Lentile de contact: ce sunt si ce beneficii au

Lentile de contact: ce sunt si ce beneficii au Lentile de contact: ce sunt si ce beneficii au

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Lentile-de-contact

Lentilele de contact sunt considerate dispozitive protetice medicale de clasa IIB, folosite pentru a acoperi suprafata anterioara a corneei. Purtarea de lentile de contact este viabila in numeroase circumstante, cum ar fi corectarea erorilor de refractie ale corneei, anomaliilor de suprafata de la acest nivel, corectarea neregulilor patologice, chiar drept sistem de perfuzare medicamentos, ca in cazul glaucomului. De asemenea, lentile de contact se pot purta si din considerente strict de natura estetica, existand modele de lentile de contact care pot schimba culoarea irisului, sau pot ascunde anumite defecte oculare, anomalii, cicatrici postraumatice sau postchirurgicale.


Ce sunt lentilele de contact?

Pe scurt, purtarea de lentile de contact reprezinta o alternativa eficienta a ochelarilor clasici, si se recomanda in scop optic, terapeutic, preventiv, cosmetic si chiar de diagnostic. Exista multe tipuri de lentile de contact, inclusiv moi, dure, rigide, permeabile pentru gaze, iar folosirea lor se adapteaza in functie de considerentele personale avute in vedere, respectiv scopul terapeutic. Un set ideal de lentile de contact ar trebui sa fie biocompatibil, permisibil la gaz, sa fie steril si stabil, sa aiba proprietati optice asociate nevoilor si sa fie bine tolerat de catre organism. Exista si posibile complicatii asociate purtarii lor, deseori ca urmare a intretinerii necorespunzatoare.

Assista Oftapic Intensive picaturi ochi, este o solutie oftalmica tampon cu acid hyaluronic, Hamamelis si Ginkgo biloba. Este sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona. Protejeaza ochiul si stabilizeaza filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata ocular. Contine conservanti.

 

Ce rol au lentilele de contact?

Exista mai multe tipuri de lentile de contact, care se utilizeaza intr-o gama variata de patologii oculare – de fapt, acesta este principalul rol al purtarii lor. Cum si ochelarii trebuie purtati atat pentru a trata diferentele de refractie ale ochilor, cat si pentru a preveni progresia fenomenului, si lentilele de contact au aceleasi intrebuintari medicale. Drept urmare, purtarea unor astfel de lentile de contact ar trebui sa urmeze indicatiile medicului oftalmolog, pentru a alege modelele adaptate nevoilor de corectie optica. Principalele indicatii ale purtarii de lentile de contact sunt urmatoarele, cu mentiunea ca acestea ar trebui purtate doar dupa consultul oftalmologic:

  • Indicatii optice: corectarea problemelor de vedere (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie, afachie unilaterala, cicatrice corneeana, anizotropie, keratoconus si astigmatism neregulat);
  • Indicatii terapeutice: patologii corneene, ulcer corneean, keratopatie buloasa, sindromul de eroziune corneeana recurenta, ochi uscati, defecte epiteliale, perforare, dupa interventia de keratoplastie, dupa interventia de keratectomie superficiala, patologii ale irisului (albinism, aniridia, coloboma), glaucom (sistem de perfuzare medicamentoasa);
  • Indicatii pediatrice: ambliopie (ochi lenes);
  • Indicatii de diagnostic: gonioscopie, electroretinografie, examinarea fundului de ochi la cei cu astigmatism, masurarea campului vizual la ochii cu dioptrii mari, retinofotografia;
  • Indicatii preventive: prevenirea leziunilor corneene in trichiazis, keratita de expunere, dar si prevenirea simblefaronului;
  • Indicatii cosmetice: cicatrici corneene, phthisis bulbi, diferite defecte oculare;
  • Indicatii operative: vitrectomia pars plana, fotocoagularea, goniotomia.

Asadar, purtarea de lentile de contact nu se recomanda doar in scopuri optice, pentru corectarea defectelor de refractie, ci si in scopuri preventive. Anumite patologii oculare, chiar daca nu par sa implice abateri de refractie, implica purtarea de lentile de contact ca urmare a proprietatilor, beneficiilor si actiunii pe care acestea le manifesta in urma contactului cu suprafata corneei. 

Assista Oftapic Allergy picaturi ochi, este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum. 

 

Beneficiile purtarii de lentile de contact

La unele persoane, purtarea de lentile de contact poate fi relativ mai eficienta decat purtarea de ochelari conventionali. Dincolo de considerentele terapeutice si medicale pentru care lentilele de contact sunt purtate, acestea aduc si alte beneficii persoanelor care aleg aceasta alternativa.

Nu mascheaza campul vizual al persoanei

Ca urmare a faptului ca se aplica direct pe suprafata anterioara a corneei, purtarea de lentile de contact permite ca o persoana sa aiba un camp vizual complet, neobustructionat. Ochelarii sunt mult mai robusti, iar ramele lor implica o bariera fizica, ducand la o oarecare micsorare in ceea ce priveste campul vizual. Acest lucru se poate dovedi foarte important in trafic – persoana care poarta ochelari este nevoita deseori sa isi intoarca gatul pentru a vedea in lateral. Purtarea unor lentile de contact permite un camp vizual periferic mult mai extins.

Sunt discrete si foarte usor de purtat

Deseori, persoanele opteaza pentru lentile de contact nu neaparat din considerente medicale, ci mai mult estetice. In cazuri severe, cand defectele de refractie se traduc prin dioptrii mari, este necesara purtarea ochelarilor greoi, cu lentile foarte groase. Astfel de ochelari pot pune presiune asupra nasului, de exemplu, si deseori duc la o modificare relativa a fizionomiei faciale. Foarte des o persoana are tendinta de „a arata diferit” atunci cand isi da ochelarii jos, ca urmare a unei obisnuinte de a purta ochelari. Purtarea de lentile de contact este foarte discreta, si, bineinteles, foarte practica.

Assista Oftapic Advanced picaturi ochi, special pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

 

Permit purtarea suplimentara a altor tipuri de ochelari

De exemplu, persoanele cu lentile de contact pot purta ochelari de soare fara nicio problema si acest lucru nu ar fi prea usor de facut de catre persoanele care poarta ochelari conventionali. In aceeasi masura, desi exista si ochelari de soare cu dioptrii si filtru de polarizare, acestia implica si costuri suplimentare.

Nu se murdaresc si nu reactioneaza specific in functie de mediul extern

Ochelarii de vedere au nevoie de intretinere permanenta – fie cand se uda din cauza ploii, cand lentilele se aburesc sau se pateaza. Lentilele de contact sunt protejate de pleoape, motiv pentru care nu se murdaresc si nu sufera condens, ca in cazul ochelarilor conventionali.

Drept urmare, purtarea de lentile de contact este benefica din mai multe punct de vedere. Astfel, nu doar ca au valente terapeutice si optice importante, dar reprezinta o alternativa viabila pentru ochelarii clasici, traditionali.

 

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA.

Contraindicatii privind purtarea de lentile de contact

Desi majoritatea persoanelor pot folosi si lentile de contact ca alternativa terapeutica si optica, purtarea acestora este contraindicata in mai multe situatii:

Contraindicatii absolute

  • Persoane cu paralizie cerebrala sau cu alte boli neurologice;
  • Dacriocistita cronica;
  • Sindromul ochiului uscat;
  • Hordeolum (intern sau extern);
  • Blefarita;
  • Conjunctivita;
  • Distrofii si degenerescente corneene;
  • Uveita;
  • Episclerita;
  • Sclerita;
  • Paralizia celui de-al V-lea si celui de-al VII-lea nerv cranian;
  • Conjunctivita alergica;
  • Keratita punctiforma superficiala si subepiteliala;
  • Alergii specifice.

Contraindicatii relative

  • Sarcina;
  • Copiii sub 9 ani;
  • Persoanele care se expun frecvent la factori iritanti de mediu (praf, substante toxice) nu ar trebui sa poarte lentile de contact, intrucat pe suprafata acestora se pot acumula reziduuri;
  • Strabism.

Lentile de contact pot fi purtate doar de persoane cu dioptrii care se incadreaza intr-un standard specific, si anume -35 si +35. Afectiunile vederii care depasesc aceste dioptrii nu se pot corecta prin purtarea lentilelor de contact.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580554/

https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-102

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10737-contacts

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…