Lipedem – ce este, ce simptome apar, cum se trateaza, complicatii asociate

Lipedem – ce este, ce simptome apar, cum se trateaza, complicatii asociate Lipedem – ce este, ce simptome apar, cum se trateaza, complicatii asociate

Ultima actualizare: 11 decembrie 2024

Prin lipedem, afectiune cronica progresiva numita si lipohipertrofia membrelor, care nu trebuie confundata cu limfedem, se intelege acumularea anormala de tesut adipos, in special la nivelul extremitatilor inferioare. Intr-un fel, reprezinta o tulburare de distributie a grasimii, intrucat nu este influentata de dieta sau sport (scaderea in greutate), insa nu reprezinta o manifestare tipica a obezitatii. Aproape exclusiv, femeile sunt cele afectate de lipedem. In ciuda incidentei relativ ridicate, lipedemul este deseori subdiagnosticat sau confundat cu alte afectiuni – obezitatea sau limfedemul, de cele mai multe ori. In cazuri sporadice si rare, si barbatii pot suferi de lipedem.


Lipedem – cauze si factori de risc

Nu se cunosc in totalitate cauzele care duc la lipedem, insa se crede ca ar fi vorba in special de influenta factorilor hormonali. Spre exemplu, multe femei incep sa dezvolte lipedem la o scurta perioada dupa pubertate sau postpartum, ceea ce sustine influenta nivelului crescut de estrogen asupra acestei afectiuni. Lipedemul la barbati este foarte rar, dar a fost raportat mai ales in caz de boli hepatice (insuficienta hepatica) sau testosteron scazut – ambele afectiuni presupunand, de altfel, si un nivel ridicat de estrogen. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice prezinta un risc crescut de a dezvolta lipedem – aceasta afectiune implica si niveluri ridicate de testosteron.

De asemenea, diagnosticul de lipedem are si o componenta genetica majora. Intr-un studiu care a inclus 330 de persoane cu lipedem, s-a observat ca majoritatea membrilor familiei prezentau aceeasi afectiune. De asemenea, au fost raportate cazuri de lipedem in care s-a observa mutatia genei POU1F1/PIT-1. Lipedemul se gaseste mai frecvent la persoane cu sindrom Williams – o mutatie la nivelul cromozomului 7q11.23, care afecteaza gena elastinei. Anumite tratamente pe baza de anticonceptionale sau medicamente psihotrope, cum ar fi antidepresivele, sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta in timp lipedem, insa asocierile nu sunt pe deplin certificate.

Lipedem – simptome si manifestari

Simptomele lipedemului pot fi foarte usor puse pe seama obezitatii. Totusi, este observat faptul ca distributia grasimii este „anormala” – tesutul adipos se acumuleaza simetric la nivelul feselor si coapselor, soldurilor, uneori bratelor, in timp ce trunchiul si mainile/picioarele raman, in mod bizar, neafectate. Spre exemplu, persoanele cu lipedem ar putea purta bluze de marimea S, dar pantaloni de marimea XL sau chiar XXL. Persoanele cu lipedem raporteaza disconfort constant si sensibilitate crescuta la atingere, durere in zonele in care grasimea s-a acumulat. Zonele care sunt afectate par „pline” si sunt grele, din cauza acumularii excesive de tesut adipos si lichid.

Un alt semn de lipedem il reprezinta aparitia vanatailor spontane sau dupa traumatisme minore, care in mod normal nu le-ar provoca. In unele cazuri, poate aparea si limfedem, caz in care am putea vorbi despre asa-zisul „lipo-limfedem”. Lipo-limfedemul se asociaza frecvent cu stadiile avansate de lipohipertrofie. Totusi, limfedemul este moale si dispare temporar in repaus sau in momentul ridicarii membrelor afectate de lipedem. In contextul acestei afectiuni, se pot descrie patru stadii progresive, si anume:

  • Stadiul 1: piele cu aspect normal, dar in profunzimea acesteia exista un hipoderm nodular, gros, in care pot fi palpati noduli de grasime de marimea unui bob de mazare. Nodulii sunt asociati cu vanatai usoare si durere.
  • Stadiul 2: neuniformizarea pielii peste masele hipodermice nodulare, care in acest punct se asemana cu o „coaja de portocala”;
  • Stadiul 3: apar pliuri mari de piele si grasime care atarna, falte de tesut adipos in exces;
  • Stadiul 4: vorbim despre lipedem in stadiul final in momentul in care apare si limfedemul, numit lipo-limfedem.

Pubertatea, sarcina si menopauza sunt principalii factori de risc pentru lipedem. Modelul prin care grasimea in exces se depune incepe de la talie (sau de sub aceasta) si progreseaza, treptat, in jos, fara a implica si laba piciorului. Depunerile de grasime sunt simetrice, bilaterale. Foarte rar, pot fi implicate si membrele superioare (fara, insa, a afecta si mainile).

Tratament lipedem

Chiar daca tratamentul pentru lipedem nu poate viza cauza, fiind vorba despre o predispozitie pur genetica, poate influenta amploarea acestei afectiuni. Exista mai multe alternative care pot fi eficiente in aceasta directie, cum ar fi:

Tratament conservator

  • Drenajul limfatic, care reduce edemul asociat in caz de lipohipertrofie in stadiul 4.
  • Compresia prin purtarea ciorapilor cu compresie gradata care ajuta la prevenirea acumularii de lichid si reduc disconfortul asociat.
  • Exercitii terapeutice, cum ar fi activitatile cu impact redus (inot, mersul), care imbunatatesc circulatia si mobilitatea (deseori afectata de stadiile avansate ale lipedemului).

Managementul greutatii

Desi dieta si exercitiile fizice nu pot reduce volumul tesutului adipos acumulat patologic, foarte important este sa se mentina o greutate corporala sanatoasa, in vederea reducerii riscului asociat de complicatii.

Tratamentul chirurgical

Exista mai multe tipuri de operatie pentru lipedem, cum ar fi:

  • liposuctia traditionala (tumescenta): este considerata standardul de aur pentru tratamentul chirurgical in caz lipohipertrofie;
  • tehnici moderne: liposuctia asistata cu vibratii (PAL) sau cu jet de apa (WAL);
  • liftingul cutanat: se foloseste deseori pentru a elimina excesul de piele dupa liposcutie.

In general, dupa operatia de lipedem se observa o ameliorare semnificativa in ceea ce priveste durerea, crampele musculare, contractura, mancarimea, edemul, vanataile si aspectul estetic al pielii. Scopul tratamentului chirurgical este, in principal, de a reduce volumul de lipedem si de a ameliora deteriorarea biomecanica a mersului (frecvent intalnita in stadiul 3 si 4). Totusi, din pacate liposuctia este o procedura destul de costisitoare, aceasta fiind principala problema.

Lipedem – complicatii si riscuri asociate

Lipedemul nu este o afectiune care poate fi vindecata, dar poate fi gestionata optim cu tratament chirurgical, exercitii fizice regulate si prin purtarea ciorapilor compresivi. O complicatie frecvent asociata este limfedemul (lipo-limfedem). Limfedemul creste riscul de celulita si, mai mult decat atat, de a dezvolta rani deschise si infectii bacteriene secundare. De asemenea, foarte des se observa asocierea dintre lipedem si obezitate. Diferentierea intre aceste afectiuni este in general destul de dificila – totusi, in obezitate sensibilitatea tesuturilor nu este ridicata, deci nu apar vanatai nejustificate la nivelul pielii.

Multe persoane cu aceasta afectiune dezvolta simptome anxioase si depresive, au tendinta de a se izola si in general au o calitate mai redusa a vietii. De asemenea, au fost raportate rate relativ mai mari de suicid in randul femeilor diagnosticate cu aceasta afectiune. Mai multe complicatii si comorbiditati sunt asociate cu aceasta afectiune: hiperlordoza, genu valgum, mersul antalgic, artrita genunchilor, pronatia gleznei, vene varicoase, celulita. De asemenea, se observa si faptul ca riscul de boli cardiovasculare si mortalitate cardiovasculara este mai crescut in aceste cazuri – iar acest risc nu scade daca se elimina tesutul adipos in exces prin liposcutie.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK573066/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7465366/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9775665/

https://www.mdpi.com/2227-9059/10/12/3081