Listerioza - simptome si tratament

Listerioza - simptome si tratament Listerioza - simptome si tratament

Ultima actualizare: 14 februarie 2023

Listerioza

Listerioza este o infectie cauzata de bacteria Listeria, numita dupa Joseph Lister, chirurg si pionier al chirurgiei antiseptice. Exista zece specii distincte de Listeria, insa varianta care afecteaza cel mai frecvent oamenii este Listeria monocytogenes.

Listerioza este o infectie cauzata de bacteria mobila gram-pozitiva Listeria monocytogenes. Listerioza este relativ rara si apare, in principal, la nou-nascuti, la pacientii varstnici si la pacientii imunocompromisi.

Listerioza este un tip de intoxicatie alimentara cauzata de consumul de alimente contaminate cu bacterii Listeria.

Listerioza nu este contagioasa si nu se transmite de la o persoana la alta, cu exceptia femeilor gravide, care o pot transmite fatului.

Pentru a sustine functionarea normala a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acest produs contine o combinatie de vitamina D, vitamina C si zinc, folosind o tehnologie speciala de eliberare prelungita. Datorita acestei tehnologii, organismul poate sa utilizeze mai eficient aportul de nutrienti. Este recomandata administararea unui singur comprimat in fiecare zi, in prima parte a zilei.


Listerioza – generalitati

Infectia cu Listeria este o infectie bacteriana transmisa prin produse alimentare contaminate, care poate fi foarte grava in cazul femeilor insarcinate, persoanelor cu varsta peste 65 de ani si persoanelor cu sistem imunitar slabit. Listerioza este cel mai frecvent cauzata de consumul de carne gatita insuficient si produse lactate nepasteurizate.

Oamenii sanatosi rareori se imbolnavesc de listerioza, dar boala poate fi fatala pentru feti, nou-nascuti si persoanele cu sistem imunitar slabit.

Bacteriile Listeria pot supravietui frigului si chiar inghetului. Deci, persoanele vulnerabile in fata  unei infectii grave sunt sfatuite sa evite consumul de alimente care, cel mai probabil, pot sa contina bacterii Listeria.

Listerioza - cauze si factori de risc

Majoritatea persoanelor care s-a imbolnavit de listerioza au consumat alimente contaminate cu Listeria.

Unele alimente sunt mai susceptibile de a fi contaminate cu Listeria decat altele. Acestea sunt numite „alimente cu risc ridicat” si includ:

  • produse lactate nepasteurizate, cum ar fi laptele crud, nepreparat termic (nefiert);
  • inghetata servita la temperatura camerei;
  • branzeturi moi, cum ar fi Brie, Camembert, Ricotta, Albastra/cu mucegai si Feta;
  • fructe de mare crude, cum ar fi stridiile sau fructe de mare gatite, gata de consum;
  • fructe sau legume congelate, pre-gatite;
  • fructe proaspete, indeosebi pepene verde;
  • legume crude, nespalate;
  • pateu sau pasta din carne;
  • hot-dogs;
  • carne rece sau pui, inclusiv carne feliata ambalata in vid.

 

Aceste alimente au cel mai mare risc de contaminare cu L. monocytogenes. Cu toate acestea, listerioza poate contamina aproape orice alimente manipulate sau preparate necorespunzator.

Bacteria L. monocytogenes este diferita de multe alte toxiinfectii alimentare. Supravietuieste si chiar se multiplica la temperaturi scazute, inclusiv in frigidere si congelatoare. Mai mult, bacteriile se pot multiplica la niveluri periculoase in timpul depozitarii.

Alimentele stricate se descompun si dezvolta gust si miros neplacute sau o modificare a texturii. Insa, cand bacteriile L. monocytogenes contamineaza alimentele, mirosul, gustul si textura nu se schimba.

Desi bacteriile Listeria sunt usor de distrus de caldura, alimentele gatite pot fi si ele contaminate daca nu este respectata o igiena buna la manipularea sau depozitarea lor.

Listeria poate chiar sa se dezvolte in alimentele refrigerate, care sunt pastrate in congelator pentru prea mult timp.

De asemenea, listerioza poate fi luata prin contactul cu animalele de ferma infectate, desi acest lucru este rar.

Femeile insarcinate si persoanele cu imunitate scazuta prezinta cel mai mare risc de a contracta o infectie cu Listeria.

  • Femeile insarcinate si bebelusii

Femeile gravide sunt mult mai susceptibile la infectii cu Listeria decat alti adulti sanatosi. Desi o infectie cu Listeria poate provoca doar o boala usoara la femeile gravide, consecintele pentru feti pot include:

  • Avort spontan;
  • Nasterea unui copil mort;
  • Nastere prematura;
  • Infectie potential fatala dupa nastere.

 

  • Persoanele cu imunitate scazuta

Aceasta categorie include persoanele care:

  • Au peste 65 de ani;
  • Sunt diagnosticate cu SIDA;
  • Urmeaza chimioterapie;
  • Au diabet sau boli de rinichi;
  • Iau anumite medicamente pentru artrita reumatoida;
  • Urmeaza terapie imunosupresiva dupa un transplant de organe.

 

Pentru a sprijini sanatatea oaselor si a dintilor, precum si buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina D3 2000 UI. Acest supliment alimentar pe baza de vitamina D favorizeaza procesul de diviziune celulara, ajuta la absorbtia normala a calciului si a fosforului, participand la mentinera unei concentratii normale de calciu in sange si la o buna functionare a sistemului muscular.

Listerioza - simptome si manifestari

Persoanele cu listerioza pot dezvolta urmatoarele simptome:

 

Astfel de manifestari pot debuta la cateva zile dupa consumul alimentelor contaminate, dar poate dura 30 zile sau mai mult inainte ca primele semne si simptome ale infectiei sa se manifeste.

Daca infectia cu Listeria se raspandeste in sistemul nervos, semnele si simptomele pot include:

  • Durere de cap;
  • Gat rigid/intepenit;
  • Confuzie sau diminuare a  vigilentei;
  • Pierderea echilibrului;
  • Convulsii (contractii musculare bruste, involuntare, ce nu pot fi controlate).

 

Simptome in timpul sarcinii si la nou-nascuti

In timpul sarcinii, listerioza poate da doar semne si simptome usoare la mama. Cu toate acestea, consecintele pentru copil pot fi devastatoare - acesta poate muri in uter sau poate avea o infectie care ii pune  viata in pericol in doar cateva zile de la nastere.

Semnele si simptomele unei infectii cu Listeria la un nou-nascut pot fi subtile, dar pot include:

  • Lipsa poftei de mancare;
  • Iritabilitate;
  • Febra;
  • Varsaturi;
  • Dificultati de respiratie.

 

Pentru persoanele adulte care au nevoie sa isi refaca echilibrul natural al florei intestinale, farmacistii Catena recomanda Refflor forte adulti. Acest supliment alimentar contine zece miliarde de culturi vii, in proportii variabile, care contribuie eficient la buna functionare a sistemului imunitar. De asemenea, acest produs este indicat si persoanelor cu tulburari de tranzit, ca de exemplu contipatie sau diaree.

Tratament listerioza

Tratamentul prompt cu antibiotice poate ajuta la reducerea efectelor infectiei cu Listeria in cazul femeilor insarcinate, nou-nascutilor, persoanelor trecute de 65 de ani si celor cu un sistem imunitar slabit.

Antibioticele utilizate in mod obisnuit pentru tratarea listeriozei includ medicamente din clasa sulfamidelor si penicilinelor cu spectru larg.

In caz de instalare a septicemiei sau meningitei, pacientul va primi antibiotice intravenoase si va necesita pana la 6 saptamani de ingrijire si tratament.

Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a gestiona simptomele specifice, inclusiv greata si varsaturile.

Este posibil ca simptomele usoare sa nu necesite tratament.

Daca bebelusul se naste cu listerioza, medicul ii va administra antibiotice la scurt timp dupa nastere.

Diagnosticul de listerioza

Un diagnostic de certitudine se realizeaza prin detectarea eventualei prezente a germenului Listeria dintr-o mostra de sange, de la nivel venos; din efectuarea unei punctii spinale, pentru examinarea calitatii lichidului de la nivelul maduvei spinarii; la gravide, din placenta.

Prin hemocultura se intelege prelevarea mostrei de sange de la nivel venos si trimiterea acesteia la laborator, pentru analiza. Mostra va fi investigata, ulterior, pentru detectarea unei eventuale prezente a bacteriei Listeria in sangele pacientului.

De asemenea, prin efectuarea unei punctii spinale, se examineaza calitatea lichidului de la nivelul maduvii spinarii. Acest test se efectueaza in spital si presupune prelevarea unei mostre mici de fluid de la nivelul maduvei spinarii si trimiterea ei la laborator, pentru analize.

Pentru a va ajuta sa imbunatatiti activitatea sistemului digestiv si pentru a re – echilibra flora intestinala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Enterolactis Plus. Acest supliment alimentar are in compozitie 24 de miliarde de celule vii, de origine umana, si este indicat in perioadele de terapie cu antibiotice, persoanelor cu diaree, constipatie sau balonare. De asemenea, este util celor cu sindrom de intestin iritabil sau in caz de flatulenta.

Listerioza - complicatii

Majoritatea infectiilor cu Listeria sunt atat de usoare incat pot trece neobservate. Cu toate acestea, in unele cazuri, listerioza poate duce la complicatii care pun viata in pericol.

Posibilele complicatii ale listeriozei includ:

  • inflamatia membranelor si a lichidului din jurul creierului (meningita bacteriana);
  • encefalita, inflamatia creierului;
  • endocardita, o infectie si inflamatie a endocardului, tesutul care captuseste suprafata interioara a inimii;
  • septicemie/sepsis, o infectie a sangelui;
  • pneumonie, o infectie a plamanilor;
  • osteomielita, o infectie a osului;
  • artrita septica, o infectie a articulatiilor.

 

La gravide, listerioza poate duce la avort spontan, nastere prematura sau nasterea unui copil mort. Listerioza in timpul sarcinii duce la moartea fetala in aproximativ 20% din cazuri.

In cazurile in care copilul supravietuieste, poate dezvolta o infectie grava a creierului, sangelui sau plamanilor. Acest lucru poate provoca probleme de sanatate pe tot parcursul vietii, cauzand convulsii, paralizie sau dizabilitati intelectuale.

Mai mult decat atat, tratamentul impotriva listerioziei poate avea consecinte negative. Efectele secundare ale antibioticelor pot include:

  • Reactii alergice. Reactiile alergice pot varia de la eruptii cutanate usoare si mancarime la umflarea fetei si gatului si dificultati de respiratie.
  • Clostridium difficile, cunoscuta drept o bacterie care provoaca diaree.
  • Rezistenta la antibiotice. Rezistenta la antibiotice apare atunci cand bacteriile isi schimba forma pentru a nu mai fi detectate, devenind, astfel, mai puternice, iar  antibioticele nu le pot ucide sau opri cresterea. Infectiile bacteriene devin apoi dificil de tratat cu medicamente.