Kilogramele in plus, o povara pentru coloana vertebrala

Kilogramele in plus, o povara pentru coloana vertebrala Kilogramele in plus, o povara pentru coloana vertebrala

Ultima actualizare: 15 aprilie 2016

O greutate mai mare decat media normala – indiferent daca vorbim despre supraponderalitate sau obezitate – isi lasa amprenta asupra coloanei vertebrale. De obicei, aceasta problema este neglijata pana devine dureroasa. In functie de directia de deplasare a coloanei, diagnosticul este fie cifoza, fie scolioza.
 
Greutatea ideala corespunde unui indice de masa corporala (IMC) incadrat intre valorile normale. IMC ia in calcul greutatea si inaltimea persoanei. Masa adipoasa suplimentara distribuita in jumatatea superioara a corpului supune coloana vertebrala la o sarcina crescuta. Astfel, pot aparea devieri ale coloanei in plan sagital, rezultand cifoza (curbarea coloanei spre inainte) sau devieri in plan frontal, scolioza (curbarea coloanei spre partile laterale). Cea mai intalnita problema cauzata de kilogramele suplimentare este cifoza regiunii toracale.
 

Drum cu dublu sens

 
Daca surplusul ponderal a fost acumulat intr-un timp scurt, impactul asupra coloanei vertebrale este mai puternic decat daca s-ar fi depus lent. Kilogramele adaugate in timp permit o adaptare functionala a coloanei, simptomatologia dureroasa putand avea o evolutie progresiva. In cazul unei cresteri bruste a greutatii corporale, efectele sunt mult mai accentuate si pot duce la complicatii majore.
 
De obicei, surplusul de greutate cauzeaza o atitudine antalgica, nu o patologie in sine. Asadar, odata cu slabirea, afectarea coloanei vertebrale produsa de kilogramele in exces se va ameliora. Insa, daca se produc leziuni asupra vertebrelor, vorbim despre o alta atitudine terapeutica. In acest caz, la rezultate multumitoare se ajunge doar cu ajutorul medicului, si pierderea surplusului ponderal nu mai este suficienta.