Pe masura ce inaintam in varsta, observam ca mainile se usuca si crapa mai usor. In plus, se inrosesc si se exfoliaza. Din cauza crapaturilor, chiar si la cele mai simple sarcini, cum ar fi tastarea sau intoarcerea unei pagini, apare disconfort, chiar durere.
In termeni medicali, pielea uscata este cunoscuta sub numele de xeroza. Multe persoane se confrunta cu maini uscate si crapate, aceasta problema fiind declansata in principal de factorii de mediu. De exemplu, cei care spala frecvent vase sau cei care traiesc intr-un climat rece si uscat pot fi mai predispusi sa se confrunte cu maini uscate si crapate decat alti oameni.
Pielea mainilor ajunge sa se usuce in principal din cauza:
-
vremii
-
substantelor iritante
-
conditiilor medicale
Va confruntati cu maini uscate si crapate? 7 solutii si remedii care functioneaza
Pe timpul iernii, pielea mainilor se usuca si crapa din cauza vremii. Atunci cand vremea se raceste, iar aerul devine uscat, corpul nu mai poate retine umezeala. Lipsa umiditatii din aer provoaca maini uscate si crapate.
De exemplu, medicii sau asistentele care se spala des pe maini sau folosesc dezinfectant pentru maini de mai multe ori pe zi, au un risc mai mare decat alte persoane de a se confrunta cu maini uscate si crapate. Altii, cum ar fi cei care spala vase in mod frecvent, pot fi, de asemenea, mai predispusi la maini uscate si crapate din cauza expunerii repetate la substante chimice si sapunuri.
In alte cazuri, pielea mainilor se poate usca din cauza unei afectiuni medicale subiacente. De exemplu, persoanele cu anumite tulburari, cum ar fi diabetul sau lupusul, care afecteaza circulatia sangvina la extremitati, pot avea maini uscate si crapate. De asemenea, exista si alte boli care afecteaza pielea, cum sunt psoriazisul si eczema, care pot provoca uscarea si craparea pielii mainilor.
Utilizati creme hidratante
Exista o multime de creme hidratante concepute pentru maini uscate si crapate. Aceste creme hidratante trebuie aplicate pe maini dupa fiecare spalare pentru a ajuta la restabilirea umiditatii naturale a pielii. Exista, de asemenea, si o serie de uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos, care pot produce rezultate similare.
Protejati-va pielea
Soarele poate usca pielea, poate provoca arsuri si poate cauza alte probleme de sanatate mai grave. Toate zonele corpului trebuie protejate de expunerea prelungita la soare, iar mainile nu fac exceptie. De aceea, aplicati solutii cu protectie solara de calitate pentru a preveni uscarea pielii.
Incercati tratamente peste noapte
Persoanele cu mainile extrem de uscate si crapate ar putea sa incerce tratamentele peste noapte. Pentru a face acest lucru, este recomandat sa foloseasca o cantitate consistenta de lotiuni sau creme hidratante. Dupa aplicarea cremei sau a lotiunii, pielea trebuie acoperita cu manusi. In acest fel, crema hidratanta este mentinuta pe piele, astfel incat se fie absorbita peste noapte.
O astfel de crema este Rilastil crema de maini, un produs bogat in substante hidratante, nutritive si emoliente care ajuta la repararea tesuturilor deteriorate si la hidratarea lor in profunzime. Imbogatita cu 20% unt de shea, crema de maini reduce iritatiile cutanate, hraneste pielea, stimuleaza procesul de reepitelizare si asigura protectie impotriva factorilor de mediu. Rilastil Repairing este o crema pentru maini uscate si crapate, putand fi folosita si de persoanele cu piele sensibila.
Evitati sapunul
Multe sapunuri contin substante chimice care pot usca mainile. Din aceasta cauza, este recomandat sa evitati sa va spalati excesiv pe maini, daca este posibil, pentru a evita uscarea acestora.
Purtati manusi
Purtati manusi de cauciuc atunci cand intrati in contact cu apa pentru a preveni uscarea mainilor. Expunerea prelungita la apa poate provoca uscarea pielii mainilor, deoarece apa indeparteaza uleiurile naturale ale pielii. Manusile ofera un strat de protectie care previne uscarea mainilor.
Uree
Daca v-ati uitat recent cu atentie pe etichetetele cremelor hidratante, este posibil sa fi observat un ingredient anume: uree. Datorita proprietatilor sale hidratante si exfoliante, ureea este inclusa intr-o varietate de produse cosmetice si de ingrijire a pielii.
Assista Crema cu Uree 15% este un produs hidratant si emolient, care hraneste pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata. Contine o combinatie de ingrediente cu rol de hidratare si hranire. Aduce un aport suplimentar de vitamine, precum pantenolul (vitamina B5), complexul vitaminic lipozomal (ce contine vitaminele: A, E, F si C), care imbunatatesc aspectul pielii si o tonifica.
Ureea folosita in produsele de ingrijire a pielii este produsa sintetic in laborator. Cu toate acestea, ureea se gaseste si in mod natural pe piele si este excretata in urina.
Stratul exterior al pielii se numeste epiderma si poate fi impartit in cinci substraturi.
Substratul cel mai exterior, stratul cornos, impiedica patrunderea in organism a moleculelor nedorite si previne pierderea apei prin piele.
Proprietatile stratului cornos se datoreaza in mare parte unui grup de substante cunoscute sub numele de factori naturali de hidratare (NMF). Printre acestia se numara:
-
ureea
-
diferiti aminoacizi
-
acidul lactic
-
acidul pirolidon carboxilic
Ureea poate ajuta, de asemenea, la exfolierea celulelor de piele moarta si poate combate infectiile fungice.
Utilizati un umidificator
Persoanele care au probleme respiratorii folosesc adesea umidificatoare pentru a respira mai bine. Cu toate acestea, umidificatoarele pot proteja pielea impotriva uscarii atunci cand oamenii care le folosesc traiesc intr-un mediu uscat sau le utilizeaza pe timpul iernii.
De obicei, umidificatoarele trebuie amplasate langa pat, insa pot fi folosite in orice camera.
Referinte:
https://www.verywellhealth.com/how-to-cope-with-dry-cracked-hands-2223299
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321212
https://www.healthline.com/health/dry-hands