Iodul este considerat unul dintre nutrientii vitali ai organismului, fiind responsabil pentru reglarea functiei tiroidei si sustinerea unui metabolism sanatos. In plus, contribuie la crestere si dezvoltare si previne anumite afectiuni cronice. Din pacate, multi adulti nu consuma suficiente alimente bogate in iod si, prin urmare, ajung sa dezvolte deficienta de iod.
Prin urmare, multi sufera o serie de consecinte asupra sanatatii, cunoscute sub numele de tulburari cauzate de deficitul de iod.
Iodul este prezent in aproape fiecare organ si tesut, fiind un nutrient necesar pentru aproape fiecare sistem al corpului. Din aceasta cauza, deficienta de iod poate provoca multe probleme de sanatate - un semnal de alarma, avand in vedere ca unele surse sugereaza ca aproximativ 50% sau mai mult din populatia adulta din tarile dezvoltate din Occident se confrunta cu deficit de iod.
De aceea, consumul de alimente bogate in iod este atat de vital pentru organism.
Importanta iodului pentru sanatatea organismului
Iodul este un mineral esential care patrunde in organism prin alimente bogate in iod, cum ar fi anumite saruri („sare iodata”), oua, legume marine, peste, fasole si alte alimente. Se gaseste in mod natural in solurile bogate in minerale si, de asemenea, in apele oceanice.
Iodul, prezent in alimente si sarea iodata contine mai multe forme chimice de iod, cum ar fi saruri de sodiu si potasiu, iod anorganic, iodat si iodura.
Principalul rol al iodului in organism este acela ca participa la productia de tiroxina (hormonul T4) si triiodotironina (T3), doi dintre principalii hormoni produsi de tiroida care controleaza numeroase functii importante.
Iodura este absorbita in stomac, dupa care patrunde in sange si apoi in glanda tiroida, unde participa la sinteza hormonilor tiroidieni. Iodul neutilizat obtinut din alimente bogate in iod este apoi eliminat din organism prin urina.
Un adult sanatos are de obicei aproximativ 15-20 de miligrame de iod in organism, iar 70-80% din aceasta cantitate este stocata in tiroida.
Care sunt printre cele mai raspandite efecte ale deficitului de iod? Tulburarile tiroidiene.
Tiroida are nevoie de niveluri adecvate de iod pentru a functiona corespunzator. Functia acestei glande importante poate fi perturbata serios de fluctuatiile nivelului de iod. De aceea, prea mult sau prea putin iod in organism poate cauza multe probleme grave de sanatate.
Cel mai bun mod de a mentine un nivel normal de iod in sistem presupune consumul de alimente bogate in iod. Si suplimentele pot imbunatati nivelul acestui nutrient. Farmacistii Catena recomanda Iod Forte 600 mcg, un produs care contribuie la sanatatea si functionarea normala a tiroidei. Acest mineral ajuta tiroida sa regleze metabolismul, avand impact direct asupra starii si dezvoltarii fizice si psihice, afectand nervii, muschii, circulatia si procesele de la nivelul celulelor.
Deficitul de iod
Persoanele cu cel mai mare risc de deficienta de iod sunt femeile insarcinate si persoanele care consuma alimente cu un continut mic de sodiu.
Persoanele care nu consuma alimente bogate in iod in fiecare zi se pot alege cu probleme tiroidiene pe termen lung. De exemplu, gusa endemica, hipotiroidismul si complicatiile in sarcina pot fi cauzate toate de o deficienta de iod.
Fara un nivel suficient de iod in organism, oamenii pot dezvolta probleme precum cresterea in greutate, oboseala excesiva, caderea parului, pielea uscata si tulburari cognitive.
Alimente bogate in iod
Persoanele care doresc sa includa mai mult iod in alimentatie pot consuma urmatoarele alimente bogate in iod:
Sare iodata
Poate cea mai populara si abundenta sursa de iod din alimentatia obisnuita a unei persoane este sarea iodata. Este nevoie de putin peste jumatate de lingurita de sare iodata pentru a indeplini necesarul zilnic de iod.
Aceasta este una dintre cele mai convenabile si mai accesibile metode de a preveni deficienta de iod. Sarea iodata este o sursa deosebit de buna de iod pentru persoanele care urmeaza diete pe baza de plante, deoarece produsele vegetale contin, in general, putin iod.
Alge marine
Algele marine sunt pline de iod natural si contin aproximativ 232 micrograme (mcg) per portie, mai mult decat doza zilnica recomandata (DZR) de 150 mcg pentru barbati si pentru femeile care nu sunt insarcinate.
Algele marine contin aceasta cantitate mare de iod datorita faptului ca pot absorbi iodul concentrat din apele oceanice.
Cod
Codul este deosebit de bogat in acest mineral esential. Mai exact, 85 de grame de cod contin aproximativ 158 mcg de iod, ceea ce indeplineste DZR pentru majoritatea adultilor.
Cercetatorii au descoperit ca nivelul de iod din peste este influentat de tipul de apa in care acesta traieste. De exemplu, codul din Marea Norvegiei contine mai mult iod decat codul din Marea Nordului.
Halibut
Halibutul este un alt tip de peste bogat in iod. Cercetarile arata ca halibutul de Atlantic contine aproximativ 21 mcg de iod per portie. Desi contine mai putin iod decat alti pesti, halibutul ofera totusi o cantitate buna de iod.
Scoici
Scoicile se numara, de asemenea, printre cele mai delicioase alimente bogate in iod. Scoicile furnizeaza 135 mcg de iod per portie, ceea ce reprezinta 90% din DZR. In plus, ele pot fi benefice pentru sanatatea inimii si pentru sistemul nervos central.
Cod negru
Codul negru este, de asemenea, un membru al familiei codului care frecventeaza apele reci din Pacificul de Nord. O portie de 120 de grame (g) de cod negru din Alaska furnizeaza aproximativ 67 mcg de iod, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din DZR.
De asemenea, contine acizi grasi Omega-3, fosfor, seleniu si vitamina B3 (niacina), care contribuie la sanatatea sistemului imunitar si nervos.
Ton
Deoarece este un peste mai gras decat alte soiuri, tonul contine mai putin iod. Cu toate acestea, 85 de grame de ton contin 17 mcg de iod, motiv pentru care reprezinta o sursa decenta.
Tonul este o sursa accesibila de iod, pe care oamenii o pot adauga mai usor in alimentatie decat alti pesti.
Lapte
Produsele lactate sunt, de asemenea, o sursa buna de iod. De exemplu, o cana de lapte de vaca degresat contine in medie 85 mcg de iod, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din DZR.
In ciuda acestui fapt, potrivit unui studiu realizat in 2017, concentratia reala de iod din produsele lactate variaza foarte mult. Concentratia totala de iod este influentata de productia de lapte, sezonul in care laptele este produs si recoltat, dar si daca fermierul foloseste dezinfectant pentru uger pe baza de iod.
Branza
Anumite tipuri de branza contin mai mult iod decat altele. Cu toate acestea, in medie, 100 gr de branza contin 37,5 mcg de iod.
Iaurt
Ca si alte produse lactate, iaurtul este o sursa buna de iod. O cana de iaurt simplu grecesc ofera pana la 116 mcg de iod.
Oua
Ouale - in special galbenusurile de ou – se numara printre cele mai populare alimente bogate in iod. De obicei, un ou mare contine 26 mcg de iod.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/iodine-rich-foods
https://www.medicalnewstoday.com/articles/iodine-rich-foods
https://draxe.com/nutrition/iodine-rich-foods/