Lista investigatiilor medicale necesare pentru verificarea sanatatii sistemului imunitar

Lista investigatiilor medicale necesare pentru verificarea sanatatii sistemului imunitar Lista investigatiilor medicale necesare pentru verificarea sanatatii sistemului imunitar

Ultima actualizare: 30 septembrie 2024

Sistemul imunitar are rolul de a identifica si de a distruge celule anormale si molecule agresive care deriva din tesuturi, asigurand in acest fel protectia organismului impotriva agentilor patogeni precum bacteriile, virusurile, parazitii sau fungii. Acesti agenti patogeni, pe fondul unui sistem imunitar slabit, pot sa genereze diverse infectii. Pe de alta parte, imunitatea are si rolul de a reduce numarul celulelor tumorale. Sistemul imunitar este format din mai multe organe, incluzand creierul, ficatul, pielea, rinichii, ganglionii limfatici, splina si amigdalele. De asemenea, sistemul imunitar include si sistemul osos, sistemul circulator, sistemul gastro – intestinal si aparatul respirator. Exista doua tipuri de imunitate, cea innascuta si cea dobandita. In limbaj medical, felul in care reactioneaza sistemul imunitar se numeste raspuns imunitar si presupune eliminarea agentilor patogeni si a elementelor celulare negative pentru a proteja organismul.

Investigatii medicale pentru verificarea sistemului imunitar

Investigatiile medicale pentru verificarea sistemului imunitar trebuie sa fie efectuate in mod regulat. Doar asa va puteti asigura ca imunitatea este suficient de puternica si ca organismul este sanatos, ca poate sa lupte cu virusurile si cu microbii. Pentru a depista cu cat mai devreme orice posibila contactare a vreunui virus, se recomanda efectuarea de analize imunologice. Este important sa procedati astfel pentru a evita aparitia unor complicatii care va pot afecta sanatatea sau care va pot pune chiar viata in pericol, in unele situatii. In cele mai multe cazuri, medicul recomanda efectuarea de analize imunologice pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Hemoleucograma

Hemoleucograma este una dintre cele mai importante investigatii de laborator care pot sa indice valori scazute ale sistemului imunitar. Aceasta alternativa de investigare este utila pentru observarea anemiei. Anemia apare in situatia in care numarul de hematii scade, la fel si hemoglobina si hematocritul. Odata ce a fost depistata, este necesar ca medicul sa identifice si care este tipul anemiei. In situatia in care este vorba despre anemie feripriva, specialistul va remarca deficitul de fier in asocierea celorlalte aspecte hematologice. In situatia in care este observat deficit de vitamina B12 sau de acid folic, acestea sunt semne ale anemiei megaloblastice.

Imunograma

In situatia pacientilor cu imunitate sacazuta, imunograma poate sa indice scaderea imunoglobulinelor IgA, IgG, IgM si IgE. Cu alte cuvinte, imunograma este o investigatie utila pentru evaluarea anticorpilor pe care ii produc celulele fagocite, leucocite si macrofage. IgA reprezinta elementul cel mai important in apararea impotriva virusurilor si al bacteriilor, iar IgE este responsabila pentru alergiile organismului. Igm este prima imunoglobulina pe care organismul o secreta in situatia in care amenintarea vine de la un antigen, iar IgG este secretata dupa ce IgM si are rolul de neutralizare a toxinelor bacteriene. IgG este singura care poate sa traverseze bariera placentara si sa protejeze nou – nascutul in primele luni de dupa nastere.