Craciunul in Romania este o combinatie de traditii, arome si retete culinare specifice traditiei si culturii noastre. De la cozonacii cu nuca si cacao la sarmalele aburinde, fiecare preparat are o poveste si un gust specific sarbatorilor de iarna. Dar in timp ce aceste preparate sunt pline de gust, ele vin si cu o provocare: cum sa pastram esenta acestor traditii culinare, avand in acelasi timp mai putine calorii? Aceasta provocare nu este doar despre a gati mai sanatos, ci despre a gasi echilibrul intre gustul autentic al preparatelor traditionale si nevoia de a avea o dieta sanatoasa.
In acest articol, veti afla informatii despre cum puteti reintrepreta unele dintre retetele clasice de Craciun intr-un mod mai sanatos si cu mai putine calorii.
Naturalis BilActiv Anghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din Anghinare care sustine buna functionare si sanatatea ficatului, contribuie la scaderea nivelului de lipide din sange, sustine digestia, buna functionare a tractului intestinal, contribuie la confortul digestiv, contribuie la controlul greutatii corporale.
Retete traditionale reinterpretate pentru aperitive cu mai putine calorii
Aperitivele specifice pentru masa de Craciun pot avea mai putine calorii prin inlocuirea anumitor ingrediente cu alternative sanatoase. De exemplu, salata de boeuf poate fi mai light daca inlocuiti carnea de vita sau de porc cu cea de pui sau de curcan. De asemenea, puteti inlocui maioneza traditionala cu o varianta cu mai putine calorii, respectiv iaurt grecesc.
Daca pregatiti de obicei chiftelute ca aperitiv pentru masa de Craciun, puteti inlocui carnea de porc cu cea de curcan sau de pui. In plus, in loc sa le prajiti, le puteti prepara la cuptor. Pe langa acestea, la aperitiv puteti servi legume crude diverse, pentru a echilibra balanta de fibre versus grasimi si proteine.
Naturalis Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate.
Retete traditionale reinterpretate pentru felurile principale cu mai putine calorii
Masa de Craciun este caracterizata de cateva feluri principale de mancare, cum ar fi sarmalele, friptura de porc sau piftia. Puteti sa consumati aceste feluri de mancare de Craciun, dar sa le reinterpretati pentru a avea mai putine calorii si a fi mai sanatoase. Cateva strategii pe care le puteti adopta sunt urmatoarele:
Sarmale cu mai putine grasimi - puteti inlocui carnea de porc cu cea de curcan sau pui pentru a reduce continutul de grasimi. De asemenea, chiar daca pastrati o proportie de carne de porc, puteti folosi mai multe legume, cum ar fi morcovii, ceapa, ardei pentru a spori valoarea nutritiva.
Piftie cu mai putine calorii - daca piftia este unul dintre preparatele traditionale preparate, puteti inlocui carnea de porc cu cea de pui sau curcan. In plus, puteti adauga mai multe legume decat de obicei, pentru a crea textura si volum, dar si pentru a mentine caloriile reduse.
Friptura de porc cu mai putine grasimi - la masa principala puteti consuma friptura de porc mai putin grasa. De exemplu, in loc de ceafa de porc, puteti pregati muschi slab. De asemenea, daca va place friptura de porc cu sos, puteti inlocui smantana sau untul din sos cu supa de legume sau cu suc de rosii pentru a reduce numarul caloriilor suplimentare.
La felurile principale de mancare de pe masa de Craciun, ideal ar fi sa inlocuiti cat de mult se poate carnea de porc cu cea de curcan sau pui. Astfel, veti mentine nivelul caloriilor mai redus si veti manca mai sanatos.
Naturalis Bil-ex este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie.
Fiind sub forma de capsula, Bil-ex asigura o absorbtie rapida.
Reinterpretarea dulciurilor traditionale cu mai putine calorii si mai sanatoase
Pe masa de Craciun traditionale se afla intotdeauna cozonacul, dar si alte dulciuri preparate in diverse moduri si care au foarte multe calorii. Puteti sa va bucurati de gustul traditional al dulciurilor, inlocuind anumite ingrediente pentru a avea mai putine calorii si a fi mai sanatoase:
Cozonac cu ingrediente sanatoase - puteti inlocui o parte din cantitatea de faina alba cu faina integrala, pentru a avea mai multe fibre. De asemenea, puteti reduce cantitatea de zahar si sa folositi miere sau alt inlocuitor mai sanatos. In locul rahatului, puteti adauga fructe uscate in mod natural, fara zahar adaugat.
Prajituri si fursecuri cu mai putine grasimi - daca pregatiti prajituri ce necesita unt sau ulei, le puteti inlocui cu piure de banane sau de mere pentru a mentine aceeasi textura, dar cu mai putine calorii. De asemenea, puteti reduce numarul de calorii prin inlocuirea zaharului cu indulcitori naturali, cum ar fi eritritol sau stevia.
Deserturi cu multe fructe - puteti crea deserturi delicioase pe baza de fructe proaspete sau coapte. De exemplu, puteti servi la desert mere coapte garnisite cu scortisoara si nucsoara. De asemenea, puteti servi fructe proaspete cu iaurt natural sau crema de branza usoara, obtinand astfel un desert simplu, dar in acelasi timp delicios.
Cu ajutorul acestor mici ajustari, veti puteti transforma preparatele traditionale de Craciun in alternative mai sanatoase si cu un continut caloric scazut. In acelasi timp, veti reusi sa le pastrati savoarea si sa fie pe placul invitatilor pe care ii aveti la masa de Craciun.
Surse:
https://www.eatingwell.com/gallery/7881680/low-carb-christmas-appetizer-recipes/
https://www.allrecipes.com/gallery/healthy-holiday-appetizers/
https://www.goodhousekeeping.com/holidays/christmas-ideas/g29564037/healthy-christmas-treats/
https://www.sweeteners.org/de/latest-science-post/low-calorie-sweeteners-can-help-you-reduce-the-calories-of-your-favourite-christmas-desserts-2/