
Termenul de boli degenerative articulare este unul vast, incluzand o gama variata de afectiuni la nivelul articulatiilor, care progreseaza in timp si au un efect negativ tot mai pronuntat asupra functionalitatii acestor structuri anatomice. In perceptia generala, astfel de boli degenerative articulare sunt asociate cu inaintarea in varsta, insa unele dintre ele se pot manifesta si de la varste tinere.
In cele ce urmeaza va vom ajuta sa intelegeti mai bine semnificatia acestui termen si va vom prezenta cele mai des intalnite boli degenerative articulare, cu caracteristice specifice fiecareia.
Ce se intelege prin boli degenerative articulare
Sunt considerate boli degenerative articulare acele afectiuni cronice care se manifesta la nivelul articulatiilor, ducand la deteriorarea progresiva a structurilor care le alcatuiesc. Mai exact, bolile degenerative articulare pot afecta cartilajele, ligamentele si oasele care compun o articulatie, dar si muschii si tendoanele care ii fixeaza de oasele articulatiei respective.
Pacientii cu boli degenerative articulare se confrunta cu dureri care devin mai accentuate pe masura ce boala evolueaza, procesul degenerativ cauzand de cele mai multe ori si inflamarea articulatiilor afectate. Din cauza inflamatiei, dar si a deteriorarii progresive a articulatiei afectate, apare rigiditatea articulara care, impreuna cu durerea ce se accentueaza in timpul miscarilor care solicita articulatia respectiva, reduce mobilitatea. In final, daca nu sunt tratate, de preferat din stadii cat mai incipiente, multe boli degenerative articulare pot duce la pierderea totala a functionalitatii articulatiilor.
Tipuri de boli degenerative articulare
Bolile degenerative articulare se impart in mai multe categorii in functie de mecanismul de producere, iar acestea sunt urmatoarele:
Artrozele sunt boli degenerative articulare care au la origine uzura mecanica ce apare la nivelul articulatiilor, pe masura inaintarii in varsta si sub influenta unor factori precum greutatea corporala si nivelul de solicitare. Frecarea duce la uzura progresiva a cartilajelor din articulatii, iar primele simptome apar de regula dupa varsta de 45-50 de ani.
De aceasta data, vorbim de boli degenerative articulare insotite de un proces inflamator, care poate avea diferite cauze. Asa cum spuneam, articulatiile inflamate isi pierd din mobilitate, devin dureroase, iar modificarea miscarilor naturale, asociata rigiditati si durerii, favorizeaza uzura elementelor care o alcatuiesc.
-
Boli degenerative articulare posttraumatice
Sunt cauzate de traumatisme sau leziuni ce afecteaza in mod direct sau indirect articulatiile si favorizeaza deteriorarea mai rapida a acestora. Cel mai adesea, astfel de probleme apar in urma luxatiilor sau entorselor severe, care sunt accidentari specifice articulatiilor, insa pot aparea si in urma unei fracturi sau a unei leziuni severe la nivel muscular, care afecteaza mobilitatea.
De aceasta data, cauza este un defect din nastere care impiedica dezvoltarea normala a articulatiei, ceea ce va duce in timp la uzura rapida a articulatiilor, inca din primii ani de viata. Din acest motiv, trebuie tratate cat mai devreme posibil, intrucat pot cauza dizabilitate pe viata.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. ArtroSuport poate fi eliberat fara prescriptie medicala.
Cele mai frecvente boli degenerative articulare
Categoriile enumerate mai sus includ mai multe boli degenerative articulare, dintre care vi le prezentam pe cele mai frecvent intalnite.
Osteoartrita este cea mai des intalnita forma de artroza si totodata una din bolile degenerative articulare cu cea mai mare incidenta. Cel mai adesea, apare la nivelul articulatiilor diartrodiale, adica acele articulatii care sustin greutatea corpului. Consta in uzura progresiva a cartilajelor care protejeaza capetele oaselor, iar pe masura ce acestea se deterioreaza, oasele care alcatuiesc articulatia incep sa se frece intre ele. Aceasta frecare genereaza durere care se atenueaza in repaus, rigiditate articulara dimineata sau dupa o perioada mai lunga de inactivitate, iar in fazele mai avansate apar umflaturi si deformari articulare, cu reducerea mobilitatii.
Numita si poliartrita reumatoida, este o boala autoimuna cauzata de faptul ca celulele sistemului imunitar ataca membrana sinoviala care captuseste interiorul capsulei articulare. Aceasta este perceputa eronat ca un element patogen, iar in urma atacului, celulelor imunitare se inflameaza si elibereaza substante care distrug progresiv cartilajele, tendoanele si ligamentele ce compun articulatia. Se manifesta preponderent la nivelul articulatiilor mainilor si picioarelor, care in timp se deformeaza si isi pierd functionalitatea.
-
Spondiloza cervicala si lombara
Sunt doua boli degenerative articulare localizate la nivelul coloanei vertebrale si asociate deteriorarii discurilor intervertebrale si articulatiilor dintre vertebre. Spondiloza cervicala afecteaza articulatiile gatului, iar cea lombara, pe cele din partea inferioara a coloanei. Pe fondul uzurii, discurile intervertebrale se subtiaza, iar la nivelul vertebrelor se formeaza proeminente osoase numite osteofite, care pot exercita presiune asupra nervilor spinali, cauzand durere si limitand mobilitatea.
Poate aparea pe fondul inaintarii in varsta, fiind favorizata si de adoptarea prelungita a unor pozitii vicioase, activitatile care solicita intens coloana si traumatismele repetate la nivelul spatelui.
Are la baza hiperuricemia, mai precis cresterea nivelului de acid uric din sange. Acesta este o substanta reziduala rezultata ca urmare a metabolizarii unor proteine din carne numite purine. In mod normal, organismul elimina acest acid prin urina, insa pe fondul unor afectiuni renale sau metabolice, dar si al consumului exagerat de carne si alcool, acidul uric se acumuleaza in sange. Cand depaseste nivelul normal, incepe sa formeze cristale care se depun in articulatii. Cel mai adesea, guta afecteaza articulatiile degetului mare de la picior, cauzand inflamarea acestora si dureri puternice, care se manifesta episodic. Netratata, guta afecteaza cartilajele si oasele, cauzand deformarea articulatiei afectate si pierderea functionalitatii.
Spuneam ca exista si boli degenerative articulare care incep sa se manifeste la varste tinere, iar unul din cele mai frecvente exemple este spondilita anchilozanta. Vorbim de o alta forma de artrita de natura autoimuna, manifestata la nivelul articulatiilor periferice de la baza coloanei vertebrale.
In acest caz, celulele sistemului imunitar actioneaza impotriva cartilajelor de la nivelul articulatiilor, pe care le percep in mod eronat o amenintare pentru organism. Apare astfel inflamatia care se extinde la nivelul articulatiilor afectate, iar cu timpul vertebrele incep sa fuzioneze, ducand la anchilozarea sau rigidizarea colanei in zona bazala, care se uneste cu bazinul.
Spondilita anchilozanta afecteaza in special persoanele cu varste intre 17 si 45 de ani, a caror mobilitate este afectata din cauza rigiditatii coloanei si a durerilor din partea inferioara a spatelui.
Asadar, bolile degenerative articularea acopera un spectru larg de afectiuni care cel mai adesea sunt urmarea uzurii articulatiilor, pe masura inaintarii in varsta, dar si pe fondul unor factori precum greutatea corporala, nivelul de solicitare a articulatiilor si activitatile care predispun la accidentari. Totodata, bolile degenerative articulare pot avea o cauza de natura autoimuna sau pot surveni ca urmare a unor leziuni si traumatisme, ori pe fondul unor malformatii congenitale.