Lista alimentelor nerecomandate dupa sport

Lista alimentelor nerecomandate dupa sport Lista alimentelor nerecomandate dupa sport

Ultima actualizare: 23 iulie 2024

alimente-dupa-sport

Indiferent de scopul pentru care faceti miscare, activitatea fizica trebuie sa se imbine cu o alimentatie sanatoasa, pentru a obtine rezultatele dorite si a va mentine in forma. De buna seama ca dupa antrenamentele mai intense v-ati confruntat cu o senzatie intensa de foame si un apetit crescut pentru anumite alimente, nu tocmai sanatoase.

Este normal sa se intample asa intrucat efortul depus necesita o cantitate mare de energie care consuma resurse, iar organismul simte nevoia sa isi refaca rezerva acelor resurse. Astfel se explica si apetitul pentru alimente cu un aport caloric ridicat, imediat dupa antrenament, insa aceasta nu inseamna si ca trebuie sa ii dati curs.

Pentru a nu face greselile pe care le comit adesea multi sportivi amatori, va prezentam in acest articol o lista cu alimentele pe care trebuie sa le evitati dupa sesiunile de antrenament.


Paste fainoase

Consumul de paste este intr-adevar recomandat celor care fac sport, intrucat contin carbohidrati si constituie o sursa importanta de energie. De aceasta energie aveti insa nevoie in timpul antrenamentului si nu dupa, asa ca pastele se consuma cu 45-60 de minute inaintea activitatilor fizice. In acest mod, carbohidratii pe care ii contin se transforma in glucoza, care este folosita de celule pentru a produce energie. Carbohidratii elibereaza o cantitate mare de glucoza, care in acest mod va fi consumata in timpul antrenamentului si nu se va transforma ulterior in grasime.

Consumul de paste dupa antrenament genereaza aceeasi cantitate de glucoza, care in conditii de repus nu mai este consumata in totalitate si devine grasime. In plus, dupa efort, organismul are tendinta de a asimila mult mai usor caloriile si a le stoca sub forma depozitelor de grasime.

Alimente sarate

Dupa activitatile fizice intense puteti simti nevoia de a manca ceva sarat, care este la fel de normala ca nevoia de a consuma alimente cu un aport caloric sporit. De aceasta data, apetitul pentru alimente sarate se explica prin faptul ca organismul are nevoie de sodiu, care este un mineral din compozitia sarii si are proprietatea de a retine apa in corp. In timpul antrenamentelor, organismul pierde multa apa prin transpiratie si, odata cu ea, sodiu. Se creeaza astfel un dezechilibru hidric care duce la deshidratare si astfel apare pofta de sare, ce se explica prin nevoia de sodiu a organismului, pentru completarea cantitatii de sodiu si reducerea pierderii de apa.

Inainte sau in timpul antrenamentului, puteti consuma cantitati mici de alimente cu sare pentru evita deshidratarea, insa la final este recomandat sa va stapaniti pofta de alimente sarate si sa beti multa apa, consumand in acelasi timp fructe uscate, o banana sau leguminoase. Dupa antrenament, tentatia de a consuma o cantitate mai mare de sare decat este recomandat poate duce la retentie de apa si, ulterior, la cresterea tensiunii arteriale.

Grasimi saturate si grasimi trans

De asemenea, la finalul activitatilor fizice intense poate parea deseori pofta de alimente considerate nesanatoase, cum ar fi produsele tip fast-food, chipsurile sau cartofii prajiti, snitelele, cascavalul pane, mezelurile, mancarurile grase si prajelile de orice fel. Aceasta se explica prin nevoia organismului da a reface rezerva de calorii consumate, iar astfel de alimente au un aport caloric ridicat. Acesta este dat insa de grasimile saturate si grasimile trans pe care le contin si care nu sunt considerate sanatoase intrucat ficatul le transforma in colesterol rau.

Prin urmare, consumul unor astfel de alimente la finalul activitatilor fizice poate anula in oarecare masura efectele benefice ale miscarii, prin inlocuirea caloriilor arse cu altele noi si prin cresterea nivelului de colesterol, asociata cu riscul de hipertensiune arteriala si alte probleme cardiovasculare.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata si calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Dulciuri

Dulciurile contin zahar sau alte zaharuri care elibereaza brusc o cantitate mare de glucoza in sange, efect ce poate fi benefic daca aveti nevoie de un boost de energie. De aceea, ca si in cazul alimentelor sarate, dulciurile pot fi consumate in cantitati mici mai ales in timpul sesiunilor prelungite de antrenament, cand resursele energetice sunt aproape de epuizare. O patratica de ciocolata sau un jeleu va ajuta sa va recapatati energia, insa efectul este unul de scurta durata, pana cand se epuizeaza doza de glucoza pe care o elibereaza brusc in sange.

Pofta de dulce poate aparea deseori si la finalul antrenamentelor, ca urmare a epuizarii, dar si ca o consecinta a asocierii pe care creierul o face intre acest gust si senzatia placuta pe care o ofera.

Si in acest caz, este recomandat sa rezistati tentatiei pentru ca doza mare de glucoza conferita de dulciuri nu va mai ajuta cu nimic dupa antrenament si nu va face decat sa creasca glicemia si stratul adipos.

Legume crude

Pare surprinzator, dar si legumele se adauga pe aceasta lista cu alimentele nerecomandate dupa sport, din cauza faptului ca pot provoca tulburari digestive. Desi contin vitamine, minerale si numeroase substante antioxidante ce le recomanda ca alimente sanatoase, este de preferat ca legumele crude sa fie consumate la cateva ore dupa terminarea antrenamentului, cand organismul s-a recuperat cel putin partial dupa efort.

Motivul pentru care facem aceasta recomandare consta in faptul ca in urma unui efort prelungit, digestia este incetinita din cauza ca fluxul sanguin este directionat preponderant catre muschi. Astfel, va dura mai mult ca de obicei ca legumele ajunse in stomac sa fie digerate, mai ales daca au si un continut ridicat de fibre, care le face mai greu digerabile. Cat timp raman in stomac asteptand sa fie digerate, legumele pot incepe sa fermenteze, ceea ce duce la cresterea aciditatii gastrice si la o serie de tulburari digestive, precum arsurile la stomac, balonarea, flatulenta sau diareea.

Batoane de fitness

In jurul batoanelor de fitness s-au creat o serie de mituri, existand numeroase persoane care cred ca este suficient doar sa le consume pentru a slabi si a-si mentine silueta. In realitate, dupa cum le spune si numele, batoanele de fitness sunt destinate celor care fac miscare si au scopul de a-i ajuta in timpul antrenamentelor sau exercitiilor fizice de orice fel. Mai exact, batoanele de fitness au rolul de a oferi energia necesara in timpul antrenamentelor, iar pentru aceasta contin in general glucide si proteine, care sunt doua categorii importante de macronutrienti. Pentru a beneficia de efectul lor, batoanele de fitness se consuma inainte de antrenament, astfel incat sa aiba timpul necesar pentru a elibera in sange glucoza si aminoacizii care devin sursa de energie in timpul activitatii fizice.

Asadar, consumul batoanelor de fitness dupa antrenament nu are nici o justificare, pentru ca nu ajuta la slabit si nici la refacere.

In ceea ce priveste alimentele pe care le puteti consuma imediat dupa antrenament, este recomandata o gustare usoara sau un shake proteic, iar la cateva ore puteti manca peste sau carne slaba, salate, legume crude sau la cuptor, lactate degresate, leguminoase, fructe, nuci si seminte.  

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…