Cele mai multe dintre femei se confrunta de-a lungul vietii cu senzatii de disconfort la nivelul sanilor, resimtite fie sub forma de intepaturi in san (de obicei fulgeratoare), arsura sau o senzatie de presiune la nivelul sanilor. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu este vorba despre vreo afectiune medicala, deoarece se asociaza ciclului menstrual sau schimbarilor hormonale ce apar in sarcina, in perioada ciclului menstrual sau a menopauzei. Intrucat foarte multe dintre femei se confrunta periodic cu intepaturi in san si dureri, specialistii au incadrat simptomul in categorii specifice, durere ciclica si durere non-ciclica, fiecare tip fiind asociat unor cauze specifice.
Intepaturi in san – tipologia durerii
Senzatia de intepaturi in san si durere poate fi ciclica sau non-ciclica. Durerea ciclica apare de cele mai multe ori in asociere cu ciclul menstrual, fiind resimtita ca o senzatia de plenitudine a sanilor, de presiune. Drept urmare, este o durere recurenta. In schimb, durerea non-ciclica este lipsita de recurenta, apare spontan, si nu se asociaza ciclului menstrual. Femeile tinere sau cele aflate in perioada de menopauza tind sa se confrunte mai des cu intepaturi in san non-ciclice si le resimt sub forma unei senzatii de arsura, a unei fulgeraturi care apare din senin. Apar in mod obisnuit din cauza schimbarilor hormonale, insa nu ar trebui sa dureze mai multe saptamani.
Durerea ciclica
-
Se asociaza cu dureri inainte, in timpul sau dupa perioada ciclului menstrual.
-
Este adesea descrisa ca o senzatie de presiune, greutate si durere la nivelul sanilor.
-
Se poate prezenta cu umflaturi sau noduli, care dispar dupa terminarea ciclului menstrual.
-
De obicei afecteaza ambii sani in mod egal.
-
Este mai probabil sa apara la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.
Durere non-ciclica
-
Nu se asociaza ciclului menstrual.
-
Este adesea descrisa ca o senzatie de intepaturi in san, arsura, strangere a sanilor.
-
Poate fi constanta, cu episoade regulate pe parcursul mai multor saptamani, si de obicei va afecta o anumita zona a unuia dintre sani.
-
Este mai probabil sa apara la femeile aflate la menopauza.
Drept urmare, cele mai multe femei se confrunta cu intepaturi in san din cauza fluctuatiilor de natura hormonala. Cu toate acestea, intrucat senzatia de durere constanta si severa poate indica si o anumita patologie medicala, este intotdeauna important sa se efectueze investigatii pentru a se diagnostica in timp util eventuala cauza. Desi cele mai multe cauze care duc pot duce si la intepaturi in san sunt benigne, persistenta acestora nu ar trebui trecuta cu vederea. Cancerul de san este primul diagnostic care ar trebui exclus atunci o persoana se confrunta cu intepaturi in san, in asociere si cu alte simptome (cum ar fi chisturi palpabile la nivelul sanilor).
Intepaturi in san – posibile cauze
In continuare, vor fi prezentate cateva cauze care pot duce la intepaturi in san. Totusi, important de mentionat este faptul ca, daca intepaturile persista si sunt foarte puternice, este recomandat sa se consulte medicul ginecolog, in vederea efectuarii investigatiilor imagistice necesare si, in cele din urma, stabilirii unui diagnostic clar.
Reprezinta cea mai obisnuita cauza pentru intepaturi in san. Fluctuatiile hormonale pot aparea ca urmare a ciclului menstrual, in timpul sarcinii, alaptarii sau menopauzei. Nivelurile anumitor hormoni, cum ar fi estrogenul si progesteronul, variaza de-a lungul acestor perioade, iar lucrul acesta influenteaza tesutul mamar, provocand dureri si disconfort.
Mastalgia ciclica (descrisa sub forma de dureri si intepaturi in san care apar ciclic) se asociaza in special sindromului premenstrual. Aceste dureri apar in faza luteala a ciclului menstrual, de obicei cu aproximativ 2 saptamani inainte de menstruatie, si dispar dupa debutul acesteia. Este vorba despre durerea bilaterala, a ambilor sani, insotita de senzatia de greutate si sensibilitate.
In timpul sarcinii, modificarile hormonale si cresterea fluxului sanguin catre sani pot duce si la intepaturi in san si dureri sau senzatie de plenitudine. De asemenea, in timpul alaptarii femeile pot experimenta intepaturi in san din cauza blocarii canalelor galactofore, mastitei (inflamatia, de obicei din cauza infectiei, tesutului mamar) sau a problemelor legate de tehnica de alaptare.
-
Mastoza fibrochistica (fibrochisturi mamare)
Fibrochisturile mamare sunt formatiuni benigne ale sanilor care pot cauza intepaturi in san sau dureri. Aceste chisturi contin lichid si pot varia in dimensiune, provocand disconfort in special inainte de menstruatie. Desi sunt benigne, este important sa fie monitorizate pentru a se exclude orice posibilitate de malignizare.
-
Traumele sau leziunile la nivelul sanilor
Traumatismele directe la nivelul sanilor, cum ar fi loviturile sau accidentarile, pot provoca dureri sau intepaturi in san. De asemenea, leziunile repetate, cum ar fi cele care apar prin practicarea unor sporturi (care presupun alergat, sarituri) sau purtarea unui sutien nepotrivit, prea stramt, pot sa duca la inflamatie si disconfort.
Mastita, adica inflamatia tesutului mamar, este frecvent intalnita la femeile care alapteaza, fiind cauzata de infectii bacteriene (in special cu speciile de Staphylococcus aureus care colonizeaza pielea) sau blocarea unui canal prin care se elimina laptele. Pe langa intepaturi in san, apar alte simptome: roseata, umflaturi, febra (38 °C), uneori scurgeri dense de la nivelul sanilor.
-
Alte afectiuni mamare benigne
Alte afectiuni benigne care pot duce la intepaturi in san sunt ectazia ductala (dilatarea canalelor galactofore) sau papiloamele intraductale (cresteri benigne situate in canalele galactofore). Intr-un astfel de caz, apar dureri la nivelul sanilor, sensibilitate si scurgeri anormale din acestia.
Exista anumite tratamente medicamentoase care pot avea drept efecte adverse intepaturi in san sau dureri la nivelul acestora. Antidepresivele, tratamentele hormonale si contraceptivele orale sunt cateva dintre cele mai obisnuite.
Desi mai rar, simptomul de intepaturi in san sau durere persistenta poate indica un cancer. Cu toate acestea, durerea este insotita si de alte simptome, cum ar fi noduli, modificari ale pielii si secretii mamelonare anormale.
Uneori, durerea resimtita la nivelul sanilor nu isi are originea la nivelul acestora. Este vorba in acest caz despre fenomenul de durere radianta, adica durerea care apare in alte zone, dar radiaza spre sani. Cateva cauze medicale comune includ:
-
spasmele musculare;
-
refluxul gastroesofagian;
-
costocondrita;
-
bronsita;
-
pneumonia;
-
zona Zoster;
-
fibromialgia;
-
spondiloza toracala.
Totusi, aceste afectiuni se prezinta cu simptome mult mai specifice lor, putand fi individualizate clinic de alte patologii care intereseaza strict sanii.
Intepaturi in san – alternative de tratament
Dupa cum se poate vedea, foarte multe cauze pot sta la baza aparitiei simptomului de intepaturi in san. Drept urmare, tratamentul trebuie individualizat in functie de patologia de baza. Medicul ginecolog va recomanda investigatii specifice, cum ar fi ecografia mamara sau mamografia, in vederea elaborarii unui diagnostic. Ulterior, in functie de acesta, va stabili protocolul terapeutic cel mai eficient.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557782/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK277/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559249/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/shooting-pain-in-breast
https://www.healthline.com/health/sharp-pain-in-breast
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562195/