Glezna este o articulatie care uneste gamba cu piciorul. Tibia si fibula sunt cele doua oase aflate la nivelul gambei care impreuna cu os numit talus formeaza glezna. Ligamentele sunt cele care asigura stabilitatea necesara pentru alinierea si functionarea corespunzatoare a articulatiei. Ca in cazul majoritatii articulatiilor, glezna are rolul de a mentine echilibrul intre flexibilitate si stabilitate. Glezna este cea care suporta intreaga greutate a corpului in timpul mersului, alergarii si a sariturilor.
Luxatia de glezna se produce in momentul in care oasele nu isi mai pastreaza relatia anatomica normala. Luxatia intrerupe, practic, legatura dintre talus si tibie.
Cea mai frecventa luxatie de glezna este luxatia posterioara si apare atunci cand piciorul este impins inapoi in urma unei accidentari, de cele mai multe ori. Ca in cazul tuturor luxatiilor de glezna, riscul de fractura este extrem de mare.
De asemenea, luxatia de glezna mai poate fi anterioara, laterala si superioara.
Luxatia de glezna se produce dupa ce articulatia este supusa unei forte mari, iar acest lucru poate creste riscul ca la nivelul gleznei se apara si alte leziuni. Fracturile de tibie si fibula, precum si problemele de ligamente, sunt foarte frecvente in urma unei astfel de leziuni.
O luxatie de glezna poate provoca si leziuni neurovasculare (leziuni ale nervilor si afectarea circulatiei sanguine). De aceea, pentru a fi evitate complicatiile de durata, luxatia de glezna trebuie diagnosticata si tratata rapid, de obicei chiar inainte de efectuarea radiografiilor.
Glezna este o articulatie care face legatura intre gamba si picior. Tibia si peroneul (fibula) intra in contact cu talusul piciorului, formand articulatia gleznei. Zona gleznei care suporta cea mai mare parte a greutatii corpului este cea aflata intre tibie si talus. Forma articulatiei sustine alinierea gleznei, in timp ce ligamentele din jur sunt cele care asigura stabilitatea.
In urma producerii unei luxatii, oasele care se unesc pentru a forma articulatia nu mai sunt in acea legatura normala. In cazul gleznei, tibia si talusul sunt oasele care nu isi mai mentin relatia anatomica normala.
De cele mai multe ori, o luxatie de glezna este insotita de fracturi ale capetelor distale ale tibiei si fibulei (numite maleola), dar si de deteriorarea ligamentelor care ajuta la sustinerea articulatiei gleznei. Mai rar, leziunile izolate ale ligamentelor pot provoca si o luxatie de glezna.
In cazul producerii unei luxatii de glezna, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Tipuri de luxatie de glezna
Luxatia de glezna poate fi clasificata in mai multe tipuri, in functie de severitatea traumatismului, dupa cum urmeaza:
Luxatie de glezna de tip I
Primul tip de luxatie de glezna se caracterizeaza prin intinderea sau distrugerea partiala a ligamentului, cu pierderea partiala a mobilitatii.
Luxatie de glezna de tip II
In acest caz are loc o intindere destul de grava a ligamentelor, iar durerile resimtite de pacient sunt moderate spre severe, miscarea gleznei provocand dureri foarte mari.
Luxatie de glezna de tip III
In cazul luxatiei de tip III se produce o ruptura totala a ligamentelor, cu pierderea capacitatii de miscare.
Luxatie de glezna - simptome
Luxatia de glezna se manifesta prin urmatoarele simptome:
-
Luxatiile sunt dureroase si, de cele mai multe ori, sunt insotite de o deformare evidenta a articulatiei gleznei. Persoanei afectate ii este extrem de greu sau imposibil sa stea in picioare sau sa mearga.
-
Daca nervii care traverseaza articulatia gleznei sunt deteriorati sau inflamati, pacientul poate resimti amorteala si furnicaturi la nivelul piciorului.
-
Glezna se umfla si se invineteste (echimoza) aproape imediat dupa o luxatie.
-
De asemenea, in functie de mecanismul ranirii, pot aparea si alte leziuni ale piciorului, genunchiului sau coloanei vertebrale.
Pentru a mentine confortul de la nivel articular, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport Forte, un produs recomandat pentru pastrarea sanatatii articulatiilor si pentru perioadele de efort fizic intens.
Luxatie de glezna - cauze
Luxatia de glezna apare in urma unei leziuni grave. Un astfel de traumatism provoaca ruperea unuia sau mai multor ligamente ale gleznei. Fara aceste ligamente care sa tina oasele in pozitia normala, oasele gleznei se separa. Aceasta problema medicala poate aparea in urma unui accident de masina, in timpul unor activitati sportive, in special cele care includ sarituri, si se produce, in majoritatea cazurilor, atunci cand aveti piciorul indreptat in jos in timpul impactului.
Cine este expus riscului de a suferi o luxatie de glezna?
Riscul de a suferi o luxatie de glezna este mai mare in cazul celor care:
-
efectueaza activitati sportive intense si dese
-
au mai avut o entorsa, o fractura sau o luxatie de glezna in trecut
-
au avut glezna deformata inca de la nastere
-
au o afectiune care provoaca slabirea ligamentelor, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos
-
fumeaza sau se confrunta cu obezitate
Simptomele luxatiei de glezna pot fi ameliorate cu ajutorul Naturalis ArtroSuport RECE gel, un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice. Intrucat contine mentol si ulei de menta, gelul ArtroSuport produce un efect local de racire si vasoconstrictie, care determina calmarea durerii si un usor efect anestezic, scazand semnificativ perceptia durerii.
Tratament pentru luxatie de glezna
Dupa efectuarea evaluarii si stabilirea diagnosticului, tratamentul de urgenta pentru luxatia de glezna are scopul de a reduce leziunea si de a readuce oasele cat mai aproape de pozitia lor anatomica normala. In unele cazuri poate fi nevoie de sedarea pacientului pentru a relaxa muschii din jurul articulatiei.
Daca exista dovezi ca alimentarea cu sange si functia nervoasa a piciorului sunt in pericol, iar medicul a diagnosticat luxatia de glezna, cel mai probabil, specialistul va decide reducerea mobilitatii articulatiei gleznei chiar inainte de efectuarea unei radiografii pentru a mentine functionarea nervilor si a vaselor de sange.
Dupa ameliorarea durerii, medicul ii va propune pacientului fixarea gleznei cu ajutorul unei atele sau a unei orteze.
Chiar daca luxatia de glezna este redusa, de multe ori este necesara o interventie chirurgicala pentru a stabiliza structurile care au fost deteriorate. Specialistul decide daca este nevoie de operatie si ce tip de interventie chirurgicala se recomanda in functie de fiecare situatie in parte. De asemenea, ar putea fi recomandata administrarea unor produse care sa amelioreze simptomele pacientului. De exemplu, Naturalis ArtroSuport colagen portocala sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.
Care este timpul de recuperare dupa o luxatie de glezna?
Dupa terminarea tratamentului initial, indiferent daca este necesara sau nu o interventie chirurgicala, procesul de recuperare poate dura intre 6 si 12 saptamani.
Luxatie de glezna – metode de prevenire
Luxatia de glezna este o leziune care se produce accidental si de cele mai multe ori nu poate fi prevenita.
Referinte:
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=134&contentid=504
https://www.emedicinehealth.com/dislocated_ankle_ankle_dislocation/article_em.htm#what_is_a_dislocated_ankle