specifice care pot provoca aparitia problemei.
Ce simptomatologie are dermatita seboreica?
Printre semnele si simptomele dermatitei seboreice se numara:
-
scuame (matreata) pe scalp, par, sprancene, barba sau mustata
-
pete de piele acoperite cu scuame sau cruste albe sau galbene pe scalp, fata, sprancene, urechi, pleoape, piept, axile, zona inghinala sau sub sani
-
piele rosie
-
mancarime
Semnele si simptomele se pot agrava daca sunteti stresati si se declanseaza, in unele cazuri, in anotimpurile reci si uscate.
Cand se recomanda vizita la medic
Luati legatura cu medicul daca:
-
simptomele va provoaca stres incat ajungeti sa aveti probleme cu somnul sau va afecteaza activitatile zilnice
-
simptomele va provoaca anxietate si stanjeneala
-
aveti banuiala ca pielea ar putea fi infectata
-
ati incercat metode de auto-ingrijire care nu au avut succes
Dermatita seboreica - diagnostic
Cel mai probabil, medicul poate stabili diagnosticul de dermatita seboreica examinand pielea. Specialistul poate prelua scuame de piele pe care le va examina (procedura poarta denumirea de biopsie) pentru a exclude afectiuni cu simptome similare dermatitei seboreice, cum ar fi:
Psoriazisul
Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia matretii si a unor leziuni de piele rosie acoperita cu scuame. Cu toate acestea, psoriazisul provoaca, de obicei, aparitia mai multor scuame de culoare alba.
Dermatita atopica (eczema)
Aceasta afectiune cutanata provoaca mancarime, inflamatie la nivelul pliurilor coatelor, in spatele genunchilor sau pe partea din fata a gatului. In multe cazuri, simptomele dermatitei atopice reapar.
Tinea versicolor
Eruptia specifica acestei afectiuni apare pe trunchi, insa, de cele mai multe ori, nu este de culoare rosie ca leziunile dermatitei seboreice.
Rozaceea
Aceasta afectiune apare de obicei pe fata si provoaca foarte putine scuame.
Tratament
In prima instanta, medicul recomanda sampoane si unguente pentru a trata dermatita seboreica.
· Sampoanele si unguentele pe baza de prescriptie medicala contin hidrocortizon, fluocinolon sau desonide. Aceste produse pot fi aplicate direct pe zona afectata. Aceste substante active trateaza cu succes dermatita seboreica, insa pot provoca reactii adverse daca sunt utilizate pentru o perioada mai lunga de timp.
-
De asemenea, medicul poate prescrie un medicament antifungic numit terbinafina. Acest medicament este rar prescris de medic, din cauza faptului ca poate provoca reactii adverse grave, cum ar fi reactii alergice si probleme hepatice.
-
Metronidazolul, sub forma de crema sau gel, anihileaza bacteriile, ameliorand astfel simptomele de dermatita seboreica. Produsele pot fi aplicate pe piele o data sau de doua ori pe zi pana la ameliorarea simptomelor.
-
De asemenea, medicul poate recomanda o combinatie de psoralen si fototerapie pentru a trata dermatita seboreica. Psoralenul poate fi administrat pe cale orala sau aplicat direct pe piele. Dupa ingerarea sau aplicarea psoralenului, zona afectata a pielii este expusa la lumina ultravioleta pentru o perioada scurta de timp.
Sfaturi care va ajuta sa tineti sub control simptomele dermatitei seboreice
Exista o multime de solutii naturale prin care dermatita seboreica poate fi tinuta sub control. Cu toate acestea, cand vine vorba de solutii naturale, nu exista o varianta singulara care sa faca minuni in cazul tuturor.
O ingrijire buna a pielii
Pentru a tine sub control dermatita seboreica aparuta pe corp, in special pe fata, ideal ar fi sa pastrati zonele afectate curate prin spalarea cu apa si sapun in fiecare zi. De asemenea, pentru a stopa dezvoltarea ciupercilor care cauzeaza dermatita seboreica, este recomandat sa va expuneti mai mult timp la lumina solara.
Pentru a elimina dermatita seboreica aparuta pe scalp, adultii pot folosi sampoane anti-matreata fara prescriptie medicala care contin gudron, acid salicilic, sulfura de seleniu sau zinc pirition.
Ulei de peste
Uleiul de peste este renumit pentru calitatile sale antiinflamatorii, datorita continutului ridicat de acizi grasi omega-3.
Atata timp cat este luat conform indicatiilor, uleiul de peste poate fi administrat in siguranta. Mamele care alapteaza trebui sa stie ca uleiul de peste creste nivelul acizilor grasi omega-3 din laptele matern.
Aloe vera
Aloe vera are si proprietati antiinflamatorii, iar cercetarile au aratat ca este eficient in tratarea simptomelor dermatitei seboreice. Suplimentele cu aloe vera pot contribui la ameliorarea eruptiilor si la diminuarea gravitatii acestora.
Nu administrati suplimente cu aloe vera copiilor cu varsta sub 10 ani fara a discuta mai intai cu un specialist. Pentru ca aloe vera este folosita, de asemenea, pentru tratarea constipatiei, suplimentele cu aloe vera pot provoca efecte secundare, cum ar fi:
-
diaree
-
crampe abdominale
-
decolorarea urinei
In plus, aloe vera poate fi aplicata direct pe piele (aplicare topica) pentru a tine sub control roseata si mancarimea in timpul aparitiei dermatitei seboreice. Inainte de a aplica aloe vera pe piele, verificati daca aveti alergie la aceasta aplicand o cantitate mica pe o suprafata foarte mica de piele sanatoasa. Daca nu apare nicio reactie in decurs de 12-24 de ore, puteti aplica aloe vera pe piele in siguranta. Retineti ca, de cele mai multe ori, reactiile alergice se dezvolta in timp. Intrerupeti utilizarea topica a aloe vera daca apar semne de alergie, cum ar fi:
-
roseata
-
senzatie de arsura
-
usturime
Probiotice
Probioticele pot stimula sistemul imunitar si pot reduce inflamatiile in tot organismul. Studiile cu privire la efectele probioticelor asupra simptomelor dermatitei seboreice sunt limitate. Cu toate acestea, este bine-cunoscut faptul ca probioticele stimuleaza activitatea sistemului imunitar.
Ulei de arbore de ceai
Timp de mai multi ani, specialistii au studiat efectele uleiului de arbore de ceai ca tratament pentru multe afectiuni ale pielii. S-a demonstrat ca uleiul de arbore de ceai are calitati antibacteriene, antiinflamatorii si antifungice.
Uleiul de arbore de ceai poate fi aplicat in siguranta pe piele, cu conditia sa fie diluat cu un alt ulei, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de masline. Amestecati 3-5 picaturi de ulei de arbore de ceai in 35 ml de ulei de cocos sau masline inainte de a aplica pe pielea afectata. Aceasta metoda poate ajuta la ameliorarea mancarimilor si la stimularea vindecarii petelor de piele solzoasa
Alte uleiuri esentiale
Exista si alte uleiuri care pot ajuta la tratarea simptomelor de dermatita seboreica. Printre acestea se numara uleiul de luminita noptii, uleiul de borago si uleiul de seminte de coacaz negru. Acestea pot ajuta la ameliorarea mancarimilor si a rosetii. Inainte de aplicare, aceste uleiuri trebuie diluate cu alte tipuri de ulei, cum ar fi cel de cocos.
Uleiurile esentiale nu trebuie ingerate si trebuie utilizate numai local.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319113
https://www.healthline.com/health/skin/seborrheic-dermatitis