Luteina – ce este si care sunt rolurile ei in organism

Luteina – ce este si care sunt rolurile ei in organism Luteina – ce este si care sunt rolurile ei in organism

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

luteina-ce-este-si-care-sunt-rolurile-ei

Pentru mentinerea sanatatii ochilor, avem nevoie de o varietate de nutrienti, printre care cei mai cunoscuti sunt luteina si zeaxantina, doi carotenoizi importanti. Acestia sunt pigmenti produsi in plante, care le confera culoare fructelor si legumelor. Structural, cei doi nutrienti sunt foarte similari, existand doar o usoara diferenta in aranjamentul atomilor lor.

In continuare, vom oferi mai multe detalii despre ce anume este de fapt luteina si cum poate fi benefica pentru mentinerea sanatatii, precum si despre felul in care o puteti integra in dieta zilnica.


Despre luteina – informatii generale

Luteina este un antioxidant care face parte din familia carotenoidelor, un tip de fitonutrienti, adica substante chimice intalnite in celulele plantelor. Practic, carotenoidele sunt cele care confera culorile vibrante ale fructelor si legumelor, culori care variaza de la verde sau rosu intens, la portocaliu si nuante de galben.

Acesti pigmenti contribuie la mentinerea sanatatii plantelor, dar ofera beneficii si pentru sanatatea oamenilor care consuma produse de origine vegetala.

Ce rol are luteina?

Luteina impreuna cu zeaxantina sunt singurele carotenoide care se acumuleaza in retina umana. Acesti fitonutrienti sunt concentrati mai ales in zona maculei (situata in partea dorsala a ochiului), care este esentiala pentru vedere deoarece reprezinta punctul cu vederea cea mai clara. Datorita amplasarii, luteina si zeaxantina sunt cunoscute ca pigmenti maculari.

Ce proprietati are luteina?

Cei doi compusi mentionati mai sus au puternic efect antioxidant, protejand ochii impotriva radicalilor liberi daunatori din mediul inconjurator, cum ar fi radiatiile solare si lumina albastra. Se considera ca diminuarea concentratiilor acestor antioxidanti de la nivelul maculei poate, in timp, sa afecteze sanatatea ochilor.

Pentru a evita acest lucru, specialistii Catena va recomanda VizualMax, un supliment alimentar cu o formula complexa care ajuta la mentinerea vederii normale. VizualMax contine acizi grasi omega-3, vitaminele A, B2, C si E, precum si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.

In plus, multe studii au raportat ca luteina poate avea efecte pozitive si asupra functiilor cognitive si cardiovasculare sau in prevenirea cancerului.

Care sunt beneficiile luteinei?

1. Sustine sanatatea ochilor

Exista numeroase dovezi care atesta ca acest fitonutrient are efecte benefice indeosebi asupra ochilor. Se stie mai ales ca incetineste degenerarea maculara asociata inaintarii in varsta (AMD), care este principala cauza a orbirii si a tulburarilor de vedere.

De aceea, farmacistii Catena va sfatuiesc sa incercati suplimentul Vedixin Max, care contine o cantitate mare de luteina, si anume 24 mg intr-un singur comprimat. Datorita puternicului efect antioxidant, luteina incetineste progresia unor boli degenerative ale ochiului si opacifierea cristalinului.

In urma testarii unui supliment care continea luteina si zeaxantina, dupa 5 ani de utilizare a produsului respectiv de catre pacientii care aveau deja degenerescenta maculara, cercetatorii au constatat reducerea cu 25% a frecventei cazurilor avansate de AMD. La persoanele care nu aveau aceasta afectiune oculara, suplimentul nu a prevenit insa aparitia tulburarii.

Spre deosebire de betacaroten, o alta carotenoida asociata cu sanatatea ochilor, dar despre care s-a constatat ca poate creste riscul de aparitie a cancerului la plamani in cazul fumatorilor, luteina si zeaxantina contribuie la mentinerea vederii normale, dar fara sa prezinte astfel de riscuri.

S-a constatat ca inflamatia si stresul oxidativ contribuie la aparitia tulburarilor de vedere, cum ar fi glaucom, retinopatie diabetica si degenerescenta maculara. Datorita proprietatilor antioxidante ale luteinei, aceasta este eficienta in prevenirea bolilor respective.

Pentru a va feri de afectiunile oculare, Catena va pune la dispozitie un supliment cu puternic efect antioxidant. Prin continutul de zinc, cupru, vitamina E si vitamina C, Resvega ajuta la protejarea componentelor celulare impotriva stresului oxidativ. Restul ingredientelor produsului, si anume luteina, zeaxantina si acizii grasi omega-3, contribuie la mentinerea vederii si sanatatea creierului.

In plus, unele studii sugereaza ca fitonutrientul ar putea fi important si pentru dezvoltarea ochilor bebelusilor, pe parcursul sarcinii, dar si pentru sanatatea vederii acestora dupa nastere. Momentan, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina doza optima in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, asa ca intre timp, pentru proaspetele mamici se recomanda preluarea acestui nutrient din alimentatie.

2. Protejeaza inima

Aportul alimentar bogat in acest antioxidant, precum si nivelurile mari de luteina circulanta au fost asociate cu o mai buna functionare a inimii. In urma unor studii, s-a descoperit ca suplimentarea zilnica cu 20 mg de luteina, timp de 3 luni, a determinat reducerea nivelului colesterolului si trigliceridelor, factori de risc pentru aparitia afectiunilor inimii.

3. Poate fi benefica in caz de cancer

La fel ca alte carotenoide, luteina poate imbunatati prognosticul in caz de cancer. S-a descoperit ca o doza mare din acest compus, in combinatie cu alti nutrienti gasiti in fructe si legume, a dus la reducerea riscului de aparitie a cancerului pancreatic.

In plus, carotenoidele ar putea avea rol protector impotriva cancerului la san, cap sau gat. In general, cercetarile asupra beneficiilor luteinei in asociere cu cancerul sunt promitatoare.

4. Contribuie la sanatatea creierului

Se pare ca un aport mare al acestui fitonutrient poate ajuta la imbunatatirea performantei cognitive si a memoriei. In urma administrarii timp de un an a unui supliment care continea 10 mg de luteina, combinata cu zeaxantina si mezo-zeaxantina, cercetatorii au observat o imbunatatire a memoriei participantilor la studiu.

Carotenoidele, in general, ar putea juca un rol important si in prevenirea aparitiei afectiunilor neurodegenerative, ceea ce ar sustine sanatatea creierului pe parcursul inaintarii in varsta.

Carenta de luteina – simptome si manifestari

Intrucat luteina se gaseste in special in fructe si legume proaspete, precum si in sucuri si concentrate din fructe, deficitul acestei carotenoide tinde sa afecteze persoanele care rareori consuma astfel de alimente.

Posibilele simptome ale carentei acestui fitonutrient includ:

  • declinul acuitatii vizuale;
  • sensibilitate la lumina;
  • susceptibilitate mai mare privind degenerescenta maculara indusa de imbatranire;
  • un risc sporit de aparitie a afectiunilor oculare;
  • cresterea riscului de a dezvolta o forma de cancer.

Surse naturale de luteina (alimente care contin luteina)

Desi luteina, la fel ca zeaxantina, este responsabila pentru culorile stralucitoare ale multor fructe si legume, cea mai mare concentratie a acestor fitonutrienti se gaseste in legumele verzi si verdeturi. In mod interesant, clorofila din legumele in nuante intunecate de verde mascheaza pigmentii de luteina si zeaxantina.

Printre principalele surse ale acestor carotenoide se numara:

  • varza kale,
  • spanacul,
  • broccoli,
  • salata verde,
  • patrunjelul,
  • busuiocul,
  • prazul,
  • mazarea.

Varza kale este una dintre cele mai bune surse de luteina, aceasta oferind 48 – 115 mcg la fiecare gram al acestui tip de varza. Prin comparatie, un morcov contine doar 2,5 – 5,1 mcg de luteina la fiecare gram.

Sucul de portocale, mandarinele, pepenele rosu, strugurii, caisele, fructele de kiwi si papaya, ardeiul rosu si dovleceii sunt, de asemenea, surse bune de luteina si zeaxantina, dar puteti gasi concentratii decente si in boabele de grau dur sau porumb.

Acest antioxidant se gaseste si in alte produse alimentare, precum galbenus de ou si fistic.

Se absoarbe cel mai bine in organism cand aportul este insotit de un continut bogat in grasimi, cum e cazul galbenusului de ou. Grasimile imbunatatesc absorbtia luteinei, motiv pentru care, in momentul in care gatiti legume sau verdeturi, este bine sa folositi produse precum uleiul de masline sau mici cantitati de unt.

Desi consumul alimentelor reprezinta cel mai bun mod de a prelua luteina necesara organismului, va puteti spori aportul folosind suplimente alimentare. Produsele de acest fel sunt deseori obtinute din flori de craite, cu adaos de uleiuri.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/lutein#benefits

https://www.healthline.com/health/lutein-for-eyes