Mastoidita este o infectie bacteriana a osului mastoid, pozitionat in spatele urechii, mai exact a celulelor pneumatice (celule mastoidiene). Afectiunea se dezvolta atunci cand aceste celule devin inflamate sau infectate, cel mai frecvent din cauza unei infectii netratate a urechii medii (otita medie).
Oricine poate suferi de mastoidita, indiferent de varsta, insa sugarii si copiii sub 2 ani sunt mult mai predispusi acestei afectiuni. Problema poate sa afecteze o singura ureche sau ambele urechi. In marea majoritatea a cazurilor mastoidita poate fi vindecata cu antibioterapie. Daca nu este tratata corect, infectia se poate raspandi in afara osului mastoid si poate provoca complicatii grave asupra sanatatii.
In literatura de specialitate au fost evidentiate doua tipuri de mastoidita:
-
Mastoidita acuta – aceasta forma este adesea cauzata de bacterii si dispare de obicei in decurs de patru saptamani dupa tratament, fara sa se inregistreze vreo recurenta.
-
Mastoidita cronica – este asociata cu otita medie cronica supurativa, iar in astfel de cazuri infectia dureaza mai mult de patru saptamani si revine chiar si dupa tratamentul cu antibiotice.
Pentru a dizolva si elimina dopurile de ceara formate la nivelul urechii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Acustivum spray auricular. Acest produs contribuie eficient la mentinerea igienei canalului auditiv, impiedicand formarea unor noi dopuri de ceara. Pentru a preveni blocajele provocare de aceste dopuri, este nevoie de o pulverizare in fiecare saptamana pentru copiii mai mici de 6 luni si de 1 – 2 pulverizari in fiecare saptamana pentru persoanele adulte.
Mastoidita – factori de risc si cauze
Mastoidita apare in urma infectiei osului mastoid, mai exact a celulelor pneumatice (celule mastoidiene sau celule ce contin aer) ce formeaza mucoasa din jurul urechii interne si medii. Osul mastoid, care este plin de aceste celule pneumatice, face parte din osul temporal al craniului, fiind pozitionat in spatele urechii. Acesta poate fi simtit prin palpare in spatele lobului urechilor. Rolul acestor celule pneumatice este de a proteja structurile delicate ale urechii si de a regla presiunea urechii medii.
In cele mai multe cazuri mastoidita apare in urma unei otite medii netratate, o infectii a urechii medii. Bacteriile din urechea medie se pot raspandi catre urechea interna, infectand celulele pneumatice ale osului mastoid. Practic celule cu aer se umplu cu lichid, de cele mai multe ori fiind un lichi purulent. Asadar, daca aveti otita medie si nu o tratati corect, automat creste si riscul de mastoidita.
Pe langa otita medie, o alta afectiune care poate cauza mastoidita este colesteatomul. Aceasta este un chist localizat in interiorul urechii, o colectie anormala de celule ale pielii in urechea medie. Colesteatomul impiedica drenarea corecta a urechii, favorizand dezvoltarea infectiei.
La capitolul factori de risc, incidenta mastoiditei este crescuta in randul populatiei pediatrice, fiind o infectie comuna in randul copiilor.
In cazul in care aveti nevoie de un produs care sa scada inflamatia canalului auditiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Oticsun. Acest produs hidrateaza si calmeaza pielea canalului auditiv, fiind recomandat ca adjuvant in tratamentul otitei sau al altor afectiuni ale urechii. De asemenea, acest spray auricular are proprietati astringente si poate sa fie utilizat pentru igienizarea urechii.
Mastoidita – simptomatologie si manifestari
In general, semnele clinice ale mastoiditei apar la cateva zile sau saptamani dupa o infectie a urechii medii. Printre simptome pe care pacientii le sesizeaza se numara:
-
Otalgia (durerea de ureche), care este pulsanta. Durerea se simte si atunci cand atingeti zona din spatele urechii;
-
Otoreea – secretii purulente din ureche;
-
Pielea care acopera osul mastoidian poate parea rosie si umflata;
-
Inflamarea lobului urechii;
-
Pierdere a auzului la urechea/urechile afectate, care se agraveaza in timp;
-
Febra, uneori insotita de frisoane.
La copiii cu varsta sub 2 ani mastoidita se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:
-
Copilul se trage de ureche;
-
Febra;
-
Starea de agitatie;
-
Stare de iritabilitate;
-
Plans excesiv.
Daca aveti nevoie de un adjuvant pentru a trata durerile canalului auditiv extern, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Acustivum durere spray auricular. Acesta este un dispozitiv medical ce amelioreaza durerea locala, diminueaza roseata si mancarimea, are efect antiinflamator si previne aparitia iritatiilor. De asemenea, are si efect decongestionant.
Diagnosticul de mastoidita
Este foarte important ca atunci cand aveti simptome ale unei infectii a urechii sa fiti evaluati de catre un medic otorinolaringoloc (ORL). Diagnosticul mastoiditei se face pe baza unui examen clinic, in care urechea este examinata cu un intrument special numit otoscop.
Dupa examenul clinic, urmatorul pas este o cultura de secretie din ureche pentru a se depista prezenta infectiei.
Daca simptomele sunt grave si se suspecteaza o mastoidita complicata, vor fi recomandate investigatii suplimentare, cum ar fi cele imagistice (scanare CT a osului temporal, RMN ureche si craniu) sau audiometria, test care practic evalueaza capacitatea pacientilor de a auzi.
Tratament mastoidita
Fie ca diagnosticul este de mastoidita acuta sau cronica, prima linie de tratament este terapia cu antibiotice. In functie de gravitatea simptomelor, tratamentul poate fi administrat intravenos intr-o unitate medicala, sub supravegherea unui specialist ORL sau pacientul poate urma tratamentul acasa, cu antibiotice administrate pe cale orala sau sub forma de picaturi pentru urechi. In cazul mastoiditei acute planul de tratament trebuie urmat circa 7-10 zile, in timp ce pentru forma cronica adntibioticele trebuie utilizate o perioada mai lunga de timp, de pana la sase saptamani.
In unele cazuri de mastoidita poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a drena secretiile purulente din urechea medie, numita miringotomie. In timpul acestei proceduri medicul face o mica gaura in membrana timpanului pentru a drena lichidul si pentru a reduce presiunea din urechea medie. Un tub mic poate fi introdus in urechea medie pentru a impiedica orificiul sa se inchida, astfel incat sa permita drenajul continuu.
Daca simptomele nu se amelioreaza rapid cu antibioticele intravenoase, sunt prezente complicatii sau se urmareste preventia acestora, atunci se poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea osului mastoid infectat numita mastoidectomie. Procedura este minim-invaziva, se face sub anestezie generala si consta in deschiderea osului mastoid si curatarea cavitatilor infectate.
Cand mastoidita este cauzata de colesteatom se recomanda indepartarea chistului printr-o interventie chirurgicala endoscopica, mai ales daca acesta este de mari dimensiuni. Si aceasta interventie se face sub anestezie generala.
Mastoidita – complicatii
Tratamentul mastoiditei poate fi dificil deoarece osul mastoid este situat adanc in interiorul urechii. Pe langa acest aspect, daca terapia nu este eficienta sau infectia nu este tratata corespunzator pot aparea complicatii. Vestea buna este ca odata cu introducerea tratamentului cu antibiotice acestea sunt acum foarte rare. Totusi, mastoidita poate duce la probleme grave de sanatate:
Pierderea auzului conductiv si/sau neurosenzorial (hipoacuzie mixta);
-
Labirintita – afectiune in care labirintul, cavitate a urechii interne, este inflamat;
-
Osteomielita – apare atunci cand infectia urechii se raspandeste in corp si determina inflamatia oaselor si a maduvei osoase;
-
Abces extradural – afectiune caracterizata printr-o colectie de puroi adunata intre foita meningeala si craniu sau foita meningeala si coloana vertebrala;
-
Abces cerebral – reprezinta o infectie (colectie de puroi) in parechinul creierului;
-
Meningita otogena – infectie bacteriana a foitelor meningeale care invelesc encefalul si maduva spinarii;
-
Sepsis – reprezinta raspandirea infectiei (bacteriilor) in sange, fiind o problema medicala ce va pune viata in pericol.
Surse:
my.clevelandclinic.org
www.healthline.com
www.webmd.com