
Acest fruct citric minunat intalnit peste tot este un aliment extrem de nutritiv. Bogat atat in vitamina C, cat si in antioxidanti, lime-ul (lamaia verde) – precum lamaile – poseda un set puternic de beneficii pentru sanatate.
Mai exact, lime-ul poate sustine procesul de slabire, poate ajuta la imbunatatirea imunitatii, la cresterea absorbtiei fierului, la prevenirea pietrelor la rinichi, la imbunatatirea sanatatii inimii si chiar la combaterea cancerului.
Acest fruct minunat poate fi gasit in orice magazin si exista o multime de metode de a-l consuma, fiind una dintre modalitatile excelente de a va imbunatati starea de sanatate cu un efort minim necesar.
Lime-ul este o citrica acra, rotunda si de un verde stralucitor. Exista multe specii de lime, cum ar fi lime-ul Key (Citrus aurantifolia), lime-ul persan (Citrus latifolia), lime-ul de desert (Citrus glauca) si lime-ul makrut (Citrus hystrix).
Fiecare dintre aceste tipuri de lime are caracteristici unice. De exemplu, lime-ul Key este mai mic, mai acid si mai aromat decat lime-ul persan, care este cel mai intalnit.
Lime-ul este un fruct citric folosit in multe cazuri pentru a accentua aromele alimentelor. Dupa cum mentionam, lime-ul este bogat in vitamina C si antioxidanti, care pot imbunatati imunitatea, sustin sanatatea inimii, ajuta la absorbtia fierului si imbunatatesc sanatatea pielii.
Lime-ul este un ingredient des folosit in bucatariile mexicana, vietnameza si thailandeza. Lamaile verzi sunt cultivate pe tot parcursul anului in zonele cu climat tropical si sunt de obicei mai mici si mai putin acre decat lamaile.
Valori nutritionale
Desi sunt mici, lime-urile sunt pline de substante nutritive, in special vitamina C. Un lime intreg, mediu (67 de grame) ofera:
-
Calorii: 20
-
Carbohidrati: 7 grame
-
Proteine: 0,5 grame
-
Fibre: 1,9 grame
-
Vitamina C: 22% din valoarea zilnica (VZ)
-
Fier: 2% din VZ
-
Calciu: 2%% din VZ
-
Vitamina B6: 2% din VZ
-
Tiamina: 2% din VZ
-
Potasiu: 1% din aportul zilnic recomandat

Lime-urile contin, de asemenea, cantitati mici de riboflavina (vitamina B2), niacina, folat, fosfor si magneziu.
Beneficii pentru organism
Consumul tuturor tipurilor de fructe si legume este asociat cu un risc redus de aparitie a multor afectiuni care pot fi provocate de stilul de viata nesanatos.
Multe studii au sugerat ca un consum ridicat de alimente vegetale, cum ar fi lime-ul, scade riscul de obezitate, diabet, boli de inima si mortalitate generala, stimuland in acelasi timp sanatatea tenului si parului. De asemenea, creste nivelul energiei si reduce greutatea corporala.
S-a demonstrat ca vitamina C reduce mortalitatea de orice cauza si actioneaza ca un antioxidant. Antioxidantii pot ajuta la contracararea radicalilor liberi, care sunt celule daunatoare care cauzeaza boli. Lime-ul este o sursa foarte concentrata de vitamina C.
Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii
Vitamina C poate reduce riscul de deces din cauza problemelor cardiovasculare, desi se considera ca si alti nutrienti care se gasesc in fructe si legume, cum ar fi fibrele, joaca un rol in acest proces.
Intr-un studiu pe animale publicat de revista ARYA Atherosclerosis, s-a demonstrat ca sucul si coaja de lime reduc depozitele de grasimi care se pot acumula in arterele coronare. Aceste depozite sunt indicatori ai formarii placii de aterom si a bolilor cardiovasculare.

O meta-analiza a studiilor din 2013 a aratat ca nivelurile scazute de vitamina C sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Are activitate antimicrobiana
Specialistii au descoperit ca sucul de lime are proprietati antibacteriene si antifungice. Un studiu publicat in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a legat efectele consumului de citrice de gestionarea infectiilor cu Helicobacter pylori (H. pylori).
Poate ajuta la prevenirea astmului
Persoanele care consuma cantitati mari de anumiti nutrienti au un risc mai mic de a dezvolta astm. Persoanele cu astm bronsic au niveluri scazute de vitamina C, ceea ce ii face pe cercetatori sa creada ca exista o relatie intre consumul de vitamina C si prevenirea astmului.
Un studiu recent a mai aratat ca vitamina C ar putea ajuta la protejarea impotriva declansarii simptomelor de astm in urma contactului cu aerul poluat.
Poate creste absorbtia fierului
Deficitul de fier este cea mai frecventa carenta de nutrienti din lume. Asocierea alimentelor bogate in vitamina C cu alimente bogate in fier poate maximiza capacitatea organismului de a absorbi fierul, in special atunci cand fierul este obtinut din surse vegetale.
Poate contribui la intarirea sistemului imunitar
Alimentele bogate in vitamina C si alti antioxidanti pot ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva germenilor care provoaca raceala sau gripa. Vitamina C ajuta sistemul imunitar sa produca mai multe celule si, de asemenea, imbunatateste capacitatea acestor celule de a ucide microbii si de a proteja organismul impotriva bolilor.
Mentinerea unei alimentatii bogate in fructe si legume este deosebit de importanta in lunile de iarna. In aceasta perioada, oamenii practica, in medie, mai putina activitate fizica, iar bolile sezoniere, precum gripa, capata avant.
Poate imbunatati sanatatea pielii
Cand este consumata din produse proaspete si nu din suplimente, vitamina C are o serie de beneficii cosmetice. Poate ajuta la combaterea daunelor pielii cauzate de soare si poluare, poate reduce ridurile si poate imbunatati textura generala a pielii.

Un aport adecvat de vitamina C este, de asemenea, necesar pentru formarea si mentinerea colagenului care ofera structura pielii si parului.
Poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral
Potrivit specialistilor in sanatatea inimii, consumul unor cantitati mai mari de citrice poate reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic in randul femeilor. Intr-un studiu, participantele care au consumat cele mai mari cantitati de citrice au avut un risc de accident vascular cerebral ischemic cu 19% mai mic decat cele care au consumat mai putine citrice.
Cum puteti consuma lime?
Exista nenumarate metode de a consuma lime. Acest fruct este apreciat pentru sucul si aroma florala a cojii sale, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este considerat un ingredient de baza in bucataria din Asia de Sud-Est si in bucataria mexicana.
In alte parti ale lumii, cum ar fi India, lime-urile sunt adesea murate pentru a fi pastrate pentru mai mult timp si sunt apoi adaugate la preparate pentru a le oferi un plus de aroma.
Coaja si sucul de lime sunt adaugate la deserturi, cum ar fi placinta, prajitura si inghetata cu lime.

Acest fruct citric poate fi folosit si in mancaruri sarate, dar si pentru a adauga aroma atat bauturilor alcoolice, cat si celor nealcoolice.
De asemenea, lime-ul este folosit ca agent natural de curatare pentru neutralizarea mirosurilor neplacute. Unele studii arata ca aceste fructe au proprietati antimicrobiene.
Sucul de lamaie poate fi amestecat cu otet si apa si folosit ca spray pentru curatarea suprafatelor.
Posibile efecte adverse
Lime-urile pot fi consumate in siguranta, fara sa produca efecte secundare in cele mai multe cazuri.
Cu toate acestea, daca sunteti alergici la alte citrice, evitati lime-urile, deoarece pot provoca simptome de alergie alimentara, cum ar fi umflarea, urticaria si dificultatile de respiratie. Daca se intampla acest lucru, solicitati imediat ajutor medical.
In plus, din cauza aciditatii sale, unii oameni se pot confrunta cu reflux gastroesofagian dupa ce consuma lime. Alte simptome digestive care pot aparea sunt arsurile la stomac, greata, varsaturile si dificultatile la inghitire.
Lime-urile sunt foarte acide, motiv pentru care trebuie savurate cu moderatie. Consumul multor lime-uri poate creste riscul de aparitie a cariilor, deoarece acidul din lime si alte fructe citrice poate eroda smaltul dintilor.
Pentru a va proteja dintii, clatiti-va gura cu apa plata dupa ce ati mancat lime sau ati baut suc din acest fruct.
In unele cazuri, aplicarea sucului de lime direct pe piele o poate face mai sensibila la razele ultraviolete (UV) ale soarelui si poate provoca inflamatii. Aceasta problema este cunoscuta sub numele de fitofotodermatita.
Referinte: