Lipsa de fier este caracterizata de niveluri scazute de fier in organism. Poate aparea din mai multe motive, cum ar fi consumul insuficient de alimente care contin fier sau pierderile de sange.
Anemia este cauzata de un nivel scazut de hemoglobina in celulele rosii din sange. Hemoglobina este proteina din celulele rosii ale sangelui care este responsabila pentru transportul oxigenului catre tesuturi.
Daca in sange nu exista un nivel suficient de fier, restul corpului nu poate obtine cantitatea de oxigen de care are nevoie.
Desi afectiunea este destul de frecventa, multi oameni nu stiu ca se confrunta cu lipsa de fier. Ba mai mult, este posibil ca multi sa aiba semne si simptome timp de ani de zile fara a cunoaste cauza.
La femeile aflate la varsta fertila, o cauza comuna a lipsei de fier este pierderea de fier din sange prin menstruatie abundenta sau sarcina. Alimentatia nesanatoasa sau anumite boli intestinale care afecteaza modul in care organismul absoarbe fierul, pot provoca, de asemenea, lipsa de fier.
Ce este anemia feripriva?
Lipsa de fier (sau anemia feripriva) apare in momentul in care in organism nu se afla suficient fier pentru producerea hemoglobinei, substanta responsabila de transportul oxigenului in corp. Aceasta carenta de fier este o problema care afecteaza o treime din populatia globului, cea mai mare parte fiind reprezentata de femei si copii.
Rolul fierului in organism
Scopul principal al fierului in organism este de a ajuta la producerea sangelui. De asemenea, fierul se gaseste in hemoglobina, care este necesara pentru transportul oxigenului in sange, de la plamani spre tesuturi. Fierul face parte din anumite proteine care sunt esentiale in procesul de respiratie si in metabolismul energetic. Lipsa de fier poate afecta imunitatea. In plus, este esential pentru procesele gastrointestinale, reglarea temperaturii corpului si sustinerea concentrarii.
Fierul este, de asemenea, necesar in cazul sarcinilor pentru a alimenta fatul cu oxigen si nutrienti. Astfel, necesarul de fier al unei femei insarcinate creste pe masura ce sarcina avanseaza. Printre riscurile aportului scazut de fier in timpul sarcinii se numara nasterea prematura si greutatea mica a bebelusului la momentul nasterii. Nu in ultimul rand, fierul are un rol important si in producerea si folosirea energiei, fiind astfel vital pentru performantele fizice sau mentale.
Care este doza zilnica recomandata de fier?
Doza zilnica recomandata de fier este de:
-
0,27 mg pentru sugarii intre 0-6 luni
-
11 mg pentru sugarii intre 7-12 luni
-
7 mg pentru copiii intre 1-3 ani
-
10 mg pentru copiii inte 4-8 ani
-
8 mg pentru copiii intre 9-13 ani
-
11 mg pentru adolescentii baieti intre 14-18 ani si 15 mg pentru adolescente
-
8 mg pentru barbatii adulti
-
18 mg pentru femeile adulte
-
8 mg pentru femeile peste 50 de ani
-
27 mg pentru gravide si 9 mg in perioada de alaptare.
Lipsa de fier – cauze
Femeile sunt mai predispuse dezvoltarii unei carente de fier din cauza menstruatiei, cu atat mai mult daca este vorba de o menstruatie abundenta. Se estimeaza ca, in tarile dezvoltate, pana la 16% din femeile cu menstruatie se confrunta cu lipsa de fier in organism, in timp ce, in tarile subdezvoltate, proportia poate urca pana la 70%.
De asemenea, pierderea sangelui prin alte cai, de exemplu, ulcer sau hemoroizi, poate conduce catre anemie feripriva si, in cazuri mai rare, responsabile pot fi afectiunile renale, bolile hepatice, cancerul, talasemia si orice alta boala care poate provoca sangerari. Pe de alta parte, lipsa de fier poate fi rezultatul unei alimentatii sarace in vitamine si minerale sau o urmare a malabsorbtiei intestinale, a alcoolismului sau a nasterii.
Persoanele care au un regim alimentar vegetarian sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta lipsa de fier. In cazul acestora se recomanda o dieta echilibrata sau utilizarea suplimentelor alimentare, insa numai dupa o discutie in acest sens cu medicul.
Care este legatura dintre lipsa de fier si anemia feripriva?
Desi deficitul de fier si anemia nu sunt acelasi lucru, oamenii le folosesc de obicei in mod interschimbabil. Adevarul este ca anemia feripriva este o consecinta a carentei de fier netratata corespunzator. Asadar, anemia provoaca manifestari mai puternice decat simptomele lipsei de fier. Anemia feripriva nu trebuie confundata cu celelalte tipuri de anemie precum cea aplastica, pernicioasa sau beta-talasemia, care nu sunt cauzate de lipsa de fier.
Semne si simptome
Persoanele care se confrunta cu o lipsa de fier in organism sunt, de obicei, palide si prezinta stari de oboseala si slabiciune accentuate. Oboseala extrema este provocata de o lipsa de oxigen la nivelul tesuturilor si al muschilor, ceea ce duce inevitabil la lipsa de energie. De asemenea, o presiune suplimentara este pusa pe inima care trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a pompa sangele.
Paloarea este un alt simptom al lipsei de fier in organism. Survine in urma lipsei de hemoglobina din celulele rosii, cele care ofera coloratia naturala a sangelui.
Alte moduri prin care se manifesta lipsa de fier sunt dificultatile de concentrare, ameteala, starile de nervozitate excesiva si dificultatea respiratorie. In cazuri mai rare, insa tot ca o manifestare a deficitului de fier, pot aparea durerile de cap si tahicardia, iar ca semne particulare, unghiile si parul pot deveni fragile, buzele crapate si limba dureroasa si extrem de neteda.
Durerile de cap si ameteala, la fel ca starea de nervozitate, pot fi consecinte ale umflarii vaselor de sange, fenomen cauzat de limitarea cantitatii de oxigen care ajunge la creier.
Diagnostic
Asa cum am mentionat, semnele si simptomele deficitului de fier nu sunt suficiente pentru stabilirea unui diagnostic, acest lucru necesitand investigatii amanuntite prin analize de sange:
-
Hematocritul - volumul ocupat de globulele rosii in raport cu volumul probei de sange. Pentru femei, nivelul optim este intre 35 si 45%, iar pentru barbati, intre 38 si 50%
-
Feritina serica - un nivel scazut al acestei proteine care depoziteaza fierul in corp indica un nivel redus de fier in organism.
-
Nivelul de hemoglobina - se calculeaza numarul de grame de hemoglobina pe decilitru. Valorile normale se afla intre 12 si 15,5 grame pe decilitru pentru femei si 13,5 si 17,5 pentru barbati.
Tratamente pentru lipsa de fier
Modul in care este tratata lipsa de fier este influentat de gravitatea si cauza problemei.
Suplimente alimentare
In functie de problema care a determinat carenta de fier, medicul, in urma analizelor de profil, prescrie un tratament adecvat. Daca lipsa de fier are la baza o alimentatie slab nutritiva sau menstruatia abundenta, atunci este necesar ca aportul de fier sa fie asigurat de suplimente alimentare si hrana. Totusi, se recomanda un consult prealabil, deoarece o doza prea mare de fier poate conduce catre intoxicatie. Tineti cont ca o femeie are nevoie de 18 mg/zi, iar in perioada menopauzei, de 8 mg/zi, in timp ce o femeie insarcinata necesita 27 mg/zi, iar un barbat trebuie sa-si asigure un aport zilnic de 9 mg de fier.
Consumul de alimente bogate in fier
Lipsa de fier poate fi, cel putin in cazurile usoare, combatuta cu o alimentatie adecvata care sa cuprinda cat mai multe plante cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, urzicile, salata verde, varza, broccoli, patrunjelul si mararul, ceapa si usturoiul verde, dar si sfecla rosie, carnea rosie, pestele si algele marine, mai exact alge dulse si spirulina. Consumati cat mai multe fructe bogate in vitamina C, deoarece aceasta are rol esential in cresterea absorbtiei de fier a organismului si reduceti sau evitati consumul de cafea si ceai in perioada regimului.
Posibile complicatii
Cele mai multe cazuri de anemie cu deficit de fier sunt usoare si nu produc complicatii. Conditia poate fi de obicei corectata cu usurinta. Cu toate acestea, daca lipsa de fier este lasata netratata, poate duce la alte probleme de sanatate, cum ar fi:
Batai rapide sau neregulate ale inimii
In cazul persoanelor cu anemie, inima trebuie sa pompeze mai mult sange pentru a compensa nivelul scazut de oxigen. Acest lucru poate provoca batai neregulate ale inimii si, in cazuri severe, la insuficienta cardiaca.
Complicatii ale sarcinii
In cazurile severe de deficit de fier, un copil se poate naste prematur sau cu o greutate mica la nastere. Cele mai multe femei insarcinate iau suplimente de fier ca parte a ingrijirii prenatale pentru a preveni acest lucru.
Crestere intarziata la sugari si copii
Sugarii si copiii cu deficit sever de fier pot prezenta intarzieri de crestere si dezvoltare. De asemenea, pot fi mai predispusi la infectii.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22824-iron-deficiency-anemia
https://www.healthline.com/health/iron-deficiency-anemia