Hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului cauzata frecvent de o infectie virala. Cu toate acestea, hepatita poate aparea si ca rezultat secundar al consumului de medicamente, droguri, toxine si alcool.
Daca nu este tratata, hepatita poate duce la complicatii precum ciroza, insuficienta hepatica si cancerul hepatic. Diagnosticarea si tratarea precoce a hepatitei pot preveni sau reduce riscul aparitiei acestor complicatii. Pe langa tratamentul conventional recomandat de medic, se recomanda evitarea anumitor alimente interzise in hepatita, precum si consumul suficient de apa, pentru a imbunatati sanatatea ficatului.
-
Alimentatia pentru persoanele cu hepatita
Nu exista o dieta speciala, insa exista anumite alimente interzise in hepatita, cum ar fi cele care contin grasimi, colesterol si sodiu. Carbohidratii complecsi si proteinele slabe reprezinta baza fiecarei mese. Includeti o multime de fructe si legume, cereale integrale (ovaz, orez brun, orz, quinoa), proteine slabe (peste, pui fara piele, albusuri de ou, fasole), produse lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi si alimente care contin grasimi sanatoase (nuci, avocado, ulei de masline).
Potrivit nutritionistilor, un sfert din farfurie trebuie sa fie format din carbohidrati bogati in fibre, cum ar fi cerealele integrale, un sfert din surse de proteine slabe, iar jumatatea ramasa, din fructe si legume.
De asemenea, ar trebui sa beti multe lichide, pentru a va ajuta corpul sa proceseze mai bine alimentele si sa functioneze bine. Apa este cea mai buna optiune.
Importanta ficatului in organism
Ficatul este sediul metabolismului in organism. Dimensiunea mare a ficatului este egalata de complexitatea sa functionala si de implicarea diversificata a mecanismului de reglare. Indiferent de alimentele pe care le consumati, dupa digestie acestea trec prin ficat, iar acesta proceseaza alimentele in diferite componente.
Un ficat sanatos produce glicogen din carbohidrati. Glicogenul este apoi descompus cand organismul are nevoie de energie. Un ficat afectat nu mai poate face acest lucru. Fara glicogenul atat de necesar, organismul are nevoie de mai multi carbohidrati din alimente pentru a-si asigura energia pentru a functiona.
Aproximativ 85-90% din sangele care paraseste stomacul si intestinele transporta nutrienti importanti catre ficat, unde proteinele sunt procesate si descompuse in aminoacizi, carbohidratii in molecule de glucoza si grasimile in acizi grasi.
Vitaminele si mineralele sunt utilizate in diferite reactii chimice enzimatice, pentru a descompune si transforma alimentele in forma utilizabila. Hepatocitele (celulele hepatice) folosesc diferite enzime pentru a indeplini aceste functii. De asemenea, ele impiedica patrunderea bacteriilor si virusurilor in corp.
Ce este hepatita?
Dupa cum mentionam, hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului, fiind de obicei rezultatul unei infectii virale sau al unei alte cauze. Tipurile de hepatita aparute din alte cauze sunt hepatita autoimuna si hepatita care apare ca rezultat secundar al medicamentelor, drogurilor, toxinelor si alcoolului. Hepatita autoimuna este o boala care apare cand organismul produce anticorpi impotriva tesutului hepatic.
Exista cinci tipuri de hepatita: A, B, C, D si E. Fiecare tip de hepatita virala este provocat de un tip diferit de virus.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca 354 de milioane de oameni traiesc in prezent cu hepatita cronica B si C la nivel global.
-
Simptomele frecvente ale hepatitei
Persoanele care au o forma cronica de hepatita, cum ar fi hepatita B si hepatita C, incep sa dezvolte, de regula, semne si simptome abia dupa ce virusul afecteaza functia hepatica. In schimb, persoanele cu hepatita acuta pot prezenta simptome la scurt timp dupa ce au contractat un virus hepatic.
Manifestarile comune ale hepatitei infectioase sunt:
-
oboseala;
-
semne si simptome asemanatoare gripei;
-
urina inchisa la culoare;
-
scaun deschis la culoare;
-
durere abdominala;
-
pierderea poftei de mancare;
-
pierdere in greutate inexplicabila;
-
ingalbenirea pielii si a ochilor, care pot fi semne de icter.
Alimente interzise in hepatita
Daca aveti hepatita, este important sa va concentrati mai atent asupra alegerilor alimentare. Consumul de alimente interzise in hepatita este daunator pentru ficat. Principalele categorii de alimente interzise in hepatita sunt:
Intotdeauna va fi pe lista neagra, pentru ca alcoolul este o toxina si perturba absorbtia anumitor nutrienti. Este important sa evitati sa beti orice tip de bautura alcoolica, inclusiv bere, vin sau sampanie.
-
Alimentele cu continut ridicat de sodiu
Un ficat afectat nu poate elimina eficient sodiul. In plus, o cantitate mare de sodiu poate creste nivelul tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la ficat gras.
Printre alimentele interzise in hepatita se numara si cele care au un continut excesiv de grasimi, cum ar fi grasimile saturate. Acestea determina o crestere a riscului de obezitate si de ficat gras.
-
Alimentele bogate in proteine
Leziunile hepatice cauzeaza afectarea functiei hepatice, rezultand amoniac in urma digerarii proteinelor care se acumuleaza in organism, iar acest lucru afecteaza grav functia creierului.
Alimentele foarte dulci contin carbohidrati rafinati. Acestia pot creste brusc nivelul de glucoza din sange. Consumul de alimente dulci poate provoca diabet si poate creste riscul de a dezvolta boli hepatice.
Referinte:
https://www.thedailystar.net/life-living/health-fitness/news/diet-and-nutrition-hepatitis-foods-eat-and-avoid-when-you-have-liver-problem-3110871
https://www.ratchasima-hospital.com/en/knowledges/5-foods-to-avoid-if-you-have-hepatitis
https://www.thehealthsite.com/news/world-hepatitis-day-2020-what-you-should-eat-and-avoid-if-you-have-an-inflamed-liver-759604/
https://www.vinmec.com/eng/article/adults-with-hepatitis-what-to-eat-what-to-avoid-en
https://www.healthline.com/health/hepatitis