Legatura dintre alimentatie si acnee

Legatura dintre alimentatie si acnee Legatura dintre alimentatie si acnee

Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Care este legatura dintre dieta si acnee? Dieta are un impact direct asupra organismului nostru: asupra timpului de digestie, asupra cantitatii de zahar din sange, asupra reglarii si eliminarii hormonilor, asupra productiei de sebum... toate acestea fiind posibilele cauze pentru acnee.

Dieta antiacneica consta in reducerea consumului de lactoza si zahar pentru a incetini dezvoltarea acneei si a permite pielii sa se regenereze. Aceasta ar putea avea un efect pozitiv asupra calitatii generale a pielii.


Dieta anti-acnee pentru acneea hormonala

Dieta anti-acneica urmareste sa includa mai multe alimente cu un indice glicemic scazut pentru a reduce disponibilitatea androgenilor, care sunt implicati in dezvoltarea acneei. Aceasta poate reduce vizibil acneea prin limitarea productiei hormonale si prin asigurarea organismului cu nutrientii potriviti.

Mai mult, o dieta bogata in nutrienti, omega-3 si inlocuitori de lactate ar fi benefica si ar putea reduce vizibil imperfectiunile pielii.

Cu toate acestea, este important de retinut ca urmatoarele masuri dietetice trebuie sa fie completate de un stil de viata sanatos pentru o eficienta optima.

Dieta cu indice glicemic scazut

Studiile au aratat ca urmarea unei diete cu indice glicemic scazut poate fi benefica pentru persoanele care sufera de acnee.

De fapt, s-a observat o reducere mai mare a numarului de leziuni in cazul unei diete cu indice glicemic scazut. Indicele glicemic (IG) este o scala de clasificare a alimentelor care contin carbohidrati in functie de efectul acestora asupra nivelului de glucoza din sange.

Alimentele cu indice glicemic scazut pe care trebuie sa le includeti in dieta antiacneica sunt: fructe, legume, leguminoase, seminte oleaginoase, carne, oua, lapte vegetal.

Mai mult, o dieta cu indice glicemic scazut este, in general, saraca in grasimi saturate si bogata in fructe si legume, cereale integrale si nu poate aduce decat beneficii suplimentare pentru sanatate.

Beneficiile pentru sanatate ale unei diete cu indice glicemic scazut pot avea multiple beneficii dincolo de acnee, inclusiv controlul greutatii si reducerea riscului de diabet.

Inlocuitori ai produselor lactate

Daca aveti acnee si doriti sa eliminati produsele lactate din alimentatia dumneavoastra, trebuie sa apelati la inlocuitorii de produse lactate pentru a va satisface necesarul de calciu si vitamina D.

Sursele de calciu care nu sunt produse lactate includ

  • Derivati din soia: lapte de soia, smantana de soia, budinci de soia si iaurturi de soia;
  • Alti inlocuitori de lapte: lapte imbogatit de migdale, orez, floarea-soarelui sau canepa;
  • Sucuri de fructe imbogatite cu calciu;
  • Carne de ton si somon.

Bautura de soia este cel mai bun substitut al laptelui, deoarece contine aproximativ aceleasi cantitati de calciu, vitamina D si proteine.

Pe de alta parte, bauturile din migdale sau orez sunt mai putin nutritive, deoarece contin foarte putine proteine.

Fasolea alba, legumele verzi, cum ar fi varza, fasolea verde si broccoli, si anumite fructe cu coaja lemnoasa, cum ar fi migdalele si nucile de Brazilia, contin, de asemenea, calciu.

Principalele surse de vitamina D sunt: pestele gras, galbenusurile de ou, margarina, bautura de soia, ciuperci shiitake.

Suplimentele vitaminice pot fi indicate in anumite cazuri.

Alimente bogate in omega-3

Desi unele studii au demonstrat un rol al omega-3 in reducerea moleculelor proinflamatorii care pot agrava acneea, numarul studiilor efectuate pana in prezent cu privire la relatia dintre acizii grasi omega-3 si tulburarile cutanate este destul de redus.

Pe de alta parte, desi inca nu s-a dovedit stiintific ca consumul de omega-3 are un impact pozitiv asupra acneei, acesta a demonstrat deja numeroase beneficii in ceea ce priveste bolile cardiovasculare si anumite boli psihice.

Principalele surse de omega-3 pe care trebuie sa le includeti in dieta anti-acnee sunt: somonul, sardinele, macroul, heringul, tonul, nucile, seminte de in si ulei de in, ulei de rapita si ulei de nuca, seminte de canepa si de chia.

Dieta ketogenica

Dieta ketogenica (saraca in carbohidrati) a fost sugerata ca fiind dieta care ar putea reduce inflamatia si, astfel, ar putea afecta factorii de crestere IGF-1 (factorul de crestere de tip insulinic 1).

Ca urmare, ar putea reduce, de asemenea, severitatea si progresia leziunilor acneice. Dieta ketogenica este foarte saraca in carbohidrati, moderata in proteine si foarte bogata in lipide (grasimi).

O dieta bogata in micronutrienti

Exista date limitate cu privire la efectele benefice ale anumitor nutrienti asupra acneei, in special zinc, antioxidanti, vitamina A, fibrele alimentare.

Cu toate acestea, se poate spune ca o dieta bogata in micronutrienti favorizeaza regenerarea celulara si imbunatateste semnificativ calitatea pielii in general.

O alimentatie echilibrata, variata, bogata in fructe si legume, proteine si grasimi bune este deci recomandata pentru a combate acneea.

Ce alimente nu sunt recomandate pentru a evita aparitia cosurilor?

In cadrul dietei anti-acnee, ar trebui sa reduceti consumul de alimente care stimuleaza productia de hormoni care favorizeaza acneea, cum ar fi: zahar, produsele rafinate, produsele lactate.

Cu toate acestea, aceste masuri trebuie combinate cu un stil de viata sanatos in general pentru a obtine rezultate bune. Un stil de viata sedentar, alcoolul si fumatul pot afecta calitatea pielii la fel de mult ca o dieta proasta.

 

Produsele rafinate, zaharul si acneea

Zaharul este alimentul cu cel mai mare indice glicemic. Acesta stimuleaza disponibilitatea androgenilor si incurajeaza aparitia acneei.

Zaharul este, de asemenea, implicat in procesul de inflamatie cronica si reprezinta un risc semnificativ de exces de greutate. Din toate aceste motive, zaharul si acneea nu fac casa buna.

In plus, alimentele rafinate au un indice glicemic ridicat. Acestea ar trebui sa fie limitate in favoarea alimentelor cu un indice glicemic mai mic.

Stiati ca?

Indicele glicemic al pastelor al dente este mai mic: gatitul, macinarea si pasarea alimentelor creste indicele glicemic al acestora.

Principalii factori care influenteaza indicele glicemic al unui aliment sunt continutul de fibre, proteine si grasimi.

Lapte, produse lactate si acnee

Produsele lactate sunt legate de o crestere a acneei.

Acestea determina o crestere a secretiei de IGF-1. Mai mult, laptele contine in mod natural IGF-1 si concentratiile raman ridicate chiar si dupa pasteurizare, omogenizare si digestie.

Acest lucru ar fi si mai adevarat in cazul laptelui degresat, deoarece laptele integral ar provoca mai putine daune pielii in caz de acnee. Proteinele din lapte (cazeina si zer) sunt cele care ar fi de vina.

Numeroase studii au demonstrat o posibila legatura intre consumul de lapte si acnee. Acestea sugereaza o posibila asociere intre dieta si acnee. Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii precise si mai riguroase pentru a evalua relatia exacta dintre produsele lactate si acnee.

Este foarte important ca persoanele care doresc sa reduca sau sa elimine produsele lactate din dieta lor sa se asigure ca isi indeplinesc necesarul zilnic de vitamine si minerale, in special calciu si vitamina D.

Mituri comune despre alimentatie si acnee

Sunt cateva mituri comune despre legatura dintre alimentatie si acnee. Iata cateva dintre ele, cele despre care nu am vorbit mai sus.

Consumul de ciocolata si prajituri cauzeaza acneea: Desi exista unele studii care sugereaza ca anumiti carbohidrati rafinati sau alimente cu un indice glicemic mare ar putea agrava acneea, legatura directa intre consumul de ciocolata sau prajituri si aparitia acneei este slab sustinuta. Pentru unii oameni, anumite alimente pot influenta aparitia acneei, dar acest lucru poate varia in functie de individ.

Mancarurile grase si prajite provoaca intotdeauna acneea: Ideea ca alimentele grase si prajite sunt singurele cauze ale acneei nu este complet adevarata. Nu exista dovezi concludente care sa sustina o legatura directa intre aceste alimente si acneea. Cu toate acestea, o dieta echilibrata si sanatoasa este benefica pentru sanatatea pielii in general.

Evitarea anumitor alimente elimina complet acneea: Renuntarea la anumite alimente sau categorii de alimente nu este o solutie garantata pentru a elimina complet acneea. Desi pentru unele persoane, unele alimente pot avea un impact asupra starii pielii, fiecare persoana reactioneaza diferit. Este important sa ai o dieta echilibrata si sa consulti un specialist in nutritie sau un dermatolog pentru a identifica posibilele legaturi intre dieta ta si starea pielii tale.

Hidratarea excesiva previne acneea: Consumul unei cantitati mari de apa este esential pentru sanatatea generala a pielii, dar hidratarea excesiva nu va elimina in mod miraculos acneea. Pielea trebuie mentinuta hidratata, dar nu exista dovezi ca consumul excesiv de apa poate trata sau preveni acneea.

Este important sa abordati problema acneei printr-o combinatie de ingrijire adecvata a pielii, obiceiuri sanatoase de viata si, daca este necesar, sa consultati un dermatolog pentru un tratament personalizat si sfaturi adecvate pentru fiecare tip de piele si de acnee.

 

Farmacistul Catena va recomanda: