Exista viata si, implicit, placeri gustative, si dupa primirea diagnosticului de diabet. Chiar daca suferiti de aceasta afectiune, asta nu inseamna ca nu va puteti bucura de preparate delicioase. Descoperiti, in articolul de fata, informatii relevante referitoare la ceea ce puteti pune in farfurie pentru a va bucura de o stare optima de sanatate. Lista alimente diabet – ce este permis sa mancati si lista alimente diabet – ce trebuie sa excludeti din dieta, reprezinta doua treceri in revista ale produselor cu care trebuie sa va imprieteniti si a acelora pe care trebuie sa le evitati pentru a va bucura de viata, dar si de cinele in familie sau de iesirile in oras cu prietenii. Gurmanzii, pofticiosii si pretentiosii, oricine poate gasi inspiratie chiar si atunci cand isi doreste sa adopte o dieta sanatoasa. Cand vine vorba despre lista alimente diabet, specialistii in nutritie pun la dispozitia pacientilor informatii si recomandari de mare folos. Gasiti, in acest articol, care sunt principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont cand va construiti meniul de Sarbatori, cu ocazia aniversarilor si in viata de zi cu zi.
Una dintre cele mai mari preocupari ale pacientilor cu diabet este alcatuirea meniului zilnic. Trebuie sa stiti ca un astfel de diagnostic nu limiteaza posibilitatile gastronomice. Ba din contra, va poate motiva sa va folositi imaginatia pentru a va dezvolta abilitatile culinare cu scopul adoptarii unui stil de viata sanatos pentru dumneavoastra, dar si pentru intreaga familie. In acest demers, v-ar putea fi de folos lista alimente diabet pe care o veti in cele ce urmeaza.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Glucosuport, un supliment alimentar care ajuta la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange si contribuie la metabolismul normal al carbohidratiilor.
Pe scurt, despre diabet
Diabetul este o boala cronica ce apare atunci cand nivelul zaharului din sange este peste limitele considerate optime. In mod normal, pancreasul raspunde la cresterea cantitatii de zahar din sange prin secretarea de insulina, un hormon al carui rol principal este de a gestiona modul in care organismul foloseste carbohidratii din alimente.
Pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu neuropatie diabetica, ce se confrunta cu amorteala mainilor si a picioarelor, farmacistii Catena recomanda Inozitol. Acest supliment alimentar sustine functionarea ficatului, contribuie la metabolismul colesterolului si al grasimilor si creste sensibilitatea receptorilor la insulina.
Cele mai intalnite simptome ale diabetului sunt urmatoarele:
-
urinari frecvente (in special noaptea);
-
sete excesiva;
-
foame excesiva;
-
scaderea brusca in greutate;
-
vedere incetosata;
-
senzatie de amorteala sau de furnicaturi in maini si picioare;
-
oboseala;
-
piele uscata;
-
vindecarea lenta a zgarieturilor si ranilor superficiale;
-
infectii frecvente.
In vederea identificarii si diagnosticarii la timp a diabetul, specialistii recomanda urmatoarele investigatii medicale:
-
testarea glicemiei bazale (glucoza plasmatica/serica) dimineata, pe stomacul gol;
-
testarea hemoglobinei glicate (HBA1C) – interpretarea rezultatelor se face prin raportarea la varsta pacientului, precum si la eventualele probleme ale sangelui, cum ar fi anemia;
-
testarea glucozei plasmatice/serice random – poate fi efectuata in orice moment al zilei, indiferent daca pacientul a mancat sau nu.
Daca doriti sa va mentineti sanatatea si sa va bucurati de o calitate ridicata a vietii, tineti cont, cand mergeti la cumparaturi, de lista alimente diabet – ce este permis sa mancati si lista alimente diabet – ce trebuie sa excludeti din dieta. Un medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice v-ar putea ajuta sa va stabiliti un plan alimentar exact, care sa va bucure atat papilele gustative, cat si organismul.
Lista alimente diabet – ce este permis sa mancati
Cand vine vorba despre lista alimente diabet – ce este permis sa mancati, specialistii recomanda urmatoarele produse:
-
orez brun;
-
fulgi de ovaz;
-
quinoa;
-
mei;
-
amarant;
-
cartofi dulci copti;
-
kale;
-
spanac;
-
rucola;
-
rosii;
-
broccoli;
-
varza;
-
varza de Bruxelles;
-
conopida;
-
sparanghel;
-
morcovi;
-
ardei gras;
-
ceapa;
-
fasole;
-
sfecla;
-
rubarba;
-
avocado;
-
telina;
-
nuci;
-
seminte;
-
tofu;
-
peste;
-
fructe de mare;
-
carne slaba de pui;
-
oua;
-
lactate cu continut scazut de grasimi;
-
bauturi neindulcite.
Lista alimente diabet – ce trebuie sa excludeti din dieta
Cand vine vorba despre lista alimente diabet – ce trebuie sa excludeti din dieta, este important sa stati departe de urmatoarele produse:
-
orez alb;
-
faina alba;
-
paine alba;
-
lipii albe pentru tortilla;
-
paste;
-
cereale de mic dejun cu continut ridicat de zahar;
-
cartofi prajiti;
-
conserve de legume cu adaos de sare;
-
legume gatite cu mult unt, branza sau sos;
-
muraturi;
-
varza murata;
-
conserve de fructe cu sirop de zahar;
-
dulceturi;
-
jeleuri;
-
bauturi din fructe;
-
iaurturi cu fructe;
-
carne prajita;
-
peste prajit;
-
tofu prajit;
-
untura;
-
bacon;
-
branzeturi;
-
carne de pasare de tara;
-
lapte;
-
iaurt;
-
branza de vaci;
-
smantana;
-
margarina;
-
inghetata;
-
prajituri;
-
bomboane
-
biscuiti;
-
fursecuri;
-
napolitane;
-
covrigi;
-
produse de patiserie;
-
pizza;
-
burgeri;
-
mancaruri semipreparate;
-
chipsuri;
-
popcorn;
-
snacksuri;
-
ceaiuri indulcite;
-
bere;
-
energizante;
-
cafele aromate;
-
cafea cu zahar;
-
vinuri de desert;
-
cidru;
-
miere;
-
nectar de agave;
-
sirop de artar;
-
struguri;
-
pepene;
-
banana coapte;
-
stafide.
Preventie diabet
Poate ca nu exista un remediu pentru diabet, insa exista masuri pe care le puteti lua pentru a preveni boala. Chiar daca o mare parte a riscului este de natura genetica, stilul de viata poate avea o contributie semnificativa in mentinerea starii de sanatate. Pe langa lista alimente diabet – ce este permis sa mancati si lista alimente diabet – ce ar trebui sa evitati pe care sa le aveti aproape si de care sa tineti cont atunci cand gatiti sau iesiti in oras cu prietenii, iata si alte cateva recomandari simple, dar utile, pentru a evita, pe cat posibil, aparitia diabetului:
-
tineti-va greutatea sub control;
-
alocati timp miscarii/exercitiilor fizice;
-
hraniti-va in portii mici;
-
renuntati la fumat;
-
apelati cu incredere la mirodenii (spre exemplu, scortisoara);
-
moderati consumul de alcool;
-
hidratati-va corespunzator (alegeti, in special, apa);
-
consumati cafea sau ceai neindulcite;
-
odihniti-va corespunzator (7 ore/noapte);
-
invatati sa gestionati stresul;
-
faceti-va timp pentru analizele de sange anuale (puteti include in acestea, la recomandarea medicului, vitamina D, glicemia bazala, hemoglobina glicata si glucoza plasmatica).
Lista alimente diabet – ce sa consumati pentru a preveni boala
Daca doriti o lista alimente diabet care sa va ajute sa preveniti boala iata cateva recomandari:
-
nuci;
-
fulgi de ovaz;
-
mere;
-
citrice;
-
afine;
-
spanac;
-
broccoli;
-
kale;
-
varza de Bruxelles;
-
naut.
Nu exista un remediu pentru diabet, dar puteti lua masuri pentru a reduce riscul aparitiei bolii. O mare din amenintare este data de factorul genetic, asupra caruia nu puteti actiona. Chiar si asa, aveti control asupra altor factori, cum ar fi stilul de viata, exercitiile fizice si alimentatia. Prin urmare, daca tineti cont, in fiecare zi, de lista alimente diabet – ce sa mancati pentru a preveni boala, puteti reduce riscul aparitiei afectiunii.
Referinte: