Limba geografica – informatii despre cauze, manifestari si tratament

Limba geografica – informatii despre cauze, manifestari si tratament Limba geografica – informatii despre cauze, manifestari si tratament

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

Limba-geografica

Limba geografica este o afectiune benigna, de natura inflamatorie, care se dezvolta pe suprafata limbii. Etiologia afectiunii nu este cunoscuta, dar se suspecteaza faptul ca exista o tendinta spre atopie si hipersensibilitate a persoanei afectate. Prevalenta persoanelor cu limba geografica este de aproximativ 15%, iar femeile adulte sunt mai frecvent afectate decat barbatii sau copiii. Date clinice indica faptul ca cele doua treimi anterioare ale partii dorsale ale limbii sunt cel mai des afectate, dar simptomele se pot extinde si la nivelul mucoasei bucale, palatului moale sau chiar la nivelul mucoasei labiale. Limba geografica are un aspect caracteristic, usor de identificat.

Cu toate acestea, limba geografica nu reprezinta o afectiune grava. De altfel, poate exista chiar fara a provoca simptome, in afara caracteristicilor morfologice ale zonei linguale afectate. Din acest motiv, se considera ca afectiunea nu necesita tratament, ci doar o monitorizare constanta, in vederea aprecierii evolutiei. Leziunile pot creste in dimensiune si forma, deseori se rezolva, insa tind sa reapara pe o alta zona a limbii. Alimentele fierbinti, foarte condimentate, acide sau agentii de aromatizare, precum si produsele pentru igiena orala, pot produce o oarecare senzatie inconfortabila de arsura in momentul in care intra in contact cu zonele afectate ale limbii.


Ce este limba geografica?

Limba geografica, cunoscuta si sub denumirea de eritem migrator si glosita migratorie benigna, este o afectiune inflamatorie a limbii, caracterizata prin leziuni caracteristice. Surprinzator este faptul ca boala se patologia in mod direct si cu limba fisurata (crapata), dar in mod indirect cu fumatul (incidenta scazuta in randul persoanelor care fumeaza). Stresul emotional pare sa duca la o evolutie mult mai rapida a leziunilor, observandu-se si o asociere cu diferite alte patologii, cum ar fi psoriazisul, sindromul Reiter, dermatita seboreica si atopica. In cele mai multe dintre cazurile de limba geografica, pacientul prezinta o tendinta generala spre atopie.

Limba geografica – factori de risc si cauze

Cauzele care la limba geografica sunt, in cea mai mare parte, necunoscute. Cu toate acestea, s-au propus mai multe teorii viabile, printre care factorii psihosomatici si predispozitia genetica. Astfel, se observa o incidenta crescuta a diagnosticului de limba geografica in randul celor care sufera de tulburari psihice. Expunerea la stresori si emotiile puternice ar putea fi o alta cauza a bolii, deoarece afectiunea tinde sa se amelioreze odata cu diminuarea nivelului de stres. Totusi, cauzele afectiunii raman incomplet elucidate, insa exista o serie de factori de risc direct corelati cu incidenta crescuta a afectiunii. Dintre acestia fac parte urmatorii:

  • Anumite afectiuni subiacente: astm, eczema, rinita alergica, reactiile autoimune mediate de imunoglobulina E, diabetul zaharat;
  • Alergiile la anumite medicamente si alimente;
  • Tendinta spre atopie si hipersensibilizare;
  • Administrarea de contraceptive orale si inhibitori ai angiogenezei;
  • Sexul feminin (sex ratio 2:1);
  • Deficitul de vitamina D, B6, B9, B12;
  • Deficitul de zinc;
  • Anumite tulburari hormonale;
  • Istoricul familial pozitiv de limba geografica.

S-a demonstrat ca consumul de tutun (atat ars, cat si mestecat) joaca un rol protector in ceea ce priveste patogeneza limbii geografice. Incidenta pare sa fie mai mica la fumatori, probabil din cauza cresterii keratinizarii si scaderii secretiei de IL-1, IL6 si TNF-α de catre macrofage, prin activarea receptorilor nictonici.

Foramen Apa de gura cu extract de plante si Aloe, improspateaza respiratia si albeste dintii. Nu contine alcool, dar contine fluorura de sodiu 0,05%. A nu se inghiti. A nu se folosi de catre copiii sub 6 ani. A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Limba geografica – simptome si manifestari

Simptomele asociate cu limba geografica sunt specifice, cantonate indeosebi la nivelul limbii. Aceasta se prezinta cu zone bine delimitate de eritem, inconjurate de o margine alba, circinata sau festonata. Eritemul reprezinta atrofia papilelor filiforme de pe suprafata limbii. In cazul in care leziunile apar in locatii diferite, altele decat limba, patologia ia o alta denumire, si anume limba geografica ectopica. Leziunile extralinguale apar mai rar, si pot fi localizate pe mucoasa labiala, bucala, buze, palatul dur sau uvula. Limba geografica se prezinta cu perioade de remisie si exacerbare, cu forme si dimensiuni diferite.

Alte simptome, dincolo de cele morfologice, vizibile cu ochiul liber, sunt:

  • Senzatia constanta de durere la nivelul limbii;
  • Senzatia de arsura in momentul consumului de alimente fierbinti, picante, acre;
  • Stomatodinie (senzatia de gura care arde).
  • Disgeuzie (alterarea simtului gustativ), in cazurile mai avansate de limba geografica.

Datorita asemanarilor clinice, histopatologice si imunohistochimice dintre limba geografica si psoriazis, unii specialisti considera ca, de fapt, acest diagnostic este o manifestare orala a bolii psoriazis. O asociere puternica cu antigenul leucocitar uman Cw6, precum si o asociere redusa cu antigenul leucocitar uman B13 a fost raportata atat in cazurile de limba geografica, cat si in cele de psoriazis. Cu toate acestea, multi considera ca ar fi vorba mai mult despre un proces cu valenta randomica, intrucat exista un procent mare de pacienti fara psoriazis diagnosticati si cu eritem migrator. Se speculeaza ca ar fi mai mult vorba despre tendinta generala spre atopie.

Optiuni de tratament pentru limba geografica

De cele mai multe ori, limba geografica nu necesita niciun fel de tratament, in special daca este asimptomatica. Faptul ca afectiunea este benigna, deseori autolimitata (desi are caracter cronic si recurent), ar trebui sa nu ridice niciun fel de probleme pentru persoana diagnosticata. Pentru leziunile simptomatice, s-a demonstrat faptul ca administrarea de corticosteroizi topici, zinc si vitamina A, antihistaminice, ciclosporine, acetaminofen si tacrolimus local este eficienta. Insa, in mod obisnuit afectiunea nu presupune niciun fel de tratament, deoarece nu ridica riscuri sau complicatii. Totusi, persoanele cu limba geografica ar trebui sa:

  • Evite consumul de alcool;
  • Evite consumul de alimente picante, acide, bogate in zahar;
  • Evite consumul de alimente prea fierbinti sau prea reci;
  • Sa isi asigure o igiena orala adecvata, cu periajul delicat al dintilor si curatarea limbii, astfel incat leziunile din limba geografica sa nu devina populate cu bacterii patogene.

Limba geografica – complicatii si riscuri asociate

Limba geografica este o afectiune benigna, de obicei asimptomatica, cu un prognostic excelent. Complicatiile nu sunt obisnuite si, pana acum, nu exista cazuri raportate. Cu toate acestea, din cauza aspectului relativ neplacut al limbii afectate, persoana diagnosticata cu limba geografica ar putea avea retineri in a vorbi si relationa verbal cu alte persoane, izolandu-se. 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554466/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/geographic-tongue

https://www.aaom.com/geographic-tongue

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21177-geographic-tongue

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/geographic-tongue/symptoms-causes/syc-20354396

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Herbal Aloe apa gura 500ml-009

    Foramen Herbal Aloe apa gura X 500ml

    Foramen Herbal, Apa de gura cu extract de plante si Aloe.    Improspateaza respiratia. Nu contine alcool. Albeste dintii.   Mod de folosire Foramen Herbal Aloe apa gura   Puneti…