Ati descoperit brusc ca abia va puteti misca si ca aveti dureri de spate? S-ar putea sa aveti lumbago. Daca v-ati mai confruntat si inainte cu lumbago, inseamna ca stiti si cat de dureros este. Durerea severa combinata cu mobilitatea limitata va poate lasa partial imobil pentru cateva zile. Iar daca durerea iradiaza catre picioare, problema poarta denumirea de lombosciatica.
Conform rezultatelor unui studiu privind durerile de spate, 85% dintre oameni sufera de lumbago cel putin o data in viata. Deosebit de interesant este ca tulburarea nu afecteaza neaparat persoanele in varsta, ci se intalneste mai ales in grupa de varsta 30-50 de ani.
Lumbago implica limitarea functiei muschilor spatelui, de obicei in zona coloanei vertebrale lombare. De cele mai multe ori este provocat de efectuarea anumitor miscari, cum ar fi ridicarea unor obiecte grele, aplecarea sau ridicarea din pozitia sezut. Lumbago este modalitatea corpului de a se proteja – este un raspuns reflex in care muschii spatelui se incordeaza. Acest lucru protejeaza coloana vertebrala si fibrele nervoase impotriva eventualelor leziuni. Tensiunea musculara ridicata provoaca simptomele obisnuite, de reducere a mobilitatii si durere, insa aduce si o sensibilitate mai mare la presiune in zona lombara. Este insa bine de stiut ca lumbago nu afecteaza coloana vertebrala in sine, deci nu apar modificari la nivelul structurilor „pasive”, cum ar fi vertebrele, discurile si ligamentele.
De aceea, lumbago este adesea clasificat ca o durere de spate nespecifica. Lumbago sta la baza a aproximativ 80% dintre durerile de spate acute si cronice. Prin nespecific se intelege ca durerea are o cauza necunoscuta. De ce? Deoarece procedurile de diagnostic conventionale nu dezvaluie, in general, tensiunea musculara, aderentele fasciale sau dezechilibrele miofasciale.
Ce este lumbago?
Lumbago este un termen mai vechi, folosit pentru durerea de spate, fara o indicatie privind cauza sau tipul acesteia.
Termenul „lumbago” se pare ca dateaza de la inceputul anilor 1600. „Lumbus” in latina inseamna „sold, coapsa” si a fost folosit cu referire la slabiciunea din zona inferioara a spatelui/soldului.
In epoca moderna, stilul de viata sedentar este principala cauza a durerii de la nivelul coloanei vertebrale lombare (partea inferioara a spatelui). Pe vremuri, cand lumbago era un termen mai popular (chiar si in anii ’60 si ’70), durerile de spate erau cauzate de cele mai multe ori de degenerare.
Durerea asociata cu lombago este foarte frecventa. De obicei, se dezvolta din cauza suprasolicitarii sau a unui traumatism minor, insa uneori nu exista o cauza evidenta. Lumbago poate fi si simptomul unei afectiuni subiacente.
Lumbago poate aparea brusc sau treptat si poate provoca o durere surda sau intensa, ascutita. La unii oameni, durerea poate fi cronica.
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat favorizeaza destinderea musculaturii incordate si contractate, calmand eficient durerile acute de origine reumatica, datorita producerii unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. De asemenea, acest gel stimuleaza circulatia sangvina.
Semne si simptome
Cea mai evidenta caracteristica a lumbago este durerea brusca, severa, care apare in partea inferioara a spatelui. Durerea este adesea difuza si fiecare pacient o poate descrie diferit. In orice caz, persoanele afectate abia reusesc sa stea in picioare sau sa se miste normal, in unele cazuri deloc. Motivul? Muschii spatelui si fascia sunt supraincordati si trebuie sa depuna si mai mult efort atunci cand persoana in cauza sta in pozitie verticala. Acest lucru trimite semnale de durere catre creier.
Lumbago dispare de obicei dupa cateva zile. Totusi, este important ca pacientul sa se asigure ca problema nu este cauzata de o leziune neurologica sau de o hernie de disc, deoarece ambele sunt afectiuni care trebuie luate in serios.
Este esential ca persoanele care dezvolta oricare dintre urmatoarele simptome de lumbago sa ia imediat legatura cu medicul:
-
furnicaturi sau amorteala (in special, in picioare);
-
pierderea totala a sensibilitatii;
-
incapacitatea de a controla miscarile;
-
incontinenta urinara sau intestinala;
-
imobilitatea severa si/sau incapacitatea de a merge.
Naturalis ArtroSuport RECE gel este un produs care favorizeaza reducerea inflamatiei provocate de entorse, luxatii sau alte traumatisme mai putin severe. De asemenea, reduce si febra musculara si frecventa episoadelor acute ale afectiunilor reumatice.
Cauze si factori de risc
Lumbago nu este o boala, ci un termen general pentru simptomul de durere lombara. Conditiile medicale care pot provoca lumbago sunt:
-
incordarea musculara;
-
leziunea ligamentara;
-
osteoartrita;
-
osteoporoza (cauza principala a fracturilor de compresie);
-
sciatica (comprimarea nervului sciatic);
-
stenoza spinala (comprimarea nervilor spinali);
-
hernia de disc;
-
discopatia lombara;
-
scolioza (sau afectiunile asociate lordoza si cifoza);
-
tumorile din zona coloanei vertebrale;
-
fibromialgia;
-
spondilita;
-
spondiloza;
-
osteomielita.
Factori de risc
Cei mai frecventi factori de risc pentru durerea de spate sunt:
-
postura corporala precara;
-
varsta mai inaintata;
-
obezitatea;
-
sedentarismul;
-
ridicarea greutatilor;
-
fumatul;
-
problemele de la nivelul rinichilor sau vezicii urinare;
-
sarcina.
Diagnosticul de lumbago
Un examen fizic este de obicei suficient pentru a diagnostica lumbago. In timpul examinarii, medicul poate testa:
-
capacitatea pacientului de a sta pe scaun si de a merge;
-
gama de miscari a coloanei vertebrale;
-
reflexele;
-
rezistenta picioarelor;
-
capacitatea de a detecta senzatii in picioare.
Daca suspecteaza o afectiune grava, medicul ar putea prescrie alte teste, cum ar fi:
-
analizele de sange si urina, pentru a verifica problemele de baza;
-
radiografia la nivelul coloanei vertebrale, pentru a vizualiza alinierea oaselor si a verifica daca exista probleme;
-
scanarea CT sau RMN, pentru a evalua discurile, muschii, ligamentele, nervii si vasele de sange;
-
scintigrafia osoasa, pentru a depista eventualele anomalii de la nivelul tesutului osos;
-
electromiografia (EMG), pentru a verifica semnalele nervoase.
ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de glucozamina, condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba.
Tratamentul pentru lumbago
Multi pacienti nu au nevoie de obicei de un tratament extins pentru lumbago. Analgezicele fara prescriptie medicala sunt adesea suficiente. In cazuri mai severe, pot fi necesare tratamente mai puternice, insa acestea sunt de obicei administrate sub supraveghere atenta a medicului.
Cele mai multe episoade de lumbago sunt ameliorate cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul si naproxenul.
Nu depasiti niciodata doza recomandata de medicamente eliberate fara prescriptie medicala, deoarece chiar si acestea pot avea efecte secundare severe daca nu sunt luate conform indicatiilor.
Alte variante de medicamente sunt:
Produse topice si unguente
Produsele topice pot fi foarte eficiente in reducerea unor neplaceri precum lumbago. Multe dintre acestea contin ingrediente precum ibuprofenul si lidocaina si se prezinta sub forma de:
-
geluri,
-
lotiuni,
-
creme,
-
spray-uri.
Relaxante musculare
Relaxantele musculare pot fi utilizate si pentru durerile de spate, mai ales daca disconfortul este insotit de spasme musculare. Aceste medicamente actioneaza asupra sistemului nervos central, pentru a reduce durerea.
Injectii cu steroizi
Medicul poate recomanda, de asemenea, injectii cu cortizon pentru anumite cauze ale lumbago, cum ar fi durerea de spate provocata de o leziune nervoasa.
Opioide
Opioidele sunt medicamente care pot fi prescrise in cazul durerilor mai puternice. Pentru a reduce durerea, aceste medicamente actioneaza asupra celulelor creierului si asupra corpului. Opioidele trebuie totusi administrate cu prudenta, din cauza riscului de dependenta.
Operatia este de obicei rezervata pacientilor cu anomalii structurale, care nu au raspuns la tratamentul nechirurgical cu medicamente si terapie. Chirurgia poate fi o varianta pentru persoanele cu:
-
durere severa, constanta, care au anomalii structurale identificabile;
-
compresie nervoasa, care determina slabirea muschilor;
-
compresia maduvei spinarii, care limiteaza activitatile zilnice.
-
Medicina alternativa
Terapiile alternative care pot contribui la ameliorarea durerilor de spate sunt:
-
acupunctura;
-
chiropractica;
-
terapia cognitiv-comportamentala (TCC);
-
tehnicile de relaxare;
-
masajul.
Pacientii ar trebui sa discute cu medicul inainte de a urma vreun tratament alternativ sau complementar.
Metode de prevenire
Pentru a preveni durerea de spate de tip lumbago este recomandat ca toata lumea:
-
sa practice in mod regulat exercitii aerobice cu impact redus;
-
sa dezvolte forta musculara, in special in zona lombara;
-
sa renunte la fumat, deoarece acest obicei creste riscul de lumbago;
-
sa mentina o postura corporala sanatoasa, pentru a preveni compresia nervoasa;
-
sa evite ridicarea greutatilor;
-
sa incerce sa se ridice si sa faca miscari de stretching in fiecare ora, daca au locuri de munca sedentare, deoarece durerea de spate este adesea cauzata de statul indelungat pe scaun;
-
sa practice yoga, deoarece este o activitate fizica excelenta pentru intarirea muschilor spatelui si a abdomenului, precum si pentru promovarea unei pozitii bune.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/back-pain
https://denveruppercervical.com/lumbago/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325381
https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/understanding-low-back-pain-lumbago
https://blackroll.com/article/lumbago