Kinetoterapie - ce este, informatii si beneficii

Kinetoterapie - ce este, informatii si beneficii Kinetoterapie - ce este, informatii si beneficii

Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

kinetoterapia

Kinetoterapia reprezinta o ramura conexa a medicinei generale care isi propune abordarea atat terapeutica si curativa, cat si profilactica a diferitelor afectiuni. Kinetoterapeutul este persoana specializata in acest domeniu, care de-a lungul a trei ani de facultate, cu eventuala specializare postuniversitara in cadrul programelor de masterat, isi insuseste pregatirea teoretica si practica necesara activarii intr-un astfel de domeniu. Kinetoterapia si recuperarea medicala sunt o parte importanta a tratamentului si preventiei anumitor afectiuni, dar mai ales ale celor care vizeaza componenta musculoscheletica a organismului, adica oasele, articulatiile si muschii din corp.


Ce este kinetoterapia?

Termenul de „kinetoterapie” provine din limba greaca, unde „kinesis” inseamna „miscare”, iar „therapeia” inseamna „terapie”. Literlamente, aceasta ramura medicala defineste „terapia prin miscare”. Prin urmare, kinetoterapia se concentreaza pe utilizarea miscarii drept un instrument terapeutic valoros in vederea tratamentului si preventiei anumitor patologii. Spre deosebire de sportul si miscarea obisnuite, in cadrul tratamentului kinetoterapeutic se elaboreaza un plan de tratament bine stabilit, individualizat in functie de nevoile pacientului, cu miscari controlate si atent dozate, ce vizeaza imbunatatirea functiei locomotorii, biomecanicii articulare, mobilitatii.

Kinetoterapia este utilizata intr-o gama extinsa de situatii medicale, de la recuperarea necesara dupa un accident sau o interventie chirurgicala invaziva, pana la managementul afectiunilor de natura cronica sau degenerativa. Kinetoterapeutii sunt specialisti cu pregatirea necesara pentru evaluarea deficitului locomotor al unei persoane, pentru ca ulterior sa puna la punct un plan de tratament personalizat, in vederea atingerii obiectivelor. Acesta ghideaza pacientul de-a lungul intregii sedinte de kinetoterapie, pentru efectuarea corecta a exercitiilor, astfel incat sa se obtina randament maxim si rezultate optime, intr-un timp cat mai scurt, fara a se compromite calitatea.

Tipuri de kinetoterapie

Exista mai multe tipuri de kinetoterapie, fiecare avand obiective si protocoale specifice pentru tratarea afectiunilor si imbunatatirea functionalitatii unei persoane.

Kinetoterapie profilactica

Kinetoterapia profilactica are drept obiectiv principal evitarea aparitiei, progresiei sau agravarii anumitor afectiuni. Aceasta forma terapeutica isi propune mentinerea starii generale de sanatate mai ales in contextul existentei riscului si predispozitiei spre o anumita afectiune. De exemplu, in cadrul kinetoterapiei profilactice exercitiile fizice si programele de miscare pot avea ca scop principal imbunatatirea posturii, flexibilitatii, rezistentei fizice si conditionarea fizica. Acest tip de kinetoterapie se recomanda in special in etapele initiale ale unei afectiuni musculoscheletice, sau in contextul unei patologii care, necorespunzator gestionate, poate duce la complicatii.

Kinetoterapie de recuperare

Daca profilaxia vizeaza preventia si reducerea riscului de agravare, kinetoterapia de recuperare este utilizata pentru a-i ajuta pe pacienti sa-si redobandeasca integritatea functionala si motorie, care au fost afectate din diferite cauze. Aceste cauze pot implica accidente de masina, cazaturi si rupturi articulare, osoase, interventii chirurgicale sau boli care au afectat sistemul osos si/sau muscular. Programul de exercitii se dezvolta in functie de stadiul de recuperare al pacientului, de obicei progresiv pe masura ce isi recapata incetul cu incetul integritatea locomotorie. Pe de alta parte, obiectivele includ reducerea durerii, restabilirea functiei articulare, imbunatatirea si fortei musculare, coordonarii motorii, pentru a se putea indeplini activitati cotidiene obisnuite.

Kinetoterapie pentru copii (pediatrica)

Kinetoterapia pediatrica se adreseaza populatiei pediatrice si isi concentreaza resursele mai ales pe evaluarea si tratamentul afectiunilor musculoscheletice si neurologice la copii si adolescenti. Implica o abordare terapeutica specifica varstei si stadiului de dezvoltare al copilului pentru a-i imbunatati si consolida abilitatile motorii deficitare, coordonarea, echilibrul, corectarea unor posibile anomalii de postura si functia generala a sistemului musculoscheletic. Kinetoterapeutii pediatrici lucreaza in colaborare cu parintii si alte cadre medicale pentru a se asigura planul de tratament eficient, adaptat nevoilor fiecarui copil si obiectivelor terapeutice finale.

Caror tipologii de pacienti le sunt recomandate sesiunile de kinetoterapie?

Sedintele de kinetoterapie sunt recomandate mai multor tipologii de pacienti, intrucat aceasta forma de terapie poate fi usor individualizata in functie de nevoile pe care o persoana le are. In general, pacientii care ar putea avea nevoie de sesiuni de gimnastica medicala sunt:

  • Persoane cu afectiuni ortopedice: fracturi, luxatii, entorse, rupturi musculare, contracturi si intinderi, osteoartrita, artrita reumatoida sau alte afectiuni ale sistemului musculoscheletic;
  • Persoane cu afectare neurologica: ca urmare a accidentului vascular cerebral sau leziunilor la nivelul maduvei spinarii, paraliziei cerebrale, sclerozei multiple;
  • Persoane cu afectiuni cardiace si pulmonare: sedintele de kinetoterapie se recomanda si in vederea recuperarii functiei cardiovasculare si respiratorii, care pot fi afectate in cadrul unor afectiuni (boala pulmonara obstructiva cronica, astmul, insuficienta cardiaca congestiva si alte afectiuni de aceasta natura);
  • Persoane cu afectiuni reumatologice: artrita, lupus eritematos sistemic, fibromialgie, dar si spondiloartrite, osteoporoza si orice alte afectiuni care afecteaza articulatiile;
  • Populatia pediatrica: copiii cu tulburari de dezvoltare, leziuni cerebrale, paralizie cerebrala, hipotonie si distrofie musculara sau cu alte conditii medicale ce afecteaza sistemul osos sau muscular, cum ar fi cifoza, lordoza, scolioza.

In cele din urma, kinetoterapia are valenta terapeutica intr-o gama variata de afectiuni si fara a se tine cont de categoria de varsta. Orice persoana poate beneficia de astfel de forme terapeutice si profilactice.

kinetoterapie

Cum functioneaza sedintele de kinetoterapie?

Sedintele de kinetoterapie sunt planificate structurat si se desfasoara conform unui plan clar de tratament. De asemenea, sedintele se individualizeaza in functie de fiecare pacient si in functie de nevoile acestuia, in concordanta cu obiectivele finale care pot fi variate. Etapele necesare a fi urmate in cadrul unui tratament complet sunt:

  • Evaluarea initiala: functia musculara, mobilitatea articulara, echilibrul, postura, in vederea stabilirii unui plan de tratament eficient;
  • Stabilirea obiectivelor terapeutice in functie de deficitul prezent si nevoile pacientului;
  • Elaborarea planului de tratament: exercitii terapeutice specifice, tehnici de mobilizare si de intindere, exercitii de echilibru si coordonare, terapie prin miscare;
  • Sesiunile practice de kinetoterapie: pacientul este ghidat si supravegheat de kinetoterapeut, iar in unele cazuri acesta poate interveni in executarea exercitiului respectiv. Tot timpul, un kinetoterapeut va monitoriza progresul pacientului;
  • Evaluarea si ajustarea planului de tratament: in functie de evolutia si nevoile pacientului.

Sedintele de kinetoterapie functioneaza printr-un proces de evaluare initiala a pacientului, cu o planificarea ulterioara a exercitiilor, implementarea lor si evaluarea periodica a progresului.

Care sunt obiectivele sedintelor de kinetoterapie?

Obiectivele sedintelor kinetoterapeutice variaza in functie de nevoile pacientului si afectiunile avute in vedere. In mod obisnuit se vizeaza urmatoarele:

  • Reducerea durerii si disconfortului;
  • Restabilirea functiei locomotorii, musculare si functionalitatii generale;
  • Imbunatatirea rezistentei si fortei de miscare;
  • Imbunatatirea amplitudinii de miscare;
  • Corectarea posturii deficitare si alinierii corpului;
  • Imbunatatirea coordonarii si echilibrului;
  • Educarea si implicarea pacientului in directia abordarii unui stil de viata mai activ.

Acestea sunt cateva dintre obiectivele principale ale sedintelor kinetoterapeutice.

Care sunt beneficiile sedintelor de kinetoterapie?

Activitatea fizica, practicata corect si in scop terapeutic, are doar beneficii asupra sanatatii:

  • Ajuta la reducerea durerilor musculare, articulare, contracturilor;
  • Imbunatateste mobilitatea si amplitudinea de miscare;
  • Creste rezistenta, forta musculara, toleranta la efort, functia cardiovasculara si respiratorie;
  • Corecteaza postura deficitara;
  • Imbunatateste coordonarea si echilibrul;
  • Sustine starea generala de sanatate, reduce perioada necesara recuperarii dupa diferite tipuri de interventii chirurgicale, previne aparitia complicatiilor asociate anumitor afectiuni.

In cele din urma, kinetoterapia are implicatii si asupra starii psihice, intrucat deficitul locomotor interfereaza cu practicarea activitatilor zilnice obisnuite, ducand la stari anxioase si depresive.

Care sunt afectiunile pediatrice pentru care se recomanda kinetoterapie?

In randul populatiei pediatrice, exista o serie de afectiuni in care kinetoterapia poate reprezenta o forma viabila si eficienta de ameliorare a simptomelor si prevenire a complicatiilor. Sedintele de kinetoterapie ar putea fi foarte utile in caz de:

Afectiuni ortopedice

  • Deviatii ale coloanei (scolioza, cifoza, lordoza);
  • Deformari ale toracelui;
  • Torticolis;
  • Deviatii ale membrelor inferioare;
  • Patologii ale soldului (displazie de sold, luxatii congenitale de sold);
  • Rahitismul;
  • Dureri de spate, dureri articulare.

Afectiuni din sfera neurologica

  • Parapareze;
  • Hemipareze;
  • Paralizie cerebrala;
  • Sindroame diagnosticate care se prezinta cu deficit motor, de coordonare, sensibilitate fina si grosiera.

Afectiuni musculare

  • Distrofia musculara Duchenne;
  • Miopatia congenitala;
  • Alte probleme musculare;
  • Hipotonie musculara si dezvoltare musculara intarziata.

Tulburari de dezvoltare motorie

  • Dispraxia;
  • Discoordinatia motorie;
  • Tulburari de echilibru;
  • Afectiuni si deformari ale aparatului lecomotor.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK561514/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8976574/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555914/