Legatura dintre alcoolism si sanatatea ficatului

Legatura dintre alcoolism si sanatatea ficatului Legatura dintre alcoolism si sanatatea ficatului

Ultima actualizare: 8 noiembrie 2023

Ficatul este un organ care reuseste sa tolereze eficient consumul limitat de alcool. Totusi, pe masura ce consumul de alcool creste, in special in randul persoanelor cu alcoolism cronic, apar tulburari functionale, biochimice si structurale ale ficatului. Etapa initiala implicata in patologia hepatica este acumularea de grasime in celulele hepatice (steatoza, ficat gras). In cazul in care consumul de alcool nu este sistat, se poate ajunge usor la hepatita alcoolica, patologie deosebit de frecventa la persoanele cu alcoolism cronic. Pe masura ce o persoana va continua sa consume alcool, hepatita alcoolica progreseaza, prin deteriorarea hepatocitelor, la ciroza alcoolica.

 

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.

Nu este neobisnuit ca persoanele cu alcoolism cronic sa dezvolte, inainte de toate, patologii ale ficatului. Acest lucru se explica prin faptul ca alcoolul, indiferent de forma sa, este metabolizat la nivel hepatic. Persoanele cu alcoolism cronic ingereaza cantitati semnificative de etanol, un compus hepatotoxic care duce la leziuni hepatice si, in cele din urma, la compromiterea functiei ficatului. Desi ficatul are rolul de a detoxifia organismul, expunerea cronica la alcool depaseste functiile acestuia, ajungand in cele din urma sa duca la anomalii structurale, cum ar fi formarea de noduli, fibrozarea si, in cele din urma, compromiterea integritatii acestui organ.

Cum influenteaza alcoolul sanatatea ficatului?

Pentru a intelege mai bine cum este afectat ficatul la persoanele cu alcoolism cronic, trebuie sa intelegem dinamica metabolica a alcoolului. Cea mai mare parte din alcoolul ingerat, in forma acuta sau cronica, este metabolizata in ficat. Calea majora pentru metabolismul alcoolului face apel la o enzima numita alcool-dehidrogenza (ADH). Aceasta enzima transforma etanolul intr-o substanta numita acetaldehida, printr-un proces chimic numit oxidare. Acetaldehida este, de fapt, compusul cu potential toxic pentru organism, chiar si in concentratii foarte scazute. Daca o persoana sufera de alcoolism cronic, acetaldehida nu poate fi neutralizata in timp util.

La persoanele cu alcoolism cronic, exista cantitati mari de acetaldehida in sange. Totusi, exista mecanisme prin care acetaldehida este neutralizata: enzima aldehid-dehidrogenaza (ALDH) va oxida rapid acetaldehida la acetat. Cea mai mare parte din acetat circula prin fluxul sanguin si, odata ajuns in anumite parti ale corpului, va intra in alte cicluri metabolice, in vederea producerii de energie sau biosintezei altor molecule. De retinut, in schimb, ca nu acesta este rolul biologic al celor doua enzime – de a metaboliza alcoolul la persoanele cu alcoolism –, ci principalul rol al acestora este de a metaboliza vitamina A. Aceasta este principala cale de metabolizare.

 

Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis cu un amestec de extracte de armurariu si de anghinare contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.

O alta cale de oxidare a alcoolului la persoanele cu alcoolism cronic este asigurata de enzimele care formeaza sistemul de oxidare microzomal, gasit tot la nivel hepatic. Enzimele acestea fac parte dintr-o familie de proteine numite „citocromi”. Unii citocromi sunt localizati la nivel reticuloendoplasmatic, un organit celular. Enzimele microzomale au rolul de a detoxifia, dar si de a elimina substantele nocive care patrund in organism. Sistemul de oxidare al enzimelor are rolul de a oxida alcoolul in acetaldehida, la persoanele cu alcoolism, prin intermediul CYP2E1, un citocrom specializat care se gaseste in reticulul endoplasmatic al celulelor hepatice.

Este important de retinut faptul ca, in cazul persoanelor cu alcoolism cronic, oxidarile de etanol si acetaldehida genereaza niveluri mari de metaboliti secundari. Unul dintre ei este NADH, un compus care modifica potentialul redox celular si duce la stimularea sintezei de lipide (procesul poarta numele de lipogeneza). La persoanele cu alcoolism, modificarea redox indusa de etanol nu explica pe deplin motivul pentru care in ficat se acumuleaza rapid grasime. Studiile recente sustin ca steatoza indusa de expunerea cronica la etanol, in cazurile de alcoolism cronic, este multifactoriala, putand fi vorba si de consumul asociat de tutun, dieta nesanatoasa etc.

 

Slaboficat Slim este un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea sanatatii ficatului, cat si la mentinerea unei greutati corporale optime.

In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele mecanisme de afectare hepatica in cazul persoanelor cu alcoolism:

  • radicalii liberi: o mare parte din leziunile celulare directe sunt urmarea cantitatii ridicate de radicali liberi, generati ca urmare a oxidarii etanolului si acetaldehidei. Printr-un proces care poarta numele de peroxidare a lipidelor, radicalii liberi degradeaza, secvential, membranele celulelor hepatice, ducand la leziuni hepatice progresive, frecvente in cazurile de alcoolism.
  • scaderea in vivo a disponibilitatii antioxidantilor: la persoanele cu alcoolism cronic, nivelul de antioxidanti in vivo scade major, ceea ce face ca celulele hepatice sa fie lipsite de aparare in fata radicalilor liberi. Un antioxidant important, a carui concentratie este redusa prin aport cronic de alcool, este glutationul. De asemenea, consumul de alcool scade concentratiile de vitamina A si E, ducand la cresterea peroxidarii lipidelor si astfel provocand leziuni hepatice.
  • hipoxia celulara: la persoanele cu alcoolism cronic, metabolizarea alcoolului necesita, asa cum s-a observat, cantitati crescute de oxigen ale celulelor hepatice. Prin urmare, se reduce disponibilitatea oxigenului pentru alte functii celulare importante. Hipoxia hepatica pare sa apara in special intr-o anumita zona in care se acumuleaza cantitati majore de radicali liberi.
  • celulele care captusesc sinusoidele hepatice contribuie, de asemenea, la hipoxie, prin faptul ca secreta endotelina, un compus care duce la vasoconstrictie. Ingustarea rezultata are drept finalitate scaderea afluxului de sange bogat in oxigen. Persoanele cu alcoolism cronic care dezvolta ciroza prezinta niveluri crescute de endotelina plasmatica.
  • fibrozarea: la persoanele cu alcoolism cronic, fibrozarea este principalul mecanism care se face responsabil de boala hepatica, putand duce la ciroza ireversibila. Consumul de alcool, pe perioade indelungate, stimuleaza celulele care stocheaza grasime (celulele stelate), de la nivel hepatic, sa produca colagen, proteina care formeaza tesutul cicatricial. Stimulul precis care initiaza acest proces nu este pe deplin cunoscut, insa cercetarile sugereaza ca ar putea fi implicati compusii asociati leziunilor alcoolice hepatice.
  • un alt stimul potential al fibrozei hepatice alcoolice la persoanele cu alcoolism cronic este o citokina numita factorul de crestere transformator beta (TGF-β). In prezenta citokinei, se pare ca celulele stelate incep sa sintetizeze colagen. La sobolanii carora li s-a administrat in mod cronic alcool, a fost observata cresterea productiei de TGF-β de catre celulele Kupffer.

 

SteaBlock este un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului. Produsul reduce efectele negative ale steatozei hepatice de tip 1, 2 sau 3, in afectiuni precum sindrom metabolic, dislipidemie sau diabet.

Inflamatia hepatica este un raspuns defensiv la leziunile tisulare, secundare ingestiei de alcool. Inflamatia este semnul distinctiv al hepatitei alcoolice. Procesul inflamator incepe atunci cand celulele hepatice elibereaza substante chimice care atrag celulele albe specializate din sange si le concentreaza la nivelul tesutului deteriorat. Acestea distrug substante straine si elibereaza in plus mediatori chimici, care atrag si mai multe fagocite in zona respectiva. Fagocitele din sange care ajung la nivel hepatic raman in acest organ, si se denumesc in continuare celule Kupffer.

Patologii hepatice la care sunt predispuse persoanele care sufera de alcoolism

Impactul negativ al consumului de alcool asupra ficatului este evident. Leziunile hepatice care se asociaza alcoolului pot fi impartite in trei boli principale:

  • steatoza hepatica alcoolica (ficat gras alcoolic);
  • hepatita alcoolica;
  • ciroza alcoolica (cea mai avansata forma de boala hepatica aparuta din cauza consumului de alcool).

 

Dupa perioadele de excese alimentare, dar si in timpul lor, este important sa-ti protejezi ficatul, asa ca de ce sa nu incerci unul dintre cele mai populare hepatoprotectoare naturale, Liv.52.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826796/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546632/