Intepaturi in ureche? Aflati ce le-ar putea cauza

Intepaturi in ureche? Aflati ce le-ar putea cauza Intepaturi in ureche? Aflati ce le-ar putea cauza

Ultima actualizare: 13 august 2024

intepaturi-in-ureche

Termenul medical pentru durerea de ureche este „otalgie”. Totusi, acesta este utilizat si pentru a descrie cazurile in care o persoana percepe durerea sub forma de intepaturi in ureche. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca, in esenta, durerea are o componenta subiectiva – durerea care este provocata de acelasi factor declansator poate fi resimtita diferit de fiecare pacient in parte. Acesta este si motivul pentru care o persoana poate resimti durerea sub forma unei arsuri, pe cand alt pacient o poate resimti sub forma de intepaturi in urechi. Indiferent de caracterul acesteia, durerea de urechi poate fi un simptom alarmant, extrem de inconfortabil.

O persoana se poate confrunta cu intepaturi in ureche dintr-o gama foarte variata de cauze, atat cu implicare medicala, cat si fara. Aceste dureri acute si ascutite pot fi declansate de expunerea la anumiti factori de mediu, infectii si probleme structurale, chiar iritatii temporare si, evident, leziuni la nivelul urechii. Este foarte important de reamintit si fenomenul de „durere radianta”, caz in care durerea are origine intr-un alt loc (dintii, spre exemplu), dar poate fi resimtita drept intepaturi in ureche, ca urmare a iradierii ei. Durerea isi poate avea originea in oricare dintre cele trei componente ale urechii (externa, medie si interna) sau in formatiunile aflate in vecinatate.


Intepaturi in ureche – posibile cauze medicale

In continuare, vor fi prezentate posibile cauze (cateva dintre cele mai comune) care pot duce la intepaturi in ureche. De mentionat, insa, ca aceste afectiuni tind sa se prezinte si cu alte semne clinice, cum ar fi scurgeri purulente, senzatia de plenitudine auriculara, tinitus (tiuit in urechi). Scurgerea de lichid de la nivelul urechii (otoree) se asociaza in special infectiilor si ar trebui sa ridice necesitatea unui diagnostic de specialitate din partea medicului ORL. In cazurile in care pacientul se confrunta temporar cu intepaturi in ureche, nu ar trebui sa isi faca griji exagerate.

  • Otita externa

Otita externa, cunoscuta si drept „urechea inotatorului”, reprezinta inflamatia canalului auditiv extern. Este adesea cauzata de infectii bacteriene (Pseudomonas aeruginosa si Staphylococcus aureus) si infectii fungice (specii de Candida, Aspergillus). Mediul umed al urechii (ca urmare a inotului, expunerii directe la umiditate) favorizeaza dezvoltarea speciilor implicate in aceasta boala. Afectiunea este insotita de intepaturi in ureche, dureri puternice, secretii purulente la nivelul urechii, senzatia de plenitudine auriculara.

  • Otita medie

Otita medie defineste inflamatia urechii medii. Este foarte frecventa mai ales la copii, dar poate sa apara si la adulti. De cele mai multe ori, este secundara unei infectii respiratorii care ajunge sa se extinda si spre urechea medie. Agentii etiologici cei mai frecvent implicati sunt bacterieni (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis). Persoanele care au otita medie acuza durere resimtita sub forma de intepaturi in ureche sau arsura, hipoacuzie, tinitus, uneori otoree (scurgeri de lichid din ureche).

  • Dopul de ceara

Cerumenul este un produs normal al urechii, cu rol in hidratarea pielii canalului auditiv extern si protejarea urechii. Reprezinta o bariera fizica impotriva patrunderii apei si corpurilor straine, insectelor. Cerumenul in exces este de obicei expulzat spontan din canalul urechii, ca urmare a miscarii maxilarului. Totusi, la unele persoane acest mecanism automat de curatare este relativ deficitar, motiv pentru care cerumenul se poate acumula in exces. Se poate ajunge, astfel, la un dop de ceara (cerumen impactat) care inmultirea bacteriilor (Staphylococcus aureus) si fungilor (Aspergillus terreus). Persoanele acuza intepaturi in ureche, mancarime, hipoacuzie.

  • Leziuni si traumatisme ale urechii

Leziunile directe ale urechii (lovituri, zgarieturi) sau cele barotraumatice (care apar ca urmare a schimbarii bruste a presiunii atmosferice, in special in timpul zborului sau scufundarilor) pot duce la intepaturi in ureche, dureri acute si inflamatie. Alte simptome pot fi diminuarea auzului (hipoacuzie), ameteli, senzatia de plenitudine auriculara, sensibilitate la atingere si, in anumite cazuri, chiar sangerarea de la nivelul urechii, mai ales cand s-a ajuns si la perforarea membranei timpanice. Totusi, in astfel de cazuri sunt evidente cauzele care au dus la intepaturi in ureche.

Acustivum DURERE spray auricular este un dispozitiv medical, folosit ca tratament adjuvant al durerilor canalului auditiv extern (dureri precum cele provocate de otita externa). Contine glicerina si pantenol care contribuie la mentinerea confortului canalului auditiv, prin scaderea durerii si a inflamatiei de la nivel local.

  • Nevralgia de trigemen

Nevralgia trigeminala este o afectiune foarte complexa care, in esenta, implica iritarea nervului trigemen (cel de-al V-lea si cel mai mare nerv cranian), ceea ce duce la dureri intense si ascutite care apar in zona fetei si urechii. Durerea brusca si severa poate dura de la cateva secunde, pana la cateva minute, si este declansata de stimuli obisnuiti (vorbit, mestecat). Persoanele acuza, de asemenea, si intepaturi in ureche, deseori concomitente cu cele de la nivelul fetei.

  • Probleme dentare

Persoanele care se confrunta cu probleme dentare pot prezenta si intepaturi in ureche. Infectiile dentare, abcesele sau problemele cu molarii de minte (carii, aparitia acestora) pot duce la dureri si, ca urmare a fenomenului de durere radianta, la intepaturi in ureche.

  • Infectii ale cailor respiratorii superioare

Cu intepaturi in ureche se pot confrunta si persoanele care, la baza, au o infectie respiratorie de natura virala sau bacteriana. Infectia sinusurilor si gatului poate la inflamatie si, astfel, la durere radianta, resimtita sub forma de intepaturi in ureche. Durerea urechii este asociata cu simptome respiratorii tipice, cum ar fi congestie nazala, durere in gat, tuse.

  • Prezenta unui corp strain in ureche

Orice obiect blocat in canalul urechii, cum ar fi un tampon de bumbac de pe betisorul de urechi, poate duce la intepaturi in ureche. Acestea tind sa fie scurte, ascutite si tranzitorii. De asemenea, diminuarea temporara a auzului si senzatia de plenitudine auriculara sunt prezente. Persistenta unui astfel de obiect la nivelul urechii favorizeaza infectiile ulterioare, asa ca este foarte important sa se solicite consultul medical pentru indepartarea sa. Nu ar trebui sa se incerce indepartarea, la domiciliu, a obiectului strain, deoarece se poate ajunge la perforarea traumatica a timpanului. Pacientii resimtit intepaturi in ureche din ce in ce mai puternice, pana cand corpul strain este indepartat complet.

  • Disfunctia articulatiei temporo-mandibulare

Este afectiunea care intereseaza articulatia dintre maxilar si mandibula, putand aparea in cazul in care aceasta este afectata de artrita sau de o leziune traumatica (lovitura, ranire), cum ar fi in cazul unui accident de masina. Persoanele cu aceasta afectiune acuza intepaturi in ureche, insa si la nivelul tamplelor, maxilarului. De asemenea, au probleme in a deschide complet gura, dar si in a mesteca. Simptomul de intepaturi in ureche apare mai ales in momentul in care articulatia temporo-mandibulara este folosita (vorbit, mancat).

  • Mastoidita

Mastoidita, complicatie a otitei medii acute, reprezinta inflamatia celulelor pneumatice din osul mastoidian (parte a osului temporal), situat deasupra urechii. Persoanele cu mastoidita acuza si intepaturi in ureche; in general, afecteaza copiii, deoarece acestia sunt mai susceptibili in a avea infectii ale urechii medii. Pe langa intepaturi in ureche, apare durerea de cap, drenaj din ureche, diminuarea temporara a auzului.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470332/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448155/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560877/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sharp-pain-in-the-ear

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549830/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK227/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Acustivum durere spray auricular x 20 ml

    Acustivum durere spray auricular X 20 ml

    Acustivum DURERE spray auricular este un dispozitiv medical, folosit ca tratament adjuvant al durerilor canalului auditiv extern (dureri precum cele provocate de otita externa). Contine glicerina si pantenol…