Pe timp de vara pielea este supusa unor riscuri suplimentare fata de perioadele mai racoroase ale anului. Radiatiile solare o usuca si ii provoaca imbatranirea prematura iar caldura, in combinatie cu transpiratia si praful abundent ridicat in atmosfera, creste riscul sau agraveaza acneea. Mai mult decat atat, anumite materiale cu care alegem sa ne acoperim corpul pe timpul verii, se pot dovedi adevarati catalizatori ai efectelor negative asupra pielii. Fibre sintetice care nu permit efectuarea unei respiratii firesti la nivelul tegumentului, anumiti detergenti sau coloranti si chiar unele accesorii metalice se fac responsabile de aparitia diverselor forme de iritatii la nivelul pielii.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL XEROLACT - Emulsie fluida, un tratament zilnic indicat in toate cazurile de piele sensibila, uscata, foarte uscata, predispusa la xeroza, si/sau predispusa la descuamare, iritatii, cu intepaturi sau mancarime.
Ce materiale evitam?
Recomandarea medicilor este sa evitam pe timp de vara cel putin, utilizarea hainelor confectionate din materiale ce au la baza fibre sintetice precum nylonul, poliesterul sau vascoza. Desi de cele mai multe ori, frumos colorate si croite, dau impresia ca sunt facute special pentru vara, acestea ne pot oferi “bucuria” unor iritatii la nivelul pielii, ajungand chiar la eczeme sau dermatite de contact. Reactiile de respingere ale pielii sunt cauzate in special de compozitia chimica pe care aceste materiale o au.
Exista situatii in care pot sa apara leziuni cutanate de tipul eczemei sau a dermatitei de contact si la utilizarea anumitor haine colorate (vopseaua are caracter alergen). De asemenea, unele haine cu o textura mai aspra pot crea neplaceri la fel ca si anumite elemente de accesorizare: capsele de metal, cataramele curelelor fabricate din nichel sau crom.
Sa trecem la fibrele naturale
De obicei reactiile alergice pot sa apara la oricine si la orice substanta chimica ce intra in contact cu pielea. Eczema sau dermatita alergica de contact, este o afectiune ce se manifesta prin aparitia unei roseti inestetice la nivelul pielii, senzatia de mancarime (prurit) si uneori vezicule ce pot fi si suprainfectate. Principalul mod de eliberare de aceste simptome este renuntarea la astfel de articole vestimentare. Specialistii recomanda ca pe timp de vara sa ne orientam mai degraba asupra hainelor fabricate din fibre naturale precum bumbacul sau matasea, de preferinta din culori deschise care sa respinga caldura si sa mareasca astfel confortul.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL XEROLACT, un balsam bogat si cremos, care se absoarbe rapid, indicat ca tratament intensiv de hidratare si restaurare.
Atentie la spalarea hainelor
Spalarea hainelor este iarasi foarte importanta pentru ca detergentul de rufe, si in general produsele chimice de curatare, pot de cele mai multe ori sa provoace iritatii sau dermatite de contact. Pentru aceste reactii la nivelul pielii se face in principal responsabila o substanta aflata in compozitia detergentului si anume bicromatul de potasiu. Din cauza caracterului sau puternic alergen el provoaca aceste leziuni iritative la nivelul pielii.