Daca ati baut vreodata mai mult decat ar fi trebuit, stiti ca starea de a doua zi poate fi extrem de neplacuta: greata, oboseala, durere de cap puternica si persistenta, gura uscata, probleme stomacale si memorie afectata.
Exista trei mari complicatii ale mahmurelii:
-
inflamatia, deoarece alcoolul se leaga de diferite enzime chimice din organism si modifica felul in care actioneaza
-
deshidratarea, deoarece provoaca urinari frecvente
-
privarea de somn, pentru ca perturba arhitectura somnului si nu va lasa sa va odihniti bine
In primul rand, pentru a preveni mahmureala, retineti ca alcoolul baut cu moderatie reprezinta singura solutie. Mai exact, specialistii recomanda ca femeile sa bea o singura bautura pe zi, iar barbatii doua pahare pe zi. Beti cu moderatie pentru a limita simptomele mahmurelii, precum si toate celelalte efecte negative ale bauturii asupra sanatatii, atat daunele pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Vestea buna este ca puteti lua anumite masuri pentru a preveni aceste simptome daca intentionati sa consumati alcool.
Remediile pentru mahmureala au scopul de a trata simptome acesteia. Nu exista alimente, bauturi sau pastile magice specifice care sa vindece mahmureala, insa anumite “trucuri” pot ameliora simptomele la unii oameni.
Ce este mahmureala?
Mahmureala poate provoca oboseala, greata si dureri musculare. Oamenii folosesc anumite remedii pentru a scapa mai repede de mahmureala, insa oare ajuta?
Consumul de alcool poate provoca oboseala, greata, ceata mentala (“brain fog”) si lipsa de energie a doua zi. Persoanele care se confrunta cu mahmureala simt aceste simptome partial din cauza efectelor secundare ale consumului de alcool.
Alcoolul este evident “vinovatul” din spatele mahmurelii. Insa nu alcoolul in sine cauzeaza mahmureala. Efectele sale diuretice sau deshidratante cauzeaza de fapt majoritatea simptomelor de mahmureala.
Mahmureala este provocata de consumul prea mare de alcool. Cu toate acestea, unii oameni au nevoie de o singura bautura alcoolica pentru a se alege cu mahmureala, in timp ce altii pot bea mult mai mult si pot scapa de mahmureala complet.
Ce factori influenteaza mahmureala?
Multi factori pot influenta severitatea si durata mahmurelii unei persoane, lucru care ingreuneaza descoperirea potentialelor remedii pentru mahmureala. Printre factorii care pot influenta severitatea mahmurelii se numara:
-
tipul si cantitatea de alcool pe care o bea o persoana
-
cat de des bea alcool
-
sexul si varsta acesteia
-
ce tip de organism are
-
factorii biologici
-
tipul de personalitate
Substantele chimice numite congeneri pot provoca, de asemenea, mahmureala mai intensa.
Se gasesc congeneri in toate bauturile alcoolice?
Congenerii sunt subproduse chimice ale procesului de fermentatie care confera bauturilor alcoolice aroma lor distinctiva. Printre cei mai frecventi congeneri se numara:
-
metanolul
-
taninurile
-
acetaldehida
Congenerii se gasesc in concentratii mai mari in bauturile mai inchise la culoare, cum ar fi:
-
bourbonul
-
whisky-ul
-
vinul rosu
Bauturile transparente, cum ar fi vodca si ginul, au concentratii mai mici de congeneri. De fapt, vodca nu contine aproape deloc congeneri. Congenerii sunt asociati cu mahmureala mai severa.
Mahmureala – simptome si manifestari
Alcoolul are o gama larga de efecte asupra organismului, dintre care multe contribuie la simptomele mahmurelii. Priintre acestea se numara:
Deshidratarea
Alcoolul are efect diuretic, ceea ce inseamna ca provoaca urinari mai dese. Ca atare, deshidratarea se produce atat in timp ce beti cat si dupa ce ati baut. Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap, ametelilor si, desigur, senzatiei de sete.
Benesio Tonico Forte este un supliment alimentar care inlatura oboseala psihica si fizica si care intareste rezistenta organismului.
Probleme gastrointestinale
Alcoolul provoaca iritatii si creste productia de acid gastric in sistemul digestiv. In functie de cat de mult beti, alcoolul poate accelera sau incetini trecerea materiei alimentare prin tractul gastrointestinal. Aceste efecte sunt asociate cu greata, varsaturi si diaree.
Dezechilibru electrolitic
Consumul de alcool perturba nivelul electrolitilor din organism. Dezechilibrele electrolitice pot contribui la aparitia durerilor de cap, iritabilitatii si starii de slabiciune.
Efectele sistemului imunitar
Consumul de alcool poate afecta sistemul imunitar. Simptomele de mahmureala, cum ar fi greata, reducerea apetitului si incapacitatea de concentrare, pot afecta temporar functia sistemului imunitar.
Scaderea nivelului de zahar din sange (hipoglicemie)
Consumul de alcool limiteaza productia de zahar (glucoza) in organism. Scaderea nivelului de zahar din sange este asociata cu simptome de mahmureala, cum ar fi oboseala, ameteli si iritabilitate.
Dilatarea vaselor de sange (vasodilatatie)
Alcoolul provoaca largirea vaselor de sange. Acest efect, cunoscut sub numele de vasodilatatie, este asociat cu durerile de cap.
Probleme de somn
Cu toate ca provoaca de obicei somnolenta, alcoolul previne un somn de calitate. Din aceasta cauza, cei mai multi oameni se pot simti mai somnorosi decat de obicei a doua zi.
Remedii sigure anti-mahmureala
In general, timpul este cel mai bun remediu pentru mahmureala. Insa, in timp ce lasati timpul sa treaca, s-ar putea sa descoperiti ca urmatoarele remedii va pot fi de mare ajutor:
Rehidratati-va
Apa este unul dintre principalele remedii pentru mahmureala. Ca regula generala, umpleti o sticla mare de apa si luati o inghititura la fiecare doua minute. Continuati sa beti intr-un ritm constant atat in prima zi de mahmureala, cat si in a doua. De asemenea, puteti incerca bauturi pentru sportivi sau ceaiuri de plante.
Mancati
Alimentele care contin carbohidrati pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la calmarea problemelor stomacale. Cheia este sa mancati incet. Daca simtiti greata, optati pentru ceva simplu, cum ar fi o banana, paine prajita sau biscuiti.
Luati un antiacid
Antiacidele care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC) pot ameliora durerile de stomac. Pentru a calma stomacul in mod natural, adaugati o lingura de ghimbir proaspat ras intr-o cana de apa fierbinte.
Refaceti nivelul electrolitilor
Lichidele bogate in sodiu pot ajuta la echilibrarea nivelului de electroliti, ameliorand simptome precum durerile de cap si ametelile.
Daca este necesar, luati un analgezic
Daca durerile de cap sunt puternice sau nu va dau pace, puteti incerca un antiinflamator nesteroidian OTC. Aspirina sau ibuprofenul sunt principalele substante recomandate, insa nu si acetaminofen, deoarece acesta poate agrava efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului. Urmati instructiunile de dozare de pe eticheta.
Odihniti-va
De cele mai multe ori, mahmureala este agravata de lipsa de somn. In cazul in care puteti, incercati sa dormiti mai mult sau sa trageti un pui de somn mai tarziu in cursul zilei. Daca veti reusi sa dormiti cateva ore in plus, s-ar putea sa descoperiti ca simptomele de mahmureala dispar.
Incercati anumite vitamine si suplimente
Vitaminele si produsele naturiste pot ameliora mai multe simptome de mahmureala. Potrivit unui studiu realizat in 2016, ginsengul rosu si ghimbirul au avut efecte potential eficiente in tratarea anumitor simptome de mahmureala. Cercetarea este insa limitata. Discutati cu un farmacist sau alt profesionist din domeniul sanatatii inainte de a lua orice fel de suplimente.
Benesio Magneziu B complex contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.
Cafea sau ceai in caz de mahmureala?
Cafeaua si alte bauturi care contin cofeina actioneaza ca stimulente, ceea ce poate inlatura senzatia de oboseala care vine odata cu mahmureala.
Cafeaua, ceaiul negru si ceaiul verde contin o serie de antioxidanti care pot reduce efectele adverse ale consumului de alcool si simptomele de mahmureala.
Cu toate acestea, bauturile care contin cofeina au si proprietati diuretice, care pot agrava deshidratarea. Cofeina nu influenteaza continutul de alcool din sange al unei persoane, deci nu reduce riscurile pentru sanatate provocate de consumul de alcool.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hangovers/symptoms-causes/syc-20373012
https://www.everydayhealth.com/mens-health-pictures/the-perpetual-search-for-a-hangover-remedy.aspx
https://www.healthline.com/nutrition/best-hangover-cures
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324178