Intepaturile in ovare nu tradeaza de fiecare data o problema grava de sanatate, insa sunt suficient de suparatoare pentru a nu putea fi trecute cu vederea. De asemenea, este firesc ca femeile sa iti faca griji cand intepaturile in ovare apar din ce in ce mai des sau devin tot mai suparatoare, iar in astfel de situatii, cel mai indicat este un consult ginecologic.
In cele ce urmeaza va vom prezenta care sunt principalele cauze ce pot provoca intepaturi in ovare, cu mentiunea ca articolul de fata are un caracter strict informativ si ca nu trebuie folosit pentru stabilirea unui diagnostic fara consultul unui medic de specialitate.
Cum se manifesta intepaturile in ovare
Cand vorbim despre intepaturi in ovare, ne referim de fapt la un termen generic ce se refera la o serie de simptome care sunt asemanatoare, dar se manifesta in mod diferit de la caz la caz, in functie de particularitatile fiecarui organism si de cauzele generatoare. Astfel, in formele superficiale, intepaturile in ovare pot fi resimtite ca o usoara jena in zona inferioara a abdomenului, care apare sporadic sau se mentine constanta. De cealalta parte, atunci cand se manifesta sever, intepaturile in ovare sunt resimtite ca niste junghiuri ascutite in zona abdomenului inferior si a pelvisului, provocand o senzatie foarte neplacuta, care de multe ori ingreuneaza desfasurarea activitatilor zilnice.
Cand apar brusc si dispar dupa o perioada scurta, intepaturile in ovare sunt acute, iar de multe ori nu sunt asociate cu o problema grava. In schimb, daca intensitatea lor creste treptat si se manifesta pe o perioada mai lunga, vorbim de intepaturi in ovare in forma cronica, ce pot fi cauzate de o afectiune mai serioasa.
Ce simptome insotesc intepaturile in ovare
De multe ori, intepaturile in ovare nu se manifesta de sine statator, fiind insotite de o serie de alte simptome ce pot oferi indicii importante cu referire la cauzele despre care vom vorbi in capitolul urmator. Cel mai adesea, durerea pelviana este un simptom resimtit impreuna cu intepaturile in ovare, iar in anumite cazuri aceasta durere apare doar in timpul actului sexual. Sangerarile intre menstruatii sunt un alt simptom asociat deseori cu intepaturile in ovare, la fel si dificultatile de urinare sau usturimea ori nevoia frecventa de a urina.
Alte simptome care pot aparea simultan cu intepaturile in ovare sunt febra, oboseala cronica si tulburarile de ciclu menstrual.
Cauze frecvente pentru intepaturi in ovare
Intepaturile in ovare apar de cele mai multe ori in perioada menstruatiei sau la ovulatie, generand un oarecare grad de disconfort, insa fara a constitui un motiv real de ingrijorare. Totusi, acest simptom poate avea si cauze de natura medicala pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza, impreuna cu optiunile de tratament.
Chisturile ovariene sunt mici saculeti cu lichid care se formeaza pe suprafata ovarelor din cauze care inca nu sunt pe deplin elucidate. Desi in general nu sunt periculoase, chisturile ovariene pot provoca intepaturi in ovare, senzatia de presiune in pelvis, durere pelvina sau in timpul actului sexual, modificari ale ciclului menstrual.
Chisturile dispar de la sine in cateva luni, insa in cazul celor de mari dimensiuni poate fi nevoie de administrarea unor medicamente pentru micsorare. In cazuri rare se poate impune si o interventie chirurgicala, pentru extragerea chisturilor care provoaca probleme.
Este o afectiune cronica ce consta in extinderea in afara uterului a tesutului endometrial, care captuseste la interior acest organ. Tesutul dezvoltat in afara uterului reactioneaza la hormonii feminini in mod similar celui din uter, ingrosand-se si sangerand in perioada menstruatiei. Din acest motiv, endometrioza este caracterizata prin simptome precum menstruatiile abundente, intepaturile in ovare, durerea pelviana severa, durere la urinare, balonare, oboseala cronica, tulburari digestive.
Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii, contraceptive pentru reducerea nivelului de hormoni si inhibarea dezvoltarii tesutului endometrial, sau medicamente care scad productia de estrogen si progesteron, dar care totodata pot induce menopauza. De asemenea, poate fi necesara si o interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului endometrial dezvoltat in afara uterului.
Sunt afectiuni frecvente in randul femeilor, care apar ca urmare a patrunderii bacteriilor in tractul urinar. Anatomia aparatului genital feminin, contactul sexual, menopauza si igiena precara sunt principalii factori favorizanti pentru infectiile urinare care provoaca inflamatie. Durerea sau usturimea la urinare sunt simptome comune ale infectiilor urinare, iar acestea radiaza provocand deseori si intepaturi in ovare.
Remediul consta in administrarea de antibiotice, singurele medicamente eficiente impotriva bacteriilor, fiind foarte rare cazurile cand infectiile urinare genereaza complicatii si necesita un tratament mai complex.
Tumorile ovariene sunt formatiuni care apar pe suprafata ovarelor ca urmare a dezvoltarii anormale a celulelor. In cazurile fericite, tumorile ovariene sunt benigne, ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase si nu risca sa se extinda in organism dand nastere la metastaze. Exista insa si tumori maligne, iar aparitia acestora marcheaza debutul cancerului ovarian, care poate da nastere la metastaze daca nu este depistat si tratat in stadii incipiente.
Dezvoltarea tumorilor poate provoca printre altele si intepaturi in ovare, asociate cu durere pelviana, dificultati de urinare, modificari ale ciclului menstrual si pierdere rapida in greutate.
In astfel de cazuri este necesara extirparea tumorii pe cale chirurgicala, iar daca testele anatomopatologice indica faptul ca aceasta este maligna, se administreaza tratament oncologic constand in chimioterapie si radioterapie.
-
Boala inflamatorie pelviana
In acest caz vorbim de o infectie a organelor reproductive feminine cauzata cel mai adesea de bacterii care ajung in uter, la nivelul trompelor uterine sau al ovarelor. Odata declansata infectia, aceasta provoaca inflamatie care este o reactie fireasca, facand parte din raspunsul imunitar al organismului. Din cauza procesului inflamator, apar simptome neplacute printre care se numara si intepaturile in ovare, alaturi de dureri abdominale si pelviene severe, durere in timpul actului sexual, sangerari vaginale anormale, dificultati de urinare si febra.
Si de aceasta data, tratamentul se axeaza in principal pe administrarea de antibiotice pentru distrugerea bacteriilor care au provocat infectia.
Cunoscuta si sub denumirea de „sarcina ectopica”, este o complicatie grava a sarcinii, constand in implantarea in afara uterului a ovulului fecundat. Cel mai adesea, sarcina extrauterina este localizata la nivelul uneia dintre trompe, iar pe masura ce ovulul se dezvolta, incepe sa exercite presiune asupra ovarelor. Asa se explica intepaturile in ovare care apar in astfel de cazuri, insotite de dureri puternice la nivelul abdomenului inferior si sangerari vaginale. In urma sangerarilor puternice pot aparea si stari de ameteala si lesin, asociate pierderii unei cantitati mari de sange.
Sarcina extrauterina impune efectuarea unei interventii chirurgicale pentru indepartarea tesutului dezvoltat in afara uterului. Daca operatia nu se efectueaza la timp, exista riscul ruperii trompei uterine, ceea ce ar genera o hemoragie interna masiva, ce poate fi fatala.