Liposuctia (lipectomia asistata prin aspiratie) este o metoda chirurgicala prin care tesutul adipos se reduce cu ajutorul instrumentelor specifice. Dupa cum si denumirea de „liposuctie” spune, este vorba despre aspirarea efectiva a tesutului adipos si eliminarea acestuia. Prima interventie de liposuctie a fost realizata in anul 1974, in Italia, folosindu-se o canula conectata la un aparat de aspiratie, ulterior introdusa in zona de unde se dorea eliminarea tesutului adipos. Intre timp, procedurile de lipoaspiratie au fost modernizate si au devenit mult mai sigure si eficiente. Mai mult decat a fi considerata o procedura curativa, liposuctia este de fapt o procedura pur estetica.
Despre procedura de liposuctie
Liposuctia este o procedura care se realizeaza in vederea remodelarii corporale. Deoarece ajuta la reducerea tesutului adipos in exces, ea poate fi folosita pentru orice zona in care exista astfel de surplusuri. In general, persoanele opteaza pentru liposuctie abdominala la nivelul gusii sau soldurilor, feselor, bratelor. Este foarte important de mentionat ca liposuctia nu ar trebui sa fie o alternativa initiala in vederea eliminarii kilogramelor in plus, deoarece este probabil ca dupa procedura, in lipsa regimului alimentar potrivit si activitatii fizice, persoana in cauza sa revina rapid la greutatea initiala. De asemenea, procedura ridica si riscuri de eventuale complicatii.
Interventia de liposuctie se realizeaza de catre medicul plastician sau estetician, deoarece intra in domeniul de activitate al chirurgiei plastice. Tehnicile folosite pentru liposuctie au fost foarte mult perfectionate in timp, iar rezultatele obtinute sunt, de obicei, satisfacatoare. Totusi, exista situatii in care procedura nu este indicata, dar despre aceste lucruri vom vorbi mai tarziu. Pentru ca o persoana sa fie candidata pentru liposuctie, este necesara indeplinirea anumitor criterii. Cu toate acestea, orice persoana poate opta pentru astfel de interventii, atat timp cat ii sunt necesare si, de altfel, isi permite. Interventia poate fi destul de costisitoare, ajungand la preturi ridicate.
Liposuctie – metode de interventie
Exista o varietate de tehnici preferate pentru procedura propriu-zisa de liposuctie, desi toate au la baza aceleasi principii:
-
liposuctia traditionala cu aspiratie si canule (SAL): este tehnica cea mai utilizata;
-
liposuctia asistata mecanic (PAL): utilizeaza o canula care are un motoras (se crede ca face ca procesul de liposuctie sa fie mai eficient);
-
liposuctie asistata cu ultrasunete (UAL): utilizeaza o canula cu ultrasunete care va duce la descompunerea celulelor adipoase, ulterior aspirate folosind o canula standard;
-
liposuctie asistata cu laser (LAL): foloseste canula echipata cu laser pentru a descompune tesutul adipos, care apoi va fi aspirat, considerandu-se ca aceasta metoda ar avea eficienta superioara.
De cele mai multe ori, procedura de liposuctie este aleasa in functie de nivelul de tesut adipos care se doreste a fi indepartat si de preferintele persoanei in cauza. Totusi, exista cateva beneficii in ceea ce priveste optarea pentru o anumita interventie fata de cealalta:
-
UAL este folosit mai des decat SAL in tratarea ginecomastiei;
-
folosirea LAL si UAL in detrimentul SAL reduce volumul de aspirat sanguin (mai ales in lipoaspiratele de mare volum);
-
LAL este mai eficient decat SAL in ceea ce priveste eventualele sechele lasate asupra pielii, cum ar fi intarirea pielii in zona submentoniera (dupa liposuctie submentoniera care are rol de a elimina stratul adipos de sub barbie).
Liposuctie – indicatii si contraindicatii
Orice persoana poate opta pentru liposuctie, daca isi doreste acest lucru si ii este necesar. Pe de alta parte, pentru rezultate cat mai bune, vorbim despre un asa-zis „candidat ideal” la liposuctie, care ar trebui sa intruneasca urmatoarele conditii:
-
sa aiba o laxitate minima a pielii, iar pielea sa fie indeajuns de elastica pentru a putea reveni la forma initiala dupa procedura;
-
sa aiba un indice de masa corporala cu cel putin 30% mai mare decat cel normal (un indice de masa corporala este egal cu raportul dintre greutate si patratul inaltimii, exprimata in m);
-
greutatea sa nu fi prezentat fluctuatii (cel putin semnificative) in ultimele 6-12 luni;
-
persoana care opteaza pentru liposuctie ar trebui sa prezinte abateri de la forma normala a regiunii din care se doreste eliminarea excesului de tesut adipos.
Bineinteles, procedura de liposuctie este strict estetica, ceea ce inseamna ca oricine poate opta pentru aceasta. Chiar daca persoana in cauza nu indeplineste criteriile de mai sus, inca poate sa urmeze aceasta procedura. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca rezultatele pot sa nu fie chiar cele dorite – de multe ori, persoanele au asteptari nerealiste de la aceasta interventie. Prin aceasta procedura nu poate fi eliminat un numar mare de kilograme. De obicei, se recomanda ca printr-o singura procedura sa se elimine 5, maximum 10 kilograme de tesut adipos. Contraindicatiile relative ale procedurii de liposuctie includ urmatoarele:
-
riscul crescut de tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara;
-
persoana in cauza este fumatoare inraita si consuma frecvent alcool. Se recomanda sa se intrerupa fumatul cu cel putin 4 saptamani inainte de procedura, pentru vindecare mai eficienta si reducerea riscului de complicatii. De altfel, consumul de alcool trebuie limitat.
-
persoana diagnosticata cu diabet tip 1, hipertensiune arteriala sustinuta, probleme cardiace, celulita in zona de incizie, infarct de miocard, insuficienta renala, diferite boli pulmonare;
-
persoana pare sa se confrunte cu tulburare dismorfica corporala (BDD). S-a estimat faptul ca aproximativ 15% dintre persoanele care solicita interventii chirurgicale estetice de orice natura sufera si de BDD. Persoanele cu BDD au o viziune distorsionata, departe de realitate, asupra aspectului si infatisarii lor fizice. Persoanelor cu suspiciune de tulburare dismorfica corporala ar trebui sa li se recomande consultul unui specialist (psiholog sau psihiatru).
Liposuctie – beneficii ale procedurii
Beneficiile procedurii de liposuctie sunt evidente: cu ajutorul acesteia, o persoana poate foarte usor sa scape de excesul nedorit de tesut adipos din diferite zone ale corpului. Cel mai adesea, persoanele opteaza pentru liposuctie in zona abdominala, a soldurilor si submentoniera (pentru indepartarea gusii). Totusi, procedura de liposuctie poate indeparta si grasimea nedorita care se gaseste la nivelul feselor, partii interioare a bratelor sau in alte zone ale corpului. Recuperarea postprocedura este foarte usoara, interventia nu este dureroasa, iar rezultatele se vad destul de relativ (pot fi necesare cateva saptamani pana la disparitia eventualului edem si a vanatailor).
Liposuctie – riscuri si posibile complicatii ale procedurii
Totusi, procedura de liposuctie ridica si riscuri de complicatii. Complicatia cea mai frecventa, chiar omniprezenta, este aparitia vanatailor. Edemul la locul in care s-a facut incizia este o alta posibila complicatie. In general, vanataile dureaza 1-2 saptamani, iar edemului ii pot fi necesare pana la 3-4 saptamani pentru a se retrage. Rezultatele sunt clare doar dupa ce s-a retras edemul. Alte posibile complicatii dupa lipoaspiratie sau in timpul acesteia sunt urmatoarele:
-
cresterea temporara in greutate;
-
aparitia seroamelor;
-
paresteziile (amorteli, furnicaturi, tremuraturi);
-
edemul.
Complicatiile foarte severe, dar foarte rare, sunt embolia adipoasa (dificultati de respiratie, cu dispnee evidenta), tromboza venoasa profunda (umflarea picioarelor si durere in zona gambei), embolia pulmonara (semne de dispnee si tahicardie). De asemenea, pot aparea reactii secundare in urma administrarii anestezicului (in unele cazuri, toxicitatea lidocainei ar putea sa nu fie rapid suspectata, pana cand nu apar anomaliile cardiovasculare la persoana cu anestezie generala).
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563135/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431058/
-
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/liposuction
-
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S0733-8635(05)70131-5
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2625655/pdf/jnma00927-0053.pdf
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901919/