Standardele si idealurile de frumusete nu se refera doar la forma corpului, la ochi, la gura sau la inaltimea fruntii. Exista un ideal de frumusete stravechi, global, care promoveaza pielea alba, stralucitoare. Se spune ca este intruchiparea perfectiunii. Dar cum va iluminati pielea? In principal prin utilizarea de produse cosmetice care au ca scop de a reduce cantitatea de melanina sau pigment din piele. O crema pentru albirea tenului este dezideratul universal.
Contrar a ceea ce cred multi oameni, a avea pielea curata cu orice pret nu este o moda noua. In Egiptul antic, Roma si Grecia, barbatii si femeile deopotriva foloseau pe post de crema pentru albirea tenului miere si ulei de masline, sau zahar si otet, pentru a-si lumina pielea.
Se numeste crema iluminatoare, sau crema pentru albirea tenului, un produs care ajuta la obtinerea unui ten mai stralucitor si mai proaspat. Aceasta crema pentru albirea tenului nu trebuie confundata cu cremele utilizate pentru albirea pielii persoanelor cu ten negru sau mixt, care contin substante precum hidrochinona sau dermocorticoizi si care pot prezenta riscuri pentru sanatate.
Ce este crema pentru albirea tenului
Cremele iluminatoare sunt concepute pentru a face pielea mai deschisa la culoare, fie local, in zone mici, fie ca un intreg. Crema pentru albirea tenului actioneaza asupra melaninei, pigmentul pielii, in moduri diferite.
Totusi, rolul acestui pigment pretios este esential. Dupa cum stim cu totii, pielea se inchide la culoare atunci cand este expusa la soare: cand este expusa razelor UV, se declanseaza un mecanism care activeaza productia de melanina, care migreaza apoi catre straturile superioare ale epidermei. Melanina actioneaza astfel ca un fotoprotector natural.
Petele brune de hiperpigmentare reprezinta un subiect important in cercetarea dermato-cosmetica, fiind rezultatul unui dezechilibru in productia de melanina, pigmentul responsabil de colorarea pielii. Tratamentul acestor hiperpigmentari presupune utilizarea produselor depigmentante ( o crema pentru albirea tenului in speta) care blocheaza melanogeneza, procesul prin care este produsa melanina.
Cum poate fi incetinita melanogeneza?
Evitarea expunerii la soare
Radiatiile UV sunt principalii factori care declanseaza pigmentarea. Expunerea la soare genereaza stres oxidativ, care provoaca inflamatii ce stimuleaza productia de melanina. Prin urmare, protectia solara este esentiala in prevenirea si tratarea petelor pigmentare.
Utilizarea antioxidantilor
Stresul oxidativ contribuie semnificativ la hiperpigmentare, astfel incat antioxidantii (cum ar fi vitamina C, vitamina E sau extractele naturale) pot ajuta la combaterea acestui mecanism, reducand formarea petelor.
Aplicarea de crema pentru albirea tenului sau a cremelor depigmentante
Cremele depigmentante contin principii active care reduc activitatea tirozinazei, enzima responsabila de productia de melanina.
Crema pentru albirea tenului – criterii de alegere
Cand vine vorba despre a alege o crema pentru albirea tenului, alegerea trebuie facuta cu atentie, avand in vedere siguranta si eficienta produsului. Crema pentru albirea tenului poate avea ca scop uniformizarea nuantei tenului, reducerea petelor pigmentare sau ameliorarea decolorarilor cauzate de diverse afectiuni dermatologice.
Iata ce trebuie sa aveti in vedere:
1. Identificarea necesitatilor pielii
Pentru pete pigmentare: Optati pentru crema pentru albirea tenului care vizeaza reducerea melasmei, pistruilor sau petelor solare.
Pentru uniformizare: Alegeti o crema pentru albirea tenului cu efect de iluminare generala.
Pentru ten sensibil: Asigurati-va ca crema pentru albirea tenului nu contine iritanti.
2. Ingrediente cheie de cautat
Vitamina C – Antioxidant puternic care reduce pigmentarea si confera stralucire pielii.
Niacinamida (Vitamina B3) – Ajuta la reducerea productiei de melanina, imbunatatind tonusul pielii.
Acid Kojic – Derivat natural, inhiba productia de melanina.
Arbutina – Ingredient derivat din plante, reduce hiperpigmentarea.
Extract de lemn-dulce (licorice) – Reduce petele si are proprietati antiinflamatoare.
Acizi exfolianti (AHA si BHA) – Cum ar fi acidul glicolic sau salicilic, stimuleaza reinnoirea celulara.
Retinoizi (Vitamina A) – Ajuta la reducerea petelor pigmentare si la regenerarea pielii.
Factor de protectie solara (SPF) – Esential pentru prevenirea reaparitiei petelor.
3. Ingrediente de evitat
Hidrochinona – Desi eficienta intr-o crema pentru albirea tenului, poate avea efecte secundare severe, inclusiv iritatii, sensibilizare si risc de ocronoza exogena. Incepand cu anii 2000, hidrochinona a fost recunoscuta ca fiind cancerigena si daunatoare atat pentru sanatatea umana, cat si pentru mediu. Prin urmare, aceasta a fost retrasa din preparatele cosmetice uzuale.
Mercur – Interzis in multe tari, extrem de toxic.
Dermocorticoizi (steroizi) – Utilizati incorrect intr-o crema pentru albirea tenului, pot subtia pielea si provoca efecte adverse pe termen lung. Atunci cand sunt prescrise, aceste produse ar trebui aplicate doar pentru cateva zile. Cu toate acestea, persoanele care doresc sa isi albeasca pielea le folosesc luni sau chiar ani: pe termen lung, pielea devine mai subtire, mai putin tonifiata, flasca si patata, iar imunitatea sa devine deficitara.
4. Recomandari generale
Consultati un dermatolog inainte de a incepe sa utilizati o crema pentru albirea tenului, mai ales daca aveti pete persistente sau afectiuni dermatologice.
Folositi protectie solara zilnic pentru a preveni agravarea petelor si hiperpigmentarii.
Evitati produsele nesigure sau fara etichete clare, mai ales o crema pentru albirea tenului achizitionata din surse neoficiale.
Testati crema pentru albirea tenului pe o mica portiune de piele inainte de utilizare pentru a verifica posibilele reactii alergice.
5. Produse recomandate
O crema pentru albirea tenului cu formulari naturale si fara ingrediente agresive este preferabila pentru utilizarea pe termen lung.
Sunt multe branduri dermatocosmetice de la care puteti alege o crema pentru albirea tenului sigura si testata clinic pentru reducerea pigmentarii si iluminarea tenului.
Rilastil D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare este un ser indicat pentru a contracara hipercromiile localizate.
Prin urmare, alegerea corecta cand aveti nevoie de o crema pentru albirea tenului necesita atentie atat la ingrediente, cat si la siguranta utilizarii pe termen lung.
Principiile de actiune ale cremelor de iluminare a pielii
Ingredientele active prezente intr-o crema pentru albirea tenului autorizata sunt de trei tipuri:
-
inhibitori naturali ai tirozinazei, enzima responsabila de sinteza melaninei ;
-
actiune de peeling delicat care elimina treptat straturile superficiale ale pielii afectate de pigmentare;
-
ingrediente active cu actiune de iluminare a pielii.
Ingrediente sigure in cremele de albire a pielii
Exista, desigur, ingrediente sigure care pot fi folosite intr-o crema pentru albirea tenului.
Acestea sunt
Agenti de depigmentare usoara pe baza de acizi din fructe sau vitamine
Bine de stiut: desi aceste creme nu sunt chiar periculoase, utilizarea pe termen lung de crema pentru albirea tenului poate duce la intoleranta.
Inhibitori naturali ai tirozinazei
Arbutina este derivata din frunze de urzica sau afin. Este un derivat al hidrochinonei, dar este mai bine tolerat si mai putin daunator pentru piele.
Resveratrolul, derivat din mure albe si struguri, inhiba, de asemenea, productia de melanina. De asemenea, are proprietati excelente impotriva radicalilor liberi.
Bine de stiut: arbutinul este adesea utilizat in produsele cosmetice in combinatie cu vitamina C.
Exfolianti
Acidul glicolic provine din trestia de zahar, struguri si sfecla rosie.
Acidul kojic provine din anumite ciuperci.
Bine de stiut: impreuna, aceste doua ingrediente active exfoliaza pigmentarea si accelereaza procesul de regenerare a pielii.
Agenti de iluminare
Glabridina, extrasa din radacina de lemn dulce, acidul fitic, extras din grau, ovaz sau orz, si vitamina C au atat proprietati iluminatoare, cat si antiinflamatoare.
Utilizarea cremelor iluminatoare
O crema pentru albirea tenului se aplica dimineata si seara pe zona care urmeaza sa fie iluminata. Este nevoie de cateva saptamani consecutive de tratament pentru a vedea primele rezultate.
RILASTIL D-CLAR - Crema depigmentare zilnica cu efect de iluminare si uniformizare a tenului.
Contracareaza multe forme de hiperpigmentare, cum ar fi petele solare, melasma, hiperpigmentarea cauzata de tratamentele medicamentoase sau post-inflamatorie (de exemplu, cauzata de acnee) pentru tenul tern si neuniform.
Protectia UV de cel putin SPF 20 este esentiala, chiar si iarna.
Bine de stiut: daca folosirea de crema pentru albirea tenului provoaca mancarime, roseata sau orice alta reactie, nu mai utilizati crema si cereti sfatul medicului dumneavoastra de familie.
De unde provine culoarea pielii noastre?
Culoarea pielii este determinata de un pigment, pretioasa melanina, care are un rol important. Asadar, este o idee buna sa avem grija de ea si sa o conservam
Pielea este alcatuita din 3 straturi:
-
epiderma, un tesut epitelial sarac in apa;
-
derma, un tesut conjunctiv ;
-
si hipoderma, un tesut format in principal din celule grase.
In stratul bazal, cel mai profund strat al epidermei, exista 2 tipuri diferite de celule:
-
keratinocitele, cele mai numeroase, care dau nastere celulelor cornoase ;
-
si melanocitele, care sunt mult mai mari si produc granule, melanosomii, incarcate cu pigmentul pielii, melanina.
Rolul melaninei este de a proteja pielea de razele UV. Atunci cand pielea este expusa la soare, melanina este produsa in cantitati mai mari si migreaza in toate straturile epidermei, inclusiv in straturile superioare. Pielea capata apoi o culoare aurie, bronzul.
Pielea neagra este caracteristica persoanelor care traiesc in climate foarte calde. Aceasta produce constant melanina, pe care o raspandeste in toate straturile epidermei.
Bine de stiut: merita sa ne amintim ca exista doar un gram de diferenta de melanina intre o suedeza palida si un african cu pielea inchisa la culoare.
https://soin-de-la-peau.pagesjaunes.fr/astuce/voir/643965/creme-eclaircissante
https://soin-de-la-peau.pagesjaunes.fr/astuce/voir/520371/blanchiment-de-la-peau
https://www.cebelia.paris/peauternesolutions-pxl-13_90.html
https://www.medecine-anti-age.com/cremes-anti-age/actifs-depigmentants