Daca va pasa de sanatate, cel mai probabil ati auzit multe despre importanta intestinelor pentru bunastarea fizica si mentala. Adesea, conversatiile despre sanatatea digestiva se concentreaza pe stomac si intestine. Desi aceste organe sunt vitale, nu putem trece cu vederea ficatul, care joaca un rol esential in digerarea alimentelor si procesarea nutrientilor. Desigur, ficatul este si organul responsabil cu detoxifierea si curatarea organismului.
Ficatul are si alte functii, cum ar fi reglarea nivelului de zahar din sange si producerea proteinelor care formeaza plasma. In plus, ficatul produce bila, care este vitala pentru procesul digestiv.
Cu alte cuvinte, un ficat sanatos ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti. Din pacate, frecventa bolilor hepatice a cunoscut o noua crestere, numarul deceselor cauzate de afectiunile ficatului fiind tot mai mare in ultimii ani.
Vestea buna este ca 90% dintre bolile hepatice pot fi prevenite, adesea prin schimbarea stilului de viata care protejeaza ficatul si il mentin sanatos pe termen lung. Printre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a avea parte de un ficat sanatos se numara:
-
consumul cat mai mic de alcool
-
alimentatia sanatoasa
-
multa miscare
-
evitarea toxinelor (inclusiv a drogurilor recreative)
-
evitarea contactului cu sangele altor persoane, ceea ce poate duce la hepatita virala
Pe langa aceste metode, exista si cateva ceaiuri din plante cu efecte benefice pentru ficat. Cu toate ca nu ar trebui sa inlocuiasca un stil de viata sanatos, aceste ceaiuri pot sprijini eforturile de a mentine ficatul sa functioneze eficient.
Ceaiuri recomandate pentru sanatatea ficatului
Multi oameni din intreaga lume traiesc cu afectiuni ale ficatului, cum ar fi ciroza, steatohepatita nonalcoolica, boala hepatica alcoolica, cancerul hepatic, insuficienta hepatica si hepatita. In fiecare an, aproape 2 milioane de oameni mor din cauza afectiunilor hepatice.
Factorii de risc pentru bolile hepatice sunt consumul excesiv de alcool, glicemia ridicata, obezitatea, hipertensiunea arteriala, virusurile, nivelurile crescute de trigliceride si colesterol si multe altele.
Afectiunile hepatice pot fi tratate in mai multe moduri, cum ar fi tratamentul medicamentos, schimbarea alimentatiei si a stilului de viata, imunoterapia, rezectia chirurgicala si chiar transplantul de ficat in cazul persoanelor aflate in stadiul terminal al bolilor hepatice.
Pe langa tratamentele standard, multi oameni apeleaza la terapii alternative, cum ar fi ceaiuri naturiste, in speranta ca isi vor imbunatati si proteja sanatatea ficatului.
Printre aceste ceaiuri se numara Ceai Hepatocol Fares, un produs care sustine, prin compozitia sa complexa, buna functionare a ficatului si vezicii biliare. Ceaiul Hepatocol are efecte benefice la nivelul ficatului datorita actiunilor protectoare, regeneratoare, decongestive, hepatice si antitoxice ale principiilor active din armurariu, rostopasca si sunatoare.
Ceai verde
Ceaiul verde si principalul sau compus polifenolic galatul de epigalocatechina (EGCG) se numara printre principalele ceaiuri benefice pentru ficat. Unele studii au descoperit ca suplimentele cu extract de ceai verde pot ajuta la tratarea afectiunilor hepatice.
Potrivit unui studiu la care au participat 80 de persoane cu steatoza hepatica nonalcoolica, s-a constatat ca administrarea unui supliment cu 500 mg de extract de ceai verde pe zi timp de 90 de zile a redus semnificativ markerii ALT si AST, care pot indica o afectiune hepatica.
Un alt studiu efectuat timp de 12 saptamani pe 80 de persoane cu steatoza hepatica nonalcoolica a observat ca persoanele care au luat zilnic 500 mg de extract de ceai verde si-au imbunatatit semnificativ markerii AST, ALT, in comparatie cu un placebo.
De asemenea, s-a demonstrat ca ceaiul verde protejeaza impotriva diferitelor afectiuni hepatice, printre care cancerul hepatic, hepatita, ciroza, ficatul gras (steatoza hepatica) si bolile hepatice cronice.
Consumul de ceai verde este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, au exista cazuri rare in care suplimentele cu extract de ceai verde au provocat leziuni hepatice acute.
Ceai de anghinare
Cu toate ca este mai mult o leguma decat o planta, anghinarea reprezinta un plus delicios la orice amestec de ceaiuri din plante, fiind un supliment naturist excelent pentru ficat.
Frunzele de anghinare ajuta la protejarea impotriva daunelor asupra ficatului si stimuleaza productia de bila. Anghinarea sprijina, de asemenea, dezvoltarea tesuturilor noi, ajutand ficatul sa se repare si sa se regenereze.
Alevia Ceai hepatobiliar este un supliment alimentar care contine anghinare si care este recomandat pentru mentinerea sanatatii celulei hepatice si bunei functionari a ficatului.
Ceai de armurariu
Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale benefice pentru ficat este armurariul. Acest lucru se datoreaza unuia dintre ingredientele sale active, silimarina, un grup de compusi cu actiune antioxidanta care reduc inflamatia si protejeaza ficatul de leziuni.
De asemenea, acesti antioxidanti ajuta ficatul sa se repare si pot incetini progresia bolilor hepatice, cum ar fi hepatita. Ceaiul de armurariu ajuta la protejarea ficatului de daunele provocate de consumul de alcool, motiv pentru care este folosit in mod traditional ca remediu pentru mahmureala.
Ceai de lemn dulce
Printre multele beneficii pentru sanatate, ceaiul de lemn dulce este extraordinar si pentru ficat. La fel ca armurariul, lemnul dulce este un antiinflamator si ajuta la protejarea ficatului de efectele consumului excesiv de alcool.
Principala sa componenta activa este glicirizina, care, pe langa faptul ca poate combate inflamatia, are si proprietati antivirale si antibacteriene. Glicirizina ajuta, de asemenea, la suprimarea enzimelor asociate bolilor hepatice, contribuind la prevenirea daunelor asupra ficatului.
Ceai de turmeric
Turmericul este un bine cunoscut antiinflamator, asa ca nu este surprinzator faptul ca este la fel de bun pentru ficat, precum este pentru inima si creier.
Principalul ingredient activ al turmericului este curcumina, un compus chimic de culoare galbena care ii confera multe dintre proprietatile sale de stimulare a sanatatii. Cercetarile au descoperit ca administrarea de curcumina poate reduce semnificativ grasimea hepatica si colesterolul LDL, mentinand ficatul sanatos si imbunatatind simptomele bolilor hepatice.
Ceai de musetel
Acesta este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru detoxifierea ficatului si unul dintre cele mai apreciate ceaiuri, in general. Deoarece are o actiune asupra nervilor organismului, musetelul calmeaza si ne ajuta sa adormim. Prin urmare, este unul dintre cele mai bune ceaiuri care poate fi baut noaptea, deoarece nu contine cofeina. Este bogat in sesquiterpena, un compus care ajuta ficatul sa-si elibereze caile de detoxifiere. De asemenea, musetelul are proprietati antiinflamatorii care ii permit organismului sa se ocupe in mod eficient de buna functionare a procesului de detoxifiere.
Ceai de menta
Ceaiul de menta este o planta utila care sustine sanatatea sistemului digestiv datorita cantitatilor mari de uleiuri esentiale, cum ar fi mentolul si mentona. Ficatul este un organ important care sustine functiile digestive si de detoxifiere ale organismului. Deci, menta combate stagnarea alimentelor, un simptom comun al supraalimentarii care provoaca probleme de somn. Si, dupa cum bine stiti, somnul este vital pentru functionarea corecta a tuturor organelor.
Ceai de radacina de papadie
Papadia nu este foarte binevenita in gradinile oamenilor, insa este extrem de apreciata de medicii naturisti pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate, printre care si mentinerea unui ficat sanatos.
Papadia contine polizaharide care cresc productia de bila si protejeaza ficatul de daunele provocate de consumul mare de alcool. De asemenea, are actiune antioxidanta, ajutand la reducerea inflamatiei si la mentinerea unui ficat sanatos.
Ceai de ghimbir si lamaie
Timp de secole, ceaiul cu ghimbir si lamaie a fost reteta perfecta pentru cei care incercau sa slabeasca. Insa nu face numai de atat! Datorita continutului de vitamina C si antioxidanti, ceaiul de ghimbir si lamaie elimina toxinele si imbunatateste metabolismul organismului. De asemenea, ajuta la reducerea inflamatiilor abdominale.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-liver
https://nutratea.co.uk/our-5-favourite-herbal-teas-for-liver-support/
https://www.vahdam.com/blogs/tea-us/4-best-teas-for-liver-detox-repair-liver-functions