Lipomatoza este diagnosticul pe care vi l-a pus medicul dermatolog? V-a descoperit un lipom pe spate, coapsa sau gat? Desi benigna, aceasta minge de grasime de sub piele poate provoca stres si ridica intrebari in randul pacientilor. Ce este un lipom? Ce cauzeaza lipomatoza si cum poate fi tratata?
In 5% din cazuri, lipoamele sunt multiple si constituie lipomatoza. Uneori, lipomatoza poate fi simptomul unei alte patologii, mult mai rare, cum ar fi boala Launois-Bensaude, boala Dercum sau adipoza dureroasa, sindromul Gardner sau sindromul Proteus.
Lipomatoza - definitie
Lipomatoza este o afectiune caracterizata prin prezenta multiplelor lipoame, care sunt tumori benigne formate din tesut adipos. Desi lipoamele in sine nu sunt de obicei periculoase, atunci cand apar in numar mare si in diferite regiuni ale corpului, acestea pot cauza disconfort fizic, probleme estetice sau, in cazuri rare, complicatii legate de compresia organelor sau a structurilor adiacente.
Cercetatorii medicali inca nu cunosc cauza lipoamelor. Se crede ca ereditatea ar fi un factor favorizant pentru lipomatoza. Unii sugereaza o legatura dintre lipomatoza si leziunile tesutului adipos, dar aceasta ipoteza nu a fost inca verificata stiintific.
Lipomatoza este o patologie destul de frecventa care afecteaza atat barbatii, cat si femeile si, mai rar, copiii. Lipomul este considerat a afecta 2% din populatia lumii, in principal persoane cu varste cuprinse intre 45 si 60 de ani. Mai rar, sugarii si copiii sub varsta de trei ani pot fi afectati de lipoblastom, o tumoare de grasime de origine embrionara.
Lipom sau chist?
Deoarece este alcatuit in intregime din tesut adipos, lipomul nu este vascularizat. Acesta nu se poate infecta si nu se poate transforma in abces. La examinare, se poate diferentia de chistul sebaceu prin aspectul si consistenta sa. Lipomul este moale si nu are nici un orificiu in centrul sau, in timp ce chistul este mai dur.
Diferitele tipuri de lipom
Exista trei tipuri de tumori benigne ale tesuturilor moi:
-
lipomul circumscris se gaseste in tesuturile celulare;
-
lipomul difuz reapare dupa tratament;
-
adeno-lipomatoza este un lipom insotit de umflarea ganglionilor limfatici.
Lipomatoza si localizarea bilelor de grasime
Lipoamele se formeaza in principal sub epiderma noastra. Lipomele subcutanate se gasesc sub pielea spatelui, bratelor, coapselor, trunchiului, de-a lungul centurii scapulare (intre umeri si gat) si chiar sub pielea scalpului.
Dar lipomul poate fi localizat si in muschi, caz in care este cunoscut ca lipom intramuscular sau lipom profund, atunci cand se cuibareste in asa-numitii muschi profunzi, cum ar fi muschii spatelui.
In cele din urma, lipoamele pot fi gasite si in organele noastre interne. De exemplu, ele pot fi gasite in plamani sau in sistemul digestiv (colon, stomac, ficat etc.).
Care sunt simptomele ce definesc lipomatoza?
Aparitia lipoamelor
Lipomatoza se manifesta prin aparitia lipoamelor solitare sau multiple. Lipoamele sunt mase de grasime cu crestere lenta care se formeaza sub piele. Acestea formeaza mase mai mult sau mai putin moi si proeminente, acoperite de piele neteda normala. Lipoamele masoara intre 5 si 10 cm in diametru.
Durere
In general asimptomatice, lipoamele pot provoca durere, in special in boala Dercum. In cazul bolii Launois-Bensaude, acumularea de grasime poate duce si la imobilizarea gatului.
Lipomatoza: de unde provin acesti bulgari de grasime?
Cauzele lipomatozei sunt putin cunoscute. Lipomul este considerat, in general, o tumora a carei dezvoltare este independenta de metabolismul si dieta unei persoane.
Cu toate acestea, in unele cazuri, lipomul apare in contextul altor patologii.
Lipomatoza steroidiana
Se manifesta prin aparitia lipomelor in urma unui exces de hormoni cortico-steroizi, in principal pe fata, pe partea anterioara a toracelui si intre umeri.
Lipomatoza pancreatica
In pancreas infiltrarea grasa poate fi congenitala, in urma fibrozei chistice, sindromului Shwachman-Bodian-Diamond, sindromului Johanson-Blizzard, sau dobandita in urma pancreatitei cronice, obstructiei cailor excretoare ale pancreasului sau bolii Cushing.
Boala Launois-Bensaude
Aceasta este o afectiune rara caracterizata prin prezenta mai multor lipoame difuze dispuse simetric in raport cu mijlocul corpului, in principal pe cap, gat si trunchi.
Sindromul Gardner
Aceasta afectiune combina diferite tipuri de tumori ale pielii, inclusiv lipoame, osteomi (tumori benigne formate din mai multe tesuturi osoase) si polipi intestinali.
Sindromul Proteus
Este o boala genetica responsabila de cresterea excesiva, asimetrica si deformanta a mai multor tesuturi, in special a oaselor, tesutului conjunctiv si grasimii.
Sindromul Bannayan-Riley-Ruvalcaba
Este o afectiune congenitala caracterizata prin polipi intestinali, lipoame, marirea excesiva a capului si aparitia petelor maronii pe piele dupa expunerea la lumina.
Boala Dercum
Aceasta afectiune afecteaza in principal femeile aflate in post-menopauza. Se caracterizeaza prin formarea de lipoame dureroase pe trunchi si membre.
Lipomatoza – metode de diagnostic
Diagnosticul pentru lipomatoza necesita o abordare detaliata, combinand istoricul clinic, examenul fizic si o serie de investigatii imagistice si de laborator pentru a determina natura si extinderea afectiunii.
Istoricul medical si examenul fizic
Diagnosticul incepe cu o evaluare amanuntita a istoricului medical al pacientului. Medicul va discuta cu pacientul despre debutul si evolutia lipoamelor, prezenta oricaror simptome asociate, precum durere sau disconfort, si istoricul familial de afectiuni similare. Anumite tipuri de lipomatoza, cum ar fi lipomatoza ereditara multipla, au o componenta genetica, deci antecedentele familiale pot fi relevante.
In cadrul examenului fizic, medicul va palpa leziunile pentru a evalua dimensiunea, forma, consistenta si mobilitatea lipoamelor. De obicei, lipoamele sunt moi, mobile si nedureroase, dar uneori pot fi mai dure sau dureroase, in special daca comprima nervi sau alte structuri.
Investigatii imagistice
Pentru a confirma diagnosticul de lipomatoza si pentru a evalua numarul, localizarea si dimensiunea lipoamelor, se folosesc mai multe tehnici imagistice.
Ecografia este o metoda rapida si neinvaziva de a vizualiza structurile moi ale corpului. Ecografia poate ajuta la diferentierea lipoamelor de alte tipuri de mase sau tumori, evidentiind structura omogena si caracteristicile tipice ale tesutului adipos.
Tomografia computerizata (CT) este utilizata pentru a oferi imagini detaliate ale corpului si poate ajuta la determinarea extensiei lipomatozei, in special in zonele greu accesibile cu alte metode, cum ar fi abdomenul sau pieptul. Acest tip de investigatie este deosebit de util atunci cand se suspecteaza implicarea organelor interne.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este considerata standardul de aur pentru evaluarea lipoamelor, deoarece ofera o diferentiere excelenta a tesuturilor moi. Este foarte utila in distingerea lipoamelor de alte tumori, cum ar fi liposarcoamele, care sunt tumori maligne. RMN poate arata contururile precise ale lipoamelor si poate detecta semnele de invazie sau de compresie ale structurilor adiacente.
Biopsia se practica n cazurile in care exista incertitudine cu privire la natura unei leziuni sau daca exista suspiciuni de malignitate (cum ar fi o crestere rapida, durere sau modificari la imagistica), se poate efectua o biopsie. Aceasta implica prelevarea unei mostre de tesut din lipom si examinarea acesteia la microscop. Biopsia poate confirma diagnosticul de lipom benign si poate exclude alte afectiuni, cum ar fi liposarcomul.
Desi analizele de sange nu sunt de obicei necesare pentru a diagnostica lipomatoza, acestea pot fi utile in evaluarea generala a starii de sanatate a pacientului si pentru a exclude alte conditii asociate. In cazurile de lipomatoza dureroasa sau recurenta, cum ar fi in sindromul Dercum (adiposis dolorosa), analizele de sange pot ajuta la identificarea unor anomalii metabolice sau inflamatorii.
Evaluarea genetica se recomanda in cazurile de lipomatoza familiala, cum ar fi lipomatoza ereditara multipla. Evaluarea genetica poate fi utila pentru confirmarea diagnosticului si pentru consilierea genetica a familiei. Testele genetice pot identifica mutatiile asociate cu aceste afectiuni, ajutand la stabilirea riscului de transmitere a bolii la descendenti si la planificarea managementului pe termen lung.
Lipomatoza – optiuni de tratament
Alegerea tratamentului pentru lipomatoza este personalizata, bazata pe simptomele pacientului, numarul si dimensiunea lipoamelor si impactul acestora asupra calitatii vietii. In multe cazuri, tratamentul nu este necesar, iar managementul consta in observarea si monitorizarea atenta.
In cazurile in care lipoamele provoaca disconfort sau complicatii, optiunile de tratament includ excizia chirurgicala, liposuctia, medicamentele si, rareori, radioterapia.
Scopul tratamentului pentru lipomatoza este de a ameliora simptomele si de a imbunatati calitatea vietii pacientului.
Excizia chirurgicala este cea mai comuna metoda de tratament pentru lipomatoza cu lipoamele simptomatice sau inestetice. Chirurgia implica indepartarea completa a lipoamelor sub anestezie locala sau generala, in functie de dimensiunea si numarul lor. Aceasta este de obicei o procedura simpla, cu recuperare rapida si riscuri minime.
Pentru lipoamele care sunt mari sau numeroase, liposuctia poate fi o optiune. Aceasta implica aspirarea tesutului adipos printr-o canula. Desi liposuctia poate fi mai putin invaziva decat excizia chirurgicala in caz de lipomatoza, exista riscul ca unele lipoame sa recidiveze, deoarece nu se indeparteaza intreaga capsula a lipomului.
In anumite tipuri de lipomatoza, cum ar fi sindromul Dercum, care este caracterizat prin lipoame dureroase, se pot utiliza medicamente pentru a controla durerea si inflamatia. Acestea includ analgezice, corticosteroizi, sau, in cazuri severe, tratamente biologice.
Desi nu este un tratament de prima linie pentru lipoame, radioterapia poate fi folosita in cazuri foarte rare de lipomatoza, mai ales daca exista suspiciunea unei transformari maligne sau daca lipoamele nu pot fi indepartate chirurgical si cauzeaza simptome severe.
https://www.cocoon.fr/dossiers-sante/hospitalisation/lipome
https://www.femmeactuelle.fr/sante/medecine-douce/remedes-naturels-contre-les-lipomes-37100
https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=lipomatose