Insuficienta cardiaca se caracterizeaza prin incapacitatea inimii de a pompa o cantitate adecvata de sange in organism. Fara suficient sange, functiile majore ale organismului sunt grav afectate. Insuficienta cardiaca reprezinta mai mult o serie de simptome care afecteaza buna functionare a inimii.
In cazul anumitor persoane care sufera de insuficienta cardiaca, inima nu poate sa pompeze suficient sange pentru a sustine functionarea altor organe. In schimb, in cazul altora, muschiul inimii se intareste si se rigidizeaza, iar acest lucru reduce sau blocheaza total fluxul de sange catre cord.
Insuficienta cardiaca poate afecta concomitent ambele parti ale inimii. De asemenea, exista doua forme ale bolii: acuta (pe termen scurt) si cronica (pe termen lung).
In cazul insuficientei cardiace acute, simptomele debuteaza brusc, insa dispar destul de repede, si apar de cele mai multe ori dupa un atac de cord. Sau pot fi cauzate de probleme la nivelul valvelor cardiace care controleaza fluxul sangvin.
In schimb, insuficienta cardiaca cronica este o afectiune de durata, iar simptomele nu se imbunatatesc in timp, ci se agraveaza. Marea majoritate a cazurilor de insuficienta cardiaca sunt cronice.
Ce este insuficienta cardiaca?
Insuficienta cardiaca se produce in momentul in care muschiul inimii nu mai pompeaza sangele in mod adecvat catre restul organismului. Inima se poate slabi si rigidiza si isi poate pierde capacitatea de a pompa sange din cauza anumitor afectiuni, cum ar fi boala coronariana (ingustarea arterelor inimii) sau hipertensiunea arteriala.
Din pacate, unele dintre problemele care provoaca insuficienta cardiaca nu pot fi rezolvate, insa exista tratamente care pot prelungi speranta de viata. In plus, este esentiala modificarea stilului de viata, proces care presupune efectuarea de exercitii fizice, renuntarea sare, gestionarea stresului si scaderea in greutate.
Pentru a va imbunatati sanatatea cardiovasculara, puteti apela la o serie de suplimente alimentare. Naturalis Cardiovita mentine sanatatea sistemului cardiovascular datorita continutului echilibrat de potasiu si magneziu. Potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular. Magneziul contribuie la reducerea oboselii si la echilibrul electrolitic.
In plus, omega 3 are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Naturalis Omega 3 forte contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati din ulei de peste si vitamina E, care contribuie la restabilirea echilibrului nervos si care are rol in reducerea riscului de boli cardiovasculare. Contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau” – LDL.
De asemenea, pentru a preveni insuficienta cardiaca este important sa tineti sub control afectiunile care cauzeaza insuficienta cardiaca, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile coronariene sau obezitatea.
Cauze si factori de risc
De foarte multe ori, insuficienta cardiaca apare din cauza faptului ca inima a fost afectata de alte probleme cardiace. Cu toate acestea, inima nu trebuie sa fie afectata pentru ca simptomele insuficientei cardiace sa se dezvolte.
In caz de insuficienta cardiaca, ventriculele (camerele inferioare ale inimii) se rigidizeaza si nu se mai umple corect intre bataile inimii. In unele cazuri, muschiul inimii se deterioreaza si se slabeste, iar ventriculele se dilata atat de mult, incat inima nu mai poate pompa sangele in mod eficient catre organism.
In timp, inima nu mai poate indeplini nevoile normale ale organismului de a pompa sange catre celelalte organe.
Fractia de ejectie si rolul ei
Fractia de ejectie este o metoda vitala prin care se analizeaza capacitatea de pompare a inimii. Fractia de ejectie este utilizata pentru a ajuta la clasificarea insuficientei cardiace si este esentiala pentru stabilirea tratamentului. O valoare normala a fractiei de ejectie este de 50% sau mai mare. Acest lucru inseamna ca mai mult de jumatate din sangele care umple ventriculul este pompat la fiecare bataie.
Exista, insa, cazuri in care insuficienta cardiaca apare in ciuda faptului ca fractia de ejectie este normala. Acest lucru se petrece in cazul in care muschiul inimii se rigidizeaza din cauza unor afectiuni precum hipertensiunea arteriala.
Insuficienta cardiaca poate afecta partea stanga (ventriculul stang), partea dreapta (ventriculul drept) sau ambele parti ale inimii. In majoritatea cazurilor, insa, insuficienta cardiaca apare in partea stanga, in special in ventriculul stang – camera principala de pompare a inimii.
De cele mai multe ori, insuficienta cardiaca este cauzata de o alta afectiune, cum ar fi boala coronariana, o tulburare care determina ingustarea arterelor care alimenteaza inima cu sange si oxigen. De asemenea, exista si alte probleme medicale care pot creste riscul de a dezvolta insuficienta cardiaca.
Printre acestea se numara:
-
infarctul;
-
tensiunea arteriala crescuta;
-
cardiomiopatia, o tulburare a muschiului cardiac care determina slabirea inimii;
-
un defect cardiac congenital;
-
formele severe de anemie;
-
anumite tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia;
-
boala valvei cardiace;
-
diabetul;
-
anumite tipuri de aritmii (ritmuri cardiace neregulate);
-
emfizemul, o boala a plamanilor;
-
tiroida hiperactiva
-
infectia cu HIV/SIDA;
-
consumul abuziv de droguri sau alcool.
Care sunt factorii de risc ai insuficientei cardiace?
Orice persoana poate dezvolta insuficienta cardiaca. Cu toate acestea, exista anumiti factori care pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Printre persoanele predispuse se numara cele care sufera de alte afectiuni, cum ar fi:
-
hipertiroidism
-
anemie
-
hipotiroidism
-
emfizem
De asemenea, exista anumite aspecte care tin de stilul de viata care pot creste riscul de a dezvolta insuficienta cardiaca, cum ar fi:
-
fumatul;
-
consumul de alimente bogate in grasimi sau colesterol;
-
un stil de viata sedentar;
-
obezitatea;
-
apneea in somn;
-
administrarea unor medicamente.
Pentru a sustine buna functionare a inimii, Secom Good Routine Pure Omega-3 poate fi solutia potrivita. PURE OMEGA-3 este un supliment alimentar care are un efect benefic asupra sistemelor imunitar, nervos si cardiac. Contine acizi grasi Omega-3, vitaminele E si D. Nu contine gluten sau lactoza.
Simptome
Dupa cum mentionam, insuficienta cardiaca poate fi de doua feluri:
Printre semnele si simptomele insuficientei cardiace se numara:
-
scurtarea respiratiei (dispnee), care apare cand faceti miscare sau stati intinsi;
-
tuse persistenta sau respiratie suieratoare;
-
oboseala si slabiciune;
-
durere toracica, care apare in cazul in care insuficienta cardiaca este cauzata de un atac de cord;
-
batai rapide sau neregulate ale inimii;
-
umflaturi (edem) la nivelul picioarelor si gleznelor;
-
respiratie brusca, severa si tuse cu eliminarea de sputa de culoare roz
-
capacitate redusa de a face exercitii fizice;
-
nevoie imperioada de a urina pe timp de noapte;
-
dificultati de concentrare sau atentie scazuta;
-
umflarea abdomenului (ascita);
-
acumulare foarte rapida de kilograme in plus, in urma retentiei de lichide;
-
lipsa poftei de mancare si greata.
Cand se recomanda vizita la medic
Luati legatura cu medicul daca banuiti ca ati putea avea semne sau simptome ale insuficientei cardiace. In plus, solicitati interventie medicala de urgenta daca experiementati oricare dintre urmatoarele simptome:
-
respiratie brusca, severa si tuse cu eliminare de sputa roz;
-
dureri in piept;
-
batai rapide sau neregulate ale inimii asociate cu dificultati de respiratie, dureri in piept sau lesin;
-
senzatie de lesin sau slabiciune severa.
Cu toate ca aceste semne si simptome sunt specifice insuficientei cardiace, ele pot fi cauzate si de alte probleme medicale, cum ar fi alte afectiuni cardiace si pulmonare, care pun viata in pericol. Este recomandat sa nu incercati sa va stabiliti singuri diagnosticul. Pentru a primi ajutor imediat, sunati la numarul de urgenta 112.
In cazul in care ati primit un diagnostic de insuficienta cardiaca si oricare dintre simptome se agraveaza brusc sau apar noi simptome, acest lucru poate insemna ca insuficienta cardiaca existenta se agraveaza sau nu raspunde la tratament. Acelasi lucru este valabil si daca acumulati 2 kg sau mai mult in doar cateva zile. In aceste cazuri, luati de urgenta legatura cu medicul.
Tratament
Stabilirea tratamentului pentru insuficienta cardiace depinde, in primul rand, de gravitatea starii pacientului. Simptomele se pot ameliora destul de repede daca persoana in cauza beneficiaza de ingrijire medical la timp. Cu toate acestea, trebuie sa se prezinte la analize la fiecare 3-6 luni. Obiectivul principal al tratamentului este prelungirea duratei de viata.
Tratament medicamentos
In fazele de debut ale insuficientei cardiace, specialistul recomanda de obicei medicamente care amelioreaza simptomele si care previn agravarea starii.
Medicamentele prescrise au rolul de a:
-
imbunatati capacitatea inimii de a pompa sange;
-
reduce nivelul colesterolului;
-
reduce ritmul cardiac, in cazul in care este nevoie;
-
dizolva cheagurile de sange;
-
elimina din organism excesul de sodiu si de a aduce la un nivel optim concentratia de potasiu.
Discutati intotdeauna cu un specialist inainte de administrarea medicamentelor. Persoanele cu insuficienta cardiaca ar trebui sa evite complet unele substante medicamentoase, cum ar fi naproxen si ibuprofen.
Tratament chirurgical
In cazuri mai grave, pacientii trebuie supusi unei interventii chirurgicale, cum ar fi operatia de bypass coronarian. In timpul acestei operatii, o vena sau o artera sanatoasa este recoltata dintr-o alta parte a corpului si grefata pe artera bolnava. Vena sau artera grefata ocoleste portiunea blocata din artera coronara, in timp ce acest nou pasaj va aduce sange bogat in oxigen pentru muschiul cardiac.
De asemenea, medicul poate recomanda o angioplastie. In timpul acestei interventii, se introduce un cateter cu un balon mic in artera blocata sau ingustata. Dupa ce cateterul ajunge in zona ingustata a arterei, chirurgul umfla balonul pentru a largi artera. In plus, poate fi nevoie ca specialistul sa introduca un stent permanent in artera blocata sau ingustata. Stentul are rolul de a mentine in permanenta artera deschisa si de a preveni ingustarea pe viitor a arterei.
In schimb, alte persoane cu insuficienta cardiaca vor avea nevoie de stimulatoare cardiace care sa tina sub control ritmul cardiac. Aceste dispozitive mici incetinesc ritmul cardiac atunci cand inima bate prea repede sau cresc ritmul cardiac, daca inima bate prea incet. De obicei, persoanele carora li s-au implantat stimulatoare cardiace, cunoscute si sub denumirea de pacemakere, sunt supuse si unei interventii chirurgicale de bypass si sunt nevoite, de asemenea, sa urmeze tratament medicamentos.
In cazul in care tratamentele enumerate au esuat, se poate apela la transplantul de inima. In timpul transplantului de cord, chirurgul inlocuieste inima pacientului cu o alta inima sanatoasa provenita de la un donator.
Preventie
Pentru a preveni o astfel de problema cardiaca, este esential sa aveti un stil de viata sanatos. Mai precis, este important sa mentineti o greutate normala si sa faceti exercitii fizice regulat. In plus, puteti reduce consumul de sare.
Alte obiceiuri sanatoase pe care le puteti adopta sunt:
-
reducerea consumului de alcool;
-
renuntarea la fumat;
-
evitarea alimentelor bogate in grasimi;
-
odihna suficienta.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142
https://www.healthline.com/health/heart-failure
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17069-heart-failure-understanding-heart-failure